Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ting jeg ikke vil arbejde med...

4. august 2013 kl. 21:4221
Artiklen er ældre end 30 dage

Blandt stakken med ting jeg skulle have læst i sommerferien, var en herlig rapport fra OECD's NEA's WPFC.

Hvis du kan deciffrere den bogstavsuppe uden at slå den op, er du selvskrevet medlem af REO.

NEA = "Nuclear Energy Agency"
WPFC = "Working Party for scientific issues of the Fuel Cycle"

Rapporten handler om hvordan det lige er man kommer fra brugt reaktorbrændsel til nyt reaktorbrændsel og en minimal mængde affald der skal graves ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man har fulgt med i kemitimen i gymnasiet, vil man vide at det er noget flueknepperi at skille de såkaldt "sjældne jordarter" fra hinanden: De ligner hinanden utroligt meget kemisk set, fordi de har samme konfiguration af valenselektroner.

Opgaven bliver ikke nemmere af at "råmaterialet" er stærkt radioaktivt fra en cocktail af fissionsprodukter i fast, flydende og gastform og indkapslet i metalrør der kan holde til stort set hvad som helst.

Groft sagt er der tre overordnede metoder i spil.

I USA og Europa bruger man vidreudviklinger af den originale "PUREX" process fra Manhattan projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man starter med at klippe brændselsstængerne i 5cm lange stumper og opløse brændslet i saltpetersyre og derefter kaster man sig ud i en lang række to-fase ion-bytte processer som takket være "TBP", tributylfosfat, kan skille uran og plutonium fra resten.

Det var hvad man havde behov for under anden verdenskrig, men siden da er der kommet flere processtrin til, for at få styr på diverse ubehagelige fissionsprodukter.

Illustration: Privatfoto.

Det er krads kemi og der produceres en masse flydende affald, ikke mindst forurenet saltpetersyre, hvorfor man må tilføje yderligere processtrin for at komme det problem til livs osv.

Det er i runde træk PUREX og varianter som USA og England betaler milliarder for at rydde op efter i disse år: I forhold til de kemiske fabrikker er selve de reaktorer der producerede plutonium til atombomberne langt billigere at dekommisionere (B-reaktoren er f.eks lavet til museum)

I Japan og Korea har man erstattet saltpetersyren med afbrænding i ren ilt, det giver alle mulige spændende metaloxider som man kan skille ad via elektrolyse i smeltede alkalisalte.

Det er heller ikke noget man "bare gør", smeltede salte er ret reaktive og smeltede alkalisalte endnu mere.

Bemærk at man bruger en flydende cadmium elektrode som bliver forurenet af alle mulige grumme metaller og derfor må der boltes et process-trin på som kan vacuumdistillere cadmium.

Og endelig er der Rusland som "brænder" brændslet af med grundstoffet Fluor.

Uran bliver nemt til UF4 og UF6 i fluorgas (F2), men Plutonium er noget mere sløv i optrækket, der må man bruge atomar Fluor.

Fidusen er at metalfluoriderne har bekvemt forskellige fysiske egenskaber:

F.eks kan man distillere UF6 og PF6 fra hinanden ved lavere temperaturer end Vodka kræver.

Men alt i alt er processen ikke væsentligt simplere:

Alt i alt er det en meget spændende og tankevækkende rapport.

Der er lagt uhyggeligt meget laboratoriearbejde i at få sorteringsprocessen til at blive så god som muligt, og folk der når til 99.998% i kemi har min dybeste respekt, ikke mindst når stort set det hele foregår vel udenfor armslængde, bag blyglas osv.

Men den stabile basmelodi i hele rapporten er korrosionsproblemer, ting der kan opløse sjældne jordarter kan også opløse stort set hvad som helst andet og vi er ude i specielle typer rustfri stål med snævre legeringsmarginer, grafit af speciel morfologi osv. osv.

Vi kommer heller ikke udenom at det er kemi af værste skuffe, at man ikke kan opretholde 99.998% i industriel skala og at der vil ske ulykker og fejl når man presser ton efter ton tungmetalskrot igennem en komplex kemisk labyrint.

Det kan naturligvis gøres bedre end Hanford og Sellafield, det var ikke lige miljø og bæredygtighed der var højest på deres agenda. (Interessant nok viser de gamle status rapporter fra Argonne, at deres kemikere faktisk var opmærksomme på den slags, det var åbenbart først under opskaleringen "bare hæld det i floden" blev en løsningsmodel.)

Numerisk set er det meget få af de processer rapporten beskriver der er kommet udenfor laboratorie og småskalaforsøg og der udestår der en masse dyr industrialisering inden det bliver rutine at sortere et læs brugt atombrændsel.

Men alt i alt kan jeg ikke ligefrem påstå at jeg er blevet venligere stemt overfor "closed fuel cycle" efter at have læst rapporten.

Det er rart at vide at verdens kemikere ikke stikker op for bollemælk bare fordi et par håndfulde metaller har samme tophue på.

Men derfra til at kaste sig ud i kemi med kogende saltpetersyre, 650°C varm flydende lithiumfluorid og atomar fluor på industriel skala ?

Det bliver uden mig.

Grav stadset ned i stedet.

phk

PS: Min yndlingskemiker har en blog-kategori der hedder "Things I wont work with" som jeg varmt kan anbefale for både oplysning og humor.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
9. august 2013 kl. 09:30

Der er generelt et ønske om at lave flere transformator stationer til HVDC, men der er et voldsomt mangel på højspændings ingeniører.

Jeg selv arbejder lige p.t. med een (kvinde! og nörd, selvfölgelig) som er under 30, et par stykker i sen-halvtredserne samt et par "gubbjävlar", med forstand på ställvärk, som er blevet lokket väk fra pensionen af uhyrlige konsulentlönninger.

Men det er ellers spändende nok at arbejde med, synes jeg. Effektelektronik til mellemspänding bliver kommercielt tilgängeligt inden for de näste 10 år. RWTH (Aachen University) er p.t. ved at bygge en prototype 5 MW transformatorstation baseret på effektelektronik. Fordelen med den er at man kan have forskellige frekvenser på primär- og sekundär-siden, man kan lave reaktiv effekt (nästen) som önsket og kortslutninger er ikke helt så traumatiske.

Hvis prisen på kobber/stål/andet fortsätter med at stige som hidtil, vil prisen ikke blive meget over den konventionelle enhed - selve transformatoren er på störrelse med en ölkasse. Hele enheden er omkring 5 x 1 meter, inklusive köling.

20
9. august 2013 kl. 09:14

Jeg ville koncentrere mig om energitransport: HVDC.

Udemärket valg:

Man bemärkede i forbindelse med sönnens genvordigheder med at finde en uddannelse at der faktisk var fri optagelse for "elingenör - kraft" på Århus og Aalborg ... så "arbejdsudbudet" bliver nok ikke öget väsentligt lige med det samme og det er et ganske udemärket arbejde (det synes sönnen selvfölgeligt ikke).

18
6. august 2013 kl. 16:33

Nu er det jo firmaer som ABB og Siemens, der laver den type anlæg - og svjv er deres HVDC udvikling ikke lokaliseret i DK.

HVDC anlæggene laves af ABB og Siemens. I Danmark har NKT udvikling indenfor HVDC kabler, og vi er derfor godt med, selvom vi ikke leverer konverter stationerne. Meget tyder på at konverter stationernes pris falder, mens trådets pris ikke bliver billigere.

Jeg ved ikke hvor NKT producerer deres HVDC kabler. Noget af deres produktion er flyttet ud af landet. Men vi forsker indenfor området. Så Poul Henning kan måske få job.

17
6. august 2013 kl. 16:31

Nu er det jo firmaer som ABB og Siemens, der laver den type anlæg - og svjv er deres HVDC udvikling ikke lokaliseret i DK.

Nu er det ikke så længe siden, at Siemens måtte gi' op overfor at levere et større sæt HVDC transformere til det tyske elnet. De manglede simpelthen højspændings ingeniører. Så det er ikke kun i DK der er mangel. Rygterne fra energiteknik er, at det er et frygtelig kedeligt fag sammenlignet med de konkurrerende retninger.

(er forøvrigt ikke helt overbevist om, at der intet HVDC udvikling er i DK, mig bekendt har Siemens noget tilknyttet deres vind energi afdeling - er dog muligt det er en satellit-gruppe til noget større i Tyskland)

16
6. august 2013 kl. 15:59

Det lyder ikke til, der er den store reduktion i anvendte resurser ved at genanvende brændslet. Men det vil være en fordel at indskrænke mængden af affald, tiden det hvor det er farligt at omgås, før man ligger det ind i et bjerg eller ned i et lerlag.

At skille de mange stoffer fra hinanden, kan vel kaldes indirekte genbrug. Men hvis man kan "brænde det af" (fortsætte fissionsprocessen) og høste varmen, må det være en mere direkte form for genbrug.

Mon det vil være lettere at bygge en atomreaktor til "Thorium fuel cycle" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium_fuel_cycle ), hvortil det brugte brændsel (der startede som uran) kan tilsættes? Sådan at de mere aktive og træls fissionsprodukter fra "affaldet" bliver omdannet til mindre skadelige stoffer.

Det spændende er naturligvis hvor svært det bliver at bygge reaktorer velegnet til thorium med iblandet brugt uranbrændsel. Og om nogen bliver så træt af at have brugt (men ikke udtjent) brændsel liggende, at de vil betale for at bygge en reaktor til "affaldsforbrænding".

14
6. august 2013 kl. 14:07

Ja det kan meget vel være at den bedste løsning med SNF fra de nuværende kernekraftværker er at grave det ned.

Til hvilke formål, af hvilke årsager kan det forsvares at oparbejde?

At oparbejde SNF for at bruge det i almindelige kernekraftværker med faste brændselselementer er hul i hovedet.

At udvinde uran, plutonium og andre transuraner for at bruge dem som brændsel i breedere/konvertere, giver ingen mening, da der er rigeligt med forarmet Uran, naturligt Uran og Thorium til billigt at dække vores brænselsbehov i meget meget lang tid.

Det giver heller ingen mening at udvinde fissionsprodukter for deres markedsværdi, så kan de fleste/alle nok kan hentes billigere fra minedrift.

Det giver ikke mening at udvinde plutonium fra SNF til våben, da det isotopisk ikke er egnet.

Hvis formålet er at forhindre våbenspredning, så virker det ikke hensigtmæssigt at have industrielle anlæg, der kan op opkoncentrere plutonium. Her ville det være bedre at fortynde og sprede.

Med molten salt breedere/konvertere, kan man bruge SNF til brændsel, men i den forbindelse er der ikke noget behov for at separere plutonium fra de andre transuraner og det U238, der udgør hovedparten af SNF. De ender alle i den sidste ende med at fissionere. Man vil dog have brug for er at fjerne fisionsprodukter og kun de fisionsprodukter, der virker som neutron poison, indgår i korrosive forbindelser eller på andre måder skaber problemer i reaktoren. Resten kan nok i princippet blot bringes i saltopløsning, hældes i en molten salt reaktor og forblive der. Men igen er spørgsmålet om det er bøvlet værd at bruge SNF som brændsel, når man har rigeligt med billigt TH og U238.

Jeg kan kun komme i tanke om to gode anvendelser af SNF.

  1. Bruge plutonium og transuraner i SNF til hurtigt at starte en flåde af breedere/konvertere.

  2. Bruge SNF i f.eks. en uranbaseret FS-MSR reaktor, hvor man løbende kan tilsætte SNF for at "denaturere P239 med P240" for at gøre det isotopisk våbenuegent.

Det fornuftigste tror jeg er blot at lade det ligge i mellemlager, så vi den dag vi er klar, kan bruge det til at starte mange breedere op meget hurtigt. Hvis dette så ikke viser sig at være farbar, så kan man til den tid begynde at kigge efter geologisk slutdeponi. Det er ikke noget der haster.

Hastværk er lastværk.

13
6. august 2013 kl. 11:42

Vi skal ud af 50/60Hz tyraniet inde vi for alvor kan komme videre.

Der er intet tyranni på dette felt. De ansvarlige er skam fuld ud klare over fordele og ulemper ved 50/60 Hz og HVDC. Der er generelt et ønske om at lave flere transformator stationer til HVDC, men der er et voldsomt mangel på højspændings ingeniører. Og manglen bliver kun større, jvf. hvor få som studerer det pt.

12
6. august 2013 kl. 11:34

Jep, bestemt.

Men ikke bare for ting han ikke vil arbejde med: Også for hans indsigt og forklaringer omkring medicinbranchens økonomi og forskningsmetoder.

9
6. august 2013 kl. 09:11

Det bliver uden mig. Grav stadset ned i stedet for

  • Ideen bag PUREX-metoden og lignende er at man genbruger hovedparten - og nøjes med at begrave de farligste ting, der kun andrager omkring 5-6%. Men pudsigt nok så gør man det ikke i USA, hvilket var en af grundene til at det velegnede deponeringssted ved Yucca blev droppet (den væsentligste grund var at Obama skulle sikres stemmer ved præsidentvalget.) Affaldet fra atomenergien fylder noget der ligner nogle få ppm i forhold til den fossile energi, den erstatter - målt pr. produceret kWh. Når USA på dette område er kommet bagefter skyldes det måske, at de har for mange IT-uddannede? Hvad mon Trine Bramsen mener om den sag?
8
5. august 2013 kl. 18:49

Atomkraft er bestemt ikke KISS. Og det er ulækkert. Når man tænker på, at andre kan lave det samme (strøm) bare ved at sætte en pind (vinge) på enden af generatoren. Det er da KISS.

Det som er fremtid i er HVDC, intelligente elmålere til styring af varmepumper, vindmøller, solenergi, og alternativ energi! Opbevaring af strøm mangler lidt opfindelser endnu, før det kan bruges.

For nogle år siden var HVDC anlæg ekstremt dyre - hvis vi stadigt har et så højt prisniveau, skulle du være sikret en god løn.

7
5. august 2013 kl. 18:37

Vi skal ud af 50/60Hz tyraniet inde vi for alvor kan komme videre.

Jeg husker at da jeg første gang stødte på navnet Poul-Henning Kamp for snart 10 år siden så var det netop det der var emnet, og jeg lagde mærke til det dengang fordi jeg ikke umiddelbart forventede sådan et udsagn på et forum for ingeniører.

Så hvordan er kampen mod tyranniet så gået i mellemtiden :-)

6
5. august 2013 kl. 16:00

Trine Bramsen.

5
5. august 2013 kl. 14:12

Korrosion er helt klart en alvorlig modstpiller.

Loss Prevention Bulletion, April 2013 har en case fra et uran oparbejdsningsanlæg fra 1970'erne:

UO2 + 4HF -> UF4 + 2H2O

Casen angiver et årlig forbrug på HF (anhydrid) på 2000 tons. Efter længere tids drift sås pludselig øget korrosion på deres Inconel (nikkel, chrom, molybdæn og jerne) og Monel (nikkel og kobber) udstyr. Det startede i en rørbundsvarmeveklser, men spredte sig til andet udstyr så som destillationskolonner. Meget blev undersøgt og det viste sig at en leverandør af HF havde ændret proces så koncentrationen af SO2 var blevet øget fra ca. 0,02% til 0,15%. Niveauet var stadig under leverandør spec (Max: 0,2% SO2). Dette var nok til massiv pitting korosion i anlægget.

Det er fint at man allerede i 1970'erne havde fast måleprogram for tolerencer af udstyr som håndterede HF. Vi-kører-til-vi-dør mentaliteten skal tages ret bogstavligt hvis man ikke håndter Flour med fornødent respekt:https://news.cnet.com/8301-1001_3-57566179-92/death-at-plant-throws-samsung-under-investigative-lens-report/

-Eivind

4
5. august 2013 kl. 11:03

Et skridt på vejen kunne jo være at køre med 55Hz, he,he. Er al vores transport ikke forbundet med nogle 'Hz'? Lyset, jordens omdrejning og alt det andet.

1
5. august 2013 kl. 01:10

"B-reaktoren er f.eks lavet til museum".

Kan varmt anbefales hvis i kommer på de kanter. Det er gratis, og der kræves ikke længere amerikansk statsborgerskab for at komme ind. Bare husk at bestille plads i god tid.