Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teknisk produktudvikling: Systemer eller kaos eller en blanding?

27. marts 2019 kl. 19:03
Artiklen er ældre end 30 dage

SATSOFT: Planlægning af satellitmissioner

I 2018 blev der i TICRA lavet en intern organisationsændring, som betød, at der blev oprettet et antal roller som såkaldt Product Lead for vores produkter.

I den forbindelse fik jeg mulighed for at blive Product Lead for området (Satellite) Mission Planning and Analysis og vores program SATSOFT.

SATSOFT bruges til at planlægge og analysere nye satellitmissioner, og typiske brugere og kunder af dette program er satellitoperatører.

De bruger programmet til at visualisere og analysere, hvilke tjenester de med forskellige antenner på forskellige positioner for satellitten (i kredsløb omkring jorden) kan tilbyde, f.eks. ang. salg af TV, internet og andre datatjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den korte tutorialvideo herunder illustrerer SATSOFT og en typisk situation med flere satellitter og flere antenner til dækning af forskellige dele af jorden.

Remote video URL

Produktudvikling: Indsamling af information

Som Product Lead - for SATSOFT eller et andet af vores produkter - er man ansvarlig for udviklingen af produktet.

Dette inkluderer at snakke med kunder og indsamle deres ønsker, at være med til at forstå fremtidige behov og udviklinger i markedet, såvel som at forstå produktet rent teknisk, herunder hvad yderligere produktudvikling vil kræve af tid og ressourcer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med næste SATSOFT-udviklingscyklus planlagt til senere i 2019 er jeg derfor godt i gang med alle disse undersøgelser og indsamling af informationer.

Illustration: Jakob Rosenkrantz de Lasson.

Hos satellitoperatør: Jordstationsantenner til kommunikation med satellitter.

Jeg har besøgt kunder og skal besøge flere de næste par måneder og jeg har kigget en hel masse tickets om forslag og ønsker til fremtidige udviklinger igennem.

Men udviklingen af SATSOFT startede ikke, da jeg blev Product Lead; produktet og dets udvikling startede længe før, og der er derfor allerede tænkt mange tanker og diskuteret udviklingsidéer.

Jeg er derfor også i gang med et stort graverarbejde: at lede efter og læse i gamle notater, dokumenter og mødereferater om SATSOFT-produktudvikling.

System eller kaos?

I denne proces slår det mig, at det er tydeligt, at mange forskellige personer har været inde over produktudviklingen: Der er lavet dokumenter, der er lavet PowerPoint-præsentationer, tickets er sorteret i udviklingskategorier, der er sendt e-mails, nogle findes i én sti på fællesdrevet, andre i en anden sti, noget ligger kun lokalt på involverede personers computere, nogle har deres egne arbejdsnoter for at kunne huske detaljerne.

Det er ikke totalt kaotisk, men det har absolut heller ikke været underlagt et strengt styret system.

Og er det så godt eller skidt?

Vi taler ikke om en banal, gentagelig opgave - som man nemt kunne lave en procedure eller en skabelon for - men om relativt kompleks teknisk produktudvikling, som der ikke er et "rigtigt" facit på.

Skal denne, i sin natur lidt uklare og diffuse, opgave og proces systematiseres, eller tager man på den måde de kreative, og måske endda vilde, tanker om produktudviklingen ud af processen?

Hvis man laver en proces eller en skabelon, tænker man naturligt den tekniske produktudvikling på en, i et vist omfang, foruddefineret måde. Det udelukker måske visse nye idéer eller måder at se og tænke produktudviklingen på.

Omvendt kan information - nedskrevne idéer og diskussioner af forskellige retninger for udviklingen, feedback fra kunder mv. - vel lige så godt systematiseres og organiseres, så andre nemt kan tilgå det sidenhen.

Personligt har jeg en hang til orden og systematik. Men flere års arbejde i forskning og udvikling har lært mig, at det kan være svært at lave en skabelon eller et system for det ukendte og ubetrådte.

Så det rigtige svar er måske den gyldne mellemvej: Systemer og kaos i skøn forening?

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger