Som læsere af denne blog vil vide, har jeg de seneste år i vid udstrækning flyttet mit arbejde fra analoge medier og værktøjer til digitale af slagsen. I denne proces har specielt min iPad spillet en central rolle, og jeg giver nederst i dette indlæg en oversigt over relaterede blogindlæg.
Processen har for mit vedkommende været præget af begejstringen for, hvad der kan lade sig gøre med teknologiske redskaber som f.eks. tablets og smartphones, samt af en nysgerrighed over i hvor høj grad et arbejdsliv i 2014 kan gøres fuldstændig digitalt.
Da processen, som fortsat pågår, er et forsøg, der gennemføres midt i mit arbejde, har jeg også undervejs overvejet effektivitet og produktivitet, men det har - indser jeg i retrospekt - været en sekundær ting; begejstringen har været den dominerende drivkraft.
Undervejs har jeg ofte fortalt om og diskuteret de digitale værktøjer og workflows med andre, og jeg er ofte blevet mødt med det rimelige, men også skeptiske spørgsmål: "Kan det virkelig betale sig at gøre alt det der på en iPad/smartphone/computer, når den hidtidige, analoge måde fungerer glimrende?".
Dette spørgsmål har jeg tænkt en del over, og jeg har ofte følt et behov for at forsvare min digitale tilgang ud fra et "kan det betale sig"-perspektiv alene - fordi spørgsmålet oftest har gået på effektiviteten. Min egen begejstring over, hvad der teknologisk set kan lade sig gøre, vil jeg gerne dele, men ikke pådutte andre, og derfor har dette aldrig indgået i diskussionerne om analog vs. digital - hvilket, indser jeg nu, er en fejl.
Senest fandt jeg f.eks. ud af, at jeg via app'en PocketBib (som jeg i et stykke tid har brugt på iPad'en) kunne få adgang til min litteraturdatabase på min iPhone via en BibTeX-database i Dropbox. Dette var jeg, uden at tænke nærmere over om det er noget, jeg vil få brug for i fremtiden, ganske begejstret over!
Now access to my #PhD literature database on #iPhone, too, using #PocketBib. Awesome! https://t.co/vev4bbUbOK #Digital pic.twitter.com/RvyyYGDAlw
— Jakob R. de Lasson (@Jakobrdl) 9. september 2014
Min kollega, som jeg ofte snakker om værktøjer og metoder til at arbejde produktivt med, spurgte dog fluks skeptisk: "Har du virkelig behov for det?". Og det kunne jeg ikke garantere, at jeg virkelig ville få, men min begejstring var i sig selv alle de fem minutter, jeg brugte på at installere og sætte app'en op, værd.
Senere samme uge var det i øvrigt ganske smart, at jeg med telefonen i lommen kunne trække én af mere end 200 artikler i min database, som var relevant i en diskussion ved et gruppemøde, frem - hvilket havde været mere besværligt uden PocketBib på telefonen.
Som David Sparks udtrykker det:
"In the end, it’s worth remembering that both efficiency and productivity are about your time. And your time isn’t simply a scalar quantity, with shorter being better—it’s a vector that takes into account whether that time is spent in enjoyment or frustration."
Dette vil jeg fremover huske, nemlig at begejstring godt kan trumfe effektivitet.
Blogindlæg om iPad og digitalt arbejdsliv
- Algebra og Python programmering på farten (16/1-14)
- iPad-strategier til forelæsninger og seminarer (21/8-13)
- Et år med digitale og teknologiske kvantespring (25/7-13)
- Du spilder sikkert din tid (13/5-13)
- Slut med den endeløse række af ringbind! (6/3-13)
- (Slut med voksende stakke på skrivebordet!)^2 (15/12-12)
- Slut med voksende stakke på skrivebordet! (11/11-12)
- iPad'en som arbejdsredskab - Part 2: Apps (7/10-12)
- iPad'en som arbejdsredskab - Part 1: Tilbehør (27/9-12)
