Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Super-atleter: DNA-analyse og ny teknologi bedre end doping

18. maj 2015 kl. 08:004
Artiklen er ældre end 30 dage

Ny teknologi til måling af fysiokemiske parametre og DNA-analyser ser ud til at være en mere sikker vej til top præstationer i sportens verden end doping.

Ovenstående kan ses i en ny film, som er lavet over det kvindelige amerikanske cykelhold i banecykling. Holdet havde mindre finansielle midler end de bedste konkurrenter, men ved ekstrem brug af moderne apparater til on- og off-line måling af mange fysiologiske parametre samt genom-analyser blev træningen optimeret for hver enkelt deltager i teamet.

Holdet havde længe brugt traditionelle træningsmetoder, men var kommet til et punkt, hvor deres omgangstider ikke kunne forbedres yderligere og var uden medaljehåb. Holdet tog kontakt til Dr. Eric Topol, som er læge og forsker på Scripps University. Eric ordinerede måling af alkens fysiologiske og kemiske parametre fra blodsukker over søvnmønstre til iltmætning og genanalyser. DNA analyser viste blandt andet, at en af atleterne skulle på lav-kulhydrat diæt for at optimere træningen, da hun er bærer af en speciel gen-defineret muskelvariant.

I samme boldgade om jeg så må sige, så skulle DNA analyser efter sigende også blive brugt af en række engelske fodboldklubber, hvor de blandt andet gen-tester for, hvor genetisk disponeret spillerne er for seneskader, da visse varianter i blandt andet collagen-genet giver en forhøjet risiko for fibersprængning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Privatfoto.

Jeg er helt overbevist om, at vi kommer til at bruge sådanne teknologier langt mere i fremtiden. Dette også for almindelige motionister der gerne vil gøre det lidt bedre end træningskammeraterne. Wearables der kan måle alle de nævnte parametre, kan i dag købes for et par tusinde kroner og ligeledes kan DNA test nemt købes fra forskellige udbydere (se for eksempel DNAfit, Atlasgene, CygeneDirect – fås fra 100 USD). Apps til at holde styr på de mange data er allerede bredt tilgængelige på en lang række platforme. Jeg har noteret mig, at det nye Apple Watch Sport indeholder et pulsoximeter, som både kan måle puls og iltniveauet i blodet. Apple har inkluderet hardwaren i uret, men endnu ikke gjort pulsoximetret aktivt, hvilket kan gøres ved en fremtidig software opdatering.

Brugen af big data i optimeringen af forberedelsen til de Olympiske Lege viste sig afgørende for, at det amerikanske kvindehold vandt sølv i London i 2012. Processen med de mange målinger kan ses i filmen ”Personal Gold: An Underdog Story”, som havde præmiere i weekenden. Traileren til filmen kan ses her. Mon ikke Lance Amstrong har fået lidt at tænke over?

Lægen Eric Topol har skrevet flere gode bøger og artikler om hvordan genomics og big data vil transformere behandling og ikke mindst forebyggelse af sygdom. Erics seneste bog fortæller historien om, hvordan patienten tager magten fra lægen: The Patient Will See You Now.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
19. maj 2015 kl. 15:59

Nu var det ikke min rubrik, men tak da ;)

3
18. maj 2015 kl. 12:58

Ja, du kan jo godt, når du gør dig umage ;-)

2
18. maj 2015 kl. 11:10

Nu skriver du jo ikke præcis, hvad fejlen er, men er det bedre nu? ;)

1
18. maj 2015 kl. 09:42

Der er desværre ikke et link, så man kan sende en direkte besked om stavefejl i overskriften, men må gøre det offentligt. Det er kun på journalister til artikler, man kan det, ikke på blogindlæg.