Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Stor kvantekanon besøger DTU

14. september 2014 kl. 16:454
Artiklen er ældre end 30 dage

På torsdag afholdes den næste i rækken af såkaldte H.C. Ørsted Lectures på DTU, hvor prominente forskere, fra mange forskellige felter inden for naturvidenskab, giver forelæsninger om alverdens spændende fænomener. Listen over tidligere talere tæller mange interessante navne, deriblandt flere Nobelprismodtagere, og den kommende i rækken er ingen undtagelse: Jeff Kimble fra Caltech.

Kimbles foredrag har titlen "Strong Atom-Photon Interactions in Nano-Photonic Lattices", og som jeg sidste år skrev om, arbejder Kimble og hans folk bl.a. på at interface kvanteoptik og nanofotonik, hvilket på sigt kan lede til udvikling af kvantekommunikationsnetværk.

Ydermere har Kimble og hans folk videreudviklet nogle af idéerne fra kavitetskvanteelektrodynamik, som for to år siden gav Serge Haroche og David Wineland Nobelprisen i fysik. Det spektakulære ved Kimbles bidrag er, at disse ting er flyttet fra mikrobølgeområdet til den optiske del af spekret, hvilket til brug i kommunikation er af stor værdi.

På DTU Fotonik - som Kimble i øvrigt besøger dagen efter sit foredrag - har vi aktiviteter, som er relateret til nogle af de samme emner, bl.a. i forhold til udviklingen af enkeltfotonkilder til brug i kvanteinformstionsnetværk. Ligeledes erfarede jeg sidste år, til en sommerskole i Frankrig, at Kimble og andre kvanteoptikforskere i høj grad har fået øjnene op for de nanofotoniske strukturer - f.eks. fotoniske krystaller - som vi arbejder meget med, idet disse udgør en praktisk platform til at realisere integrerede optiske og kvantenetværk. Forudsat, selvfølgelig, at man er i stand til at løse Maxwells ligninger i disse systemer!

Artiklen fortsætter efter annoncen

En illustrativ og underholdende animeret film om Kimbles aktiviteter kan ses nedenfor - og i næste uge besøger denne store kvantekanon DTU, hvilket vi ser frem til.

Remote video URLOpdatering den 18/9-14: Jeff Kimble har nu givet sit foredrag, og det var både inspirerende og imponerende - nedenfor er der et par tweets fra foredraget.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
18. september 2014 kl. 16:06

Foredraget er nu givet, og det var både inspirerende og imponerende! Jeg har opdateret blogindlægget med et par tweets derfra - se ovenfor, under videoen.

3
15. september 2014 kl. 13:50

Har man lyst til at følge præsentationen så bliver den streamet på <a href="https://ustream.tv/channel/dtu-broadcast">https://ustream.tv/channel/dt…;
<p>Efterfølgende vil den også være tilgængelig på DTUs YouTube kanal.

Tak for info!

2
15. september 2014 kl. 13:37

Tak Jakob (og Bjørn) for nyttig info og links! Det kan være svært at opdage alt det spændene i tide, så fragmenteret som vores digitale virkelighed nu engang er. Så tak for det.

1
14. september 2014 kl. 20:25

Har man lyst til at følge præsentationen så bliver den streamet på https://ustream.tv/channel/dtu-broadcast

Efterfølgende vil den også være tilgængelig på DTUs YouTube kanal.

Vh Bjørn / Videokonsulent LearningLab DTU