Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Statusopdatering fra observatoriet

18. maj 2015 kl. 07:003
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er løbet meget vand i åen siden sidste status fra Sardinien, så der er en del at rapportere.

En hurtig opsummering, før jeg behandler hvert af punkterne i detaljer:

  1. Den bygning i Sa Chea De Acchettores, som jeg ansøgte om, er blevet stillet til rådighed for mig af Seneghe Kommune.
  2. Jeg har lavet prøveopstillinger af det første teleskop ved Sa Chea De Acchettores to gange - én gang blot for at teste observatorieteltet og monteringsproceduren for teleskopet, og én gang for at teste alignmentprocedurer og software.
  3. Jeg har mødtes med Peter Kauffeldt og hans hustru Marianne, der sammen med Nyhavn Rejser er ved at planlægge en rundrejse på Sardinien med ham som rejseleder.
  4. En kommune har inviteret mig til at komme på besøg med planetariet og et teleskop i to uger i august.
  5. Der er ankommet et Moravian G2-0402 CCD-kamera med indbygget filterhjul.
  6. Jeg har fået aftaler med astronomiforeninger i Danmark og Sverige om at holde oplæg om observatoriet.

Ad 1)

Bygningen er solidt konstrueret, men har hverken rindende vand, toilet eller elektricitet. Jeg har indkøbt et kemisk toilet til nødstilfælde (men planlægger altid at medbringe en autocamper til toilet-/kontorbrug) og et 100 W solcellepanel med laderegulator til opladning af den Power Station Pro, jeg rapporterede om sidst. Desuden har jeg forudbestilt en Velkess L-enhed til energiopmagasinering, når observatoriet bliver permanent. Det kan vel siges at være det helt grønne alternativ til Elon Musks nylancerede Powerwall - Velkess L er baseret på svinghjulsprincippet og kan oplagre 15 kWh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Privatfoto.

Sideværts blik på facaden af bygningen.

Ad 2)

Det er en tung, men overkommelig, opgave at samle LX600-teleskopet - OTA'en vejer omkring 35 kg, trefoden omkring 23 kg og X-wedgen ca. 20 kg. Med lidt forsigtighed kan man sagtens gøre det ene mand.
Den første nat lykkedes det nok at få slået observatoriet op og samlet teleskopet, men det blev selvfølgelig overskyet (på trods af vejrmeldinger om det modsatte), så jeg ikke kunne pege mod Nordstjernen og aligne teleskopet.
Den anden nat vidste jeg, at det ikke ville blive til meget stargazing - det var et døgn før fuldmåne - men til gengæld lykkedes det at få lavet en pol-alignment af teleskopet, så jeg kunne afprøve tracking/guiding og GoTo-funktion - og få konstateret, at der som sædvanligt er problemer med at få drivere og software til at fungere korrekt på 64-bit Windows 7. Det nemmeste astronomi-setup at få til at fungere inkluderer fortsat Windows XP og en serielport... Jeg måtte opgive at komme til at se output fra StarLock-CCDerne - og også at få teleskopfjernstyringen til at virke. Hvis ikke det lykkes mig ved næste forsøg, må jeg prøve Windows XP mode. Jeg opdagede også, at jeg manglede en M42-2" adapter for at kunne forbinde SBIG CCD-kameraet til teleskopet. Den har jeg fået fat på nu.

Meade LX600-teleskopet placeret i det åbne Kendrick Stargate II-teltobservatorium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendrick Stargate II-teltobservatoriet med regndækken.

Den "obligatoriske" manglende bolt til fastgørelse af teleskopet på X-wedgen.

Næsten endnu værre end genstande, som man ved, mangler et bestemt sted: Hvor hører den O-ring til henne...?

Undertegnede foran indgangen til teltobservatoriet.

Ad 3)

I midten af april mødtes jeg til en frokost med Peter og Marianne Kauffeldt på en slowfood-restaurant i Santu Lussurgiu, en smuk by, der ligger på østsiden af Montiferru ca. 10 km fra Seneghe.
Peter Kauffeldt er blandt meget andet tidligere direktør for Scleroseforeningen og medstifter af Ældre Sagen, der lærte sig italiensk og forelskede sig i italiensk kultur, mad og vin under et længerevarende ophold for Mærsk i Milano. Han har arrangeret flere rundrejser i Syditalien, som han kender godt, for Nyhavn Rejser under overskriften "Det ukendte Syditalien", og da Marianne og Peter tidligere har været på tandemcykelferie på Sardinien, takkede de straks ja, da Nyhavn Rejser bad Peter arrangere en rejse til Det ukendte Sardinien. Jeg mødte dem på deres rekognosceringstur, fordi Peter havde ytret interesse i at komme forbi Osservatorio Astronomico di Montiferru med sin gruppe. Så hvis du er interesseret i en meget spændende tur til Sardinien med en berømt rejseleder, hvor du oven i købet får lejlighed til at høre om mine oplevelser som dansker i et fremmed land, kan du kontakte Nyhavn Rejser. De averterer endnu ikke med turen, så vidt jeg har kunnet se, men rygtet vil vide, at det nok bliver i uge 43.

Ad 4)

Af hensyn til igangværende forhandlinger kommer der ikke flere detaljer her, men hvis besøget bliver til noget, vil det være endnu en lejlighed til at komme og hilse på, skulle du tilfældigvis være på Sardinien i de dage (forventeligt 3.-15. august).

Ad 5)

Moravian-kameraet er en erstatning for et SBIG-kamera, jeg oprindeligt havde bestilt, men som er gået ud af produktion. Det bliver leveret med en software-suite (SIPS), som jeg er temmelig imponeret over - mest af alt, fordi den kører fint på 64-bit Windows 7...
Jeg kunne godt have indsat et billede her, men det er grundlæggende bare en sort kasse med en næse på den ene side og en blæser på den anden. Princippet er det samme som for det brugte SBIG-kamera, jeg sidst præsenterede.

Ad 6)

Jeg har skrevet til i alt omkring 50 forskellige astronomiforeninger og astronomiske selskaber i Norden for at præsentere projektet - og fået svar fra en håndfuld af dem - dog alle positive tilbagemeldinger. Jeg skal holde nogle foredrag via Skype - hvis du er medlem af en forening, du tror vil være interesseret i at høre nogle førstehåndsberetninger om livet som dansk iværksætter på en ø i Middelhavet - og måske endda har en blot passerende interesse for astronomi, hører jeg gerne fra jer, så vi kan lave en lignende aftale.

Endelig skal jeg huske at minde om, at hvis du godt kunne tænke dig at komme på et 5-dages kursus ved observatoriet, eller bare enkelt observationsnat, kan du skrive eller ringe til mig - kontaktoplysningerne finder du her: https://peraspera-adastra.it/Contacts.aspx.

Det var alt for nu - jeg tager på ny til Montiferru, så snart vejrguderne ser i nåde til mig - måske allerede i morgen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. september 2015 kl. 08:27

Hvad blev det til med planetariekuplen? Hvilken løsning valgte du?

2
18. maj 2015 kl. 19:41

Hvordan er det gået med dine kurser?

Hvis ikke det er fremgået tydeligt nok, har jeg endnu ikke afholdt nogen kurser - hvilket egentlig har passet mig godt nok, fordi jeg har haft temmeligt travlt med andet. Jeg har efterspørgsel på kurser i august og oktober, men jeg afholder ikke kurser uden kursister ;-). Når jeg har det første teleskop endeligt på plads og alt virker efter hensigten, laver jeg et First Light-arrangement, og derefter begynder jeg at lave observationsnætter et par gange om ugen. De længerevarende kurser bliver afholdt ad hoc, når jeg kan samle et hold til det. Som det ser ud nu, vil det første helt sikre kursus løbe af stablen 5.-10. oktober for en gruppe af kursister helt uden forudsætninger. Der er ledige pladser på holdet.

1
18. maj 2015 kl. 18:00

Dejligt at læse der sker en masse. Hvordan er et gået med dine kurser?