Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Stabil udbygning med a-kraft i Kina

29. januar kl. 15:3546
Artiklen er ældre end 30 dage

Kina har som klar målsætning at begynde at reducere CO2-udledningen inden 2030 og at blive CO2-neutral inden 2060. Elsektoren spiller en central rolle i omlægningen, både fordi en stor del af produktionen sker på kulfyrede anlæg og fordi elektricitet skal erstatter forbruget af kul og olie i industri, transport og bygningssektorene.

Derfor kan det være interessant at se nærmere på hvor langt Kina er med omlægningen her i begyndelsen af 2023. Lad os starte med a-kraft.

Tre nye anlæg i drift i 2022

I 2022 idriftsatte Kina tre nye a-kraft enheder og fortsætter dermed den stabile udbygning med a-kraft. Ved udgangen af 2021 var 53 enheder i drift med en samlet kapacitet på godt 53 GW, og de tre nye enheder bringer den samlede kapacitet op på 55,8 GW.

De seneste officielle tal for elproduktionen er fra 2021. Her viser tallene, at elproduktionen fra a-kraft dækkede 5 procent af det samlede elforbrug, samme andel som i 2019 og 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen af a-kraft i Kina er vist i nedenstående figur. Udbygningen tog fat efter en pause i 2011 og 2012 efter ulykken på Fukushima, hvor alle eksisterende og planlagte anlægsplaceringer var igennem et sikkerhedstjek. Resultatet af gennemgangen blev, at alle placeringer langs kysten kunne fortsætte, mens de planlagte placeringer inde i landet blev stoppet. Forbuddet mod indenlandske placeringer gælder fortsat, og er især begrundet i risikoen for jordskælv og risikoen for forurening af de kinesiske floder.

Illustration: Kaare Sandholt.

Stort spænd i forventningerne til udbygningen i fremtiden

På kort sigt vil udbygningen med a-kraft i Kina fortsætte med samme eller øget takt. I 2022 blev ti nye reaktorer med en samlet kapacitet på 12,3 GW godkendt med forventet idriftsættelse før 2030. I forvejen er omkring 11 GW under opførelse. Den 14. femårsplan har en målsætning om 70 GW installeret kapacitet med udgangen af 2025, et mål som synes inden for rækkevidde.

På længere sigt er det mere usikkert, hvor meget kapacitet, der vil blive etableret. Den nuværende strategi med kystnære placeringer betyder, at reaktorerne er placeret på et relativt lille antal pladser, hvor hver enkelt placering kan have helt op til seks reaktorer. Opretholdes forbuddet mod indenlands placeringer, vil den maksimale kapacitet på de kystnære placeringer være omkring 110-120 GW. Ophæves forbuddet er der flere muligheder, men skønnene er forskellige i de forskellige studier. Det kinesiske Energy Research Institute under NDRC forventer at forbuddet fastholdes og fastholder niveauet på 110 GW frem til 2060 og en andel på 5% af Kinas samlede elproduktion. IEA angiver i World Energy Outlook 2022 et spænd mellem 177-212 GW i 2050, afhængigt at scenario, svarende til en 8-12% af elproduktionen.

Udviklingen af a-kraft i Kina er resultatet af en målrettet indsats med store statsejede selskaber, garanteret mindstepris på elektricitet fra a-kraftværkerne, prioriteret elproduktion, og gode finansieringsmuligheder. Det har været en klar strategi at udvikle egen teknologi, hvilket er lykkedes med fremkomsten af Hualong 1 reaktoren. Fire af de reaktorer, der blev godkendt i 2022 er af typen Hualong 1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som i andre lande har Kina ikke løst affaldsproblemet fra a-kraftanlæggene. Hovedparten af affaldet deponeres midlertidigt på anlæggene, og der er ukonkrete planer om etablering af et affaldsdepot i Gansu provinsen med idriftsættelse i 2041.

Relevante kilder

Oversigt over Kinas bestand af reaktorer ved udgangen af 2021

Podcasts om Kinas a-kraft med tilhørende rapport

IEAs seneste rapport om a-kraft (værd at downloade hele rapporten)

46 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
56
7. marts kl. 19:37

Jeg havde nok på fornemmelsen at der var en del folk herinde der tjente penge på vindindustrien. Det kan du så bekræfte.

Hvad er din pointe ?

Hvis du ligger mærke til hvad jeg og andre skriver, så argumenterer vi alle for at der opstilles mere VE.

Mere VE vil udhule økonomien i eksisterende VE anlæg.

I morgen bliver der både opsat flere vindmøller og flere solceller, alle disse er med til presse elpriserne ned.

Hvad går dig gennem hovedet? Siden at det er dig et problem, at nogle opsætter ny energiproduktion der sænker din gennemsnitlige elpris !

55
7. marts kl. 08:19

PH nogensinde har postet et indlæg, der overholder debatreglerne

Aldrig, han hedder skiftevis "Diesel" og "Fjotte Diesel" som mellemnavn. Det er i modstrid med debatreglerne, og burde være nok til at sende ham ud på r.. og albuer.

Jeg er ikke engang sikker på at hans rigtige navn er "Peter Hansen", hell "han" kan være en dårligt programmeret chatbot der står i en kælder i Skt Petersborg

@Heide: få nu gang i den MitID validering af bidragsydere til debatten! De click I går glip af er alligevel fuldkommen værdiløse da de kommer fra trolle.

54
6. marts kl. 18:57

Kina "brænder" ca 55% af verdens kul af (60% af deres energiforbrug) . Det skal stoppes. Heldigvis har Kina en ambitiøs plan for udfasning af dette

nå? Men sådan er der jo så meget:

China's state planner underlined a greater role for coal in its power supply on Sunday, saying the fossil fuel would be used to improve the reliability and security of its energy system.</p>
<p>Soaring global energy prices following Russia's invasion of Ukraine and domestic supply disruption have prompted Beijing to step up its focus on energy security in recent years.
The world's second-biggest economy relied on coal to generate 56.2% of its electricity last year, according to data from the National Bureau of Statistics, but has significantly boosted its use of natural gas and renewable energy in recent years to lower carbon emissions.</p>
<p><em>Fluctuating output from renewable plants, however, has led policymakers to lean on reliable and easily dispatchable coal power</em> to shore up the country's baseload supply. Last year, scorching summer temperatures and a drought in China's southwest caused hydropower output to dwindle, leading to power outages.</p>
<p>"We will strengthen the basic supporting role of coal (and) take orderly steps to increase advanced coal production while ensuring safety,”…

53
6. marts kl. 16:46

Ja, men trods det faktum, at alle hans (mange) indlæg siden slut januar er blevet slettet, er hans profil stadig aktiv?

Der er åbenbart meget lang elastik, før man bliver pevet helt ud ☹️

Sorry for endnu mere OT - slet det bare - når I har tænkt over indholdet 😉

52
6. marts kl. 15:40

Det virker som om der har været en voksen forbi og renset denne tråd for barnlig trolling fra kælderværelset?

Måske er der alligevel en tolerancegrænse for hvor meget vrøvl en debattør kan lukke ud på dette faglige forum 👍

50
6. marts kl. 11:55

Har du set, hvad navnet på kontoindehaveren er? 😉

Ja lagde godt mærke til det - så du også de # der er på den (#PorscheFuture #PorscheElectric #PorscheBattery #electricPorsche #FuturePorsche) :)

Men det er da lidt underligt at smide intetsigende links op samt tilfældige tal, uden nogen substans eller i det mindste en forklaring/uddybning. Ikke at jeg ønsker eller forventer mere fra den kant uagtet hvad, den ged er vist barberet for længst.

47
6. marts kl. 10:09

Har du en pointe Peter, eller smider du bare tilfældige links op og mener at vi skal forholde os til dem ?

46
6. marts kl. 08:38

Jeg havde nok på fornemmelsen at der var en del folk herinde der tjente penge på vindindustrien. Det kan du så bekræfte.

Og det er så mere, end man kan sige om atomindustrien😉

Mere seriøst: Det er da positivt, at en CO2 fortrængende grøn teknologi er så økonomisk attraktiv, at folk er motiverede til selv at tage initiativer - eller hvad mener du Adam?

44
6. marts kl. 07:58

Tak for på så tydelig vis at understrege min pointe i #42. 😉

42
5. marts kl. 19:01

Tjah, når instagram er ens kilde til "sandhed", står det sgu' ret ynkeligt til - og det er jo helt i tråd med samtlige indlæg fra den kant 🤣🤣🤣

40
5. marts kl. 11:51

Gentagelse af en fir længst tilbagevist LØGN bidrager udelukkende til at understrege utroværdigheden af den, der vedbliver at promovere den.

Fakta:

#Indførsel af KK i Danmark vil medføre mærkbart forhøjede elpriser - i meget lang tid fremover.

#Danmark har nogle af de laveste elpriser i Europa på grund af vores høje VE-penetrering.

KK er en dårlig forretning - det er derfor, KK-værker ikke myldrer frem.

37
4. marts kl. 21:50

Så kan du sidde der med dine drømme i lænestolen og vente og vente og vente....

...alt mens jeg tjener penge på at levere solcelle strøm til dig og mange andre tjener penge på at levere vindstrøm, vandstrøm og biomassestrøm.

33
3. marts kl. 15:15

se #23

og #32 for den sags skyld

Det du advokerer for, er tilbagevist utallige gange, og du fremstår imho dybt utroværdig med dine maniske gentagelser af løgnen.

30
3. marts kl. 14:44

Dublet - slettet

26
Videnskabsredaktør -
3. marts kl. 10:29
Videnskabsredaktør

Follow-up til PHK #21

Published by Statista Research Department, Feb 27, 2023 As of February 2023, the French state owned over 95 percent of the capital share of EDF Group.

https://www.statista.com/statistics/1342565/capital-structure-shares-of-edf-group/

After the company's debt reached an all-time peak in 2022, EDF increased its capital share by around three billion euros in March 2022. In order to secure the independence of the French energy market in the context of the energy crisis, the French state announced the nationalization of EDF in 2022.

25
3. marts kl. 10:25

"Alt for ofte undres man over," Christian, de har en agenda og den hedder Atomkraft uanset pris mv. De er skide ligeglade med fakta. De hader VE. De VIL have deres dieselbiler i fred. De HADER Greta Thunberg og alt der hedder grøn omstilling. De tror ikke Global opvarming på grund vores intense overforbrug bla. forsile brændsler. De er overbevist om at der kommer et teknisk gennembrud der redder røven på os ..

23
3. marts kl. 09:27

@CØ:

Vi lever i en verden, hvor man - hvis man ikke besidder kildekritisk sans - finder nøjagtige den “information”, der inderbygger ens synspunkter

Noget alle debatter om klima og energi herinde desværre bærer tydeligt præg af.

Tag f.eks. dogmet om, at Danmark har nogle af de højeste strømpriser i Europa - det vil bare ikke dø - trods uanede mængder af dokumentation om det modsatte.

De sociale medier (og de brune bodegaer) har flyttet os over i det postfaktuelle samfund

21
3. marts kl. 08:44

Vrøvl. EDF er uafhængig privat virksomhed som ikke får statsstøtte.

Vrøvl. Den franske stat ejer over 80% af EDF og har gentagne gange blandet sig i EDF's katastrofale økonomi for at holde selskabet bare nogenlunde solvent.

For få år siden måtte EDF f.eks udbyde aktier for 4 mia Euro og først da de gav 30% rabat og den franske regering lovede at købe ¾ af dem, fik de dem solgt.

19
3. marts kl. 07:51

Et solcelleanlæg på 300 MW, dækkende et areal på 340 hektarer er da et velsignelse for bønderne /beboerne i Hjolderup, de skal bare lære at se muligheder, istedet for at spilde tiden bort på at brokke sig.

Et så stort solcelleanlæg, må vel bidrage til, at temperaturen i lokalområdet stiger og man kan begynde at dyrke mere eksotiske højpris-afgrøder i stedet for de simple energiafgrøder så som rug, græs og majs, som har sikret beboerne i Hjolderup sul på sidebenene.

18
3. marts kl. 07:31

Jeg kan sådan set godt forstå, og have sympati for, en, der i den henvist artikel, har forelsket sig i et hus på landet med udsigt over marker, og nu får en solcelle-park som nabo.

Men omvendt, så ved jeg ikke om det skulle været bedre for hende, hvis det var et A-kraftværk, der blev bygget på nabogrunden? De par stykket af slagsen, jeg har set udefra, har ikke nødvendigvis været arkitektoniske mesterværker.

/Bo

16
2. marts kl. 20:53

Det svarer til 89% KF - ganske imponerende.

Hvis en ser på alle reaktorer i verden (ca 450 stk), så ligge kf på 77% (2019). Kf for enkeltreaktorer, evetuelt reaktorer i ett land over et år, er lite å stole på. Et interessant spørsmål vil være om nye reaktorer har høyere kf enn gamle. Svaret er neppe opplagt!

15
2. marts kl. 20:45

Forbrugeren kommer til at betale

Sådan er det jo - hvis man vil købe en vare, må man betale, med mindre staten klarer det for en (som i Frankrig). Så betaler man over skatten i stedet for.

Så kan forbrugerne prise sig lykkelige over, at valget ikke blev KK - så var det nemlig blevet rigtigt dyrt og langsommeligt.

11
1. februar kl. 15:35

Tak til Nicolai Hanssing og Erik Brandt Petersen for kommentarer og link til kilder. Det giver mig anledning til en bemærkning om min brug af kilder i blogindlægget.

Først og fremmest søger jeg at bruge officielle kilder, hvilket i dette tilfælde er det kinesiske National Energy Administration (NEA), som har en glimrende hjemmeside, hvor energistatistikken offentliggøres rimelligt hurtigt. Den nationale statistik fra National Statistic Bureau kommer noget senere, og bruges til en ekstra verifikation af NEAs tal. China Electricity Councils tal er hurtigt fremme og gode, men bliver dog ofte korrigeret lidt inden NEA offentliggør tilsvarende tal.

For fremtidige forventninger for energiudviklingen i Kina bruger jeg gerne IEAs publikationer som et af referencepunkterne. Analyserne her er i et vist omfang afstemt med kinesiske eksperter og er konsistente med de globale analyser, som IEA foretager. Desuden anvender jeg analyser fra Energy Research Institute, som er en uafhængig national tænketank under NDRC, det kinesiske planlægningsministerium.

Oplysningerne fra World Nuclear Organisation ser troværdige ud hvad angår eksisterende anlæg (her er min primære kilde om de enkelte anlæg IAEA). Derimod ser oplysningerne om fremtidige anlæg mindre pålidelige ud, men ligner mere en bruttoliste og anlæg, som man på et eller andet tidpunkt har haft planer om. Det springende punkt her er, om der i fremtiden bliver givet tilladelse til at opføre a-kraftanlæg inde i landet, eller om det nuværende de fakto forbud opretholdes.

9
30. januar kl. 08:51

Konventionel A-kraft er en succes - bare ikke i Europa....... mere.

Kina "brænder" ca 55% af verdens kul af (60% af deres energiforbrug) . Det skal stoppes. Heldigvis har Kina en ambitiøs plan for udfasning af dette. Selvfølgelig udgør VE en stor andel af projektet, men A-kraft planen er gigantisk.

Kina bygger pt 23 GW kapacitet og de næste 50 GW er på vej. Herefter står der 200 GW kapacitet på tegnebrættet- sammen med de 53 GW de allerede har- giver det en kapacitet 326 GW.

https://world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-a-f/china-nuclear-power.aspx

Slutmålet er op i mod 500 GW konventionel A-kapacitet i 2050, hvilket kan kan dække 50% af deres nuværende kulforbrug.

Læg hertil at SMR reaktorer ikke er regnet med.

Sammen med en Sol/Vind kapacitet på 1200 GW+ allerede i 2030 og sikkert det dobbelte i 2050 kan vi måske øjne en "kulfri" verden, hvis Indien og resten af Asien følger samme vej (80+ % af kulforbruget ligger i den verdensdel)

6
30. januar kl. 06:59

Ellers har jeg kun kunnet finde:

https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/coal/011923-china-data-2022-power-demand-growth-eases-to-36-in-2022-from-103-a-year-earlier

China's power consumption rose 3.6% year on year to 8,637 TWh in 2022, National Energy Administration data released Jan. 18 showed, easing sharply from growth of 10.3% in 2021.

I det mindste kan kulkraften ikke stige så meget, de kan ikke grave det op hurtigt nok, og resten skal købes fra Australien....

5
30. januar kl. 06:51

Kåre, som altid spændende indlæg!

Har du nogen kapacitetsfaktorer for Akraften i Kina, der jo kører som statsgaranteret baseload?

Der erjo denne rapport, som du sikkert kender og bruger:

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
2
29. januar kl. 16:25

Hvilket tog?

De her tal er jo rasende små i kinesisk skala. De viser, at ikke engang Kina for alvor prøver at komme på akraft-toget. Hvilket er ret slemt, da det reelt er Kina, der holder røven oppe på den globalt døende akraft.

Det ser ud til, at det her er starten på en føljeton fra Kaare Sandholt, hvor han undervejs vil komme ind på de andre kinesiske energiformer. Jeg tror, du skal afvente yderligere afsnit i den føljeton, før du erklærer sejr til atomkraften.