Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Specialudstyr til specielle lejligheder

16. august 2022 kl. 08:005
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver gang der er nogen, der går op i noget, er der også nogen, der går i gang med at finde på noget smart til at forbedre eller optimere det. Det gør at næsten uanset, hvilken niche man befinder sig i, er det til at finde teknologi, lavet dertil.

Hvis det ikke var for min seje kollega Mads Troelsgård, som sammen med sit hold Masanga Racing, nu er intet mindre end danmarksmester i adventure racing, er det en sportsgren, jeg ikke ville have kendt meget til.

Adventure racing virker som en sportsgren, hvor man kan blive udsat for det meste, og så vidt jeg har forstået, skal man være ok med at kaste sig ud i det uvisse, man skal ikke være bange for at fare lidt vild, og man skal heller ikke have for nært et forhold til søvn.

I den byge af spørgsmål, jeg har stillet for at komme til at forstå, hvad man egentlig kan blive udsat for i løbet af sådan et løb, fik jeg også spurgt til, om der også er nogle særlige gadgets eller opfindelser, der er lavet specielt til sporten.

Teknologi til eventyr

Jeg har hørt om mange ting, man kan få brug for under sådan et løb så som snorkler, cykler, pandelamper og endda luftmadrasser at sejle på, men selvom konteksten var ny er alle tingene, noget jeg havde hørt om før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget man til gengæld sjældent har brug for, med mindre man er på eventyr, er en kortholder til cyklen. Jeg har hørt om masser af telefonholdere, der jo også kan bruges til at vise et kort, men når man selv skal ud for at finde vej, går det jo ikke at have en telefon med gps med sig.

I den simpleste forstand kan sådan en kortholder være flikket sammen af et stykke pap, snor, klips og/eller tape, men der findes også kommercielle løsninger, som måske er lidt nemmere at håndtere, når man er træt efter de første mange timer og kilometer, man har været i gang.

Mansaga Racings kortholdere i brug i felten under et adventure race. Illustration: Nordisk Adventure Challenge Silkeborg.

Men selvom de kan være nemmere og mere effektive at bruge, kan sådan nogle holdere være svære at tage patent på, når grundkonceptet allerede findes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for eksempel er der en kinesisk brugsmodel, der beskriver sådan en kortholder med en støtteramme, der monteres på cyklen og en kortplade, som selve kortet kan fæstnes til og hvor der også er lavet plads til at man kan montere sit kompas.

Fig. 2 fra CN2123866U ”Bicycle map support convenient to diassemble”; gengivet fra databasen Espacenet. Illustration: Lin Ming.

Andre er gået til det ved at forsøge med en sammenklappelig model, så den ikke fylder så meget at have med sig til og fra cyklen, hvis den ikke kan efterlades monteret dér.

Figs. 9 og 2 fra US2006208023A1 Aventure racing mountin bicycle map holder”; gengivet fra databasen Espacenet. Illustration: Mark Manning.

At søge i nicher

Begge de her kortholdere er kategoriseret som CPC: B62J11/00 ”støttestrukturer særligt lavet til at fæstne specielle typer udstyr til cykler”. Det er en kategori, hvor man kan søge sig frem 2065 ansøgningsfamilier.

Hvis man også vil have, at de skal handle om kort (hvilket dukker op hele 419461 gange, hvis det må være i en vilkårlig kategori) kommer man ned på 37 familier.

Ved en hurtig skimning er mange af dem netop holdere til elektroniske kort/telefoner eller holderes som er kombineret med for eksempel en cykelkurv – smart, men ikke så egent til racercyklen.

Et af de dokumenter, jeg fandt fed søgning, skilte sig ud som noget, der måske godt kunne være praktisk til adventure racing, men som ikke nødvendigvis er tiltænkt den sportsgren. Det er en tysk brugsmodel fra 1991. Den handler om at man kan sætte en stødabsorberende rulle på sit cykelstyr, så hvis uheldet skulle være ude, og man vælter, kommer man ikke til at slå hagen ned i noget hård. Når nu man har den rulle monteret, kan man så også have et betræk rundt om den, hvor man kan sætte et kort ind. Det virker ikke som en helt dum dobbeltbrug, så længe man kan få kortet til at blive siddende i den rigtige retning.

Figs. 1 og 2 fra DE9204288U1 Lenkerschuts; gengivet fra databasen Espacenet. Illustration: Bruno Fotschki-Pietig.

Hvis man i stedet søger bredt på ”adventure rac*” (så det kan få race og racing med) uden nogen kategori kommer man ikke til mere end 4 familier, hvoraf en er den amerikanske kortholderansøgning ovenfor) og de tre andre handler om at tracke løberne, når de er på afsides beliggende steder. Det er nok forventeligt, at der ikke er så meget at finde med lige den søgning, både fordi det er en ret ung sportsgren, der vist ikke har eksisteret i mere end et par og tredive år, og fordi det er sjældent man i patenttekster har lyst til at begrænse sig til, hvilken sportsgren udstyr skal bruges i. For eksempel er der mange af de ting, der kan være godt at have på cyklen, der både er til glæde for adventure racers og mountain bikers.

Har I nogle gadgets liggende, som (stort set) kun bruges i en enkelt niche?

5 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
16. august 2022 kl. 15:54

Det er imo endnu sjovere at høre om folks egne specialfremstillede værktøjer. Det drives ofte af at de dovne er de mest opfindsomme ?

I min samling har jeg fixeringsværktøj til svinghjulet på en Merc W124, skruenøgle til møtrikken i toppen af visse støddæmpere, en bro med indbygget donkraft til at holde motoren hængende mens man skifter gearkasse på en FIAT X 1/9 - og flere andre ting.

Og jer . . . .?

4
16. august 2022 kl. 14:44

Som træsnitteentusiast har jeg tit lavet 'knæholdere' (på udensogns 'Lap vise'); det ser ud som (og er) et bræt med et par huller i og et stykke snor. Utrolig praktisk når man skal snitte skeer, men man skal ikke lægge den fra sig på en spejder- eller vikingelejr... der går sjældent længe før nogen synes det ligner et dejlig tørt stykke brænde...

2
16. august 2022 kl. 09:28

Har I nogle gadgets liggende, som (stort set) kun bruges i en enkelt niche?

En "bug wiper", der monteres på vingen af et svævefly og kører ud og ind langs vingeforkanten for at fjerne insekter (eller rettere insekt-rester: en flue splatter ret meget ud, når den møder glasfiber med 150+ km/t).

Problemet er, at insekter (resterne) på forkanten ødelægger den laminare luftstrøm, og dermed reducerer vingens opdrift markant. På en 5-6 timers flyvning på en varm sommerdag kan forkanten blive rigtigt snadsket, og man kan miste temmelig meget performance.

Se: https://www.youtube.com/watch?v=V4GjkPd0tb0&ab_channel=getsoaring

/Bo

1
16. august 2022 kl. 08:57

Når vi nu er i genren så er min postdefinitionsholder til O-løb nok det mest nørdede stykke udstyr jeg har: https://www.o-butikken.dk/shop/8-postdefinitionsholdere/Den rummer en lille tabel, udleveret af løbsarrangøren, som viser posternes kontrolnumre, samt nogle små symboler der fortæller hvilke terrængenstande posterne står ved (sten, grøfteknæk, østfod af bakke etc..). Den sidder på underarmens inderside så man bekvemt kan kigge på den når man nærmer sig posten. Der er måske noget potentiel dual-use i supermarkedet hvis man er typen der bruger indkøbsliste :-)