Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Solformørkelse og Virtual Reality i Seneghe

23. marts 2015 kl. 09:472
Artiklen er ældre end 30 dage

I forbindelse med solformørkelsen d. 20 marts afholdt jeg et åbent arrangement i Seneghe, hvor alle kunne komme og låne et par solformørkelsesbriller eller se begivenheden gennem et solfilterudstyret teleskop.
Som en yderligere attraktion havde jeg også medbragt en Oculus Rift (SDK II), hvor man kunne få en 3D-rundtur til Solsystemets planeter og sammenligne størrelsen på forskellige stjerner med vores egen Sol i "Titans of Space".

Her er et par billeder fra begivenheden:

Illustration: Privatfoto.

Jeg havde bestilt 50 par solformørkelsesbriller. Selvfølgelig ringede de dagen før formørkelsen fra min datters skole og spurgte, om jeg ikke kunne hjælpe dem med at komme til at se den - de havde ikke lige fået anskaffet briller i tide - så jeg måtte låne dem 20 stk. til rotation.

Det donerede Vixen-teleskop blev opstillet midt i det kommunale amfiteater. Der var en smule dis over horisonten, men det lykkedes at iagttage hele forløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gruppefoto af en af de skoleklasser, der kom forbi. Jeg skulle nok have indstillet trefoden lidt højere...

Foto taget med smartphone gennem teleskopets okular kort efter formørkelsens begyndelse. En lille solplet er synlig - en usædvanligt rolig Sol i betragtning af, at den er i en aktiv periode.

Foto taget med professionelt kamera gennem solfilter.

Scene fra amfiteateret, før gæsterne ankom. Oculus Rift-setuppet, hvor blandt andre Seneghes bibliotekar fik sig en tur rundt i Solsystemet efter formørkelsen, ses til venstre.

Jeg skal ikke undlade at minde om, at hvis nogen - eller nogen, I kender - er interesseret i et intensivt 5-dages astronomikursus på Sardinien, så løber de af stablen hver anden uge fra midten af april (første kursus 13. april - 18. april) frem til slutningen af oktober.
Åbningstilbuddet er 'betal-hvad-du-lyster' - det kan indfris ved at bestille pladser her, klikke på 'I have discount code' og skrive PWYW som kode.
Man kan læse mere om kurserne her.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. marts 2015 kl. 20:20

65% af solskiven blev dækket ved maksimum i Seneghe. Da jeg skulle vælge et mødested for formørkelses-eventen, faldt amfi-scenen lige for - den ligger i den sydøstlige ende af byen med frit udsyn i den rigtige retning - og når man stiller sig i midten med teleskopet, kan alle høre, hvad man siger, uden man behøver at råbe.

1
29. marts 2015 kl. 19:21

Hej.

Vi var jo helt oppe på 80-85% dækning her oppe nordpå i Danmark, men kan se at I fik meget mere ud af formørkelsen end os.

Selvom der var skyfrit og knaldgodt vejr dagen før, var selve dagen for formørkelsen domineret af grå og fuldstændigt skydækket himmel. Det klarede en lille smule op under formørkelsen, så man kunne ane den gennem det tætte skydække, men en ret uinteressant oplevelse alt i alt her i Dannevang.

Fed amfi-scene.