Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Solceller som tagbelægning

23. marts 2017 kl. 19:5831
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores ny hus skulle - selvfølgelig! - have solceller.

Solcellerne skulle naturligvis ikke sidde og dingle rundt ovenover teglene på et eller andet alu-stativ der igen hænger og dingler fladjern der er mast ind imellem teglene, for solceller er langt hen ad vejen stort set lige så solide som tegltag.

Det er nogen år siden jeg sidst rodede med solceller og det var ret instruktivt at se hvor meget smartere branchen er blevet siden da.

F.eks er emballagen stort set elimineret:

Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når solcellerne bruges som tagbelægning, skal de naturligvis håndtere vandet og den opgave løses af nogle ret smarte plastik-skjold der monteres først, med fire skruer i til formålet støbte forhøjninger:

Hvis der ikke var noget undertag kunne man i bekvemmelighed indefra komme til at forbinde panelernes ledninger gennem åbningen i skjoldet, men når bygherren har valgt fast undertag, må man ligge og rode under panelerne:

Selve solcellerne holdes fast med klemmer der skrues ned i taglægterne:

Og tilfældigvis passede det utroligt godt med teglene:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det går bare ikke.

Selv så små skygger som på billedet har en ret ødelæggede virkning på solcellernes ydeevne, fordi cellerne er serieforbundet.

Jeg bad tømrerne om at finde vinkelsliberen frem, forklarede problematikken og de barberede et par centimeter af den række tegl.

Det færdige resultat, der begynder at ligne et hus mere og mere:

Jeg vender senere tilbage med hvad der sidder i den anden ende af ledningen til solcellerne.

phk

31 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
26. marts 2017 kl. 12:22

OK, så alle celler er serieforbundne.

I mangel af andre informationer, så producerer et panel måske 250 W. Det virker ikke som om et elektronik-modul per panel, som udkobler et panel i skygge er kostbart. Eller endog del af et panel. Så hvorfor er der ikke indbygget decentral styring i panelet, i samlinger eller lignende ?

Jeg kan godt forstå, at kabling fra hver panel (omend begrænset tværsnitsareal) til en stor, fælles koblingsboks måske er dyrere, men jeg forstår stadig ikke hvorfor der benyttes en lavteknologisk seriekobling - når skyggeproblemet altså er reelt.

Og skla jeg forstå et andet svar således, at nogle anlæg opdelertagfladen i segmenter ved brug af elektriske samleskinner således at segmenterne kan udkobles.

For os, ikke solcelleeksperter, er lidt mere forklaring om designet ønskeligt.

30
26. marts 2017 kl. 10:56

De solceller vil aldrig nogensinde kunne udligne den miljøbelastning der har været ved brænding af mursten og tagsten samt forarbejdning og fremstilling af elledninger, kabler, tagrender, kloakrør, armeringsjern, mineraluld, sanitet osv. osv.

28
25. marts 2017 kl. 12:28

Skygger spiller en rolle på celleniveau, men da cellerne er serieforbundet i panelerne og panelerne serieforbundet i hele anlægget påvirkes den samlede produktion uforholdsmæssigt meget.

Men alt det bøvl havde du undgået hvis du bare havde monteret panelerne på alm. skinner. Så er det måske unødvendigt med fine tegl under panelerne, men samlet set ville merudgiften være forsvindende og personligt ville jeg være mere tryg ved et ubrudt tag. Jeg har ikke rigtig tillid til de plastbakker, måske fordi jeg ikke har set dem i virkeligheden.

27
25. marts 2017 kl. 12:11

Hvor er det skygger spiller en rolle ?

Skygger spiller en rolle på celleniveau, men da cellerne er serieforbundet i panelerne og panelerne serieforbundet i hele anlægget påvirkes den samlede produktion uforholdsmæssigt meget.

26
25. marts 2017 kl. 09:59

Som jeg forstår terminologien, så er der tre niveauer i en / denne installation:

  • celler (størrelse)
  • paneler ( de ca.60x100cm)
  • tagfladen ( det hele).

Hvor er det skygger spiller en rolle ?

Er den omtalte svaghed, at hele tagfladens produktion påvirkes ? Er det panelet ?

Er årsagen en teknisk/økonomisk suboptimering (som måske er OK på lavere breddegrader med større solindfald), idet delelementer ikke er kablet og styret så de frakobles ?

24
24. marts 2017 kl. 22:44

Hvis man ser på data i 'din gamle blog' så fremgår det ret tydeligt at det der ikke ville spille nogen rolle at der ikke kunne produceres el den første / sidste halve time efter solopgang / før solnedgang. Er det ikke et unødvendigt 'ødelæggelse' af det ellers meget harmoniske tag? Er tagstenene ikke mere sårbare der hvor de ikke er glaseret?

23
24. marts 2017 kl. 15:11

Har du også batterier og hvorfor har du ikke flere. Er de ikke så billige, at når man først har besluttet sig for at få dem, så kan man lige så godt installere mest muligt?

22
24. marts 2017 kl. 13:45

Normalt maler man det materiale der bliver synligt i forbindelse med vikelslibertilpasninger :) - det er det samme der sker i eks. skotrender.

21
24. marts 2017 kl. 13:06

Kommer man til at kunne se rød tegl rundt i kanten, når løsningen er færdimonteret? Eller snyder det sidste billede?

19
24. marts 2017 kl. 11:23

Fra blogoplæg: "Selv så små skygger som på billedet har en ret ødelæggede virkning på solcellernes ydeevne, fordi cellerne er serieforbundet."

Jeg forholder mig kun til hvordan det ville se ud hjemme hos mig selv. der betyde den først ½ time og den sidste ½ time intet i den store sammenhæng. Om begge perioder så var på "0", så betyder det mindre end 1%. Det ville ikke være tilstrækkeligt for mig til at skære toppen af tagstenene.

18
24. marts 2017 kl. 11:01

Hvad med varme? Kunne det bare ikke betale sig?

15
24. marts 2017 kl. 10:02

Kære Poul-Henning!

Kunne du ikke hjælpe ing.dk med deres debatsystem? Det har nu været fejlbehæftet siden før nytår. :-(

Vh.

/OT

13
24. marts 2017 kl. 09:53

Der er flere (bl.a. Tesla) der laver tagsten, der fungerer som solceller. De lægges ligesom almindelige tagsten, og klikkes sammen, så ledningerne forbindes. De er vist ikke kommet til DK endnu, så det er ikke en løsning, PHK kunne bruge, men i fremtiden kan det være en udmærket løsning.

12
24. marts 2017 kl. 09:48

Ja, efter det nye afgiftssystem, så skal man jo helst være hjemme mens produktionen sker, så man straks kan forbruge strømmen. Så det giver mening at sprede produktionen ud over et bredere tidsinterval. Moderne solpaneler har dog bypass funktionalitet, så det kun er de specifikke paneler der kommer i skygge der ikke producerer. Umiddelbart er det derfor kun de 2 paneler lige op af tagstenene der er udsat for skyggeproblemer.

En elbil der straks kan aftage overskudsstrømmen vil derimod være interessant i denne sammenhæng. Måske en brugt Ellert som anden/tredje køretøj? :-)

10
24. marts 2017 kl. 09:33

"

Tjoe, men når man vælger at slibe sine glaserede tagsten flade, for at fjerne enhver tvivl om skygge-problemer, så lyder det da en anelse begærligt ;-)

Mon dog - når solen banker ned midt på dagen og overopheder solcellen - så har man næppe meget gavn af sin solcelles ekstra production, hvis den er kølet. Derimod er der rigtig meget behov for den ved "lav sol" om morgenen og aftenen - og der kommer tagstenenes skygge for alvor ind.

Det handler altså om en god middelproduktion på de rigtige tidspunkter istedet for en maksproduktion, som man privat ikke har behov for. Køling vil naturligvis give en større produktion, som man alt efter afregningsordning kan få en større indtægt for.

På fuldstændig samme måde bliver vindmøller idag lagt ud for optimal produktion i lavere middelvind og ikke efter maks produktion i god kraftig vind.

9
24. marts 2017 kl. 09:21

Hej.

Det ligner der kommer til at stå vand under den nederste række inddækning og at det måske kan løbe bag op under cellerne. Er det billedet der snyder lidt?

Mvh. Mikkel

8
24. marts 2017 kl. 09:05

"Hvor vigtigt man synes det er afhænger af hvor begærlig man er med produktionen."

Tjoe, men når man vælger at slibe sine glaserede tagsten flade, for at fjerne enhver tvivl om skygge-problemer, så lyder det da en anelse begærligt ;-)

6
24. marts 2017 kl. 08:41

Nydelig integration du har lavet med de fikse plaststykker, men da jeg satte vores solceller op (efter de gode gamle tilskudsregler), var det vigtigt at sørge for god ventilation under panelerne, da solcellernes effektivitet - lidt paradoksalt - falder jo højere temperaturen er. Hvordan fungerer ventilationen/afkølingen i din opstilling?

5
24. marts 2017 kl. 00:29

Hvor meget installerer du, og hvilken ordning? Du skal passe på med fase afregningen, som andre tråde har beskæftiget sig med. Afregningen bør summeres for alle faser totalt for forbrug og levering.

2
23. marts 2017 kl. 22:42

Hvad er mærket på plastik skjoldene, og er de tilpasset en specifik serie af solcellepaneler?

1
23. marts 2017 kl. 22:09

Kommer du senere ind på hvilke ordninger der er for tilslutning af solceller i 2017? Hvor meget får du for el produceret af dig, og hvor meget skal du betale for el købt på nettet? Eller kan man bruge elnettet som buffer? Jeg har haft lidt svært ved at finde rundt i hvilke regler der gælder i 2017, og kan det bedre svare sig at købe et Tesla batteri ?