Jeg skrev i forrige blogindlæg om solceller som tagbelægning nu skal det handle om deres økonomi.
Jeg vil med det samme advare om at de læsere der gør alting op i "kan det betale sig eller koster det penge?" vil blive skuffede.
Vores solceller bliver ikke opsat af økonomiske årsager, men fordi det er en billig, støjsvag og klimavenlig energikilde, som i modsætning til et tegltag aktivt bidrager til husholdningen.
Man kan faktisk få trekantede solcellepaneler nu om dage og hvis vi havde penge nok havde vi formodentlig plastret hele taget til med solceller og helt droppet teglene - "bare fordi".
Men vi er ikke i den formueklasse og er derfor tvunget til at bruge pengene (mere) fornuftigt hvorfor solcelleanlægget dimensionering i et vist omfang var en økonomisk beslutning.
Jeg lavede forsøgsvist et lille program som afsøgte noget af parameterområdet, men det førte ingen vegne, der var så mange lokale maxima at det kunne være det samme.
I stedet trådte jeg et par skridt tilbage og prøvede at se på det store billede:
Nu hvor efterlønsmidlerne er solidt anbragt på babyboomernes tage, kommer solceller til at operere på timebasis i elnettet og prisen for at sælge overskydende energi bliver ikke noget at råbe hurra for.
Dermed giver det ikke nogen mening at dimensionere solcellerne efter varmepumpen, for der er ikke (ret meget) brug for varmepumpen når solcellerne producerer og ikke ret meget solstrøm når der er brug for varmepumpen.
Hvis jeg sad med en pose penge jeg skulle investere og købte et discountanlæg, ville jeg formodentlig godt kunne få en rimelig forrentning ud af at sælge overskudsproduktionen, forudsat pristillæget fra Energinet.DK var i hus.
I den situation er svaret simpelt: Så stort et anlæg som der er plads til, indenfor energinet.dk's tilskudsregler.
Men vores pose penge er druknet i vores byggeplads, indkøbet af solcellerne bliver financieret over huslånet og "rentemarginalen" mellem pristillægget og lånerenten er negativ.
Det kan dog stadig betale sig at producere el til eget forbrug - 2 kr/kWh sparet er 2 kr/kWh tjent.
Den økonomisk optimale anlægsstørrelse er derfor på øjemål et sted omkring "elforbruget en sommerdag" - en enkelt kW ville sikkert være rigeligt.
Fodnoten er dog, at den nuværende klimatiske udvikling med stor sandsynlighed gør aktiv køling af bygninger til det næste modefænomen i Danmark og trods alle gode intentioner kan jeg sagtens forestille mig at vores spritnye højisolerede hus kommer på forkant af den bølge[1].
Efter at have talt lidt på knapper og kigget lidt på den æstetiske side af sagen, besluttede vi os derfor for et solcelleanlæg på 3kW(AC).
Vi søgte den tilskudspulje der åbnede 1 sep 2016 og har modtaget et brev med flg. svært gennemskuelige sætning:
"Vi giver dig tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg for elektricitet fremstillet af solcelleanlægget på samlet 88 øre pr. kWh i 10 år fra nettilslutningstidspunktet [...]"
Hvis jeg skal være helt ærlig er jeg stadig ikke sikker på om det betyder at vi får 88 øre per kWh eller om vi får 88 øre oven i elprisen pr. kWh?
Forskellen for os bliver kun ca. en plovmand om året og anlægget koster kun 1.3% af hele byggeprojektet, så det er i virkeligheden utroligt små beløb det hele handler om.
Jeg kiggede kort på batterianlæg, men det ser hverken ud til at give økonomisk eller klimatisk/miljø-mæssig fornuft her i Danmark og med den meget store penetration af vindenergi er det tvivlsomt om det nogensinde bliver relevant med husstandsbatterier.
Konklusionen, hvis der er nogen, er at solcellerne ikke var en økonomisk beslutning for os, men at økonomien hjalp os med at fastslå anlægsstørrelsen.
phk
[1] Som jeg vist har nævnt tidligere: Slagelse ligger i et hul på toppen af en bakke, når det bliver varmt og lummert bliver det virkelig lummert i Slagelse.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det samme kan min miele, men det er stadig ganske få af dem. Men ved at bruge varmtvand kan man nedsætte vasketiden samt udnytte andre varmekilder, solvarme f.eks.
Jep, men til gengæld er moderne enzym-baserede vaskemidler ikke ret effektive, fordi de arbejder under den relativt langsomme opvarmning.
Det samme kan min miele, men det er stadig ganske få af dem. Men ved at bruge varmtvand kan man nedsætte vasketiden samt udnytte andre varmekilder, solvarme f.eks.
Den gamle Vølund (310E) kunne også tilsluttes både varmt og koldt varmt vand, så det er heller ikke nyt. ;-)Nye maskiner bruger væsentligt mindre vand, visse kan tilsluttes både varmt og koldt vand.
Nye maskiner bruger væsentligt mindre vand, visse kan tilsluttes både varmt og koldt vand. Nye vaskemidler vasker fint ved 20-40grader. Så mere end en fase er næppe nødvendigt, desuden hvem tager skade af at vente lidt lænegere.
Du kan allerede idag lave det ud af El-Truck batterier!
Energiforbruget må være proportionalt med vandmængden for opvarmning til samme temperatur uanset antal faser. Tiden øges med lavere effekt til opvarmning, og ved længere vasketid må energi til motor nok også øges. (man skal nok se bort fra tab til omgivelser).Hvis man stadigvæk har 2 faset vaske/opvaskemaskiner,så er det på tide at udskifte dem, de må være oldsager med kæmpe vand og energiforbrug.
Hvis man vil tilslutte et batterilager til sit solcelleanlæg, så skal man nok gøre det hurtigt inde de nye regler træder i kraft :) Jeg ved ikke om netselskaberne er klar til at håndterer reglerne med det samme, men der går nok noget tid før der kommer invertere på positivlisten for batterilagere og i mellemperioden kan man blive krævet dokumentation for at anlægget lever op til kravene i lovgivningen...For anlæg på to-tre kW bør det store 85 kWh's batteri nok opdeles i meget mindre portioner (otte gange to moduler ?), så man kunne deles om prisen. (For et år siden så jeg et faktisk tilbud, for 17.5 k€).
Hvis man stadigvæk har 2 faset vaske/opvaskemaskiner,så er det på tide at udskifte dem, de må være oldsager med kæmpe vand og energiforbrug.
Eneste vaskemaskine til tre faser var en manuelt betjent brugt vaskeri-vaskemaskine i min barndom i 60'erme. En knap til temperatur. en hane til at lukke vand ud, og en funktionsvælger: Kør med varme termostatstyret, kør indtil temperaturen er nået, kør bare (til skyl) og så centrifugering. Vandtilførsel styrede man ved at dreje på vandhanen på væggen.Jeg har ALDRIG haft en vaskemaskine eller opvaskemaskine der kørte på end andet end EN fase"
Og når det er tilfældet, så er det jo noget enklere/billigere at anvende aircondition-anlæg på lavspændt DC, og så føde det direkte fra solcellerne, uden inverter.
Der er jordvarme i huset, så er aircondition ikke et spørgsmål om at køre lidt med cirkulationspumpen udenom varmepumpen? Det bruger ikke meget strøm.
Måske kan man lade fryseren køle ned til -21C eller -23C og så kan den nok holde den gående indtil næste dag ?Anlægget er et en-faset anlæg på 2kW, og da elproduktionen helst skal bruges i dagtimerne, hvor man ikke er hjemme, ja så ryger det hele ud som et gratis bidrag til samfundet. Hverken opvaskemaskine eller vaskemaskinen kan køre på en fase, og elbilen står på arbejdspladsen. Ja, giv mig motivation, please.
Det er ikke nødvendigt i Danmark.lokal forsyningssikkerhed i et fremtidigt kaotisk el marked med svingende el-produktion
Jeg skulle tage meget fejl om ikke det gøres meget billigere, enklere og effektivere med solvarmepaneler.opvarmning af svimmingpool :)
KISS!
Jeg fravalgte også at tage besværet med at få solceller løst, da tilskudsordningerne forsvandt imens vi byggede, og det var ikke mange kr. jeg ville spare på tegl, fordi de almindelige tegl solcellerne ville erstatte ikke koster det store ifht. hjørneteglstenene og de andre specialtegl (som er absurd dyre).
Jeg overvejer at få en udendørs swimmingpool, lukket inde i en god glasbygning og så sætte solceller op, hvor overskudsel'en bare ryger i en varmepumpe der varmer pooolen.. - så ville man forhåbentlig kunne forlænge badesæsonen ganske kraftigt i egen baghave :)
"Jeg kiggede kort på batterianlæg, men det ser hverken ud til at give økonomisk eller klimatisk/miljø-mæssig fornuft her i Danmark og med den meget store penetration af vindenergi er det tvivlsomt om det nogensinde bliver relevant med husstandsbatterier."
@PHK:
Angående bæredygtighed mener jeg at husstandsbatterier skal laves af udtjente elbilsbatterier, som der kommer rigtigt mange af om nogle år.
Enkelte professionelle gør-det-selv folk har dokumenteret hvordan de har lavet et husstandsbatteri af batteripakken fra en totalskadet el-bil, typisk en Tesla Model S, hvor batterierne er pakket godt ind.
For anlæg på to-tre kW bør det store 85 kWh's batteri nok opdeles i meget mindre portioner (otte gange to moduler ?), så man kunne deles om prisen. (For et år siden så jeg et faktisk tilbud, for 17.5 k€).
Det er måske noget at se på, når der er blevet ryddet op efter house-warmingen.
https://cleantechnica.com/2014/09/12/disassembling-tesla-model-s-battery-pack/
Det gør den jo nok, men hvis udendørstemperaturen er >/= behageligt indendørsklima, hvordan skal mineralulden så kunne holde indendørstemperaturen lavere, hvis der ikke er noget til at absorbere varmeenergien fra indersiden af mineralulden?
Det kan den heller ikke.
Men der skal mindre air-con til end i gamle huse, fordi isoleringen virker begge veje.
(Nogen burde forresten begynde at overveje fugtspærrens placering, hvis der er varmere og fugtigere udenfor end indenfor...)
Jeg er selv ved at sætte solceller op, og regner heller ikke med at det bliver den store økonomiske gevinst, men:
For at få så meget ud af det som muligt vil jeg i perioder med sol kun varme på et varme depot når solen skinner, og så bruge det om nattet eller på gråvejrsdage. En kælder med et svømmebassin på 25m³ skal varmes op til 50⁰C, og så kan jeg køle på det med en varmepumpe, når temperaturen kommer under 30⁰C og det ikke længere kan sendes direkte ud i radiatorerne.
Så skal der gemmes lidt strøm, måske 20KWh, langt fra nok til at lade bilen eller drive varmepumpen men nok til at holde huset med strøm det meste af tiden, og så er anlægget der og batterier bliver jo nok meget billigere når de blybatterier jeg installerer er slidt ned.
Men da anlægget er dimensioneret til at kunne klare den forår og efterår, hvad skal jeg så bruge 50KWh ekstra til, dagligt om sommeren? Jeg kan naturligvis gratis aflevere dem til et EL selskab men vil rigtig gerne finde på noget der er sjovere.
Det gør den jo nok, men hvis udendørstemperaturen er >/= behageligt indendørsklima, hvordan skal mineralulden så kunne holde indendørstemperaturen lavere, hvis der ikke er noget til at absorbere varmeenergien fra indersiden af mineralulden?Jeg satser på at mineralulden virker begge veje :-)
Endelig skal man ikke overse aircons evne til at bringe luftfugtigheden ned indendørs. Det er faktisk vigtigere for et behageligt indeklima end selve temperaturen, og når du ventilerer varm sommerluft med højt vandindhold ind udefra, er jo ikke noget mineralulden hjælper dig af med.
Øh - var det ikke dig selv der indledte med at spamme noget om "en krone/kWh ... fordi det er tæt på gennemsnitsprisen på strøm fra havmøller", som modargument til et indlæg, som ellers kun drejede sig om det samfundstjenlige i at betale 60 øre/kWh for solcellestrøm?Måske vi så kunne komme tilbage til emnet i stedet for at blive spammet med dine i denne sammenhæng ligegyldige møller, Søren.
Hvis du vil undgå at tale om vindmøller, hvorfor bringer du dem så på bane?
Den latterlige argumentation har du forsøgt før, uden held.Når jeg valgte at skrive en krone, er det nu fordi det er tæt på gennemsnitsprisen på strøm fra havmøller - når man medtager alle subsidier, herunder skattefrihed, dårligt udnyttede kraftværker,
Du henviste til en skatteordning, som som private anpartshavere kan udnytte i stedet for det sædvanlige bundfradrag. Det gjaldt desuden både for andelshavere af vindmøller såvel som solceller.
For langt hovedparten af havmøllerne, som er ejet af de store elselskaber, har det slet ingen relevans, da de er beskattet efter helt andre regler - og nej, heller ikke for dem, gælder der en særlig "skatterabat" for vindmøller.
Du må dokumentere det noget bedre, hvis nogen her skal tro at vindmøller bliver subsidieret med en særlig skatterabat i Danmark!
Hvordan vindmøller lige skulle medføre 'dårligere' udnyttelse af kraftværker end solceller, mangler du også at kvantificere.
3 kW svarer iøvrigt godt til, hvad et af mine airconditionanlæg bruger,
Jeg satser på at mineralulden virker begge veje :-)
Det er ikke vigtigt, jeg har tagareal nok.
Det ses, når jeg spørger, er det også fordi, der formodentlig begynder at komme en del meget billige paneler med lavere udbytte (~12%), som så bedre kan erstatte teglene uden væsentlig merudgift. Hvilket altså gør pris og effektivitet interessant. Kunne det gøres billigere med flere paneler og lavere effektivitet? Det lader til at selve opsætningen sker stort set smertefrit, og måske endda noget hurtigere end teglene? Forøger plastskjolde prisen væsentligt?
For dig er installationen allerede historie, hvorfor alt egentlig er uvigtigt; men mange læser formodentlig bloggen, for at lære noget af dine erfaringer.
3 kW svarer iøvrigt godt til, hvad et af mine airconditionanlæg bruger, hvorfor det måske er lidt fedtet, når den globale opvarmning virkelig tager fart i Slagelse - der skal vel også være til fryser, køleskab, komfur, elkedel, microbølgeovn , server, elektrisk LongJohn og alle de andre elektriske cykler.
Kommer der på et tidspunkt en elbil i husstanden, virker 3 kW også en anelse fedtet - hjemmeboende store børn (?)
Seneste bud på havmøller hed 37 øre/kWh (+ nogle øre for ilandtagning). Landmøller er en del billigere.
Når jeg valgte at skrive en krone, er det nu fordi det er tæt på gennemsnitsprisen på strøm fra havmøller - når man medtager alle subsidier, herunder skattefrihed, dårligt udnyttede kraftværker, aftagningsgarantier og kablinger i alle retninger uden for Danmark. I realiteten er det nok en del værre end en krone; men skidt med det.
Landmøller (store) er totalt ubrugelige i et lille land som Danmark, da de altid vil genere den lokale befolkning.
Seneste bud på havmøller (som du skriver) er uden alle subsidier og ekstraomkostninger, hvilket utvivlsomt vil banke prisen pænt over de 60 øre; men møllerne eksisterer ikke endnu, og kan således slet ikke sammenlignes med en aktuel støtte. Måske bliver de aldrig opstillede netop på grund af den dårlige totaløkonomi.
Møllerne producerer ganske rigtigt spredt over hele året og ødelægger økonomien i kraftvarmeværkerne, når der er mest brug for disse.
Måske vi så kunne komme tilbage til emnet i stedet for at blive spammet med dine i denne sammenhæng ligegyldige møller, Søren.
Det giver ganske god mening.Der er ingen tvivl om at vi får air-condition i Danmark og det ville være ret smart at skrive ind i BR i god tid at der skal installeres solceller svarende til elforbruget til air-condition.
Og når det er tilfældet, så er det jo noget enklere/billigere at anvende aircondition-anlæg på lavspændt DC, og så føde det direkte fra solcellerne, uden inverter.
Det er jo fordi man nu vasker ved lavere temperatur og i længere tid.PHK jeg har haft enfaset vaskemaskiner de sidste 10 år. Har aldrig haft andet...
Eksempler med samme temperatur. 60° (klarvask) 89min med 3250W 400V(380V) (ca. 1,5kWh) 60° (klarvask) 106min med 2200W 230V(220V) (ca. 1,5kWh) (Tal fra Vølund 310E)
Nyere Bosch 60° (klarvask) 161min en fase 13A (ca.. 1,33kWh)
Ikke et eneste tal?
Jo da, du fik endda to tal :-)
Ville undertaget kunne spares, hvis hele taget havde været dækket med solceller?
Nej, solcellerne ville i den situation blive opfattet som "Hollywood-tegl" og kravet om undertag ville være uforandret. Jeg ved ikke om det ville udløse krav om fast undertag, eller om banevarer ville kunne gøre det.
Hvad er effektiviteten af et anlæg, købt hos den lokale elektriker d.d.?
Det er ikke vigtigt, jeg har tagareal nok.
Forstyrrer det byggeriet meget at opsætte solceller?
Det er selvfølgelig en afbrydelse i lægningen af tegl og der skulle lige forhandles om præcis hvor og hvordan der blev afsluttet udenom, men der var masser af andet tag for tømresjakket at arbejde på.
I alt måske et par timer ?
Hvilken indflydelse har størrelsen af anlægget på prisen/Watt?
Det afhænger langt mere af hvem du tør købe stumperne af.
Hvis jeg skal være helt ærlig har jeg ikke fulgt solcellemarkedet ret tæt siden jeg fik mit anlæg på sommerhuset i drift, men jeg har dog fulgt så meget med at jeg kan se at hele kvalitetsspekteret er repræsenteret på det danske marked nu.
Jeg checkede leverandørene af det anlæg elinstallatøren tilbød og det dem fandt jeg OK.
I forhold til resten af huset er udgiften til solcellerne forsvindende lille og derfor så jeg ingen grund til at bruge en masse tid på at prøve at spare en smule af "forsvindende lille", jeg vil hellere bruge tiden på at kvalitetssikre byggeriet.
Når man ser den valgte løsning, formoder jeg, at der er rigtig lang vej til at BIPV bliver rentabelt i Danmark,
Den afgørende faktor der er elforbruget i sommerdagtimerne og det eneste man som privatperson kan bruge el i store mængder til i dagtimerne er air-condition - Elbilen holder på arbejdspladsen.
Der er ingen tvivl om at vi får air-condition i Danmark og det ville være ret smart at skrive ind i BR i god tid at der skal installeres solceller svarende til elforbruget til air-condition.
For pointen er jo; når du lokker folk til at afsætte strøm til nettet til 3 x markedsprisen, og dermed tage markedsandele fra de producenter, der leverer hele året - mest om vinteren - hvad har du så af ikke fossile kilder, som kan dække behovet om vinteren, billigere end vindmøller?
Det er jo også en belastning for PSO, der jo er på vej over på statsbudgettet, og derved noget alle bliver tvunget til at betale til, uanset vores elforbrug. I sidste ende er det også et spørgsmål om hvad vi får for en del af vores skat. En lille mængde el fra solceller om sommeren, eller en noget større mængde vindkraft fordelt over hele året. ? Jeg foretrækker det sidste.
Enig. 1 kr/kWh gavner nok mest Dong Energy, samt de solcelleejere der har sikret sig en afsætnings-ordning til den pris.Omkring det dobbelte af hvad man hjælper sit samfund, ved at tonse strøm ud på nettet til en krone/kWh fordelt over hele året?
Seneste bud på havmøller hed 37 øre/kWh (+ nogle øre for ilandtagning). Landmøller er en del billigere.
Til gengæld rammer næsten du plet med "fordelt over hele året". Helt perfekt havde du skrevet "fordelt iht de årstider, hvor der bruges mest strøm".
For pointen er jo; når du lokker folk til at afsætte strøm til nettet til 3 x markedsprisen, og dermed tage markedsandele fra de producenter, der leverer hele året - mest om vinteren - hvad har du så af ikke fossile kilder, som kan dække behovet om vinteren, billigere end vindmøller?
Omkring det dobbelte af hvad man hjælper sit samfund, ved at tonse strøm ud på nettet til en krone/kWh fordelt over hele året?Man vel diskuttere...
Nu er jeg ikke ekspert, men jeg mener at man altid får minimum 60 øre/kWh for sin overskudsproduktion... Og hvis du er en af de heldige der har en summationsmåler, så er det underordnet om du producerer på en fase og bruger på de to andre... Netselskabet betaler for at konverterer mellem faserne...
Nu skal jeg alligevel have ny måler ved installationen, så hvis man kan vælge summationsmåler vil det jo være at foretrække. Som jeg forstår det nu, så vil huset forbrug primært ligge på solanlægget, så længe det producerer, og først hvis forbruget overstiger anlæggets kapacitet, tæller måleren? Og skulle man kun få 60 øre/kWh så er det alligevel en "rabat" på 25% på elforbruget. Jo, anlægget skal op, men jeg er stadig spændt på økonomien i det.
Ikke et eneste tal?
Hvad koster anlægget? Hvad koster taget med solceller? Hvad ville det have kostet uden solceller? Ville undertaget kunne spares, hvis hele taget havde været dækket med solceller? Hvad er effektiviteten af et anlæg, købt hos den lokale elektriker d.d.? Forstyrrer det byggeriet meget at opsætte solceller? Hvilken indflydelse har størrelsen af anlægget på prisen/Watt?
Her er det interessante, hvor langt man er fra, at solcellerne er gratis at opsætte. Når man ser den valgte løsning, formoder jeg, at der er rigtig lang vej til at BIPV bliver rentabelt i Danmark, selvom man vælger glasserede tegl som sammenligningsgrundlag.
Resultatet er ganske pænt, selvom jeg nok ville have foretrukket en integrering, hvor panelerne havde flugtet med det øverste af tagstenene, fremfor at skære stenene til.
PHK jeg har haft enfaset vaskemaskiner de sidste 10 år. Har aldrig haft andet...
Hverken opvaskemaskine eller vaskemaskinen kan køre på en fase
Det er ikke rigtigt. Opvaskemaskiner er enfasede nu om dage og så vidt jeg har forstået er vaskemaskinerne kraftigt på vej til at blive det også.
Men nej, der er ikke meget økonomisk motivation for solceller for tiden.
Er der ikke lavet plads til en ekstra elpatron eller varmespiral i bunden af din tank?men tanken er kun et par hundrede liter og spiralen sidder ret højt oppe,
Man vel diskuttere hvor meget man hjælper sit samfund, ved at tonse el ud på nettet til 60 øre/kWh, når gennemsnitsprisen er under 20 øre/kWh, i de 26 uger af året, hvor solcellerne producerer mest?Hvorfor er det ikke motiverende at man hjælper det samfund man er en del af?
"Hverken opvaskemaskine eller vaskemaskinen kan køre på en fase, og elbilen står på arbejdspladsen. Ja, giv mig motivation, please"
Jeg har ALDRIG haft en vaskemaskine eller opvaskemaskine der kørte på end andet end EN fase"
Energinet.dk og Tesla PowerWall regner på to forskellige situationer... Energinet regner på hvor lille et batteri der gør at du selv kan udnytte mest muligt af din egenproduktion for at slippe for at betale afgift... Tesla PowerWall regner på at du skal kunne være selvforsynet i 1 døgn i tilfælde af svigt fra nettet...Teslas Powerwall er altså tre-fire gange for stor (og tilsvarende for dyr) til en typisk husstand.
Jeg tror ikke man kommer udenom at have delvis batteribackup for husstandsanlæg. Men batteriet behøver faktisk ikke at være ret stort for at give betydelig gevinst. Energinet.dk har kigget lidt på det og bare et tre kWh batteri betyder meget.https://energinet.dk/SiteCollectionDocuments/Danske%20dokumenter/Klimaogmiljo/Solceller%20og%20batterier.pdf(side 13) Teslas Powerwall er altså tre-fire gange for stor (og tilsvarende for dyr) til en typisk husstand.Ja, giv mig motivation, please.
Måske du har skrevet det før, men hvor mange kW el bruger varmepumpen når den kører og hvor meget el bruger huset i middel? Bare for at sammenligne med produktionen fra solcellerne.
Nu er jeg ikke ekspert, men jeg mener at man altid får minimum 60 øre/kWh for sin overskudsproduktion... Og hvis du er en af de heldige der har en summationsmåler, så er det underordnet om du producerer på en fase og bruger på de to andre... Netselskabet betaler for at konverterer mellem faserne...Det bliver svært at finde motivation til at lægge et anlæg op nu, hvor jeg er udenfor tilskudsordningen, og næppe kan få penge for min overskudsproduktion. Anlægget er et en-faset anlæg på 2kW, og da elproduktionen helst skal bruges i dagtimerne, hvor man ikke er hjemme, ja så ryger det hele ud som et gratis bidrag til samfundet. Hverken opvaskemaskine eller vaskemaskinen kan køre på en fase, og elbilen står på arbejdspladsen. Ja, giv mig motivation, please.
Og ellers, hvad er motivation? Økonomisk kompensering? Eller viden om at man er med til at gøre en forskel fordi man har råd? Hvorfor er det ikke motiverende at man hjælper det samfund man er en del af?
Det bliver svært at finde motivation til at lægge et anlæg op nu, hvor jeg er udenfor tilskudsordningen, og næppe kan få penge for min overskudsproduktion. Anlægget er et en-faset anlæg på 2kW, og da elproduktionen helst skal bruges i dagtimerne, hvor man ikke er hjemme, ja så ryger det hele ud som et gratis bidrag til samfundet. Hverken opvaskemaskine eller vaskemaskinen kan køre på en fase, og elbilen står på arbejdspladsen. Ja, giv mig motivation, please.
Har du overvejet en elpatron i varmtvandsbeholderen? Den kunne aftage noget overskudsel midt på dagen.
Der er faktisk en elspiral, men tanken er kun et par hundrede liter og spiralen sidder ret højt oppe, så det er meget begrænset hvor meget energi der kan lagres på den måde.
Har du overvejet en elpatron i varmtvandsbeholderen? Den kunne aftage noget overskudsel midt på dagen. Måske den findes i forvejen for at kunne hjælpe varmepumpen, så det er et spørgsmål om styring.
jeg synes nu skrivet omhandler ret meget det om det kan betale sig (altså få afsøgt maksimalt tilskudsordning ;-)
når du nu skriver om vindmøller og lange fremtidsudsigter med klima og sommerdage - så kunne en batteripack også have flere formål som fx. lokal forsyningssikkerhed i et fremtidigt kaotisk el marked med svingende el-produktion - og ikke bare økonomisk perspektiv ;-)