Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Snart fyraften - har du husket at journalisere dit arbejde og dine tanker?

3. december 2014 kl. 17:233
Artiklen er ældre end 30 dage

Hver dag skriver jeg løbende en arbejdsjournal, hvor jeg noterer, hvad jeg har gjort, beregnet, læst, tænkt, forstået, ikke forstået, og hvad der videre skal gøres - kort fortalt skriver jeg næsten om alt i mit arbejde.

Dette gør jeg, fordi det hjælper mig til at systematisere mine tanker og til at få et overblik over fremskridtene i mit arbejde - samt over det videre arbejde.

Nogle dage arbejder jeg mange timer på noget, som ikke fungerer efter hensigten, og hvor jeg undervejs har en følelse af, at jeg går i ring. Tidligere, før jeg løbende skrev en grundig arbejdsjournal, ville jeg ofte forlade sådan en arbejdsdag med en følelse af ikke at være kommet nogen vegne - og at jeg skulle starte fra præcis samme sted dagen efter. Hvilket naturligt nok føltes frustrerende.

Arbejdsjournalen hjælper til at undgå dette; ved at notere præcis, hvad jeg har gjort - uanset om det har fungeret eller ej - får jeg nemmere et overblik og undgår "gå i ring"-følelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidskrævende, siger folk sommetider, når jeg beskriver ovenstående. Og ja, det tager naturligt nok tid at skrive ovenstående ned - men det tager også tid at gå i ring og at mangle systematik, når man fejlsøger og udvikler, f.eks. fordi man har glemt præcis, hvad man undersøgte i går eller i sidste uge.

Specifikt brugte jeg tidligere Simplenote, fordi det er en simpel, no-bullshit applikation til at skrive og ikke så meget andet. Det blev dog en anelse for simpelt, og jeg har derfor længe brugt Evernote til min arbejdsjournal og noter.

I Evernote kan jeg organisere noter i notesbøger og stakke, ligesom at noter kan tagges for yderligere findeling. I noterne kan tekst formateres som i standard tekstbehandling, der kan laves tabeller, ligesom at der - og dette er for mig, hvor Evernote excellerer - er mulighed for at vedhæfte alle mulige typer af filer; billeder, PDFer, scannede noter, Matlab datafiler og meget andet.

På den måde har jeg alting samlet ét sted, hvilket er utrolig praktisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Privatfoto.

Lige i dag har mine beregninger ikke virket, som jeg håbede de ville - hvilket er rapporteret i min arbejdsjournal som vist ovenfor.

Nu er det snart fyraften - har du husket at journalisere dit arbejde og dine tanker?

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. december 2014 kl. 10:16

Hvis jeg derimod tager arbejdsrelaterede noter, som jeg ønsker at dele med mine kolleger, gør jeg typisk mine noter i vores Confluence; evt. koblet med en mention af den eller de af mine kolleger, som kunne have interesse i materialet (hvorved de får en mail eller chatbesked om det).

Interessant, tak for at dele dit system. Jeg skriver i vid udstrækning mine noter til mig selv; de er på visse punkter indforstået, og det er langt de fleste gange blot mig, som skal læse og forstå dem. Jeg har dog også sommetider lavet noter til deling, og her har Evernotes deling af noter fungeret glimrende - dette giver et link, man kan sende til folk, og som de kan se, uanset om de bruger Evernote eller ej.

Noget, jeg dog personligt savner i Evernote-klienten til Mac er lidt bedre tabelværktøjer, ligesom fx Android- og iOS-klienterne mangler genveje til tekstformatering af overskriftstyper.

En gang imellem falder jeg også over funktionalitet, som jeg ønsker mig af Evernote, og hvis jeg så finder ud af, at den ikke findes, ærgrer jeg mig. Men kigger jeg på det lidt på afstand, har Evernote den rette balance mellem at være simpel og at tilbyde specialiseret funktionalitet. Der findes naturligvis mere avancerede applikationer, men det kan også blive for mange "bells and whistles" - specielt, i hvert fald til min brug, når det mest bare handler om at skrive med simpel tekstformatering samt at vedhæfte billeder, PDFer og datafiler.

2
4. december 2014 kl. 09:56

-som jeg burde være mere konsekvent med......

Jeg bruger Microsoft OneNote. Jeg ved ikke om det er det bedste værktøj, men det er en del af Company Core Load, dvs. jeg har ikke noget valg :-(

1
3. december 2014 kl. 18:09

Evernote er et fantastisk værktøj til personlig notetagning og journalisering. Jeg bruger det meget til at understøtte egne læringsprocesser og til personlige ting, der simpelthen bare skal være søgbare.

Hvis jeg derimod tager arbejdsrelaterede noter, som jeg ønsker at dele med mine kolleger, gør jeg typisk mine noter i vores Confluence; evt. koblet med en mention af den eller de af mine kolleger, som kunne have interesse i materialet (hvorved de får en mail eller chatbesked om det).

Noget, jeg dog personligt savner i Evernote-klienten til Mac er lidt bedre tabelværktøjer, ligesom fx Android- og iOS-klienterne mangler genveje til tekstformatering af overskriftstyper.

På trods af dette synes jeg dog, at Evernote er et ganske fantastisk værktøj til personlig notetagning, som varmt kan anbefales. :-)