Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Små partikler og store energier: Indenfor hos CERN

11. februar 2015 kl. 21:126
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man i nogle måneder bor og arbejder i Lausanne, er det oplagt at udnytte lejligheden til at se sig lidt omkring i det smukke område. Når man ydermere er ingeniør og fysiker, er det oplagt at besøge områdets store forsknings- og teknologiinstitution: CERN.

Dette gjorde jeg i eftermiddags på en EPFL-arrangeret tur, og det var interessant at få et par timers information og rundvisning om og på det sted, som de seneste år med opdagelsen af den såkaldte Higgs partikel har modtaget ganske meget opmærksomhed.

CERN er grundlagt i 1954 i et samarbejde mellem en række lande, der i fællesskab driver og finansierer institutionen og dens ca. 10.000 ansatte (årligt budget på ca. 1 mia. €).

Der blev undervejs ikke lagt skjul på, at der bedrives grundforskning på CERN, hvor fundmentale spørgsmål undersøges ud fra en grundlæggende nysgerrighed om at finde svar på disse. Men samtidig blev det også betonet, at væsentlige teknologiske landvindinger - f.eks. World Wide Web - er resulteret fra grundforskningen på CERN, til gavn for samfundet.

Det, som CERN er mest kendt for, er undersøgelserne af små partikler, de såkaldte elementarpartikler hvoraf Higgs partiklen er én.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Idet disse partikler er ganske små - ca. en million gange mindre end nanoteknologi, som de udtrykte det - kan de ikke studeres med mikroskoper. Derfor benytter man i stedet acceleratorer, hvor partiklerne acceleres til store hastigheder, og hvorefter man studerer deres sammenstød.

Specielt sørger man for, at partiklerne får så stor hastighed - og dermed energi (E) - at der i sammenstødene kan dannes nye partikler (med masse m). Alt sammen jævnfør Einsteins E = m*c^2 formel.

Der bruges derfor, ikke specielt overraskende, ganske meget energi på CERN; ca. lige så meget som i hele Genève-området i øvrigt.

Nårh ja, og hvor meget data er det i øvrigt lige, der kommer ud af CERNs partikelacceleratorer? 15 mio. GB per år!

Mod slutningen af besøget blev vi vist rundt i et kontrolcenter (se billedet i tweetet nedenfor), hvor bl.a. temperatur, vakuum og magnetiske felter bliver kontrolleret. Disse kontroller er vigtige for at sikre, at partikelforsøgene kører efter hensigten - og for at undgå uheld som det, der i 2008 kostede alvorlige skader på acceleratorsystemerne.

Og mon så i øvrigt ikke, at alle champagneflaskerne i kontrolrummet på CERN skyldes Nobelprisen, som blev tildelt forudsigerne af eksistensen af Higgs partiklen?

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. februar 2015 kl. 09:15

Jeg har været der en håndfuld gange til møder, konferencer og tour-de-eksperiment. Og en enkelt gang for at sætte turbo på noget arbejde. Aldrig længere end en uge. Som teoretiker er der jo i princippet ingen grund til at være lige præcis der, bortset fra samarbejdet, netværket og stemningen (CERNs teoriafdeling er både stor og velrenommeret - og så startede den faktisk på Blegdamsvej i København).

Hvis du kommer forbi de kanter igen, kan jeg anbefale bøfferne på restaurant l'Aviation, to-tre kilometer ad hovedvejen i retning mod Geneve by :).

5
13. februar 2015 kl. 01:22

Og til forfatteren: Alle de dersens tweets i bunden fremmer ikke just læseværdigheden, og den videnskabelige del af artiklen fandt jeg aldrig :(

Flemming: Det er ingen artikel, men derimod et blogindlæg du er klikket forbi. :-)

4
12. februar 2015 kl. 20:11

Tak for dine kommentarer.

Det var kedeligt, at du ikke syntes om indlægget. Tillad mig at komme i møde med nogle uddybende kommentarer og spørgsmål:

Der forskes tydeligvis ikke i sproget engelsk hos CERN

Nej, de kunne godt have trængt til en korrekturlæsning. Det ændrede dog ikke på, at der var tale om levende, engagerede og interessante præsentationer.

<strong>Teksterne</strong> på deres præsentationer (som vist ovenfor) er da nærmest <strong>ubehjælpeligt</strong> ...

Når du nu selv fremhæver det sproglige, så bemærker jeg i øvrigt, at du har selv har lidt knas - her med kongruensen.

Og til forfatteren: Alle de dersens tweets i bunden fremmer ikke just læseværdigheden

Det var ærgerligt, for det var min tanke, at de tilhørende billeder skulle supplere min tekst - måske endda være med til at gøre det hele lidt mere levende.

og den videnskabelige del af artiklen fandt jeg aldrig :(

Hvad savner du mere specifikt?

Jeg nåede desværre ikke at blive selvkørende partikelfysiker på de par timer, besøget varede, men jeg forstod de overordnede linjer - som beskrevet i indlægget.

3
12. februar 2015 kl. 20:00

Jeg er biased, klart, men CERN er et sted med en helt speciel stemning. Jeg har i hvert fald ikke været nogle andre steder hvor man kan lege 'spot en nobelprismodtager' i kantinen på samme måde som der.

Sandt, der virkede til at være en speciel stemning. Har du selv været der og studere eller arbejde?

2
12. februar 2015 kl. 11:25

Der forskes tydeligvis ikke i sproget engelsk hos CERN. Teksterne på deres præsentationer (som vist ovenfor) er da nærmest ubehjælpeligt ...

Og til forfatteren: Alle de dersens tweets i bunden fremmer ikke just læseværdigheden, og den videnskabelige del af artiklen fandt jeg aldrig :(

1
11. februar 2015 kl. 21:40

Jeg er biased, klart, men CERN er et sted med en helt speciel stemning. Jeg har i hvert fald ikke været nogle andre steder hvor man kan lege 'spot en nobelprismodtager' i kantinen på samme måde som der.