Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Slut med den endeløse række af ringbind!

6. marts 2013 kl. 21:3715
Artiklen er ældre end 30 dage

I et par flyttekasser hjemme hos mig selv har jeg et større antal ringbind opmagasineret. Disse indeholder forelæsningsslides, forelæsningsnoter, opgaveløsninger, afleveringsopgaver, eksamensnoter og meget andet fra alle de kurser, jeg har haft i min studietid på DTU. En gang imellem har jeg brug for at kigge på materialet fra nogle af kurserne, og så må jeg rode ringbindene frem af flyttekasserne og bladre igennem for at finde det ønskede. Så det er altså godt, at jeg har det hele samlet, men det ville være bedre og nemmere, hvis jeg havde adgang til det hele digitalt.

Med den filosofi startede jeg i efteråret min ph.d., og som tidligere beskrevet har jeg bl.a. gjort mit litteratur-workflow fuldstændig elektronisk. Ligeledes er jeg gået over til at håndskrive alle noter og udledninger i mit arbejde elektronisk. Centralt i denne digitaliseringsproces er min iPad, min Dropbox samt Goodreader og Notability, apps til iPad'en. Resultatet er, at jeg har ganske få papirer omkring min arbejdsplads, og der er således ikke brug for nye ringbind til samlingen.

Så da jeg for en måneds tid siden startede et kursus på DTU, var det nærliggende at fortsætte de papirløse arbejdsprocesser. Som omtalt ovenfor har jeg tidligere fyldt et utal af ringbind med undervisningsmateriale, men mapper i Dropbox har nu erstattet disse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PDFer med forelæsningsslides synkroniseres fra Dropbox til Goodreader, hvori de under forelæsningerne nemt annoteres. Til længere noter eller udregninger, som ikke er inkluderet på slides, håndskriver jeg noter i Notability, og opgaver løses også ved håndskrivning i Notability.

Endelig lavede jeg for nylig en aflevering i kurset næsten udelukkende på iPad'en. Det eneste, som ikke er lavet på iPad'en, er de to plots på de sidste sider; de er lavet i Matlab på computeren. Men med Matlab Mobile, som kører på alle iOS- og Android-tablets og -smartphones, og den tilhørende Matlab Cloud Storage, kan plots formentlig fremover laves i Matlab direkte på iPad'en. Det vender jeg tilbage til, hvis det kommer op at køre.

Udkommet af alt ovenstående er, at jeg ikke har et eneste papir med relation til kurset; det er slut med den endeløse række af ringbind!

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
11. marts 2013 kl. 21:08

jeg bruger Dropbox til dagligt, og i samarbejde hvor data deles og opdateres mellem mange partnere er det meget fint. MEN i sidste uge gik det galt med et manuskript som vi udarbejder med partner fra 5 lande. Alle dokumenter forsvandt fra folderen! En fejl der nemt opstår fordi man bare kan trække alle filer over på sin stationære, men samtidigt fjerner (delete) man filerner i Dropbox.

Dropbox skal bruges med omhu, og jeg har også selv oplevet, at arbejde gik tabt. Dette skyldtes dog, at nogle ikke forstod, hvordan Dropbox virker - f.eks. at filer fjernes fra Dropbox-serveren, når de fjernes fra den lokale Dropbox-mappe på computeren, som du beskriver. Jeg synes dog ikke, at man på den baggrund, at man kan konkludere, at Dropbox ikke er sikkert; ingen backup-tjenester er jo sikre, hvis man sletter filerne fra backupen:-)

14
10. marts 2013 kl. 12:37

jeg bruger Dropbox til dagligt, og i samarbejde hvor data deles og opdateres mellem mange partnere er det meget fint. MEN i sidste uge gik det galt med et manuskript som vi udarbejder med partner fra 5 lande. Alle dokumenter forsvandt fra folderen! En fejl der nemt opstår fordi man bare kan trække alle filer over på sin stationære, men samtidigt fjerner (delete) man filerner i Dropbox.

13
9. marts 2013 kl. 15:42

Behovet for at dele mellem flere enheder havde jeg ikke rigtigt dengang, jeg besluttede at blive papirløs - smartphones og tablets var ikke så udbredte, så arbejde foregik altid ved den bærbare ;) Skulle jeg have et behov for at have noget med mig på mobilen eller til en anden computer, så brugte jeg en helt simpel metode, der ikke må undervurderes: Jeg mailede det til mig selv...

Notater, når jeg sad ved computeren, foregik i et tekstdokument - jeg havde (og har) simpelthen altid et åbent dokument, jeg skrev alt ned i, og hvis noget skulle gemmes for eftertiden, så blev det kopieret et andet sted hen. Møder, hvor jeg ikke havde computeren med, eller hvor jeg skulle gemme tegninger o.l., der havde jeg jo lige fået min første telefon med kamera ;) Og så havde jeg i lang tid en Palm-Pilot, jeg brugte til håndskrevne noter og skitser.

Så metoderne var såmænd ikke så meget anderledes i dag, det inkluderede bare lidt mere primitive gadgets og så var deling af dokumenterne ikke automatisk. I dag hedder det så Dropbox, fordi det er nemt, virker på alle enheder og ikke er afhængigt af filformater o.l.

Men papirerne, dem savner jeg ikke...

12
7. marts 2013 kl. 21:26

Først anvendte jeg eksterne harddiske, og i 2000 satte jeg min egen server op, og brugte god gammeldags ftp client, hvilket jeg stadig foretrækker. For at øge sikkerheden har jeg d.d. opsat 2 servere, hvor server 2 jævnligt tager backup af server 1 (min måde at lave RAID på). Serverne er fysisk placeret to forskellige steder.

11
7. marts 2013 kl. 21:22

Den kan jeg slå. Jeg har ikke brugt et eneste stykke papir siden 1998 :-)

10
7. marts 2013 kl. 21:02

@Lars Christoffersen: Interessant. Kan app'en genkende andet end almindelige bogstaver og tal? Det er selvfølgelig rigeligt til f.eks. mødenotater, men til ligninger og diverse matematiksymboler kan det være, at det fungerer mindre optimalt.

Ang. alternativer så faldt jeg for et stykke tid siden over en meget grundig gennemgang af apps til noter, skitser mv.: https://www.macdrifter.com/2012/03/doing-research-with-an-ipad-part-3a-sketching-app-review.html

Penultimate ser bestemt ganske interessant ud, ja. Jeg kan dog også fint anbefale Notability, som fungerer glimrende og ganske fleksibelt; den kan f.eks. også indstilles til automatisk at synkronisere noter til Dropbox, Google Drive osv.

9
7. marts 2013 kl. 20:57

@Jørgen Henningsen: Interessant med Maple til iPad. Jeg har haft kig på deres Maple Player (https://www.maplesoft.com/products/mapleplayer/ ), men jeg savner lidt funktionalitet deri, før det bliver rigtigt interessant. Hvis de laver en mere solid app, som kan meget af det, computerversionen kan, kan det blive spændende.

Jeg bruger også kameraet i iPad'en til billeder af tavler med illustrationer, udledninger o.lign. Det er en fin og praktisk måde at gemme disse.

Ang. "scanning" med kameraet synes jeg ikke, det fungerer optimalt. I en snæver vending kan det gå, men en mere dedikeret note-app som Notability fungerer meget bedre i mit arbejde.

8
7. marts 2013 kl. 20:54

@Claus Jensen: Jeg forstår godt, at du ikke har savnet ringbindene:-) Hvordan har det fungeret rent praktisk med digitaliseringen af al materiale allerede fra 2004? Dropbox har mig bekendt ikke være i gang så længe, så har du brugt andre cloud-tjenester?

7
7. marts 2013 kl. 15:46

@Jakob :-) kan godt forstå du reagerer med en vis undren. Det var gået helt hen over hovedet på mig, at du selvfølgelig skrev noterne DIREKTE på iPad'en. Jeg havde forstået det sådan at du indskrev dine håndskrevne noter via tastatur (el. lign.) og det var den situation jeg svarede udfra. Sorry. Jeg aner ikke en klap om iPads... endnu. Mine råd kan med fordel anvendes på noter man gerne vil gemme på en computer.

5
7. marts 2013 kl. 15:38

7 notes er super til at lave notater, der digitaliseres "on the fly" om jeg så må sige (håndskrift laves om til, ja maskinskrift hedder det vel). MEN det virker kun på engelsk og det er lidt besværligt at lave noter i et dansk møde på engelsk. Nogen der kender en app der kan forstå dansk. PS: Penultimate fra Evernote er heller ikke dårlig!

4
7. marts 2013 kl. 13:22

God måde at gøre det på. Både Maple og TI-nspire kommer nu også til Ipad. M.h.t. at scanne, så kan Ipad'ens kamera godt følge med. Det kommer til at fylde, men kan til nøds bruges. Video undervisning/noter er også smart eller simpelthen et billed af tavlen...

3
7. marts 2013 kl. 10:01

Jeg tog en beslutning i 2004 om, at det skulle være slut med ringbind - både privat og på arbejde. Og det gik ganske nemt - jeg ejer i dag 2 ringbind. Et i mit firma til de få fakturaer, der kommer på papir, og et privat til regnskabet i en forening, hvor jeg er kasserer. Alt er gemt i Dropbox og tilgås fra computer, iPad eller telefon. Så den endeløse række af ringbind har jeg undværet i snart 10 år - og jeg har ikke savnet den ;)

2
6. marts 2013 kl. 22:33

"Den slags kan der gå rigtig meget tid med! (efter min egen erfaring) Så et oplagt alternativ, kunne være at scanne sine noter ind senere."

Hvilke erfaringer har du helt præcist? Har du brugt tablet og håndskrevne noter? Og hvis ja, hvilke(n) app(s) har du så anvendt?

Min erfaring er, at det tager præcis den samme tid som at skrive noter på et stykke papir. Og så har jeg fordelen af, at jeg nemt uploader noterne til Dropbox som PDFer.

Løsningen med at skrive noterne på papir for derefter at scanne dem lyder i mine ører, som en dårlig mellemløsning; man er afhængig af en scanner, og hvis man senere skal ændre noterne, skal man igen have fat i en scanner. Her virker Notability meget mere fleksibelt i mit arbejde.

6
7. marts 2013 kl. 15:41

@Jakob :-) kan godt forstå du reagerer med en vis undren. Det var gået helt hen over hovedet på mig, at du selvfølgelig skrev noterne DIREKTE på iPad'en. Jeg havde forstået det sådan at du indskrev dine håndskrevne noter via tastatur (el. lign.) og det var den situation jeg svarede udfra. Sorry. Jeg aner ikke en klap om iPads... endnu. Mine råd kan med fordel anvendes på gamle noter man gerne vil gemme, men digitalt.

1
6. marts 2013 kl. 22:17

Interessant. Har også selv haft lignenede idéer og ambitioner, men fandt ud af at det ikke virkede for mig. Det med at håndskrive noter er nødvendigt (for mig).

Ekstra "Ligeledes er jeg gået over til at håndskrive alle noter og udledninger i mit arbejde elektronisk."

Den slags kan der gå rigtig meget tid med! (efter min egen erfaring) Så et oplagt alternativ, kunne være at scanne sine noter ind senere. Vil man absolut have skriften digitaliseret, kan man investere i noget OCR software (https://www.ocrtools.com/fi/Default.aspx). OCR står for "Optical Character Recognition". Eventuelt en pen. IRIS laver flere forskellige remedier.