Skal en nyuddannet ingeniør også være en innovativ forretningsmand?
Som nyuddannet ingeniør kan jeg bevidne, at man med en uddannelse fra DTU står godt rustet fagligt set. Jeg føler, at jeg bredt inden for mit eget fagområde er blevet udstyret med såvel en solid og bred basisviden som en dybdegående, moderne og forskningsfunderet specialisering.
Men undervejs i uddannelsen er jeg også blevet mødt med kravet og forventningen om at se detaljerne i videnskaben i et større perspektiv - i samfundets perspektiv. At den dybdegående forståelse af et fagområde skal omsættes til ny viden og konkret teknologi, som kan sikre samfundet fremgang og velstand.
Konkret i form af obligatoriske kurser om videnskabsteori samt teknologi, økonomi, ledelse og organisation. Derudover muligheden for at tage en lang række kurser om virksomhedsøkonomi og -ledelse, produktudvikling, innovation og meget andet. I form af eksponeringen til alverdens konkurrencer om produktudvikling, businessplaner og driften af virtuelle virksomheder. Og endelig, lidt mere diffust, det underforståede faktum at skulle vide og forstå, hvordan en spæd idé udvikles hele vejen fra forskningslaboratorium til hylden i forretningen.
Lars Pallesen betonede, i ovenstående kontekst, i én af sine sidste ledere som DTUs rektor en interessant pointe:
"Mærkeligt nok bliver det modsatrettede krav aldrig stillet - at studerende inden for det merkantile område, inden for jura, inden for sprog etc. bør indlære basale ingeniørfærdigheder: matematik, mekanik, kemi, termodynamik, elektronik, statik, konstruktion, programmering med meget mere."
Jeg vil ikke, hverken på egne eller standens vegne, klynke over, at det forventes, at vi bidrager med teknologi og velstand til samfundet. Slet ikke, for det vil jeg meget gerne bidrage med.
Men jeg vil gerne have lov til at være faglig og dybdegående inden for mit specialområde, før jeg skal være tværfaglig og generalist. For uden den dybdegående forståelse bliver der ikke udviklet nye produkter og teknologier - og hvad skal folkene med forretnings- og økonomiuddannelserne så tage sig til?
