Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Skakbrættet vi spiller på...

22. marts 2017 kl. 22:3017
Artiklen er ældre end 30 dage

Kære læsere...

Ugen har været berusende. Jeg fik skrevet den sidste blog efter den model som jeg nogen gange bruger...skriv om det du tænker på...og jeg tænkte jo på hvordan vi hurtigt skulle få råd til at afslutte flyverkøbet.

Det fladt på plads, og vi har fået tilført 160.000,00 kr. efter den blog. Det er en fantastisk hjælp. Men det bliver bedre end det - vi har også fået en anden ordning så vi er ca. 75.000,00 kr rigere...og det er også vigtigt. Så var der lige også noget med 1200 ltr brændstof til Nautilus som jeg tror lander godt...og et par andre mirakler, flere foredrag, besøg af sponsor i morgen m.m.

Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mirakelmagerne jeg bare elsker at lege med !

Vi har brug for det hele, og mere til, hvis vi skal flyve i år, og catch 22 er at vi nok må regne med at vi kun kan skaffe alt det kapital vi skal bruge hvis vi faktisk så flyver i år. Men brikkerne falder virkelig på plads.

En for en.

Jeg har siden jeg begyndte at blogge her på ing.dk gerne villet at bloggen var "The good news network" og stedet hvor man faktisk kunne finde opmuntring. Det er godt nok også opmuntrende at tænke på at man kan leve her, og lave vilde projekter på fuldt tid, til man næsten segner, når alternativet er et meget mindre udfordrende og stabilt liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men -

Hvad er det alt sammen for noget - hvad er det egentligt der gør det fedt, og hvad der det der gør det udfordrende, at være i denne NGO raketverden ?

Det fede er behandlet i andre blogs...her lidt om udfordringerne...

Rumlaboratoriet er på visse fundamentale måder meget forskellig fra konventionelle virksomheder, herunder også opstarts og udviklingsvirksomheder. Lad mig også understrege at de udfordringer jeg nævner her i fuldt omfang også fandtes i det Copenhagen Suborbitals, jeg måtte forlade i 2014. Det er selve grundvilkårene for underfinansieret projektarbejde med vanvittige ambitioner jeg beskriver her. Det er lige så virkeligt her som i andre tilsvarende projekter.

Virksomheder kan i princippet ansætte de kompetencer man har brug for. Er der brug for en elektriker, ansætter man en elektriker. Er der brug for en maler, ansætter man en maler. Men i disse NGO organisationer jeg har arbejdet i og stadig arbejder for, udbetaler man jo ikke løn, så de kompetencer man nu har ombord, er dem som man nu på den ene eller den anden måde løber ind i.

Nogen gange rammer man nogen helt fantastiske mennesker.

Vi har i RML f.eks. en næsten uerstattelig hardware elektronikmand, og en næsten uerstattelig certifikat svejser. Det er ingen kunst at uddelegere dele af projektet til henholdsvis Niels eller Alex, man skal basalt set bare beskrive et problem - så kommer der en løsning. Der virker. Jeg skal ikke forklare hvordan man forbereder svejsefugen, eller hvordan man monterer et stik på en ledning eller for den sags skyld programmerer en arduino. Jeg aner heller intet om det sidste. De to herrer er kompetente medarbejdere, og de kan altså bare deres kram og er helt ubetinget bedre end jeg til både at svejse og bygge hardware elektronik.

Var Rumlaboratoriet en konventionel virksomhed ville jeg ansætte nok af den slags mennesker, og koncentrere mig om de ting hvor jeg kan byde ind med noget. Det kan f.eks. være at komme op med farlige, provokerende eller umiddelbart meningsløse ideer.

Men - mængden af Niels og Alex timer er endelig.

Min gode ven Morten Bulskov har i sin tid tudet mine ører fulde af ordet "uddelegering" Morten har selvfølgelig ret, man skal dele opgaver ud, ingen kan alene bygge et Eiffeltårn.

Det har virket så meget på mig, at netop uddelegering er det jeg måske bruger allermest af min tid på. Man skal bare forstå at det er noget helt andet at uddelegere i den virkelighed hvor jeg har været siden jeg fik mit første værksted i Farum i 1998, og til i dag, end det er i en normal virksomhed. Ingen vil helere end jeg give slip, lade gå, give fuldkommen design frihed. Men helt så enkelt er det bare ikke.

Det er et fælles problem vi alle sammen har i disse projekter. Det er en slags mur af information, man ikke nemt kan kommer over.

Kan en overbebyrdet flymekaniker uddelegere sine opgaver til f.eks. en rigtigt dygtig og kompetent tandlæge ? Kan flymekanikeren ikke bare lige forklare tandlægen hvordan man gør, og så slippe det, og lade tandlægen klare eftersynet af den Boeing 737 ? Eller omvendt, kan en overbebyrdet tandlæge ikke uddelegere rodbehandlingen af en kindtand til blikkenslageren ?

Tjo...Har du lyst til at ligge i tandlæge stolen mens Jens Bliktud, i sin blå overall, tager slagboremaskinen frem, og tænder blæselampen til hans loddekolbe...umbh...! Eller sidde i et fly som Luciano Pavarotti forsøger at lande efter en kort instruks fra en pilot som er gået fra borde ?

Man kan kun uddelegere med succes til mennesker med de fornødne specifikke kompetencer.

Det presser mig nogen gange at det er svært at bygge bro på tværs af forskellige fag, så dygtige folk end er. Men bare fordi man er en dygtig og kompetent luftkaptajn, er det ikke 100 % sikkert man også er en pragtfuld tenor, der kan få taget til at lette på Sidney Operaen og omvendt...vel ? Jamen folk er da lige gode ? Jo, men alle mennesker har altså ikke samme evner eller samme træning.

Det har aldrig skortet med dygtige, intelligente og kompetente mennesker i de projekter hvor jeg har arbejdet i, og gud ske lov for det. Men catchet er at matche kompetencer og opgaver. Oftest er der overvægt af akademisk højtuddannede, og fatal mangel på håndværkere og praktisk anlagte mennesker. Ude i virkeligheden kan man hyre sandblæsere og malere, blikkenslagere og alt muligt, men ikke her.

Tag ikke fejl, håndværksfagene er ikke bare noget man kan forklare en i øvrigt super intelligent PhD på fem minutter...

Men det så så lykkes...og han / hun faktisk kommer i mål lang uden for sit fagområde, så er det helt fantastisk.

Jeg bruger tit uddelegering som en "force multiplier" - hvis jeg f.eks. har en kompetent håndværker, så kan jeg forøge hans kapacitet meget ved at alt det rundt om opgaven, bliver gjort for ham. Så han kun udfører f.eks. selve svejsningen, mens udskæring, opmåling, flytning af materialer og grej, varetages af andre. Det kan flerdoble hvad han kan få fra hånden. Men den går altså ikke uden et vidst minimum af disse nøgle medarbejdere. En eller to af den slags folk på værkstedet gør min dag så meget bedre.

Det er selvfølgelig altid meget lettere at få løst en kompleks akademisk opgave gennem uddelegering, end en enkeltstående praktisk opgave.

Det er helt overvældende hvad der kan regnes, tegnes, modeleres i 3D, og hives og skubbes i via FEM analyser.

Men man samtidig opleve at en simpel drejeopgave gå i hegnet, fordi nogen ved et uheld får startet drejebænken i bakgear, og derved smadrer både emnet, det skærende værktøj og illusionen om at alle kan bygge raketter uden videre...og vid jeg opmuntrer, klapper på skuldren og trøster når det går ned, for alle gør jo hvad de overhovedet kan.

Det er på samme tid frustrerende og fascinerede.

Det er, som så meget andet, i sidste ende et finansielt problem, som vi måske netop ikke skal løse. Fordi det netop er det skakbræt jeg spiller på, og det skakbræt min konkurent spiller på. At spille skak handler om at operere inden for brættet, og bruge de brikker man nu engang har, inden for de regler som gælder på brættet. Man må ikke kaste med brikkerne, og man må ikke skyde op gennem brættet med en pistol under bordet. Det er snyd. Men trods alt; på det bræt er meget lykkedes, og mere kommer til !

Det er i min udmyg mening der den virkelige forskel på den professionelle verden, hvor man hyrer dem man har brug for, og amatørverdenen hvor man må lykkes med dem man har, findes.

Ubåden er næsten klar, Flight Alpha i fuld gang, Platformen samlet, flyet sikret og RIB båden på vej, og vi klarer os...og det alt sammen er sket med de midler som NGO projekter har, på godt og ondt.

Peter Madsen

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
31. marts 2017 kl. 00:23

Men det ændrer ikke på at jeg personligt hellere støtte at PM kommer i luften, end at der smides masser af penge efter et PR-projekt.

Men, Henning, det giver jo ikke mening. Du siger vel at hvis vi gør som dig, støtter projektet som du gør, så kommer PM i i luften.? - Det er helt fair, jeg vil hermed værende betalende medlem i april, så må vi se om det kan gøre noget godt.

  • Iøvrigt, PR-projekt ??? What! Hvilken planet ?
18
29. marts 2017 kl. 17:30

Det kan tolkes som hvis man ikke bidrager, skal man tie stille.

Måske.

Men det ændrer ikke på at jeg personligt hellere støtte at PM kommer i luften, end at der smides masser af penge efter et PR-projekt.

Hvis det er mulgit at finde nogle PR-folk som er selv-financerende ( som folkene i HAB ) ville det være rigtigt godt. Ingen tvivl om det. Men helt som PM tidligere har skrevet om at det er svært at finde håndværkere indenfor specifikke faggrupper, er det mit indtryk at det samme gælder PR-folk.

/Henning

16
29. marts 2017 kl. 16:49

Ja, der er vel ca. 65 personer :-)</p>
<p>Jeg kritiserer ikke støttegruppens rolle i projektet. Måske er den i virkeligheden lige nøjagtig der hvor den skal være. - Jeg konstaterer blot, at hvis man fortsætter som hidtil, bliver det uhyre spændende at se hvem der først kommer over 100: Støtteforeningens medlemstal eller PM i kilometer over jordens overflade.

Nu er der jo stor forskel på medlemmerne af foreningen.

Vi har ca 60 som har løbende indbetalinger, og ca 20 som indbetaler on-and-off. Derudover er der varierende anonyme donationer. I denne måned har vi fået knap 1500 mere i anonyme indbetalinger end vi plejer efter PMs opråb forleden.

Uanset, så tror jeg at RML i den grad kan levere produkter udover "krudt og kugler", som ville blive flået ned fra hylderne hvis de kom på marked i den rigtige form...

Det er vi helt enige om. Men som i alle andre sammenhænge er det et spørgsmål om resourcer til at lave det. Enten i form af kontanter til at købe timer hos professionelle eller frivillige som har lyst til at donere tid til at få lavet tingene. Hvis ikke man bidrager med kolde kontanter har jeg lidt svært ved at tage ønske om den første mulighed alvorligt.

/Henning Formand for RMSG

15
29. marts 2017 kl. 00:25

Her vil jeg så pointere at der er minimum en der interesserer sig mere for raketter og teknik end for reality show!

Ja, der er vel ca. 65 personer :-)

Jeg kritiserer ikke støttegruppens rolle i projektet. Måske er den i virkeligheden lige nøjagtig der hvor den skal være. - Jeg konstaterer blot, at hvis man fortsætter som hidtil, bliver det uhyre spændende at se hvem der først kommer over 100: Støtteforeningens medlemstal eller PM i kilometer over jordens overflade.

Jeg har et stort ønske om at de danske raketprojekter kommer i mål, derfor mine indspark.

I lighed med Peter J. Hansen herover, tror jeg at marked for RML-historien er langt større end 65 betalende medlemmer. Min vinkel går på "underholdning" (som jeg på ingen måde automatisk opfatter som noget negativt) - Du kalder det så for "reality show", vi kunne måske mødes på: Edutainment...

Uanset, så tror jeg at RML i den grad kan levere produkter udover "krudt og kugler", som ville blive flået ned fra hylderne hvis de kom på marked i den rigtige form...

13
27. marts 2017 kl. 22:20

Det vil sige vi snakker fem seks tusind kroner om måneden, eller ca. 1/3 del af hangarlejen. Der gør en forskel

Yes, enig. Jeg mente ikke at støtten fra RMSG var ligegyldigt. Jeg mente blot at den pt. spiller en langt mindre økonomisk rolle end andre/tidligere rumfartsstøtteforeninger.

Ikke destro mindre har vi fået opbygget infrastrukturen til endelig at begynde at opsende raketter

Ja, og det er måske i virkeligheden her at støtteforeningen leverer sit aller vigtigste bidrag. Det er rigtig godt.

Støtteforeningen er bare de aller bedste midler, fordi modydelsen er det vi allerhelst laver - raketaktiviteter.

Det er så nok her vi er uenige.

Jeg tror at for langt de fleste potentielle RML-fans, er det meget mere banalt: Det handler først og fremmest om underholdning og her ligger hovedmaterialet i hverdagen: Rejsen dertil. - Ikke (alene) i delmål og raket og kugler...

Jeg er ikke klar over om du har set Bonderøven på DR. Hvis ikke, burde du se et enkelt afsnit...

12
27. marts 2017 kl. 15:08

Jeg så gerne en fin hjemmeside, men tror ikke på den kaster millioner af sig.

Det tror jeg heller ikke at den gør umiddelbart.

Men med den rette strategi kan der over tid oparbejdes en betydelig indkomst. Se bare de mange niche-blogs som giver en pæn indkomst. Hvis man kan tjene 30.000 om måneden ved at skrive om f.eks. low-carb diæt eller agility for pudler, hvor stort er så potentialet for en så god historie som RML, ikke mindst hvis det (også) sker for en større sproggruppe end dansk?

Hjemmesiden er central af flere årsager. Først og fremmest fordi den kan målrettes indtjening, og der kan laves direkte call-to-action. Men også fordi den kan (skal) præsentere projektet tidssvarende og indeholde blivende information i en søgbar struktur, som en blog ikke kan tilbyde - et blogindlæg er et statisk billede hvis værdi ofte er omvendt proportional med dets alder. Og fordi der her kan skabes en løbende dialog om alt, hvad der er relevant for deltagere, brugere og gæster. RML profiterer af det hele!

Desuden giver hjemmesiden et væld af muligheder for at tilbyde varer og ydelser, som giver indtægt. F.eks. en webshop med merchandise og memorabilia. Book en rundvisning. Tag en selfie med RaketMadsen foran HAB, næste gang på torsdag kl. 17, pris kun 20 kroner. Osv. osv. Kun fantasien og de relevante personers ønske om at deltage sætter grænsen.

Peter Madsens blog her på ing.dk er en god ide, først og fremmest fordi det giver Peter et positivt udbytte at gøre det. Men også fordi den spreder det glade budskab, omend i et begrænset forum, og endelig er der vel også teknisk feedback og pingpong, som Peter og andre har udbytte af.

Fra et strategisk synspunkt er de mere filosofiske blogs nok bedre egnede til et større og knap så teknisk forum.

Jo mere der blir skrevet og blogget, af flest muligt fra RML, overalt og så ofte der er noget at skrive om, jo større omtale af og kendskab til RML. Og hvis det blir gjort bevidst målrettet hjemmesiden, så skaber det potentialet for en voksende indtægt.

En god website er dynamisk, opdateret og tidssvarende. Der skal løbende arbejdes med SEO og indhold. På længere sigt vil det give et stort og stigende antal hits, og så blir siden også interessant for sponsorer. Jeg mener ikke at der skal være direkte reklame, og absolut ikke Google Adds og den slags ting, men en sponsor, der bliver nævnt og vist, blir ofte en gladere sponsor. Med hvad deraf naturligt følger mht. fremtidige spons. Penge sparet er penge tjent, og goodwill kan ikke købes for kolde kontanter.

Der er masser af muligheder for at skabe en indtægt via nettet, jeg har blot nævnt dem, der ligger lige for.

Det kræver kun, at den rigtige strategi defineres og derefter følges.

11
26. marts 2017 kl. 23:47

Så forstår du det ikke ret.</p>
<p>Men lad mig stille et opklarende spørgsmål : hvordan laver man call-to-action på en fremmed webside?

Det hedder vel et link? Hvis der ikke er læsere tror jeg forøvrigt heller ikke på der er nogle der trykker på "Donate" knappen. Hvis jeg læser med på kommentarerne på f.eks. CS stream (fremmed webside selvfølgelig) så er jeg heller ikke særlig sikker på der er mange af dem der vil ramme "Donate". Jeg så gerne en fin hjemmeside, men tror ikke på den kaster millioner af sig.

9
26. marts 2017 kl. 23:31

"Gav "centrifugen" det I ønskede i nye "støtter" ?"</p>
<p>Jaaaaa !</p>
<p>Centrifugen har været det vildeste. Bygget på bare otte uger, og til under 5000 kr har den lige nu tjent rumlaboratoriet 77.000,00 kr og leveret unikt materiale til vores aller vigtigste produkt: spændende historier.</p>
<p>Husk, det er det vi lever af.

Det er jeg helt med på.

Når jeg spurgte om centrifugen gav "nye støtter" mente jeg nye (betalende) medlemmer i støtteforeningen - da det var min opfattelse at RML gerne så at støttegruppen kunne spille en størrer økonomisk rolle i projektet: Altså faste fornuftige indbetalinger hver måned!

Centrifugen er/var på mange måde genialt tænkt i mine øjne, men når det kommer til, om den vil "booste" medlemstallet i støttegruppen, er jeg dog lidt i tvivl om effekten. Derfor spørgsmålet...

Hvis man ikke gentænker forholdet mellem RML og potentielle nye betalende medlemmer, tror jeg ikke at en støtteforening vil komme til at spille en afgørende økonomisk rolle i projektet...

6
25. marts 2017 kl. 10:11

Så længe PM vælger at blogge på et forum der læses af ca. 2½ procent af landets befolkning, på et sprog der forstås af under ½ promille af verdens befolkning, er der vist ikke meget at gøre.

Er det bedre at blogge på sin egen hjemmeside på Engelsk hvor 0,000x promille læser? Hvis jeg forstår det ret mener du at RML skal have sin egen hjemmeside og kun lægge info der og så lade f.eks. Google betale for at vise reklamer i siden. Hvor mange besøgende skal du have for at det virkeligt giver noget? Hvordan vil du få de besøg? Ingeniørens platform er virkelig dårlig teknisk set og der arbejdes tilsyneladende kontinuerligt på at gøre den "dårligere" (f.eks det med at man ikke længere kan følge links til specifikke kommentarer). Ingeniøren har dog den store fordel at en ret stor del af dens læsere vil interessere sig for det RML laver hvilket nok ikke ville gælde hvis bloggen var skrevet i Femina. Det kan godt være at ~2,5% er sølle i dine øjne, men du skal så huske på at de måske 0,5% der gider læse om RML og CS er dem der går ud i virksomhederne og taler om det. Det er så det der resulterer i at der bliver flere betalte rundvisninger og betalte foredrag. Blogge i Ingeniøren er efter min mening også marketing.

Jeg syntes virkeligt Peter har lavet noget (meget) dumt gennem tiderne, men det han gør lige nu syntes jeg faktisk er temmelig klogt. Der kommer penge ind på både projekter, foredrag og til en vis grad donationer. Der bliver lavet en centrifuge med raket som er nok til at komme i landsdækkende medier og samtidigt giver træning i det bemandede aspekt og giver noget mere at snakke om når der skal laves foredrag. Samtidigt kostede den ikke meget (selv om de 5000,- nok er en underdrivelse) Det jeg kan håbe på er at han ikke igen falder for fristelsen til at gå en urealistisk vej ala HEAT 1600, turbopumber mm. Det hjælper jo ikke at kunne "prale" af at have fået 100 ekstra medlemmer hvis man for at have fået det bruger penge der svarer til indtægt for 200 ekstra medlemmer.

4
24. marts 2017 kl. 22:05

Så længe PM vælger at blogge på et forum der læses af ca. 2½ procent af landets befolkning, på et sprog der forstås af under ½ promille af verdens befolkning, er der vist ikke meget at gøre.

1
23. marts 2017 kl. 01:43

Hvis den store sponsor møder op med pengene til at gå "prof", ville du så gøre det idag?

Det blev vendt i en blogpost tilbage i CS, og der blev det et nej.

Jeg spørger af nysgerighed, jeg var dengang selv klart til at holde det på "entusiast" niveau, fordi jeg mente det var en del af charmen at vise verden at det kan man da sagtens. Idag ville jeg nok ønske du tog imod sponsorattet, da jeg som månederne er gået de sidste par år nok er gledet over i den mere pesimistike gruppering her på siden, desværre.

Se den gamle "stor sponsor" tråd her: https://ing.dk/blog/stor-sponsor-skal-skal-ikke-163584