Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Skæv vinkel på det store spørgsmål

27. juni 2018 kl. 14:0612
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg er lige blevet færdi gmed David Graebers bog "Debt, the first 5000 years"

Illustration: Melville House.

Det er en tung men virkelig interessant bog, der når at trampe på alle ømme økomiske ligtorne hele vejen rundt, hvad enten de er, i alfabetisk orden, buddistiske, græske, kapitalistiske, katolske, kinesiske, kommunistiske, liberalistiske, monarkistiske, muslimske, religiøse eller romerske.

"Gæld" er et så fundamentalt og altfavnende begreb at det kan synes omsonst at prøve at finde ud af hvad dets historie er, men Graeber gør forsøget og kommer godt fra det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervejs kommer vi både vidt og langt omkring og en masse historiske "sound bites" fra historietimerne, fra Brød&Cirkus til Erik Klipping, bliver sat ind i et større perspektiv.

Men hvis man forvente en sammenhængende historie bliver man skuffet, for hovedtesen i bogen er at gældsbegrebet, eller rettere gældsbegreberne, udvikler sig i ryk, krige, revolter, religiøse vækkelser, helt frem til vor tid hvor en veldrejet kronik i en stor avis har kunnet forandre mere end man måske lige troede.

David Graeber slutter med at udpege vores nuværende epoke som startende i 1971 hvor Nixon løser USD fra guldstandarden, og påpeger at ingen, hverken fortalere eller kritikere, er uenige om at kapitalismen som vi kender den lige nu er umulig på den lange bane: Hvis ikke det ubønhørlige krav om 2-5% årlig "vækst" drukner kapitalismen i ubrugeligt skrammel, så gør oceanerne det.

I modsætning til stort set enhver "fagbog" man kan købe i en lufthavnsboghandel, prøver David Graeber klogt nok hverken at opstille en hypotese om, eller lave en forudsigelse for denne epoke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et klogt valg ser det ud til, for bogen udkom i 2011 og slutningen føles ret meget som et exprestog der løber tør for skinner: Hverken Grækenlands økonomi, Syrien, Brexit eller Trump er omtalt, men ligger i direkte forlængelse af sidste side.

Der sker virkelig ting og sager for tiden ... men det skal der også!

Den næste regering skal helt afvikle kul og olie i Danmark og derefter få resten af verden til at gøre det samme, hvis vi skal have bare en lille bitte chance for at bevare det smukke grønne landskab.

Hvem kunne for få måneder siden forestille sig en valgkamp i lille Danmark, hvor tørke bliver hovedemnet ?

Hvem kan til september, hvis det stadig ikke har regnet ?

Uffe som statsminister kan gå fra "Utænkeligt!" til "Lars & Mette sat uden for døren" på meget kort tid.

For få måneder siden var Alexandria Ocasio-Cortez en ukendt bartender på en natklub, der stadig bruger hendes billede som blikfang hjemmesiden.

Igår blev hun overvældende valgt som demokraternes kandidat til Kongressen, selvom partiet bekæmpede hendes kandidatur med alt hvad de kunne smide efter hende.

Hvorfor bakkede partiet ikke en populær ung kvindelig kandidat op ?

Fordi hun, for nu at sige det lidt firkantet, lyder mere eller mindre præcis ligesom Uffe.

Hvis man ikke er en del af løsningen, er man den del af problemet og flere og flere ting sker uden om dem der er en del af problemet.

Ikke alene har pensionskasser nu prøvet at råde bod på Folketingets katastrofale mangel på strategisk telepolitik, de tilsyneladende på vej til at overtage transportpolitikken også?

Men hvis man læser David Graebers bog, vil man opdage er det, historisk set, er helt normalt.

Varmt anbefalet.

phk

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
5. juli 2018 kl. 11:15

</p>
<ul><li>og iflg. DMI er der i 2018 (incl. maj) faldet 218 mm nedbør mod normalt (1961 - 90) 230 mm! Så tørke som valgets hovedtema ligger næppe lige for? ;)

I Syd- og Vestsjælland, som er en af de tørreste regioner p.t., faldt der i maj og juni samlet 33 mm nedbør mod normalt 92 mm(*) , samtidig med at temperaturen i de to måneder lå hhv. 3,7 og 2,3 grader over det normale. Så jo, det har været både tørt og varmt. Og det afspejler sig da også i det aktuelle tørkeindeks, hvor nu stort set hele landet ligger på det maksimale 10:

https://www.dmi.dk/vejr/maalinger/toerkeindeks/

Der er endvidere afbrændingsforbud i hele landet nu, hvilket ikke engang var tilfældet i den tørre sommer i '92.

Man skal vist have gemt sig under en sten meget dybt nede i en gammel, sumpet mose, hvis man i ramme alvor vil påstå, at det er noget pjat at tale om tørke, fordi vi tilbage i januar og april, som de eneste to måneder hidtil i år, fik lidt mere nedbør end normalt.

(*) Der er adskillige målestationer på Sjælland i området Køge/Ringsted/Roskilde, hvor der er faldet mindre end 5 mm i hele juni måned.

Se evt. også denne side for overblik over tørke- og brandrisiko i Europa:

https://effis.jrc.ec.europa.eu/static/effis_current_situation/public/index.html

Danmark og området omkring os er i den grad i den mørkeorange og røde zone.

11
4. juli 2018 kl. 17:11

Hvem kunne for få måneder siden forestille sig en valgkamp i lille Danmark, hvor tørke bliver hovedemnet ?</p>
<p>Hvem kan til september, hvis det stadig ikke har regnet ?

- især interessant, hvis det viser sig, at naboerne 'stjæler' (regn)vandet!:

Brigadier General Gholam Reza Jalali, head of Iran's Civil Defense Organization, revealed the charges during an agricultural conference in the capital city of Tehran. He claimed Iranian scientific centers have proven that Israel and an unnamed neighboring country were secretly cooperating to extract the moisture out of clouds bound to pass over Iran, thus robbing the country of rain and snow...

https://www.newsweek.com/iran-general-says-israel-behind-climate-change-stealing-clouds-1005190?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=c87679c501-EMAIL_CAMPAIGN_2018_07_04_01_53&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-c87679c501-20164421

Vi må have Civilforsvaret mobiliseret! :)

10
30. juni 2018 kl. 08:18

GDPR må vel regnes for "lavt hængende frugt" i denne sammenhæng.

Et andet eksempel er vel danske bankers "gratis penge" udlånt til håbefulde boligejere.

Som modsætning ser man 1/3 af befolkningen, som presses ud af arbejdsmarkedet og byerne.

Holdbar udvikling eller ej, det bliver underholdende, at se hvordan man vil forholde sig, når 500 mio. fra Afrika i de kommende 50 år vader nordpå.

Så jo, næste valg er nok sidste chance for, at finde ud af, at gøre verden bæredygtig;-)

8
29. juni 2018 kl. 10:14

De fleste har vist allerede glemt at det sidste år regnede stort set hver eneste dag fra Sankt Hans til nytår

- og iflg. DMI er der i 2018 (incl. maj) faldet 218 mm nedbør mod normalt (1961 - 90) 230 mm! Så tørke som valgets hovedtema ligger næppe lige for? ;)

DMI om 'forårsnedbør':

Rekorden for det vådeste forår er fra 1983 med 285 millimeter nedbør. Det tørreste forår er fra 1974, hvor der blot faldt 46 millimeter nedbør. De landsdækkende nedbørsmålinger startede i 1874.
Mest nedbør i foråret 2018 kom der i regionen Fyn med 127 millimeter i gennemsnit. I regionen Østjylland kom mindst med 94 millimeter for regionen i gennemsnit.
30. april trak et regnvejr op over landet med store nedbørsmængder til især Jylland. Her kom over 30 millimeter regn flere steder og i Sønderjylland blev årets første skybrud registreret fire steder. Der var i samme forbindelse en del tordenaktivitet.
I nogle situationer i maj faldt der meget regn, indimellem med skybrud sine steder samt torden. Det var specielt den 10. maj, hvor et uvejr passerede Danmark med meget kraftige tordenbyger. På det østlige Fyn blev uvejret så voldsomt, at der var tale om mere end dobbelt skybrud, op imod tredobbelt skybrud. Der skal falde over 15 millimeter på 30 minutter i et skybrud og mere end 24 millimeter på 6 timer ved kraftig regn. Den 19. maj blev der registeret skybrud i Nord- og Nordvestsjælland. Der blev flere steder målt op mellem 20 og 35 mm regn; omkring dobbelt skybrud. Den 26. maj blev der igen registreret et skybrud på Sjælland, da man i Viby Sj. registrerede dobbelt skybrud. Både den 27. og den 29. maj var der skybrud på Fyn

https://www.dmi.dk/vejr/arkiver/maanedsaesonaar/vejret-i-danmark-foraar-2018/

7
29. juni 2018 kl. 08:45

De fleste har vist allerede glemt at det sidste år regnede stort set hver eneste dag fra Sankt Hans til nytår.

4
28. juni 2018 kl. 20:59

Jeg tror ikke på at tørke flytter stemmer i et omfang der får betydning. Ikke før det er tørke som i Cape Town, i al fald. Selv da vil det nok mest handle om hvor hurtigt vi kan få bygget et afsaltningsanlæg.

Hvor meget betød diverse skybrud for landspolitikken? Dem har alle vænnet sig til allerede.

3
28. juni 2018 kl. 16:04

du skal vist til at igang med nogle kreative facebook kampagner hvis du vil have uffe elbæk/kommunisterne til magten...

alternativet har mistet nyhedens interesse og dagligdagen/virkeligheden er gået op for vælgerne (som iflg. meningsmålinger vist har mistet halvdelen af deres vælgers tilslutning).

2/3 af alle vælgerne i danmark lever ellers af enten sociale ydelser eller job i det offentlige - så det burde jo ellers være lige til at høste stemmer for et parti som alternativet.

politikerlede bekæmpes bedst med decentralisering - og der er nok også plads til uffe i et decentraliseret område hvor han og vennerne kan gøgle for egne midler :-) historisk har centraliserede/kommunistiske samfund haft det svært med miljøområdet som du også har som kæphest. personligt tror jeg miljøforbedringer vil komme med større effekt i frie økonomier end ved planøkonomiske tiltag.

1
28. juni 2018 kl. 12:19

Læste den for nogle år siden. Anbefales stærkt.