Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Sig Hej til din nye kollega - hun ved alt om dig! Cyborg #3

11. marts 2020 kl. 09:00
Artiklen er ældre end 30 dage

Når du møder ind på jobbet i morgen, har du fået en ny kollega.

Jeres første møde vil være henne ved vinduet til atriumgården, hvor hun gerne står og kigger ud på jeres andre kollegaer.

Hun møder ind ved firetiden og hun drikker ikke kaffe. Hun forklarer, at hun 'hverken har brug for opkvikkere eller meget søvn'.

Hun bærer altid briller og deltager sjældent personligt i møder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun ved hvor du bor. Og hvor du er vokset op, hvem din familie og venner er, hvor du arbejdede førhen, hvad din livret, dit yndlingsband, golfhandikap, skostørrelse, højde og vægt er. Foruden din politiske overbevisning, religiøse tilhørsforhold, sygdomshistorik, straffeattest og hvordan du foretrækker din kaffe.

Hver gang du taler med hende, er det som om hun ved præcis hvordan du har det. Nærmest førend du selv har lagt mærke til det, ved hun om du er glad, trist, frustreret, træt eller måske skammer dig. Hun siger ikke noget direkte herom, men hun lader til at forstå dig, og du har en fornemmelse af, at I har kendt hinanden altid.

Derimod er du for det meste i tvivl om, hvordan hun har det ud over at hun altid virker afbalanceret, afventende og en smule afkoblet.

Hun arbejder stående - gerne henne ved vinduet - hvor hun kommunikerer til et softwareprogram installeret i computeren på dit bord, men uden at du kan se eller høre, hvordan hun interagerer. Hun synes at kunne tale direkte med computeren gennem tankens kraft. Det er sådan, I to arbejder sammen om planlægning og udførelse af jeres arbejdsopgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når hun hen på aftenen er færdig med dagens dont, beder hun en bil køre frem og vente til hun kommer ud - hvis hun da ikke går de cirka 42 kilometer hjem, som hun gjorde det i morges.

Spørgsmålet der nu, hvordan du i grunden oplever dette møde med din nye kollega?

Illustration: eget arkiv.

I denne blogserie stiller vi skarpt på konsekvenserne af teknologiens augmentering, det vil sige udvidelse af vores naturlige fysiologiske og mentale kapacitet.

Vi tager de TEKNOPSYKOLOGISKE briller på for at få greb om, hvad der sker i os mennesker og i vores samfund, hvis vi ukritisk lader bølgen af kunstig intelligens-teknologi skylle ind over os. Læs gerne første del af serien under  Teknopsykologens briks.

Vi skal nu undersøge, hvilke konkrete aftryk, denne augmentering vil sætte på vores forståelse af os selv og hinanden. Af retfærdighed og meningen med livet.

How to make a Cyborg

Din her introduceret cyborg-kollega findes endnu ikke i virkeligheden (så vidt jeg er orienteret). Men det gør til gengæld alle de teknologiske “dimser” der, hvis de stykkes sammen, kan skabe hende.

Det amerikanske forskningsagentur DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) er i reglen leveringsdygtig i sådanne kunstig intelligente (KI) temmelig kontroversielle dimser. DARPA er sat i verden for at udvikle KI-software til at putte i computere, i robotter eller i mennesker.

Din cyborg-kollegas tilsyneladende overmenneskelige evner skyldes, at hendes fysiologiske og kognitive kapacitet er augmenteret ved hjælp af KI-teknologi.

Smarte briller

De lettere overdimensionerede briller, hun altid bærer, er et såkaldt Integrated Visual Augmentation System (IVAS) – en professionel prototypeudgave af det HoloLens 2 Headset, du kan købe som privatperson.

Microsoft står bag dem, og trods nævneværdige protester fra de ansatte (NBC News), så er de, sammen med en række andre tech-firmaer, godt i gang med at udvikle tusindevis af sådanne briller til de amerikanske soldater i kampzonerne verden over.

Med brillerne på kan du nemlig se både ioniseret stråling - radioaktivt materiale og varmeenergi - og dermed omrids af levende væsner selv gennem tykke murer. Og så kan du se i mørke, tæt tåge og røg. Og dét er smart, når du som soldat for eksempel bevæger dig rundt mellem compounds i en kampzone.

Brillerne skal også bruges til at gøre soldaterne til endnu bedre soldater. De indsamler nemlig data på blandt andet stress-niveau og reaktionsmønster hos sin bærer - soldaten - når han træner eller er i kamp. Det foregår bl.a. gennem små kameraer rettet mod bæreren og andre rettet ud mod verden. Kameraerne aflæser og genkender ’mikroekspressioner’ hos både bærer og omverdenen – følelseskodede, mikrosekund lange muskulære træk, der ofte afslører personernes indre følelsesmæssige status.

Udstyr, der også kan bruges til at få et overblik over sine medarbejderes eller kollegaers gøren og laden i løbet af arbejdsdagen. Overvågning, om du vil.

Illustration: DARPA.

Brain-Computer-Interface

Din cyborg-kollega har formodenligt gennemgået DARPAs Targeted Neuroplasticity Training (TNT), som igen er udviklet til at optimere soldaters kapacitet til indlæring, hukommelse, sprog med mere. Træningen omfatter målrettet perifær hjernestimulering således, at der frigives mere af hormoner som acetylkolin, dopamin, serotonin og norepinefrine, som alle øger forbindelsen mellem neuroner. Hjernen bliver derved mere “adræt og lærenem” under de traditionelle fysiske og kognitive træningsøvelser.

Optimerer din arbejdsstyrke om du vil.

Når hun ved så meget om dig og din baggrund skyldes, at hun interagerer via et data-kredsløb med internettet.

Hendes hjerne er forbundet til internettet via indopereret elektrode-tråde (NeuraLink), hvorved hendes tanker, via noget advanceret matematik og mønstergenkendelsesalgoritmer, oversættes direkte til input i computeren på dit bord. Derudover er hun koblet på en global søgemaskine og kan interagere direkte med et Robot Proces Automatiserings-program (RPA) software, der samlet set normalt er at finde inden i en computer og som hjælper hende med at finde, sortere og automatisere forskellige behandlinger af data. Her sendes den indhentede data - om dig - direkte til hendes hjerne.

Metoder der kan bruges til f.eks. at skabe overblik over medarbejdernes reelle problemløsningstid, mødetid og oftest brugte kompetencer. Og hjælpe til at afgøre om nogle skal opkvalificeres og andre helt kan undværes.

Personlige spioner

Hun kan også spionere dig i den fysiske verden.

Hun ejer nemlig en unmanned aerial vehicle (UAV) også kaldet en Black Hornet personlig spionage-drone ligeledes fra DARPA.

En drone, der med sine 15 centimeter og 33 gram har til formål at kunne spionere for soldaten, når han for eksempel er på patrulje og der er risiko for IED’er (Improvised Explosive Devices), eller skal indhente informationer om et ufremkommeligt område.

Men forestil dig lige hvordan det ville være at have sådan en personlige drone?

En lille 'hjælper' der, udover det mere fordækte spionage-element, kan få dig trygt igennem morgentrafikken ved at advare dig om potentielle farer på cykelstien foran. Eller som deltager i møder med eller ude din tilstedeværelse og sørgre for at tage gode noter og få alle pointer med. Eller som læser med over skulderen, når du sidder med vigtige dokumenter og hjælper dig med at forstå og huske alle nødvendige pointer (eller for den sags skyld læser for dig, når du sover).

Kort sagt; den er dine øjne og øre, når du ikke selv kunne være tilstede personligt eller havde brug for ekstra perceptions- lagrings- og bearbejdnings-kapacitet.

Superkræfter

Når din nye kollega ikke sover meget, men til gengæld synes exorbitant udholdende skyldes det, at hun både er neurokemisk optimeret til mindre søvn gennem førnævnte DARPAs TNT-program, og også at hun som et andet leddyr er iført et af Sarcos Robotics Guardian XO exoskeletter. Hun befinder sig på et helt andet niveau end dig og alle andre hvad angår fysisk udholdenhed, bevægelseshastighed og generelt styrke.

Hendes grænse for hvad hun kan fysisk og mentalt kapere er derfor noget forskudt fra din, hvorfor det også er praktisk, at din arbejdsplads netop har indført differentierede “skræddersyede” arbejdsvilkår for jer.

Illustration: Franck V.

Følelser på formel

Din fornemmelse af, at hun hele tiden ved hvordan du har det - endda førend du selv ved det - er god nok.

Hun foretager nemlig løbende Sentiment-analyser det vil sige analyserer din emotionelle tilstand ved hjælp af Natural Language Processing (NLP) -algoritmer bygget ind i en softwareenhed lagt i hendes drone, på computeren på bordet og andre steder hvor hun færdes og kommunikerer med folk.

NLP-algoritmer, der ved hjælp af store mængder data på dig er trænet til at analysere din emotionelle tilstand, og som ud fra din tale og skriftlige kommunikation (koblet med førnævnte konstante visuelle læsning af dine ansigtsudtryk/mikroekspressioner og kropssprog) kan afkode, hvordan du har det og hvad du ønsker og har brug for netop nu.

Det er særdeles praktisk, hvis man for eksempel gerne vil sælge noget til nogen, eller på anden vis imødekomme eller fremtvinge et behov - en andens eller ens eget.

Illustration: James Pond.

Lyder det som en god kollega? Som én du vil og kan stole på og arbejde tæt sammen med?

Lad os runde af for nu og lige få pusten. Dog kun for at tage tråden op igen næste gang.

En differentieret verden

Altså; vi mennesker har til alle tider anvendt remedier til at forbedre vores ellers naturlige kapacitet - fysiologisk og intellektuelt. Det er der intet nyt eller mærkeligt i.

Det nye, det mærkværdige, det nærmest evolutionerende bogstavligt talt er, at vi nu er begyndt at tage intelligent teknologi i brug - omkring os, på os og i os. Og dét skal vi gøre med varsomme og velovervejede skridt.

Næste gang fortsætter vi undersøgelsen af hvad denne udvikling vil føre med sig af psykologiske og samfundsmæssige konsekvenser. Og vi skal tage stilling til, hvordan det vil være at leve i en verden, hvor vi mennesker diffentierer os væsentligt fra hinanden hvad angår vores fysiologiske og intellektuelle kapacitet.

Lad mig i mellemtiden gerne høre hvad I tænker om netop dette scenarie?

Hav en fortsat god dag og lav noget hemmeligt.

/Julie-Astrid

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger