Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Så fik jeg endelig fingrene i en Tesla S

9. februar 2015 kl. 11:45134
Så fik jeg endelig fingrene i en Tesla S
Illustration: Bjørn Godske.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tesla Danmark har været så venlige at låne mig en Tesla S P85 (den er den med det store batteri og lidt ekstra skud i motoren).

Konkret skyldes det, at Tesla i januar måned kom med en større softwareopdatering, hvor flere nye funktioner blev introduceret. Det kommer der noget om i avisen engang efter vinterferien.

Men indtil videre vil jeg da lige stille mig op i koret af motorjournalister og ejere, som siden fremkomsten af S-modellen i 2012, har skamrost den.

Det er uden sammenligning den mest komfortable bil jeg har kørt. Selv den Mercedes, jeg havde til lån for noget tid siden, kan ikke konkurrere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mercedes’en var meget lækker og fuldstændig ukompliceret at køre. Men oven i det er Tesla’en lydløs og ekstrem hurtig i optrækket.

Illustration: Bjørn Godske.

Men, for der er altid et stort men, rækkevidden forsvinder altså også meget hurtigt ud af batterierne, hvis man gerne vil køre lidt friskt. I gennemsnit har jeg indtil videre forbrugt 248 Wh/km. Men jeg kan se, at journalisterne før mig har haft en noget tungere speederfod. For gennemsnittet for det meste af bilens levetid ligger på 290 Wh/km.

Søndag kørte jeg til Køge for at teste den nye superchagerstation (Tesla kan godt lide at kalder deres hurtigladere for “Superchargere”). Jeg var nede på, kun at have cirka 60 km tilbage, da jeg rullede ind. Men med kablet i stikket skal jeg love for, at der blev fyldt noget energi på batterierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det går altid hurtigst når batteriet er tæt på nul og på et tidspunkt blev der fyldt omkring 420 km på i timen.

Derhjemme havde jeg forsøgt mig med det medfølgende mormor-kabel. Displayet i bilen viste, at jeg kunne overføre 4 km/t, hvilket ville betyde, at jeg skulle vente en lille uge på at få batterierne fyldt op. Det resulterede forøvrigt også i, at mine sikringer hele tiden slog fra. Sådan er der selvfølgelig aldrig nogen der vil gøre det. Hvis man køber en elbil, så bruge man mindst et trefaset stik. En Tesla-ejer, jeg tale med på opladerstationen i Køge, fortalte, at han blot brugte sådan et stik til at lade derhjemme og fungere fint.

Efter at have fået fyldt batterierne op i Køge, kørte jeg meget pænt hjem af motorvejen. Det lykkedes mig at holde forbruget nede på 230 Wh/km. Det skulle give en rækkevidde på 370 km, hvilket er et stykke fra de 502, som Tesla reklamere med. Bevares, det var koldt og jeg havde da også aircon på hele tiden.

Hvis der er noget jeg skal undersøge i de kommende to dage, så sig til? (Men ikke noget med lange testkørsler - det bliver ren pendling frem og tilbage fra arbejde :-))

134 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
135
15. juni 2015 kl. 17:42

Mit største problem med Tesla'en er dog stadig at batteriet begrænser. Jeg overvejede den seriøst, men jeg ved også at med mit kørselsmønster, så ligger jeg nærmere 280-300 wh/km end 200, og derfor er bilen for restriktiv til mit kørselsbehov. Jeg kan se ideen hvis længste tur er fra Hørsholm til Kastrup, men for os der bor i Jydeland, så er der bare rigtig mange ture man ikke kan tage i sådan en bil.

Morten - med mindre du kører markant mere aggressivt på de danske motorveje, end de fleste tyske Tesla-S-ejere kører på den tyske autobahn, samt i udpræget ignorerer færdselsloven og hensynet til din egen og andres sikkerhed, så tror jeg næppe dit forbrug kommer op i nærheden af 280-300 Wh/km.

Der findes efterhånden solide data fra diverse tyske Tesla-ejere på spritmotor.de, i alt 17 stk, hvoraf den enes data dog er for få og for mangelfulde til at kunne sige noget om sagen.

De øvrige 16 ejere fordeler sig over 170-230 Wh/km, med et gennemsnit på 208 Wh/km.

Det skinner tydeligt igennem at dem med meget motorvejskørsel, har et højere elforbrug pr km, og dem med fhv meget bykørsel, har et lavere forbrug.

Bortset fra en enkelt, som ikke angiver hvilken type vej han kører på, lægger alle 16 ejere 28% - 73% af deres kørsel på Autobahn, og flere af dem har kun meget lidt bykørsel.

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/198-Tesla_Motors/1315-Model_S.html?fueltype=5&fuelsort=19&vehicletype=1&powerunit=2

Man skal dertil huske, at det ikke generelt er miljøflippere, som køber Tesla S, men nok i højere grad folk som er tiltrukket af dens performance, og som nok hellere havde foretrukket en AMG, hvis Tesla S ikke var en mulighed.

Så din opfattelse af at en Tesla S kun duer til korte ture ovre i hovedstaden, og at det kræver en "konebil" til de længere ture, er altså helt forfejlet. På jyske motorveje og landeveje burde du uden problemer kunne holde dig på 210 Wh/km eller derunder ... også selvom din højrefod er en anelse tungere end loven tillader.

Så kan du uden problemer køre de 200 km ud og hjem igen samme aften ... og du kan vel lige få lov at bruge mormorladeren i de 2-3 timer du er til kaffeslapperads hos svigermekanikken, så der også er 30-40 km tilbage på batteriet, når du kommer hjem.

131
24. februar 2015 kl. 16:01

Hej.

TRAFIKSIKKERHED :

Søren Lund. Det er et enormt spændende og interessant indlæg, som du har lavet om trafiksikkerhed.

Så vidt jeg husker, findes der nu et eller flere systemer, hvor den vandrette "motor-klap" foran løsnes lidt ved sammenstød. Det skulle vist give større fodgængersikkerhed.

Der findes også airbag ved frontvinduet udenfor, så fodgængere bedre beskyttes .

Dersom sådanne "fodgænger" -systemer virker, skal de være helt uden afgifter og moms. Ja, jeg mener, at der ligefrem bør være en stor reduktion i andre afgifter, dersom bilen indeholder sådanne systemer.

Da jeg i sin tid havde ideer til en - eller to personeres fartøjer, ønskede jeg, at gøre fronten meget blød ved at bruge 2 lag af plader.

AUDI Q 7 PLUG IN HYBRID :

Audi kommer vist med en meget lang og stor Q 7 hybrid, der er plug in. Den bliver måske nogenlunde samme størrelse som Tesla S. Sådan cirka.

Nu er disse store og tunge biler - i den grad - ikke min kop the. Men hvis jeg skulle vælge mellem Tesla S og den nye Audi, ville jeg nok vælge Audi med de 4 ringe. Det har jeg sagt før.

ROS TIL BJØRN GODSKE :

Bjørn, jeg vil gerne give dig stor ros for dine artikler, da jeg tit synes, at det er spændende emner, som du tager op.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed ( og Projekt Smørhul )

129
13. februar 2015 kl. 15:42

Hvis det kniber med at følge med er det sikkert noget Georg Gearløs kan fixe.

127
13. februar 2015 kl. 15:06

Det virker som om, at du er ved at miste gnisten. Måske du skulle tage en længere pause. Og få ladet batterierne helt op.

126
13. februar 2015 kl. 14:56

Bedstemor And forstås

125
13. februar 2015 kl. 12:07

Det er da utroligt som den Tesla kan hidse folk op. Den er trods alt stort set det samme som den elbil bedstemor har kørt rundt i i snart 100 år.

122
13. februar 2015 kl. 09:49

Nu må vi vist have nogle data på bordet. Vores lille E-UP blev købt da vores picasso skulle skiftes. En simpel øvelse om hvor tit vi er mere end en person i bilen og hvor langt vi egentligt køre pr dag afslørede at under 100 km pr dag var fint. Samme øvelse har jeg lavet med min omgangs kreds, de køre alle sammen mellem 50-150 km pr dag. (prøv selv !)https://e-up.skjoldpetersen.dk/#post11: her kan man se hvor langt vi kører og hvor meget Kwh/100 km over 14 dage. snittet siger 15 kwh/100 km Se også denne video hvor max hastighed spiser af batteriet.https://youtu.be/GkU5OjMw0Os

121
12. februar 2015 kl. 23:51

Vil tro at effektiviteten af laderen stinker når den skal lade med <10A og en fase. Det er set på andre biler, hvor der blot sidder en stor lader. Synes man skulle sætte krav over at effektiviteten af lader(ne) skulle opgives i forskellige relevante arbejdspunkter.

119
12. februar 2015 kl. 20:30

@Lars: Kølerhjælmen er stærkere end de fleste andre Kølerhjælmen, det er ren støbt aluminium.

Naahr - mon dog ikke der er tale om formpresset aluplade? ;-)

Du skal som udgangspunkt regne med ca den halve styrke af stål, så den skal op på den dobbelte pladetykkelse, for at have nogenlunde samme styrke som en stålplade.

Det skal du bare være glad for. Ved frontale sammenstød er en mest muligt krøllet forende langt det behageligste.

Her har Tesla jo alle muligheder for at skabe den mest muligt stødabsorberende forende, idet der ikke indgår en stor motorblok i ligningen.

Så hvis Lars Kr. Lundin synes "motorhjelmen" virker tynd og skrøbelig, kan der være en ganske god grund til det.

Ikke mindst er der i de senere år blevet arbejdet meget på at minimere hovedskader ved personpåkørsel.

Når forenden af en personbil rammer benpartiet på en fodgænger, rammer hovedet som regel lige ned i kølerhjelmen.

Er denne for stiv, eller er der en hård genstand (f.eks. et topstykke) lige nedenunder, er det i alt for mange tilfælde lig med døden.

Som Lars Kr. Lundin beskriver din kølerhjelm, vil jeg bestemt foretrække at blive kørt ned af en Tesla S, hvis jeg får valget. ;-)

118
12. februar 2015 kl. 18:52

De gange jeg har kørt om natten (og det er efterhånden ikke så få gange), har der været alt andet end nattetomt.

Hvis man kører (fuldt tanket) over grænsen søndag ved 19-tiden, så kan man under optimale forhold nå ringmotorvejen om München på godt 5 timer (inklusiv een gentankning). Jeg tror ikke man lovligt kan køre længere stræk med en meget højere middelhastighed.

Men det er efter min mening et specialtilfælde, som ikke har relevans for valget af en bil.

117
12. februar 2015 kl. 18:45

Jeg har i mange år kørt med fuld speed(+200) ned gennem Tyskland både om dagen og om natten og du, Lars, har fuldstændig ret, det kan man ikke pga. anden trafik og vejarbejde - jeg har ALDIG været over en gennemsnitshastighed på 110km/t, uanset max. hastighed.

116
12. februar 2015 kl. 18:40

Man kan sætte max. Amp ladning i en Tesla, man kan jo starte med 5 Amp - m.a.o. der er ingen problemer, kun lidt udfordringer! Når man ikke ved bedre, så sætter man bare stikket i og bliver overrasket over, at sikringerne springer. Men hvordan skal Teslaen vide, hvilke sikringer du har i dit system? der er jo ligesom ikke nogen kommunikation til en almindelig el-tavle!

I Teslaen sidder en/2 konvertere, hver på 11kW - 3x16A/3x32A , ved kun en fase kortslutter den faserne til 1x48A/1x96A. Den forsøger stille under opladning at køre op på max., falder spændingen stopper den.

115
12. februar 2015 kl. 16:53

Så gennemsnitsfarten er lavere, men marchfarten ligger som regel på den gode side af 200 på de mange, lange stræk hvor der stadig er fri fart (mange tyske 130 stykker har fri hastighed om natten hvor jeg som oftest passerer tyskland)

Hm. De gange jeg har kørt om natten (og det er efterhånden ikke så få gange), har der været alt andet end nattetomt. Der er normalt tykt af overhalende lastbiler (enkelte gange endda 3 ved siden af hinanden), og ellers trængsel i overhalingsbanen af natlige fræsere som dig. 210 km/t som marchhastighed forekommer mig vældig optimistisk. 160 - 180 km/t måske, men ikke i nærheden af 210 - 250.

Det er selvfølgelig på betingelse af godt vejr, og ikke som vores sidste gang med kraftige tordenbyger, ubehagelig kort sigtbarhed og vinduesviskere der på trods af at de får fuld gas stadig kæmper for at holde ruden fri af vandmasserne.

Nu kan jeg selv kun være med til ca. 200 km/t, men hvor meget skiltning mon man overser ved 250 km/t? Selv ville jeg krampagtigt holde fast i rettet og scanne efter potentielle vognbaneskift langt, langt forude, og måske overse nogle af de meget diskrete 120 km/t tavler omkring Köln.

114
12. februar 2015 kl. 14:48

@Bjørn:

Lad os lige få det på det rene - jeg satte bilen i det stik jeg har i udhuset. Det er en ledning trukket fra en sikringsgruppe inde i huset. Jeg ved ikke præcist, hvad der ellers sidder på den sikringsgruppe - men på et tidspunkt skreg konen, at nu var hende PC pludselig slukket, så noget sidder der altså. Så flyttede jeg opladningen over i et andet stik og så stoppede køleskabet.</p>
<p>Så ja, der sidder andre ting og selvfølgelig er det ikke en brugbar løsning.</p>
<p>Det var bare for at fortælle, at hvis man ikke har en dedikeret sikringsgruppe til elbilen, så glem det.

Jeg ved ikke præcis hvad Tesla har installeret i deres biler, men mit bedste bud er at den onboard-lader der er installeret i bilen, er på ca 2 kW.

Det er almindeligt at et BMS/ladesystem ramper trinvis ladestrømmen trinvis op i de første 1-2 minutter af opladningen, for at kunne reagere på eventuelle fejl, inden strømmen bliver for stor.

Oprampningen kunne meget vel hedde:

1 A i 30 sek => 3 A i 60 sek => 8 A kontinuert.

Så det jeg tror du har oplevet, er at du har kunnet trække strøm nok til de første par trin i oprampningen, så dit display har sikkert vist "1 km/t" i de første 30 sekunder, derefter "4 km/t" i de næste 60 sekunder, hvorefter sikringen er gik, da den rampede op til 8 A.

Var dine sikringer ikke gået, havde dit display formentlig vist "10 km/t" fortsat - og så tager det jo ikke en hel uge at lade op.

Hvis du kører med de gamle 10 A sikringer i huset, så kunne det jo tyde på at du i forvejen trak over 2 A - dvs omkring 500 W på hver sikring - så der har da vist været godt gang i elforbruget hjemme hos dig. ;-)

De fleste 230V kredse kører vel på 13 A sikringer i dag, så det skulle jo ikke være noget problem at finde en kreds, der kan levere 8 A.

Jeg synes i hvert fald det er en hård dom at kalde onboard-laderen en ubrugelig løsning.

Hvis det var tilfældet, ville en ganske normal elkedel jo være ubrugelig.

Men som du selv skriver, er konceptet selvfølgelig ikke beregnet på at bruge onboard-laderen til daglig opladning derhjemme. Dertil har man jo en stationær lader med egen 3 x 16 eller 3 x 25 A sikringsgruppe.

Nødladeren har eksempelvis den funktion, at skulle man have glemt at sætte bilen til opladning om aftenen, og batteriet ikke er kørt helt ned i det røde felt (hvormed man jo får alverdens påmindelser om at lade op), så kan man køre på arbejde og låne et almindeligt 230V stik der.

Med de 8 A x 8 timer vil man have til 80 km ekstra ved fyraften. Det skulle jo være rigeligt til at nå hjem eller frem til nærmeste supercharger.

113
12. februar 2015 kl. 13:51

@Lars: Kølerhjælmen er stærkere end de fleste andre Kølerhjælmen, det er ren støbt aluminium. Angående skærmen, så kan man kontrollere stort set alt fra rattets knapper og ruller, du behøver ikke se på den store skærm overhovedet.

112
12. februar 2015 kl. 13:46

@peterEnig, jeg burde nok have skrevet en el-bil istedet for Tesla. Alene forsikringen er horribel på en Tesla.. ;) forsikringen på en Tesla er yderst rimelig i dag, ca. 7.500,- Service ca. 6.000,- og for den pris får du udskiftet alle sliddele undtagen dæk. Teslas driftsomkostninger er meget lave og under 50% af tilsvarende ICE biler.

111
12. februar 2015 kl. 13:03

Hvordan er samlekvaliteten i kabinen, da amerikanske biler jo ikke ligefrem er kendt for en høj standart på dette område?</p>
<p>Er kæmpeskærmen i midterkonsollen pædagogisk og brugervenlig?

På en model S virker "kølerhjelmen" foran noget tynd og skrøbelig.

Jeg mener det er en stor fejl ved skærmen at den ikke har de fysiske, kontekstafhængige knapper langs kanten, sådan som det var på de gamle Nokia telefoner. Så ville man kunne føle sig frem til dem, fremfor at skulle tage øjnene fra vejen for at trykke på selve touch-skærmen, når man f.eks. vil stille på klimaanlægget.

PS. Det hedder standard, en "standart" er en fane, f.eks. til militære parader.

110
12. februar 2015 kl. 12:52

Du har ret, jeg læste forkert i dit indlæg. Beklager.

109
12. februar 2015 kl. 12:45

Jo tak, men hvis fartbegrænseren i bilen er 210 som den var da jeg kiggede på Tesla, så vil det også være noget mere besværligt at holde 210 end når man kan køre 240-250 på en nattetom tysk motorvej. Så gennemsnitsfarten er lavere, men marchfarten ligger som regel på den gode side af 200 på de mange, lange stræk hvor der stadig er fri fart (mange tyske 130 stykker har fri hastighed om natten hvor jeg som oftest passerer tyskland)

For en nattetur igennem Tyskland (som for de fleste er en relativt sjælden ting), er det ikke Teslaens lavere topfart, der gør den langsom i forhold til en hurtigere forbrændingsmotor, men derimod rækken af ladepauser, der skal til.

Hvis der på et tidspunkt kommer mulighed for batteriskift på 90 sekunder, sådan som det er vist med en prototype, så vil det være helt anderledes.

Hvis man kører stærkt i en Tesla P85, så kan man sagtens få rækkevidden ned på 200 km for et fuldstændigt afladet batteri, så der skal adskillige batteriskift til for en nattetur gennem Tyskland.

Derudover skal jeg hilse og sige at om natten er det svært at se når en bagfrakommende bil kører rigtigt stærkt, og når du vælger at køre over de af myndighederne (i Tyskland) anbefalede 130 km/h, så er det dit ansvar hvis der går noget galt.

Og så skal man huske at det at mindske farten med 60 km/h fra 240 km/h ned til 180 km/h kræver en reduktion af den kinetiske energi der er 7 gange større end hvis man reducerer farten fra 60 km/h til 0. Så der skal virkeligt være tomt på motorvejen før man kan køre væsentligt over en Teslas topfart i mere end få minutter af gangen.

108
12. februar 2015 kl. 12:44

Enig, jeg burde nok have skrevet en el-bil istedet for Tesla. Alene forsikringen er horribel på en Tesla.. ;)

Det er efter min mening kun Tesla der er interessant som bil #1. Hvis vi havde brug for en bil #2 f.eks. til at pendle på arbejde, så ville jeg helt sikkert kigge på en el-bil, men derudover synes jeg ikke de er interessante alene pga. den manglende rækkevidde.

Er forsikring af en Tesla værre end så mange andre biler? F.eks den Audi S3 der nævnt tidligere i denne tråd.

103
12. februar 2015 kl. 10:34

Audi'en dækker sandsynligvis bedre dit specifikke behov, især at køre +200km/t på autobahn, men jeg forstår ikke helt hvordan den kan være så meget billigere end en Tesla?</p>
<p>Ifølge audi.dk koster en S3 DSG 715.000kr. En Tesla 85D (dual motor) med tech-pakke koster 732.000kr. Dertil kommer driftsomkostningerne, de er med garanti meget højere i en S3.

..og så er der liiige størrelsesforskellen. En A3 er ret lille i forhold til en Tesla - men det betyder ikke noget når man krampagtigt forsøger at argumentere sagligt. :)

Hvorfor ikke bare indrømme at man har købt en bil med hjertet og ikke med hjernen? Jeg har en 39 år gammel bil som jeg lejlighedsvis kan benytte om sommeren. Den har ingen katalysator, ingen elektronisk motorstyring, men to styks SU karburatorer og en udstødning der larmer. Ingen ABS, ikke engang skivebremser eller bremseforstærker har den. Nøgternt er det idioti at have den, men jeg har den fordi den underholder mig gevaldigt på de ture jeg kan køre i den. Bilkøb handler - formentligt for størsteparten af bilkøbere - om følelser, og i mindre grad om økonomi. Indrøm nu bare at potensforlængeren er købt med hjertet - og erkend at en stor del af bilkøbere med fordel kunne købe en tesla.

102
12. februar 2015 kl. 09:49

En bil skal kunne dække alle behov

Det er her den danske bilbeskatning er tåbelig.

Nej, en bil skal give dem mest fornuftige transportløsning. Det er idioti at pendle i en rungsted traktor, bare fordi hesten eller campingvognen skal luftes et par gange om året.

Men pga. den måde vi har strikket beskatningen sammen på, er det en bedre forretning at spilde energi og forurene med rungstedtraktoren hver dag, end at købe en lille elbil til den daglige tur og kun bruge rungstedtraktoren når der er brug for den.

101
12. februar 2015 kl. 09:41

Bjørn, ved du om Teslaen, og sikkert også andre elbiler, kun er frataget for afgift indtil 31/12 2015?

99
12. februar 2015 kl. 09:34

Audi S3 DSG, 0-100 på 4,9 sekunder - ja og så fortsætter den til godt på den anden side af 200 hvis jeg skal igennem Tyskland i en fart. Og faktisk er den noget billigere end en Tesla. Jeg kiggede også på en lettere brugt Audi A6 3,0 TFSI. Den følger også snildt med en Tesla, specielt når den først kommer i gang.

Audi'en dækker sandsynligvis bedre dit specifikke behov, især at køre +200km/t på autobahn, men jeg forstår ikke helt hvordan den kan være så meget billigere end en Tesla?

Ifølge audi.dk koster en S3 DSG 715.000kr. En Tesla 85D (dual motor) med tech-pakke koster 732.000kr. Dertil kommer driftsomkostningerne, de er med garanti meget højere i en S3.

100
12. februar 2015 kl. 09:35

Hvorfor mener da at det er i tredje potens, når nu vindmodstanden stiger med hastigheden i anden potens?

Det er korrekt at vindmodstanden stiger i anden potens af hastigheden (v). Dette er en kraft (F). Den effekt (E) der skal til at overvinde denne kraft er: E = F * v og dermed stiger effekten med hastigheden i 3. potens.

Ja, og du kan ikke kører 55 km/t med et forbrug på 2 kW. Du ligger nok omkring 4-5 kW.

Har ikke målt det specifikt ved 55 km/t, men har en referencetur, hvor gennemsnitshastigheden er cirka 60 km/t og der er gennemsnitseffekten 2.9kW.

96
12. februar 2015 kl. 04:35

dette emne, hvor jeg også vil kopiere fra et andet indlæg! Indlæg fra denne artikel havner heller ikke rigtig i min gmail!

95
11. februar 2015 kl. 19:28

Læg nu ikke for meget i det regneark.

Det er lavet til en af vores amerikanske indkøbere, som mente at et batteri fra en Tesla var noget af det bedste der fandtes mht. batterier. Jeg benyttede de simple udregninger til at vise at ydelsen ikke var voldsom stor for et batteri på 85 kWh. Der er en masse ting, der ikke er medtaget i udregningerne, da det ikke var nødvendigt i denne sammenhæng.

Et batteri til et nødstrømsanlæg i 500kW klassen, der tappes 100% i løbet af 5 minutter er noget voldsommere og stiller noget højere krav til et sundt termisk design ;-)

94
11. februar 2015 kl. 19:28

Samlekvaliteten er ikke i nærheden af BMW/AUDI/MB, men er dog nogenlunde - hvis man gennemgår samlingerne, så er de europæiske biler samlet med mindre tolerance. Men det er nu ikke noget, du bemærker i det daglige, så ringe er det dog ikke. Skærmen er udmærket og bliver hele tiden bedre - den bliver jo regelmæssigt opgraderet/opdateret med nye funktioner, eksempelvis har alle nu striber i bakkameraet ved bakning, det og mange andre forbedringer er softwareopdateringer.

93
11. februar 2015 kl. 18:57

Hvordan er samlekvaliteten i kabinen, da amerikanske biler jo ikke ligefrem er kendt for en høj standart på dette område?

Er kæmpeskærmen i midterkonsollen pædagogisk og brugervenlig?

92
11. februar 2015 kl. 18:35

En bil skal kunne dække alle behov - jeg ved godt at jeg ikke for overbevist en flok farveblinde elbilsentusiaster, men salgstallene taler deres tydelige sprog - som et af de få lande i verden hvor elbiler faktisk er yderst konkurrencedygtige, så burde vi svælge os i dem og rive dem ned fra hylderne... Det gør vi ikke! slut..

Nu er det vel ikke alle der brug for at køre 250 km/t på en "nattetom tysk motorvej" ? Hvornår har du sidst kørt på "en nattetom tysk motorvej" ?? ?? Du er vist ikke helt rask.. Alene det at køre med den fart i noget der minder om mørke siger vist mere om dig end hvad du mener om elbiler :-)

Jeg hælder også til at du ikke ved en skid om elbiler, især da du tidligere i tråden skrev at elbiler kun duer til ture til den nærmeste Føtex ? Den bliver svær, eller hva' ?

Mvh Aksel

91
11. februar 2015 kl. 18:28

Jeg kan ikke følge dine beregninger.</p>
<p>Jeg går ud fra denne graf: <a href="https://www.teslamotors.com/sites/default/f..">https://www.teslamotors…;.

Ja, det er sansynligvis den jeg har brugt. Det er noget tid siden jeg lavede overslaget.

Ud fra den graf regner energiforbruget ud per mil og derefter kan jeg regne effekten ud (antages konstant). Man kan selfølgelig undvære denne mellemregning, men jeg synes at grafen over rækkevidden som fuktion af hatsigheden også er interessant :)

Da jeg ved at effekten udvikler sig i 3. potens som funtion af hastigheden, laver jeg blot et fit af data og ekstrapolerer effktforbruget ved 250 km/t.

Der er selvfølgelig noget usikkerhed på ekstapolationen, men det ser jeg bort fra her.

Rækkevidden ved 80mph, tæt nok på 125km/t, er 200 miles for 85kWh batteri. Dvs. man kan køre i 2 1/2 time med 80mph før man løber tør. Dvs. forbruget er 85kWh / 2,5h = 34kW for at køre med 125km/t.

Det er notop det jeg har gjort og mine anslåede 30kW er vel også tæt på dine 34kW. Så jeg ved ikke hvad du mener her... Min graf kan ses her:https://www.citystromer.dk/Temp/tesla.pngog regnearket kan hentes her:https://www.citystromer.dk/Temp/tesla.ods

90
11. februar 2015 kl. 17:11

Jeg kan ikke følge dine beregninger.

Jeg går ud fra denne graf: https://www.teslamotors.com/sites/default/files/graph1.jpg

Rækkevidden ved 80mph, tæt nok på 125km/t, er 200 miles for 85kWh batteri. Dvs. man kan køre i 2 1/2 time med 80mph før man løber tør. Dvs. forbruget er 85kWh / 2,5h = 34kW for at køre med 125km/t.

89
11. februar 2015 kl. 16:52

Alle biler er underlagt de samme fysiske love. Ved 250 km/t er luftmodstanden 4 gange højere end ved 125 km/t, og bilens rækkevidde derfor halveret.

Effekten der skal til for at holde en given hastighed stiger med hastigheden i 3. potens. Dertil kommer rulletab og andre tab, der er forholdsvis konstante som funktion af hastigheden. Transmissionen (fra batteripolerne til og med hjulene) har heller ikke konstante tab som funktion af hastigheden, men for høje hastigheder (cirka 70km/t og opefter) er vindmodstanden absolut den væsentligste faktor. Ud fra de officielle tal for en Tesla model S (den gamle version) kan man sjusse sig frem til at det "koster" en Tesla cirka 30kW at køre med 125km/t og cirka 190kW at køre med 250km/t. Min gamle elbil kan køre 110km/t med 17kW, men den vejer også kun det halve af en Tesla :) Så hvis vi bruger alle 85kWh med 100% effektivitet, så når vi 350 km ved 125 km/t og 110 km ved 250km/t. Med andre ord, så er rækkevidden reduceret til 1/3 ved 250 km/t i forhold til rækkevidden ved 125 km/t.

98
12. februar 2015 kl. 08:48

Effekten der skal til for at holde en given hastighed stiger med hastigheden i 3. potens.

Hvorfor mener da at det er i tredje potens, når nu vindmodstanden stiger med hastigheden i anden potens?

for høje hastigheder (cirka 70km/t og opefter) er vindmodstanden absolut den væsentligste faktor.

Lige præcis. Erfaringerne fra min egen elbil siger endda, at vindmodstanden er den absolut væsentligste faktor over blot 30 km/t. Og igen, vindmodstanden stiger med hastigheden i anden potens.

Min gamle elbil kan køre 110km/t med 17kW, men den vejer også kun det halve af en Tesla :)

Ja, og du kan ikke kører 55 km/t med et forbrug på 2 kW. Du ligger nok omkring 4-5 kW.

88
11. februar 2015 kl. 14:48

Min pointe er bare, at en bil skal kunne opfylde alle behov, og hvis man ikke kan eller vil have en ekstra bil til at dække en del af ens behov, så kan selv ikke en Tesla gøre det ud for rigtig mange bilister og det er desværre stadig en kæmpe akileshæl.

Hvor findes der en fossilbil der kan opfylde alle behov?

Jeg har 60 km til kontoret til dagligt, ca 80 en gang om ugen når jeg skal møde på et af vores andre kontorer eller ude i marken og køre meget sjældent over 200 km på et stræk (det skulle lige være i ferier m.m.) og der må jeg så benytte mig af en supercharger... Jeg ejer ikke en campingvogn eller en trailer...

Kan du nævne en fossilbil der kan køre 120-160 km dagligt i en måned uden at jeg behøver spilde tid på at tanke op? Nu har jeg så en fossilbil og må leve med at jeg skal køre omveje flere gange om ugen og at jeg bliver nød til at tanke op om morgen. på vej til kontoret, da benzin er dyre om eftermiddagen...

97
12. februar 2015 kl. 08:41

</p>
<blockquote>
<p>Alle biler er underlagt de samme fysiske love. Ved 250 km/t er
luftmodstanden 4 gange højere end ved 125 km/t, og bilens
rækkevidde derfor halveret.</p>
</blockquote>
<p>Ikke helt da der er andre tab end vindmodstand og som ikke følger samme formel.

Nej selvfølgelig ikke helt. Men med forbavsende god nøjagtighed, selv fra ret lave hastigheder, kan jeg se fra tallene fra min egen elbil.

84
11. februar 2015 kl. 14:13

Jeg nægter at tro på at 97-99% af danskernes kørselsbehov reelt kan dækkes af elbiler uden at det kræver ændringer i deres kørselsmønster eller brug af offentlig transport.

Jeg gætter på at de fleste familier kunne bruge en elbil som bil nr. 2. Dog bliver indkøbsprisen ofte en meget vigtig parameter for bil nr. 2, selv for de, der har råd til den.

Jeg selv vil med djævelens vold og magt forsøge at undgå at få bil nr. 2. Dels fordi den koster det samme som et hus til >1.000.000 mere om måneden, og dels fordi den er pokkers svær at slippe af med igen.

Så hellere cykel/battericykel/knallert/buskort/taxa, kombineret med at bo tilstrækkeligt tæt på den enes arbejdsplads.

83
11. februar 2015 kl. 14:12

For mig ville det specifikt betyde at jeg 5 gange om måneden, i gennemsnit, skulle planlægge min tur efter en supercharger eller leje en bil (hvilket jeg syntes var et fedt forslag - køb en luksus bil og lej en renault clio 4 gange om måneden).</p>
<p>Jeg nægter at tro på at 97-99% af danskernes kørselsbehov reelt kan dækkes af elbiler uden at det kræver ændringer i deres kørselsmønster eller brug af offentlig transport.

Tror altså du kører noget længere end gennemsnittet.. Er ret overbevist om at mere end 50% sjældent kører mere end 200 km på en dag.

Og synes det er et dumt krav, at man ikke må skulle ændre vaner.. Husk på at for langt de fleste vil det være nok at lade om natten. Og ja det er jo et vaneskift, men jeg vil da heller plugge bilen ind hjemme i garagen, end at skulle stå og fryse på en tankstation. Og jeg ville også kunne leve med ½-1 times pause, på en tur der er længere end 200 km, det ville jeg nok gøre alligevel. Også dette er et vaneskift, men et jeg godt kunne leve med.

Husk at der også følger mange positive ting med, i skiftet fra fosil til batteri. F.eks. :

  • Mindre forurering i nærområde
  • Mindre lugt / Bedre duft
  • Mulighed for at producere "brændstoffet" selv via solceller.
  • Mindre vedligehold - færre bevægelige dele, mindre slid på bremseklodser, ingen olie skift etc.
  • Behøver ikke at besøge nogen tankstation til hverdag.
80
11. februar 2015 kl. 13:25

Udsagnet "min marchhastighed i Tyskland ligger over hvad en P85 er i stand til at præstere" lyder utroligt. Over strækninger på flere hundrede kilometer er det meget sjældent at man kan holde en gennemsnitsfart på 190 km/t - både pga. af de hyppige strækninger med fartbegrænsning, samt det faktum at der også er andre trafikanter på vejen.

Jo tak, men hvis fartbegrænseren i bilen er 210 som den var da jeg kiggede på Tesla, så vil det også være noget mere besværligt at holde 210 end når man kan køre 240-250 på en nattetom tysk motorvej. Så gennemsnitsfarten er lavere, men marchfarten ligger som regel på den gode side af 200 på de mange, lange stræk hvor der stadig er fri fart (mange tyske 130 stykker har fri hastighed om natten hvor jeg som oftest passerer tyskland)

79
11. februar 2015 kl. 13:20

Morten Dalgaard, er det dig der står bag Morten Dalgaard biler i Hedensted

Hehe... Nej - ingen tilhørsforhold!

Tænk, jeg synes meget at du lyder som en person, der søger efter grund til at efterrationalisere en modvilje mod elbiler. Så spørgsmålet er nok hvem der er farveblind her.

Jeg kunne sige det samme om alle dem der nægter at indse at for den brede befolkning, så er elbilen ikke klar til at overtage for oliebrænderen. Jeg har ingen modvilje mod elbiler, hvis de kunne konkurrere på lige vilkår med benzin/dieselbiler. Min modvilje ligger i at man i sådan grad er villig til at se ud over de åbenlyse ulemper der er ved en elbil, blot fordi man syntes det er en god ide. Min efterrationalisering lå i da jeg næsten havde smidt et depositum i en Tesla og så kom til at tænke efter hvor ofte det ville betyde jeg kom til at måtte droppe en tur eller planlægge den med ekstra stop eller gøre den kortere. For mig ville det specifikt betyde at jeg 5 gange om måneden, i gennemsnit, skulle planlægge min tur efter en supercharger eller leje en bil (hvilket jeg syntes var et fedt forslag - køb en luksus bil og lej en renault clio 4 gange om måneden).

Jeg nægter at tro på at 97-99% af danskernes kørselsbehov reelt kan dækkes af elbiler uden at det kræver ændringer i deres kørselsmønster eller brug af offentlig transport.

Elbiler bliver, for mig, først et realistisk alternativ til den gode gamle oliebrænder i det øjeblik vi får overvundet infrastrukturudfordringen (og Clever dropper deres ågerpriser på el) og får udviklet en batteripakke der enten kan skiftes på samme tid som man tanker en almindelig bil eller kan lades lige så hurtig.Tesla er nået et godt stykke af vejen, men der er stadig langt igen.

78
11. februar 2015 kl. 13:02

Tesla Model 3 vil have en rækkevidde på minimum 200 miles (320km) til en start pris på $35.000 (250.000 kr +).

Dvs. der vil formentligt være en masse ekstra tilvalg, som større batteri pakke osv. Så du vil formentligt godt kunne købe en Tesla Model 3 med 400-500 km rækkevidde, den vil sikkert bare koste nærmere 500.000 kr med fuld spec. er mit gæt.

75
11. februar 2015 kl. 12:15

Helt enig Henrik.

Jeg kører stort set aldrig længere end 150 km på en dag (undtagelse: ferie til Legoland og her er der gode opladningsmuligheder på vejen), men jeg gider ikke have en bil der ikke kan kører 150km på motorvej uden at skulle stoppe.

Dvs. det er pt. kun Tesla Model S jeg ville overveje, men den er er desværre alt for dyr - ikke engang brugte er den til at betale :-)

Så jeg venter spændt på Tesla Model 3 og tilsvarende elbiler der skulle komme på markedet om et par år. Håber der vil være en familiebil iblandt disse. :-) Og hvis ikke, må jeg jo tøffe rundt i en fosilbil nogle år mere...

74
11. februar 2015 kl. 10:52

Det kan godt være at 99% af danskerne TIL DAGLIGT kan klare sig med en elbil, men jeg vil vædde med at mindst en gang om måneden, så vil de fleste køre en tur som vil bringe dem ud på kanten af sædet hvis de kører elbil - specielt dem der ikke har råd til en Tesla og må nøjes med noget inferiørt med 100 km rækkevidde.

For mit vedkommende er dette korrekt, dog ikke om måneden, men lidt længere fra hinanden. Jeg har nævnt før, at jeg af og til skal køre lange ture til sygehus.

Her har man besluttet at specialisere sygehusene, og derfor må jeg finde mig i at køre ture på omkring 150-200 km, dagligt, måske 1-2 uger om året, og det er simpelthen lige midt imellem dagens billige elbiler og en Tesla. Jeg har rigelige muligheder for at sætte en lader op herhjemme, så det er ikke noget problem.

Jeg kan også forestille mig, at der er andre situationer, hvor man af politiske årsager har centraliseret institutioner så meget, at man som jyde er nødt til at køre mindst 100 km efter dem.

Derfor skal der være mulighed for at vælge en elbil med omkring 40-50 kWh batteri, så man har mindst 300 km rækkevidde at gøre med.