Robotterne kommer – Part I
Hvis vi tager udgangspunkt i, at en højere automatiseringsgrad vil øge dansk industris produktivitet og dermed konkurrenceevnen, må opgaven være at finde ud af hvordan vi som branche løser denne opgave.
Hvis vi ligeledes tager udgangspunkt i, at en effektiv og højteknologisk produktion i Danmark, faktisk fastholder og skaber arbejdspladser, er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang med det samme.
Som altid kan man tage et forretningsmæssigt eller et teknologisk udgangspunkt, når talen er omkring benyttelse af ny teknologi.
Skal vi investere i robotter, automation og industriel it?
Hvis vi i første omgang fokuserer på de økonomiske motivationsfaktorer – business drivers – for at investere i automation og industriel it i Danmark, giver det god mening at kikke på et spændende forskningsprojekt som Centre for Economic and Business Research (CEBR) under Copenhagen Business School (CBS), er tovholder for og som hedder Avanceret Automations Investerings Model (AIM)
Projektet konkluderer, at der i dansk industri fortsat er et stort potentiale for yderligere mekanisering og brug af it.
Hvis vi i denne sammenhæng oversætter mekanisering og it, til industrielle robotter, automation og industriel it, så er scenen sat til resten af dette blogindlæg.
Automation vs. robotteknologi - et definitionsspørgsmål
For en god ordens skyld, bør jeg nævne at nogle bruger automation som et overordnet begreb der både omfatter robotter, PLC’er, SCADA- og Proceskontrolsystemer, industrielle netværk, instrumentering etc., andre definerer robotteknologi som et alternativ hhv. supplement til automation og industriel it.
Opgaven er altså under alle omstændigheder at tænke robotter, automation og industriel it ind i et sammenhængende produktionsapparat.
Hvad er en robot?
Hvis du som automationsingeniør endnu ikke har beskæftiget dig med robotter, robotteknologi eller industrielle robotter er Wikipedia som altid en god kilde til information.
Jeg vil i denne blog ikke gå ind i de tekniske detaljer, blot tage udgangspunkt i at robotter ikke blot er noget der findes i science fiction film, men nu for alvor er blevet en væsentlig del af moderne produktion.
Ordet robot udspringer fra det slaviske ord ”robota” og betyder ”labour” eller ”arbejde” på dansk.
En robot har altså fra begyndelsen været et udtryk for at erstatte mennesket, forstået på den måde at f.eks. farligt, usundt og nedslidende arbejde med fordel kan udføres af en robot.
Ligeledes kan kravet om stor hastighed, stor løftekapacitet, stor nøjagtighed, stor gentagelsesnøjagtighed og udholdenhed, være et argument for at anvende en industriel robot.
En robot er som udgangspunkt en maskine der kan arbejde i et antal dimensioner (x, y, z….) og udføre en række bevægelser og operationer.
Som udgangspunkt skal en robot programmeres via et særligt programmeringssprog, men trenden går mod andre og mere intuitive metoder til at fortælle robotten hvordan den skal arbejde.
På Massachusetts Institute of Technology’s (MIT) YouTube kanal, fandt jeg denne lille video, der ganske godt beskriver hvordan udviklingen indenfor fremtidens industrirobotter vil se ud.
.
I Danmark er vi også helt fremme på dette område.
Universal Robots fik bl.a. Automationsprisen 2013 for sit arbejde indenfor fleksible industrielle industrirobotter.
Læs mere på https://ing.dk/robotter
Vigtigt er også at slå fast, at robotter ikke nødvendigvis er stationære, forstået på den måde at de arbejder på en fast plads i fabrikshallen.
Automated Guided Vehicle (AGV) er mobile robotter, der typisk anvendes som en fleksibel transportform rundt i fabrikshallen og lagrene.
Robot vs. specialmaskine
I modsætning – eller evt. et supplement - til en robot, har vi specialmaskinerne (special purpose machine / SPM).
Hvor en robot som udgangspunkt er en programmerbar, fleksibel standardmaskine, er en specialmaskine netop en maskine bygget lige netop til at løse en konkret opgave.
Hvornår man skal bruge en robot eller en specialmaskine er et såkaldt godt spørgsmål, der selvfølgelig må evalueres fra situation til situation.
Ofte består en produktionsline både af specialmaskiner og robotter, hvor de arbejder sammen for at producere det eller de ønskede produkter.
Bilproduktion
Et af de mest kendte eksempler på kombinationen af stationære og mobile robotter og specialmaskiner ses ved produktionen af biler.
Her flyttes grænserne for det mulige hele tiden og interaktionen med supply chain management (SCM) processerne udnyttes optimalt.
Nyd denne lille video, der viser hvordan karosseriet til en bil bliver produceret via specialmaskiner og ikke mindst robotter
.
Kan vi håndtere denne teknologi i Danmark?
Nu har vi jo ikke bilproduktion i Danmark, men vi både kan og skal lade os inspirere af denne type produktion.
Vi har både large-scale og small-scale produktion i Danmark og vi skal kunne håndtere automationsløsninger til begge disse typer af produktion.
Vi skal kunne håndtere alle disciplinerne og sikre det optimale samspil mellem f.eks. robotterne og PLC’erne således, at den samlede løsning bliver så optimal som mulig.
Hvad er dine udfordringer?
Når jeg taler med kollegaer i branchen omkring samspillet mellem robotteknologi og PLC-automation nævner de bl.a.
- udveksling af data (kommandoer og tilbagemeldinger) mellem de to typer applikationer
- mangel på fælles standarder, protokoller og definitioner
- forskellene mellem sekventiel og cyklisk programeksekvering og tankegang
- forskellige programmeringssprog og filosofier
Har du erfaringer eller udfordringer med at få robotteknologi og PLC-automation og industrielle it systemer til at spille optimalt sammen?
Hvad er dine erfaringer og gode råd?
DAu har fokus på robotteknologien
I DAu har vi her til efteråret fokus på robotteknologien som en central del af den samlede automations og industrielle it løsning.
Dette har vi bl.a. via en tæt dialog med innovationsnetværket RoboCluster hvor vi vil arbejde på at bygge bro mellem teknologierne.
Du kan læse mere om den kommende DAu konferencen om robotteknologi på vores hjemmeside..
Læs mere om DAu på vores hjemmeside og på LinkedIn.
.
