Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Robotterne kommer – Part I

13. oktober 2013 kl. 22:064
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis vi tager udgangspunkt i, at en højere automatiseringsgrad vil øge dansk industris produktivitet og dermed konkurrenceevnen, må opgaven være at finde ud af hvordan vi som branche løser denne opgave.

Hvis vi ligeledes tager udgangspunkt i, at en effektiv og højteknologisk produktion i Danmark, faktisk fastholder og skaber arbejdspladser, er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang med det samme.

Som altid kan man tage et forretningsmæssigt eller et teknologisk udgangspunkt, når talen er omkring benyttelse af ny teknologi.

Skal vi investere i robotter, automation og industriel it?

Hvis vi i første omgang fokuserer på de økonomiske motivationsfaktorer – business drivers – for at investere i automation og industriel it i Danmark, giver det god mening at kikke på et spændende forskningsprojekt som Centre for Economic and Business Research (CEBR) under Copenhagen Business School (CBS), er tovholder for og som hedder Avanceret Automations Investerings Model (AIM)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet konkluderer, at der i dansk industri fortsat er et stort potentiale for yderligere mekanisering og brug af it.

Hvis vi i denne sammenhæng oversætter mekanisering og it, til industrielle robotter, automation og industriel it, så er scenen sat til resten af dette blogindlæg.

Automation vs. robotteknologi - et definitionsspørgsmål

For en god ordens skyld, bør jeg nævne at nogle bruger automation som et overordnet begreb der både omfatter robotter, PLC’er, SCADA- og Proceskontrolsystemer, industrielle netværk, instrumentering etc., andre definerer robotteknologi som et alternativ hhv. supplement til automation og industriel it.

Opgaven er altså under alle omstændigheder at tænke robotter, automation og industriel it ind i et sammenhængende produktionsapparat.

Hvad er en robot?

Illustration: Privatfoto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du som automationsingeniør endnu ikke har beskæftiget dig med robotter, robotteknologi eller industrielle robotter er Wikipedia som altid en god kilde til information.

Jeg vil i denne blog ikke gå ind i de tekniske detaljer, blot tage udgangspunkt i at robotter ikke blot er noget der findes i science fiction film, men nu for alvor er blevet en væsentlig del af moderne produktion.

Ordet robot udspringer fra det slaviske ord ”robota” og betyder ”labour” eller ”arbejde” på dansk.

En robot har altså fra begyndelsen været et udtryk for at erstatte mennesket, forstået på den måde at f.eks. farligt, usundt og nedslidende arbejde med fordel kan udføres af en robot.

Ligeledes kan kravet om stor hastighed, stor løftekapacitet, stor nøjagtighed, stor gentagelsesnøjagtighed og udholdenhed, være et argument for at anvende en industriel robot.

En robot er som udgangspunkt en maskine der kan arbejde i et antal dimensioner (x, y, z….) og udføre en række bevægelser og operationer.

Som udgangspunkt skal en robot programmeres via et særligt programmeringssprog, men trenden går mod andre og mere intuitive metoder til at fortælle robotten hvordan den skal arbejde.

På Massachusetts Institute of Technology’s (MIT) YouTube kanal, fandt jeg denne lille video, der ganske godt beskriver hvordan udviklingen indenfor fremtidens industrirobotter vil se ud.

Remote video URL

.

I Danmark er vi også helt fremme på dette område.

Universal Robots fik bl.a. Automationsprisen 2013 for sit arbejde indenfor fleksible industrielle industrirobotter.

Læs mere på https://ing.dk/robotter

Vigtigt er også at slå fast, at robotter ikke nødvendigvis er stationære, forstået på den måde at de arbejder på en fast plads i fabrikshallen.

Automated Guided Vehicle (AGV) er mobile robotter, der typisk anvendes som en fleksibel transportform rundt i fabrikshallen og lagrene.

Robot vs. specialmaskine

I modsætning – eller evt. et supplement - til en robot, har vi specialmaskinerne (special purpose machine / SPM).

Hvor en robot som udgangspunkt er en programmerbar, fleksibel standardmaskine, er en specialmaskine netop en maskine bygget lige netop til at løse en konkret opgave.

Hvornår man skal bruge en robot eller en specialmaskine er et såkaldt godt spørgsmål, der selvfølgelig må evalueres fra situation til situation.

Ofte består en produktionsline både af specialmaskiner og robotter, hvor de arbejder sammen for at producere det eller de ønskede produkter.

Bilproduktion

Et af de mest kendte eksempler på kombinationen af stationære og mobile robotter og specialmaskiner ses ved produktionen af biler.

Her flyttes grænserne for det mulige hele tiden og interaktionen med supply chain management (SCM) processerne udnyttes optimalt.

Nyd denne lille video, der viser hvordan karosseriet til en bil bliver produceret via specialmaskiner og ikke mindst robotter

Remote video URL

.

Kan vi håndtere denne teknologi i Danmark?

Nu har vi jo ikke bilproduktion i Danmark, men vi både kan og skal lade os inspirere af denne type produktion.

Vi har både large-scale og small-scale produktion i Danmark og vi skal kunne håndtere automationsløsninger til begge disse typer af produktion.

Vi skal kunne håndtere alle disciplinerne og sikre det optimale samspil mellem f.eks. robotterne og PLC’erne således, at den samlede løsning bliver så optimal som mulig.

Hvad er dine udfordringer?

Når jeg taler med kollegaer i branchen omkring samspillet mellem robotteknologi og PLC-automation nævner de bl.a.

  • udveksling af data (kommandoer og tilbagemeldinger) mellem de to typer applikationer
  • mangel på fælles standarder, protokoller og definitioner
  • forskellene mellem sekventiel og cyklisk programeksekvering og tankegang
  • forskellige programmeringssprog og filosofier

Har du erfaringer eller udfordringer med at få robotteknologi og PLC-automation og industrielle it systemer til at spille optimalt sammen?

Hvad er dine erfaringer og gode råd?

DAu har fokus på robotteknologien

I DAu har vi her til efteråret fokus på robotteknologien som en central del af den samlede automations og industrielle it løsning.

Dette har vi bl.a. via en tæt dialog med innovationsnetværket RoboCluster hvor vi vil arbejde på at bygge bro mellem teknologierne.

Du kan læse mere om den kommende DAu konferencen om robotteknologi på vores hjemmeside..

Læs mere om DAu på vores hjemmeside og på LinkedIn.

.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. oktober 2013 kl. 11:13

.Og der kommer jo nok endnu flere

Det er dejligt at se den store interesse der er for robotteknologien fortiden.

Endnu en stor opfordring herfra, til at benytte sig af de arrangementer som både Danish Industrial Robot Association (DIRA) og Dansk Automationsselskab (DAu) tilbyder i den kommende tid.

DIRA er landet rundt med deres roadshow https://www.dira.dk/nyheder/?id=670

DAu har efterfølgende en egentlig konference omkring robotteknologi https://dau.dk/nyheder/news60

Hvad kan vi bruge robotterne til?

  • Kender du spændende applikationer, hvor brugen af robotteknologi er gået op i en højere enhed med den øvrige automationsløsning?

  • Har du erfaringer med interfacet mellem robotten og PLC’en?

4
25. oktober 2013 kl. 15:15

Når overskriften på denne blog er ”Robotterne kommer”, er der måske nogen, der tænker: Hvornår?Jeg vil sige nu!!!!Robotterne har været en aktiv del i produktioner rundt om i verden de sidste 20 år mindst. Robotternes regnkraft er dog steget dramatisk. På et IDA arrangement i Odense i Oktober fik Blue Ocean Robotics beskrevet det som vi er komme til ”insekt” niveau. Regnekraften har stor betydning for hvad robotten ”kan”, og de kan meget mere, end de kunne for 5år siden, og langt mere end de kunne for 20 år siden. Udviklingen er sammenlignelig med computernes udvikling i regnekraft – dvs. nærmest eksponentiel. De næste år kommer vi til at se en dramatisk udvikling og dermed anvendelsesmulighederne. Samtidig med er prisen på robotter faldet og den vil sikkert falde endnu mere efterhånden som de bliver brugt i større og større antal. Jeg tror ikke, en eneste af de besøgende på HI13 messen er i tvivl om, at der noget i gære på robotområdet. For mig var det overraskende hvor mange stande, der havde robotter i en eller anden form stående; selv i områder af messen der er ”langt” fra automation. Det viser mig, at robotterne bliver tænkt ind i flere og flere produktionsprocesser og ikke kun af de klassiske robot-integratorer men af alle mulige leverandører, som kan se, at robotter kan give lige præcist deres kerne-område et løft og et forspring. Tilsvarende har jeg oplevet at faglige medier som f.eks. ”Jern og Maskin industrien” har haft mange robot relaterede artikler de seneste halve år.Men er det ikke ”bare” varm luft vil mange sikkert spørge sig??Der er ingen tvivl om at træerne ikke vokser ind i himlen” mht. anvendelsen af robotter. Man kan ikke bare købe en robot, pakke den ud og så fra den ene dag til den anden have den fuldt integreret i ens produktion… det kræver forberedelse både af produktionen og ikke mindst af kompetencer…… meeen niveauet herfor er under stor forandring så måske alligevel… i morgen, måske næst år!!! Jeg tror derfor det er vigtigt at dansk industri følger med udvikling og udnytter mulighederne. Jeg vil klart anbefale, at hvis man overvejer om robotter er noget for ens produktion, så søger man kvalificeret input.Et godt sted at starte er f.eks. på **DIRAs roadshow om robotter: https://www.dira.dk/nyheder/?id=670 eller DAu’s kommende konference om robotter: https://dau.dk/nyheder/news60. Formålet for begge er at tage ”temperaturen” på robotterne og deres anvendelsesmuligheder.

3
20. oktober 2013 kl. 06:03

Jeg ved ikke om robotter/automatisering skaber arbejdspladser eller ej, men jeg har paa fornemmelsen at globalt set bliver mindre brug for manuelt arbejde end tidligere. Selv i Kina begynder Foxconn at bruge robotter istedet for menneskelige arbejdere (https://english.caixin.com/2013-05-14/100527915.html).

Naar det er sagt saa tror jeg det er en god udvikling. Mindre fysisk haardt eller farligt arbejde til mennesker er en god ting. Desvaerre vil vi uundgaaeligt faa en overgang, som er i gang nu, hvor en masse mennesker ikke kan faa arbejde, hvilket i nutidens samfund er taet paa en doedsdom. Denne overgang bliver svaer. Men maaske gaar det godt...

https://www.robotswillstealyourjob.com/

DISCLAMER: Jeg arbejder selv med 'automation', hvilket i mit tilfaelde er at automatisere design med software i PLM-processen (https://www.fe-design.com/). Nogle ingenioerer er bange for at vores software overtager deres job. Det er ikke korrekt. Vi kan kun understoette og ofte accelerere design-processen... i dag. En dag i fremtiden med tror jeg at AI og lignende kan overtage mange klassiske ingenioer-jobs. Hvornaar dette vil ske, det vil tiden vise, men jeg tror det sker tidligere end mange synes er rart.

2
16. oktober 2013 kl. 15:06

Jeg oplever typisk, som Frank nævner, at Automation er lig med PLC’er, SCADA- og Proceskontrolsystemer, etc. For mig med min baggrund som maskiningeniør er den ”klassiske automation” robotter eller mekaniske specialmaskiner evt. med en PLC til styring. Automation af procesanlæg er noget helt andet, som jeg først mødte efter at have forladt studiet – desværre!!!

Men kan man tale om ”automation og industriel it” vs. ”robotteknologi”?For mig at se er det to vidt forskellige teknologier. De er dog ikke modsætninger men komplementere hinanden dvs. de skal se i sammenhæng. Præcist på sammen måde som ”automation og industriel it” og enhver anden produktionsmaskine. Overordnet set oplever jeg folks forståelse / anvendelse af begreberne således at Industriel IT / Automation typisk har en orientering mod proces industrien mens robot teknologi typisk har en orientering mod styk-produktion. Den grænse flyder dog mere og mere sammen , f.eks. via industriel IT opsamler produktionsdata i et styk-produktion til f.eks. OEE måling. Eller når en hel produktionslinje af robotter koble sammen, som f.eks. Grundfos har gjort det: https://ing.dk/artikel/grundfos-pumpelinje-forberedt-til-fremtiden-161304

Derfor ser jeg et behov for et fælles sprog omkring automation, industriel IT og robotter!!!

Men er der forskel i teknologi, usecases, businesscase og projektgennemførsel?Jeg ser primært en forskel i kompetencer og grænseflader. Business case for mange robot installationer er typisk et spørgsmål om hvor mange penge kan der spares ved at en robot gør det i stedet for X personer. (Det skal dog nævnes at der findes opgaver som ikke kan løses af personer grundet præcision eller miljø/arbejdsmiljø men de høre vist endnu mere til minoritetsgruppen). Mht. ”industriel IT” er det min overbevisning at mange proces anlæg i dag ikke kan kører overhovedet uden Industriel IT/Automation – og dermed bliver business casen en del anderledes - Industriel IT/Automation bliver en grundforudsætning for at have produktionen.

Hvordan sikre man sig at en robot integreres i det samlede automationsprojekt?Jeg mener der fra starten er et behov for plan for hele produktionen så grænseflader afklares og tilpasses robotternes ”evner” og ”behov”. Estimat af behov for udviklingen i produktionskapacitet er også en vigtig del, så der kan forberedes for robotter, hvis det på sigt kommer til at være rentabelt ved øget behov. Og på det mere konkrete plan har kommunikationen imellem PLCernes cykliske program og robotternes sekventielle program tidligere ”givet mig grå hård” programmeringsmæssigt…. Men det kan sagtens løses når bare lige der er fokus på det – fra starten. Det er som ethvert andet automationsprojekt hvor man binder flere maskiner sammen via noget fælles industriel IT udstyr – få styr på dine kommunikationsgrænseflader!!! På den front sker der også hele tiden noget hos robot leverandørerne. De udvikler på deres robot kontroller så den bliver nemmere at integrere, da de også ser at færre og færre robotter står som en ”ø” i produktionslandskabet. Se f.eks. en af Kukas nyeste robot controller: https://www.kuka-robotics.com/denmark/da/products/controllers/kr_c4_compact/

Hvornår vælger man en fleksibel robot og hvornår vælger man en specialmaskine?Typisk er robotter langsommere end specialmaskiner (længere cyklustid). Men de kan ”nemmere” lave komplicerede bevægelser og så kan de ”nemmere” sættes til andre opgaver, da det kun er værktøj og programmering der skal ændres. Så det skal vurderes i hvert enkel case ud fra fleksibilitetskrav, cyklustid, seriestørrelser, proceskrav etc.