Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Robotten er ikke din banemand men din nye kollega

31. maj 2017 kl. 16:05
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi mangler ikke lige frem rapporter eller bøger, som fortæller os, at robotter og kunstig intelligens overtager vores arbejde. Masser af statistik og tal synes at understøtte dette synspunkt. Og i den offentlige diskussion lige nu ligger synspunktet til daglig debat.

Men måske kan vi ændre denne dystopi gennem at bygge andre typer robotter?

Det er udgangspunktet for den tyske professor i robotik Sami Haddadin, der underviser på universitetet i Hannover og har forsket på det tyske center for rumfart udenfor München.

Her bygger de robotarme, som blandt andet skal sidde på den internationale rumstation ISS, hvor de bruges til at reparere satellitter. Den type arbejde kræver finmotorik og følesans, som er meget lig den, som vi mennesker har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotarmene sanser med andre ord lidt ligesom mennesker. Og det gav Sami Haddadin ideen til at skabe en robotarm til fabriksgulvet, som ikke skal spærres inde i et bur, ligesom store og tunge industrirobotter hidtil har været. De kan nu stå i samme lokale som et menneske. Det fortæller han om i denne uges udgave af Techtopia-podcasten.

Ideen er ikke ulig de robotter vi kender fra amerikanske Rethink Robotics eller danske Universal Robotics. Men Sami Haddadin vil også gøre sin Franka robot nem at programmere.

Remote video URL

Robot skal køre på apps

Han hævder, at vi alle lever i robotalderen, og at vi derfor i tidens ånd skal have en app-store, som kan gøre Franka fleksibel. Franka skal være en platform, som kan downloade funktionaliteter fra nettet i form af apps udviklet af forskellige programmører, så robotten kan løse mange forskellige opgaver og ikke bare én forudbestemt opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sami Haddadins vision er, at robotter skal være en slags multitool eller topnøglesæt til IT-alderen. Et stykke værktøj, som ikke hugger vores job, men gør os bedre til at løse vores opgaver.

Hvis man følger den tankegang, så kan man forestille sig fremtidens robotter, som en tom smartphone, der dukker op i et rum sammen med en række mennesker og downloader de relevante apps til at løse en opgave. Om formiddagen hjælper den til på plejehjemmet. Om eftermiddagen hjælper den til i plejehjemmets have, eller den reparerer elektriske rullestole på værkstedet.

Robot er stadig en smal intelligens

Robotten vil stadig være en såkaldt smal intelligens, som på ingen måder truer menneskets verdensherredømme, men den vil være uhyre effektiv til forskellige, klart definerede opgaver. En ting er sikkert: Haddadins tanker ligger betydeligt tættere på, hvad robotter kan lige nu, end de vilde, dystopiske tanker, som vi diskuterer i medierne. Tanker, som ifølge Haddidin ligger langt ude i fremtiden. Det er nemlig svært og tidskrævende at bygge en avanceret og præcis robot, som han siger.

Hvis man er lidt frisk, så kan man sammenligne robotten med måden, vi brugte hesten på. Den ene dag red på vi på den til jagt. Næste dag trak den en droske med fine folk. Og dagen efter trak den en plov.

Hesten gav os flere kræfter. Den øgede vores rækkevidde. Den skabte en ny økonomi. På samme måde vil robotter forstærke og forlænge vores kapacitet som mennesker. Men kun hvis vi tænker dem som en hjælp og ikke en trussel.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger