Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Roaming: Teleselskabernes uanstændige europæiske kartel

14. juni 2010 kl. 15:5513
Artiklen er ældre end 30 dage

Uvidende politikere, der er grundigt bearbejdet af tele-lobbyister og manglende international regulering hindrer, at der kommer acceptable priser på data for almindelige kunders forbrug i udlandet. Det er umuligt at samle 219 landes tele-myndigheder for at finde fælles fodslag. Konkurrencen mellem operatører findes i realiteten ikke, der er tale om et verdensomspændende ubrydeligt kartelsamarbejde.

Jeg har i mange år beskæftiget mig med telepolitik set fra forbrugerside. I nogle år var jeg medlem af teleudvalget i daværende Dansk Dataforening (nu Dansk IT), men indså, at det er stort set umuligt at påvirke politikerne, andre beslutningstagere og tele-industrien selv. Jeg var i udlandet, da jeg læste Ingeniørens leder i nr. 22 'Udlandstariffer knuser drøm om mobilitet og netværkssamfund', og den inspirerede mig til denne artikel.

Teleindustriens sygdomstegn

Sommerferie-perioden nærmer sig, aviserne begynder nærmest pr. tradition at advare imod uforsigtig omgang med mobiltelefonen under rejser. Telefonselskabernes kommunikations-afdelinger gør brugerne meget venligt opmærksom på de "faldgruber" i takster, tjenester og afregningsmetoder som fører til regninger af uoverskuelig størrelse.

Det er i sig selv et sygdomstegn når en industri advarer imod brugen af sine egne tjenester. Verdens mobiltelefonselskaber er organiseret i den magtfulde GSM Association. Næsten 800 operatører og flere end 200 virksomheder knyttet til denne industri i 219 lande er medlemmer.

"Creating value for operators and the mobile industry in the provision of services for the benefit of end users". Det skriver foreningen om sig selv. Værdiskabelsen for industrien selv kan ses med det blotte øje efter gennemlæsning af takstoplysninger for roaming. De kan beskrives som den lukrative "du plukker min kunde, jeg plukker din kunde og bagefter vi deler i porten" -ordning, når det gælder roaming. Det er mere end svært at se de påståede fordele for slutbrugerne.

"Desværre" må vi fakturere...

De mange selskaber indgår bilaterale aftaler med hinanden efter fælles retningslinier for at betjene hinandens kunder. Priserne kender vi.. Kundens forbrug af tjenester hos en "fremmed" operatør betragtes som udefra kommende omkostning, som kundens egen operatør er "desværre" nødt til at viderefakturere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var desværre heller ikke muligt for ens egen operatør at forhandle sig frem til en mere kundevenlig pris hos den anden operatør. Da alle operatører er gennem de bilaterale aftaler hinandens udefra kommende omkostningskilder, så er indtjeningen sikret gennem aftalernes for forbrugeren urealistiske priser. Disse priser har intet med de faktiske omkostninger og med rimelig avance at gøre. Deres signalværdi er ganske enkelt "du er ikke velkommen på nettet, du er til besvær og vi flår dig hvis du alligevel vover at benytte vore tjenester".

1 Euro/MB er for dyrt for private
EU har reelt opgivet på vores del a verden at sørge for rimelige takster på mobildata. Der stræbes efter en pris på 1 Euro/MB i engros-ledet. Denne pris er uacceptabel for den almindelige netbruger på rejse. Ledende medarbejdere hos større virksomheder, som benytter mobildata under rejser har som regel firmaets mobiltelefon med, regningen er fradragsberettiget, Told & Skat betaler en del af regningen. De skal ikke bekymre sig så meget.

For at beskytte brugerne mod eksorbitante regninger indføres der i stedet for loft over roaming-forbrug som kun kan ophæves efter udtrykkelig ønske fra kunden selv. Grænsen er sat til 62,50 Euro/mdr pr. 1 juli 2010. Hvordan man er kommet frem til dette beløb er en gåde.. Hvor meget kan man benytte nettet over mobil-internet for 62,50 Euro?

For at finde ud af hvor langt 62,50 Euro ( ca. 470 kr.) rækker jeg har installeret trafikmåle-programet Networx på min computer - det kan hentes gratis på softperfect.com. Jeg er kunde hos et Telenor-selskab i Danmark. Prisen for 1 MB i et andet EU-land uden dansk mobilinternet abonnement er 31,25 kr. Det rækker til ca. 15 MB inden man rammer månedens loft! Hvis man har dansk mobilinternet abonnement og køber et udlandstillæg for 50 kr/mdr så falder prisen i EU-området til 9,75 kr/MB. Der er dog billigere takster i Norden.

EU-politikere ved for lidt

Denne ordning rækker til ca. 48 MB/mdr. Sidstnævnte mængde er opbrugt iflg. mine målinger i løbet af en formiddag bare ved at hente og sende email med et par behørigt formindskede og komprimerede billeder, afvikle enkelte samtaler over VoIP-programmer, ved at opdatere de nødvendige sikkerhedsprogrammer og læse lidt nyheder på avisernes hjemmesider. Sikkerhedsopdateringer til selve operativsystemet kan også fylde en del og de kommer automatisk medmindre man bevidst slår funktionen fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg havde en samtale med et dansk medlem af Europa-parlamentet vedr. priserne og om den tvungne loft. Pågældende som beskæftigede sig med bl.a. forbrugerbeskyttelse havde ingen fornemmelse af, hvor langt 48 MB rækker i daglig internetbrug!

De hjemlige forbrugerorganisationer er stort set magtesløse ovefor teleselskaber. De kan højst advare publikum imod kostbare faldgruber.

Mit daglige forbrug er ca. 75-100 MB. Jeg har min laptop med på rejser - jeg bruger den mest for billed- og videoredigering. Min laptop er også min skrivemaskine, kommunikations-central og sikrer hurtig adgang til lokal information, kort, rutevejledning, køreplaner, nyheder osv.

1300 MB ville koste mig 41.000 kr.

Forbruget er stigende, fordi hjemmesiderne, jeg besøger, indeholder mere og mere grafik, aviserne præsenterer flere og flere nyheder som korte video-klip. Jeg har ingen mobilinternet-abonnement herhjemme - jeg kan godt klare mig uden at være uafbrudt online.

Jeg var i Ungarn i 14 dage og havde et samlet forbrug på ca. 1300 MB. Denne datamængde ville udløse en regning på ca. 41.000 kr. hvis jeg havde brugt min 3G-telefon med dansk Telenor sim-kort som modem. Telefonen er testet på det danske net som modem og virker upåklageligt.

Hvis jeg havde dansk mobil-internet abonnement med udlandstillæg så ville jeg slippe med en regning på ca. 12.700 kr. Dette beløb er ligeså urealistisk som de 41.000 kr. I denne forbindelse ville det ikke betyde nogen fordel hvis jeg havde benyttet det ungarske Telenor-selskabs net! Ingen kære mor her - jeg er vild fremmed som roaming-kunde trods mit kundeforhold hos begge datterselskaber. Globaliseringen gælder kun profitmaksimeringen og ikke kundeforholdet.

Jeg kunne dog låne et ungarsk Vodafone USB-modem med mobil internet hos en bekendt mod at betale min andel af den forudbetalte 5000 MB/mdr. Jeg skulle af med ca. 60 kr. En forskel der vil noget i forhold til de føromtalte priser!

Grov diskrimination af abonnenter

Der er tale om grov diskriminering af abonnenter - afhænging af "nationaliteten" af deres sim-kort. Hvis et benzinselskab indførte forskellige priser på brændstof, afhængig af nummerpladernes nationalitet, så ville der lyde ramaskrig fra forbrugerorganisationer og fra politikerne i ind- og udland og der ville falde bøder for diskrimination.

Teleindustrien er en stat i staten med egne love og ingen rigtig tør at gribe ind overfor denne diskrimination.

Teknisk set der er ingen forskel mellem en "fremmed" bruger og en lokal bruger på værtsnettet, det gælder også adgangen til operatørens data-forbindelse. Den eneste forskel mellem gæst og lokal bruger er addressen, hvortil regningen skal sendes. Det burde kunne ses i taksterne.

Fordyrende mellemled er overflødigt

Afregningen mellem selskaberne er også en lukrativ forretning. Der er virksomheder, som specialiserer sig til afregning mellem mobil-operatører og deres "indsats" er heller ikke gratis. Et fordyrende mellemled i stedet for at sørge for at mobiltelefon-centralerne sender takst- og forbrugsoplysninger direkte til gæstens hjemme-central til senere bearbejdning i faktureringen. Centralerne kommunikerer i forvejen med hinanden.

Det er imod grundtanken i GSM/3G-systemet, at brugerne er nødt til at købe lokale sim-kort under rejser for at slippe for absurde priser. Når man prøver at købe lokal datakapacitet, møder man yderligere forhindringer hos de lokale operatørerer. Det er ganske almindeligt, at indkøbt, betalt, men ubenyttet datamængde slettes sporløst ved månedens udgang eller efter 30 dage.

Man kan blive tvunget til at købe et lokalt operatørlåst USB-modem, idet sim-kort, for data fra visse operatører virker ikke i 3G telefoner.

EUs gennemsigtighed gælder ikke her

Telenor i Ungarn sælger USB-modemet kun til kunder tilmeldt det lokale folkeregister med henvisning til terrorlove osv. I denne forbindelse er det ligegyldigt for dem, at jeg er kunde hos et Telenor-selskab i Danmark og at jeg opgiver navn og addresse i Danmark, viser pas, kørekort.

Man kan konstatere, at EU med de "gennemsigtige" grænser ikke gælder, når teleindustrien skal opfinde lukrative handelshindringer. EU-politikere vil ikke - eller tør ikke - træde i karakter for at knække denne magtfulde kartel af pengemaskiner til skade for udbredelsen af ny teknologi for almindelige brugere. Indtil videre er den rejsende bruger med almindelig indkomst henvist til gratis hot-spots i restauranter og butikscentre eller til køb af halve og hele timer i internet-kafeer.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
17. juni 2010 kl. 21:17

Kære Peter; Du har helt misforstået hvordan det hænger sammen. Du betaler jo allerede masser af afgifter for at køre på vejene (skat på brandstof og brandskat på køretøjer). Du betaler svimlende høje skatter for el og energi i det hele taget. Og hvis du vil have en drink skal du også betale skat af det. Det skulle ikke undre mig om vi også betaler skat for at sende et brev. Vi betaler med andre ord skat på næsten alt og de fleste tænker ikke nærmere over det. Det kan man være enig eller uenig i men de fleste kan se en mening med at betale for noget der påfører samfundet en form for byrde, fx. skat på energi = CO2. Nu er det så jeg tænker.. Hvis der er noget der påfører samfundet en byrde er det sgu da de skide mobiltelefoner der fjerner folks fokus fra deres nærmeste omgivelser og ødelægger muligheden for at være mentalt til stede der hvor man er. Den stakkels mand der sidste år efterlod sin baby til at dø af varme i en bil havde med garanti haft 100 sms beskeder og 35 opkald fra sin chef samme morgen. Hvis der er noget der gør mig vred så er det når folk jeg taler med tager deres telefon mens de taler med mig, eller når min chef glor i sin blackbarry mens jeg laver en præsentation for ham. Du må undskylde mig men jeg synes at den teleidioti der styrer samfundet er syg. Sæt hellere prisen ned på alkohol og så tag en bid af telehelvedet.

12
16. juni 2010 kl. 20:25

Læg ikke et maksimum i €, men sig for eksempel at prisen ikke må være højere end 150% af hvad din egne kunder (i gennemsnit) betaler.

11
16. juni 2010 kl. 19:15

Et af problemerne med roaming er, at det er det selskab, der har udstedt simkortet, som bestemmer priserne. Man kunne vedtage at et selskab skulle definere et beløb som ekstrapris ved roaming (et administrationsgebyr for at lave faktureringen). Denne pris kunne for nemheds skyld være uafhængig af hvilket land og hvilket selskab, som brugeren benytter til at foretage opkaldet. Derefter kan de selskaber, som er i hvert land, kæmpe om roamingkunderne med priskrige og slagtilbud osv.

Den primære udfordring er, at roaming i dag kræver, at der er en aftale mellem det selskab, der ejer simkortet, og det selskab, der håndterer kaldet. Bl.a. derfor har "virtuelle operatører" (dem uden egne master) normalt ikke mulighed for at tilbyde indgående roaming, og det begrænser konkurrencen til nogle få selskaber i hvert land. F.eks. er det mig bekendt kun Telia, TDC, Telenor og 3, der tilbyder indgående roaming i Danmark. Priserne på almindelig mobiltrafik forblev høje i Danmark indtil de virtuelle operatører kom på banen, og vi skal nok heller ikke forvente den store priskonkurrence på indgående roaming fra de 4 selskaber.

Disclaimer: Jeg arbejder for et firma, der bl.a. er virtuel mobiludbyder, men jeg udtaler mig kun på egne vegne.

10
16. juni 2010 kl. 11:12

Her er et område hvor EU kunne nyde godt af Amerikanske tilstande, selvom de ikke er ideelle.

Hmm - Det er netop "Amerikanske Tilstande" når lobbyister for forskellige firmaer og interesseorganisationer skriver lovforslag som politikerne derefter gummistempler uden videre debat. Amerikanske politikere får gerne lukrative retræte-jobs som konsulenter for de interesser som de representerer når deres politiske karriere er ovre.

Efter min mening fremmer den praksis korruption og medfører at ingen gider at representere "almindelige mennesker" fordi "almindelige mennesker" kun er nogle stemmer - når 98% af alle siddende politikere genvælges, så stemmer er i praksis ligegyldige - sammenlignet med at et konsulentjob for et fortune 500 firma måske betaler 5 millioner USD om året; forudsat naturligvis at politikeren i sin embedsperiode er tilpas lydhør over for firmaets ønsker.

De samme mekanismer fungerer sikkert inden for EU allerede.

9
16. juni 2010 kl. 10:07

Høje priser over grænsen er måske et endnu større problem for PakkePosten, det er jo varernes frie bevægelighed i EU, det er voldsomt dyrt at få en pakke "lige over grænsen". Gør også noget ved det!

8
15. juni 2010 kl. 20:31

For nu at komme on-topic igen, så lad mig erklære mig helt enig med Andreas. Et rigtigt godt indlæg!

7
15. juni 2010 kl. 20:26

[sarcasm]Ja for pokker da, Claus! Du har da forstået det! Og tilsvarende afgifter på internetadgang, så det koster mindst en 50'er at skrive et surt debatindlæg på Ing.dk! Lad os også få en vejskat på mindst 10 kr pr. km pr. 1000 kg bil - 20 kr hvis man er så uheldig at have en bil med bare en lille smule sexappeal.[/sarcasm] Campingvogne friholdes for km-afgift, men pålægges i stedet en årlig afgift på 10.000 kr, der dækker de gener samfundet påføres ved deres fumlen rundt på vejene. Til gengæld begrænses deres adgang til vejnettet til tidsrummet mellem lørdag kl. 2200 og søndag kl 0800.

Se så vil det efterhånden være til at være her!

(og jo; [/sarcasm]-tag'et står det helt rigtige sted....) ;-)

6
15. juni 2010 kl. 15:24

Prisen på mobiltelefoni skal da op - ikke ned!

Folk spilder deres liv på at tale og taste i det lort!

Jeg synes at man skulle lægge 10% skat på mobiltelefoni, så kunne man løse alle de økonomiske problemer og samtidig reducere telehelvedet...

5
15. juni 2010 kl. 14:16

Her er et område hvor EU kunne nyde godt af Amerikanske tilstande, selvom de ikke er ideelle.

4
Videnskabsredaktør -
15. juni 2010 kl. 12:11
Videnskabsredaktør

I 2007 skrev det spanske telefonselskab Telefonica følgende:

In Spain there are extremely high peaks of traffic in tourist areas during July and August when 40% of the users of Spanish networks can be roamers.

ref: https://www.europarl.europa.eu/hearings/20070123/itre/jordan_en.pdf

De sydeuropæiske operatører skovler penge ind på roaming. Kun EU kan stoppe det.

3
15. juni 2010 kl. 10:44

Glimrende artikel du har skrevet Andreas. Det er meget kritisabelt at EU ikke tør gøre mere.

Jeg rejser selv meget, og kan er helt enig med dig. Jeg køber altid et lokalt SMS kort når kommer til et land. Jeg havde engang mine lærepenge med dyr telefonregning, da lavede en opgave i Rusland .... Hans Peter

2
15. juni 2010 kl. 10:32

Hvad skal man sige mere?

At hvis EU mener noget med "åbent indre marked" og "konkurrenceevne" så klapper de en maksimalpris på, der er lav nok til en borger ikke behøver at tænke på at tage sin smartphone med til udlandet, selv om der kommer et patch undervejs.

Poul-Henning

1
15. juni 2010 kl. 10:22

Hvad skal man sige mere?