Paula Petcu: Humanoid Robot Builder
For fem år siden lånte Paula Petcu en Arduino-startpakke af en ven. Det blev starten på et unikt DIY-eventyr og i dag er Petcu i gang med at bygge en humanoid robot baseret på den menneskelige anatomi. Robotten har funktionelle sener, led, et hjerte der banker og meget snart en hjerne baseret på kunstig intelligens. Petcu's baggrund er inden for datalogi og hun arbejder til daglig med digital sundhed i en større dansk medicinalvirksomhed. Hun bruger weekender og aftener på at studere anatomibøger og kodebiblioteker, undersøge hvordan man bedst 3D-printer alle robottens forskellige kropsdele, samt lære hvordan man kontrollerer de mange forskellige motorer, der får robotten til at bevæge sig. Senest er hun også begyndt at arbejde med forskellige former for software, der kan bruges til at udvikle robottens stemme.
Men det startede som bekendt med en Arduino for fem år siden. Med en baggrund indenfor software var det relativt let at begynde at automatisere hverdagselementer og arbejde med Internet of Things (IoT). Hun startede med at opgradere funktionaliteten i sit eget køleskab og indbyggede nogle af de elementer mange store virksomheder har lanceret i dyre “smarte køleskabe”. Hun implementerede bl.a. en temperatur- og vægtsensor samt et kamerasystem i køleskabet. Det fik interessen for motorer og mekanik til at vokse og det næste projekt var en automatiseret cocktail-maskine, der kan mixe drinks med op til 8 mulige ingredienser. Baseret på det hun havde lært via arbejdet med køleskabet og drinks-maskinen begyndte hun i slutningen af 2018 på det næste projekt: En humanoidrobot.
7 spørgsmål med Paula Petcu:
1. Hvad finder du spændende ved teknologi lige nu?
Jeg arbejder på tre forskellige aspekter ved robotten - robothjernen, hvor jeg har 3D-printet et kranium, jeg har inkluderet alle de elektroniske dele i “hjernen”, men mangler at gøre den “intelligent”. Så jeg undersøger, hvordan jeg kan anvende data fra forskellige former for sensorer og anvende kunstig intelligens, så robotten bliver i stand til at sanse verden. Og så venter det svære forude, nemlig benene! Det er ikke let, at få en menneskelignende robot til at holde balancen på to ben.
2. Hvorfor eller hvordan valgte du den her vej?
Det har været lysten til at udforske, lære og skabe. Jeg leder altid efter nye udfordringer og med robotten, ønsker jeg at skabe noget, der kan bevæge sig af sig selv. Samtidig var jeg fascineret af menneskekroppen, der er så meget at udforske. Så det er også et projekt, hvor jeg udforsker og forsøger at forstå, hvordan den menneskelige krop fungerer, så jeg en dag måske kommer til at forstå den menneskelige krop bedre.
3. Hvad har været din største fejltagelse det seneste år og hvad lærte du af det?
Den første version af robotarmen! På den første version fokuserede jeg meget på design og brugte alt for billige servo-motorer. Jeg brugte så lang tid på at studere og imitere menneskekroppen, men brugte ikke nok tid på konstruktionens struktur. Jeg designede ud fra anatomi og ikke efter teknologiens muligheder. Den blev for tung og den endte med ikke at kunne bevæge sig. I version 2 startede jeg fra en helt anden vinkel. Med at planlægge bevægelser og mekanik først og derefter design.
4. Hvad er din største daglige teknologiske udfordring?
At finde tid nok til at udforske! Jeg arbejder primært i weekenden. De teknologiske udfordringer er sjove. Det er spændende at udforske, så jeg ser det ikke som udfordringer, men i højere grad som en proces sammen med andre online. Jeg arbejder på at bygge robotten alene, men bliver hele tiden inspireret af, hvad andre bygger rundt omkring i verden. Samtidig vil jeg også sige, at det jo egentlig er omkring de teknologiske udfordringer at det bliver sjovt! Det er en udfordring og det er ikke det, der stopper mig.
5. Hvad forestiller du dig sker inden for teknologi de kommende fem år og det næste årti?
Når jeg arbejder med robotten, så kan jeg også se, hvordan det kan påvirke vores mulighed for at forbedre vores egne kroppe, med prosthetics eller ved at udvide vores funktioner. Og på en længere bane så er jeg interesseret i hvordan humanoide robotter eller automatisering vil påvirke vores aktiviteter i vores hjem og støtte vores ældre. Måske som venne-robotter til mennesker, der er ensomme? Den menneskelige evne til at knytte os til objekter kan være meget anvendelig her.
6. Hvad har været dit favorit-projekt indtil nu og hvorfor?
Kan jeg sige robotten igen… Det første jeg byggede var noget med en DC-motor, det var fedt! At få noget til at bevæge sig af sig selv. Men altså jeg er stadig enorm begejstret for at arbejde med robotten. Jeg havde ikke forventet at at være begejstret for et projekt så lang tid, men det har i den grad været spændende og har udviklet mine tekniske kompetencer og min forståelse af andre områder, som anatomi, mekanik og menneskelige følelser.
7. Hvad skal vi holde øje med i fremtiden?
Vi lever i en fantastisk tid, hvor vi har adgang til så meget information. Jeg dokumenterer og deler alt (Paula er en del af open source-miljøet, find hende på Github her, red.). Alt, hvad jeg gør, er en læringsproces, og jeg kan kun bygge det, jeg gør i dag på grund af den viden, som andre før mig har delt. Jeg håber, at flere vil dele og dokumentere, men det kræver, at man bliver bevidst om hvordan og hvad man deler. Især når det kommer til viderebringelse af information, så bliver vi nødt til at udvikle det man på engelsk vil kalde “data-literacy”. Alle burde være i stand til at spørge “hvorfor”?
Følg med i Paulas arbejde her:
- Website / YouTube channel: https://paulaslab.com
- Instagram: https://www.instagram.com/paulaslab/
- GitHub: https://github.com/petcupaula?tab=repositories
- Pinterest robots inspiration board: https://www.pinterest.dk/paulapetcu/cute-robots/
Greater Spaces er en blog af Majken Overgaard og Vanessa Julia Carpenter, hvor vi udvider fortællingen om, hvad teknologi er, og hvem der skaber den. Vi taler med danske og internationale kvindelige rollemodeller inden for teknologi og indimellem disse interviews deler vi info om de mest interessante ting, der sker omkring os - med fokus på diversitet.
