Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Patentlæder og patent… neglelak?

24. oktober 2022 kl. 08:308
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er efterhånden ikke så sjældent, at jeg laver onlinesøgninger, der inkluderer ordet ”patent”. Nogle gange fordi det er den hurtige vej til en database eller til at finde et bestemt patent, hvis man ikke lige kan huske nummeret, men godt kan huske noget af titlen – og nogle gange også for at finde pudsige patenter her til bloggen.

Noget jeg har studset over i den forbindelse er hvordan ”patent”, i nogle sammenhænge er gået hen og blevet en betegnelse for et bestemt produkt, som en gang har været patenteret.

Patentlæder

Patentlæder er det mest oplagte eksempel. Det bruges, så vidt jeg forstår, til løseligt at beskrive blankt ”læder”, ofte i forbindelse med sko og støvler. Dette læder er særligt kendt for at være overfladebehandlet så det er vandtæt.

Når jeg er stødt på det, har jeg ofte tænkt, at jeg burde skrive et indlæg om det, men er hver gang gået i stå. Nu besluttede jeg til gengæld at det måtte være tid, og jeg ville til at finde det oprindelige patent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste sig at være lettere sagt end gjort.

Patentet blev taget af en Hr. Hand tilbage i 1793, og er ikke lige sådan digitalt tilgængeligt. Faktisk tyder det på, at det eneste sted, man kan komme til at se det originale patent, er på det Britiske Bibliotek i London, og jeg kan desværre ikke lige tage på studietur for at læse det.

Hvad man til gengæld kan finde online er et scan af bladet The Bee som beretter om, at Hand altså fik patent på en ny og særlig type læder.

Originalt var patentlæder så at sige almindeligt læder, som havde fået en overfladebehandling med en bestemt glasering og lakering. En dyr behandling, som havde fordelen, at det gjorde læderet vandtæt og nemt at rengøre ved at tørre overfladen af – og hvor læderet forbliver blødt og fleksibelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Stefan Wiegand via Pixabay.

Processen har ændret sig en del, og det der nu refereres til som patentlæder, er som regel ikke overfladebehandlet læder, men et kunststof, som har en karakteristisk blank overfalde, der minder om hvordan det originale patentlæder kom til at se ud.

Patentneglelak

Da jeg læste op på patentlæderet, stødte jeg til min overraskelse på en artikel, der erklærede at årets efterårsmode er patentneglelak. Selvom jeg sjældent bruger neglelak, kunne jeg ikke lade være med at blive nysgerrig og forsøge at dykke ned i, hvad det så dækker over.

Illustration: Alicja via Pixabay.

Det viser sig, at begrebet patentlæder har bredt sig fra at være en patenteret form for overfladebehandling af læder, til at være en bestemt type tekstil, der har et bestemt udseende – og nu kan det altså også dække generelt over en farve, der skinner. ”Patentneglelak” viser sig nemlig ikke at referere til en bestemt type neglelak som sådan eller noget der er patenteret, men til farven på neglelakken. Jeg kunne i hvert fald finde flere mærker, der havde en nelelak i farven patentlæder, hvilket ville sige en blank sort. Dog kunne patentneglelak vist også henvise til glansen generelt, for når jeg søger lidt videre, kan jeg se, at man også kan fine ”patent shine” neglelak med andre farver end sort. Så jeg må nok hellere holde mig fra at give modetips og holde mig til at rådgive om patenter.

Hvad kender i af ”fagord”, der har skiftet betydning, når det bruges i en bestemt kontekst?

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
9. november 2022 kl. 11:47

Patenteret af landsbysmeden J. P. Johansson i 1892 har skiftet navn til skiftenøgle. Blandt andet fordi tyskere franskmænd og spaniere kalder den for en englænder, som er noget andet.

5
26. oktober 2022 kl. 01:17

Er vel galvaniseret stålbånd med huller i ?</p>
<p>(Har aldrig hørt det brugt om Velcro?)

Jeg gætter på du er ingeniør og ikke var syreske i starten af 80'erne? ;)

Jeg hørte begrebet fra nogle ældre 'syende' kvinder, da jeg ikke var særlig gammel - men dog gammel nok til at undre mig, fordi jeg kendte det også dengang som velcro. Jeg havde dengang nogle sko med velcro-lukning. (Hvorfor gik de egentlig af mode..?)

Jeg tror en del importører og grossister i sin tid har navngivet importerede produkter med noget med 'patent', fordi det har lydt troværdigt og smart - frem for at bruge engelske navne og begreber, fordi det 'dengang' måske har virket fremmedgørende.

Iøvrigt - måske har de damer måske taget fejl af et hulbånd og et 'burrebånd' - og derfor har jeg også taget fejl. Jeg beklager i så fald.

4
25. oktober 2022 kl. 08:41

Er vel galvaniseret stålbånd med huller i ?

(Har aldrig hørt det brugt om Velcro?)

3
25. oktober 2022 kl. 08:27

pianolak

Jeg tror ikke jeg har hørt blankt sort omtalt som patentlak før. Men derimod, som pianolak, som David er inde på.

Og for at tage den kæde ét trin videre. Så er det blevet moderne med pianolak i kabinen i biler. Dvs detaljer i blank sort plast. Jeg tænker slet ikke at der er en lakering involveret. Det omtales også som pianosort af og til. Det skal formodentligt give bilen en snert af eksklusivitet. Men når man er kørt ud af udstillingsrummet er det mest af alt bare ekstra rengøringskrævende.

2
25. oktober 2022 kl. 08:11

PatentpropTil at "genlukke" øl- og sodavandsflasker - fra den tid hvor man kunne nøjes med halvdelen af 25 cl; og ikke som i dag hvor 1/2-liters flasker (næsten) er normen.

1
24. oktober 2022 kl. 15:00

Man bruger også ordet patentglas om sylteglas og jeg har (for mange år siden) hørt ordet patentnål om en sikkerhedsnål.

En patentskrue mener jeg er hvad vi i dag kalder en unbraco-skrue, som blev opfundet i USA (en 'Allen Wrench').

Poser med patentlukning er plastikposer med hhv. enn han- og hun-rille, så posen kan lukkes lufttæt (jeg véd så ikke hvad man egentlig kalder sådan en pose idag).

Patentbånd er også brugt som et andet ord for velcrobånd.

(Og jeg mener også at huske noget omkring en 'patentlus' brugt om papirclips (det engelske -clips er vist først blevet adopteret på dansk senere)).

Ellers kommer jeg til at tænke på 'pianolak' om hvad, der vist blot er sort højglans træmaling.