Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

På skulderen af IT-branchen: Fem faktorer som fører til forandring af byggebranchen

21. marts 2017 kl. 15:002
Artiklen er ældre end 30 dage

Bygge- og anlægsbranchen har altid brugt mainstreamteknologi. Men hvis du ønsker at være på forkant og se, hvad der sker for byggebranchen, kan du bare læse artikler i TechCrunch fra fem år siden. Du kan se, hvilken retning branchen bevæger sig mod. Om noget, er vi bagud... Alt nyt, der kommer i dag i byggebranchen, har allerede eksisteret i lang tid. Hvor lang tid har f.eks. business intelligence eksisteret? Det er en gammel nyhed! Men for byggebranchen er business intelligence noget nyt, innovativ, disruptive. Derfor siger jeg ofte, at andre allerede har fundet ud af teknologien for os. Teknologien er regnet ud. Vi skal bare tilpasse den til vores branche.

For eksempel er Cloud-baserede teknologier bare en server. Der er ikke noget specielt ved det. Arkitektvirksomheder i 1970' erne brugte servere af samme årsag, vi bruger Cloud i dag: serveren kan opbevare og behandle større mængder data, end det kan lade sig gøre på en lokal computer. I stedet for at smide data væk kan vi opbevare det i Cloud. Vi kan opbygge store databaser fra hver model, en arkitektvirksomhed har produceret. Og ikke kun fra den færdige model. Vi kan faktisk gemme data fra enhver version af modellens udvikling.

Sandheden og det korte svar er, at vi bare sidder på skulderen af den fænomenale udvikling, vi har set i IT-branchen de sidste tre årtier!

Illustration: http://dynamobim.org/.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien er ikke begrænset til løsninger, vi har i vores branche. På mange måder har computerspilbranchen kørt modeller til datadrevne beslutninger. Computerspil såsom Sim City var meget forud for andre softwareforretninger, når det handler om at give brugeren et informationsrigt og fordybende miljø til at tage beslutninger, samt en kontinuerlig tilbagemeldingsloop, som tillader flere iterationer og bedre beslutninger.

Fem faktorer som fører til forandring af vores branche

Hvilke kræfter og teknologier gør effektivisering mulig for både små og store virksomheder i byggebranchen?

1. Teknologien - BIM eller "BIMs" specialist?

Vi i byggebranchen er startet med at undersøge, hvordan kan vi blive bedre til dataanalyse, og er begyndt at undersøge nye retninger for at fremskynde strømmen af byggeoplysninger i hele livscyklussen. Vi er også begyndt at se, hvor BIM-data bliver brugt i beslutningsprocessen i design, udførelse og drift. Mange design- og konstruktionsfagfolk, og også deres kunder, er med rette frustrerede over, at de lovede resultater med BIM-værktøjer ikke opnås lettere. Årsagen til denne forsinkelse er, at såkaldte "avancerede anvendelser" af BIM-analyser, herunder planlægning, tilbudsberegning, energi, bæredygtighed, vedligehold og drift, kræver ikke blot samarbejde, men også indsamling og strategisk anvendelse af bygningsdata.

2. Mennesker - Medarbejderne gør en forskel

Det handler ikke om teknologien og værktøj: medarbejderne gør en stor forskel. Mennesker er en stærk kraft, som i dag hjælper med til at udføre indsamling og gøre implementering af data mulig. Men ikke bare en hvilken som helst medarbejder, men de rigtige medarbejdere - med en bestemt tilbøjelighed og lyst – som hjælper med effektiviseringstiltag i byggebranchen. Hvad disse tilbøjeligheder er, varierer fra person til person, men der kan skelnes mellem nogle mønstre. Din organisations evne til at identificere og genkende disse kvaliteter i andre, såvel som at tiltrække og beholde talenter. kunne have stor betydning for HR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Organisationer, som opfordrer til eller som minimum accepterer at, at arbejde med data, er i dag en betydelig del af ethvert projektteams indsats, kan gøre en stor forskel. Specielt har vi brug for organisationer, som opfordrer til og opretholder tankegange og attituder, som er nødvendige for at arbejde med disse typer mennesker: mennesker, som føler sig lige så komfortable med at arbejde med data og analyser, som med at projektere bygninger.

3. Ydeevner - Bygningsydeevnen frem for formen

Vi er allerede startet med at se et skift i fokus i den nuværende generation af arkitekter, fra form til ydeevner. Væk fra stjernearkitekten og design af monumentale, ikoniske bygninger til mere områdespecifikke, brugervenlige bygninger. Flytningen væk fra en eksklusiv fokus på formen har givet en åbning for opdagelsen af bygningsdata.

4. Adgang - Nemmere indsamling af data

Der er rigtig mange data, som er tilgængelige i dag, i mange formater, og al data er meget nemmere at få adgang til, end det var for mange år siden. Dette er lige så meget på grund af forbedret interoperabilitet mellem softwareværktøjer, som det er på grund af åben informationsdeling mellem forskellige parter.

5. Bevisthed - Forståelse for vores branche

Gennem uddannelse, oplysning og bevidsthed om erfaring er vi endelig kommet til at acceptere karakteren af byggeriet, som er fragmenteret. Med andre ord er det en industri bygget på unik og engangs design, med geografisk spredte produktionssteder og interessenter. Projektholdet mødes for en kort tid for at projektere og bygge projektet, så spredes de igen. Industrien bevæger sig mod at vurdere og styre risici fra projekt til projekt.

Glæder mig til at høre hvad du synes! Del gerne din erfaring med mig!

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. marts 2017 kl. 11:23

Tak Torben. God pointe.

1
22. marts 2017 kl. 10:47

Der er netop nu en sponsoreret "artikel" her på Ingeniøren om konstruktionen af Bella Sky, og det slog mig, da jeg læste den, hvor lidt mening det giver at lave den slags skæve konstruktioner: De er væsentligt dyrere at lave og vanskelige at konstruere end traditionelle lodrette konstruktioner (eller konstruktioner med støttesøjler), de er vanskeligere at indrette (skrå vægge er besværlige, hvilket enhver, der har boet i en taglejlighed kan bevidne), og den eneste fordel er et markant udseende.

Men markant udseende kan opnås uden at strække mulighederne for ingeniørkunst. Man kan f.eks. bruge farver (som i den nedrivningstruede Paladsbiograf) eller mindre ekstreme udgaver af usædvanlige faconer (som f.eks. "The Gherkin" i London eller Turning Torso i Malmö), hvor faconen måske ligefrem kan styrke konstruktionen frem for at svække den.