Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Oplevelser og indtryk: Den nye Tesla S Plaid

10. februar kl. 11:4719
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Bjørn Godske.

Jeg ved det godt, men hvem kan sige nej til at køre en bil med 1020 hk? Jeg kan i hvert fald ikke. Også selvom det er lidt fjollet - for hvem får nogensinde brug for 1020 hk og 0-100 km/t på 2,1 sekunder - og så i en personbil med plads til fem personer og bagage?

Men at kunne trække så meget energi ud af nogle batterier og sende den igennem tre elmotorer og ned i asfalten via fire gummihjul er imponerende - ligegyldig hvad nogen tænker. Og hvis jeg havde holdt foden på speederen, så havde vi passeret 320 km i timen.

Det var selvfølgelig den seneste opdatering af Tesla S med tilnavnet Plaid, som fik mig op af kontorstolen og ned i førersædet på en bil, der nu har været på markedet i ti år.

Hvis nogen skulle undre sig over navnet Plaid, så stammer det, som så mange andre af Elon Musks mærkelige navne, fra populærkulturen, eller nærmere bestemt fra filmen ‘Spaceballs’ fra 1987. Filmen er instrueret af Mel Brooks og er en parodi på tidens store sci fi-film. Her har rumskibet følgende muligheder for hastighed: Light Speed, Ridiculous Speed, Ludicrous Speed og Plaid Speed. Musk har allerede brugt Ludicrous, så nu er det tid for Plaid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samme måde har Musk givet de to droneskibe, hvor rumfartøjer fra hans SpaceX-program kan lande, navnene ‘Just Read the Instructions’ og ‘Of Course I Still Love You’ for at ære den skotske sci fi-forfatter Iain M. Banks - men det er en helt anden historie.

Tilbage til bilen: Jeg kørte den første model, Tesla S P85, tilbage i 2015, og siden da er der kommet en del opdateringer. Bilen har fået firehjulstræk, batterier i andre størrelser, nye elmotorer, nye sensorer og en hel bunke softwareopdateringer.

Men med denne model er der tale om et redesign af hele det indvendige, hvilket betyder nye skærme, nye sæder og nyt lydsystem.

Den del er hurtigt overstået (vi skal jo videre til elmotorerne, cw-værdier og processerkraft): En ny 17” skærm i landscape i stedet for portrait og en ekstra skærm til bagsædepassagererne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er også kommet et nyt 960 watt-lydsystem med 22 højtalere gemt i hele bilen. Fra Tesla lyder det, at det er noget, de selv har udviklet - her er ikke noget med B&O eller Harman Kardon-logoer. Tesla siger, at de selv har udviklet systemet - men mon ikke, de har fået lidt hjælp?

Også computerkraften har fået en overhaling, så der nu kan spilles på PS5-niveau, når du altså holder stille. Men som Tesla jo ‘altid har sagt’, så er det jo godt at have underholdning med på vejen, når alle deres biler om få år bliver 100 procent autonome - den lader vi lige stå lidt.

Det har været afgørende for Tesla, at muligheden for at spille direkte via bilens egen computer, ligger på niveau med det, som kan opleves hjemme i dagligstuen. En noget grundigere gennemgang af kraftværket bag, kan læses her.

Men grundlæggende så bruger Tesla en embedded Ryzen APU til at køre hele infotainment-systemet, navigation og lyd, mens en AMD RDNA 2 GPU står klar, når der skal spilles Witcher III Wild Hunt (ikke fordi jeg præcis ved, hvordan man gør det).

Af en eller anden grund så kan man kun spille på den store centermonterede skærm og ikke via skærmen på bagsædet.

Når det gælder motoren - eller motorerne, for der er to bag og en foran - så er informationerne mere sparsomme.

Tesla oplyser selv, at der er tale om AC permanent magnet synkronmotor. Rotoren er ‘carbon-fiber-wrapped’, og Musk fortalte til præsentationen, at det er for at kunne holde sammen på rotoren ved ekstremt høje omdrejninger. Dette er vanskeligt, da kobber og carbon har meget forskellige termiske udvidelseskoefficienter.

Følgende er Teslas egen beskrivelse: “Motorernes rotorer er pakket ind i en carbonmuffe, som leverer en "perfekt effektkurve." Ved høje omdrejninger klemmer carbonmuffen rotoren og holder tolerancerne ekstremt snæver. Resultatet er nul fald i kraftforsyningen, når du øger hastigheden = "den perfekte effektkurve." Dette er helt unikt for Plaid og er aldrig blevet gjort før.”

Motorerne er vandkølet og (naturligvis) frekvensstyret. Motorerne har en kun et gear med en udveksling på 7.56:1.

Der er kamp til stregen, når det gælder aerodynamik. Tesla hævder, at den nye S har en luftmodstandskoefficient, eller cw-værdi på 0,208, hvilket lige akkurat slår den nye (og i Danmark relativt ukendte) Lucid Air, der ligger på 0,21. Endnu bedre er faktisk den nye Mercedes EQS, som rammer en cw-værdi på 0,2 rent.

Solcellebilen, The Lightyear 0, skulle efter sigende komme helt ned på 0,175, men her venter vi lige og ser, om den nu også kommer i masseproduktion.

Glem Yoke

Hvordan kører den så? Den grundige analyse af den oplevelse, vil jeg overlade til alle de meget kvalificerede motorjournalister, der kan sammenligne med tidligere modeller og tilsvarende biler fra andre producenter. For eksempel her og her.

Men to ting vil jeg dog fremhæve:

Køb aldrig en Tesla med Yoke-rat! Det ser fancy ud og fungerer sådan set udmærket, når man kører ligeud. Men i rundkørsler er det en pinsel. Det skyldes, at blinkvælgeren sidder på selve rattet, og på vej ud af rundkørslen skal man jo aktivere højreblinket. Men hvor er det lige, at knappen er, når rattet drejer 1-2 omgange? Tesla kan ikke have testet det rat i et land med rundkørsler.

Og fik jeg så prøvet de 1020 hk (750 kW)? Ja, det gjorde jeg. Det er dog ikke noget, man bare lige går ud og gør. Batterierne skal varme op til den rette temperatur, og det tager 30 minutter. Så efter godt en halv times kørsel, var jeg klar.

Det blev kun til et par hurtige acceleration inden for hastighedsbegrænsningerne på en øde landevej, men oplevelsen var alligevel et chok - nærmest uhyggelig og ikke noget, jeg ønsker gentaget.

Bilen har også et specielt dragrace-program. Det kunne jeg naturligvis ikke prøve på en almindelig vej.

Efterfølgende kunne jeg aflæse, at opvarmningen af batteriet havde kostet 12,4 km på rækkevidden. Det var ikke umiddelbart muligt at aflæse, hvor meget mine accelerationer havde kostet, men på hele turen havde jeg brugt 16,9 km rækkevidde ud over, hvad der havde været optimalt.

Fordi det var lidt koldt, og da jeg havde klimaanlæg kørende, så var der blevet skåret yderligere 10,2 km af rækkevidden. Det lyder rimeligt.

Når det kommer til Teslas Autopilot, så var oplevelsen den sædvanlige: Når vejens opmærkning og udstyr er godt og overskueligt, og når der ikke er uventede hændelser, som dyr, cykler, affaldsspande og lignende, så fungerer det glimrende - det vil sige, at motorveje, hovedveje og store byveje.

Ud over det, er systemet i bedste fald ubrugeligt. Smalle veje med vejtræer, de nye cykelvenlige landeveje med en enkelt fælles bane i midte til bilerne og alt uden klare striber i siderne, kunne Tesla ikke håndtere uden at man sad 100 procent klar med to faste hænder på rattet, og så er der lang vej før vi kan tale om selvkørende biler.

Så her kommer opsummeringen: Tesla S er efter 10 år på markedet stadig en super, lækker elbil. Den er stor og komfortabel. Der er et meget lækkert interiør - både på for- og bagsædet. Den er letkørt og bortset fra det åndssvage yoke-rat, spiller instrumenterne godt sammen.

Prisen for Plaid er som udgangspunkt 1.458.000 kroner. Dertil kommer tilkøb af farve, fælge, Interiør og niveau af selvkørende funktioner. Sættes der krydser på hele paletten, ender prisen på 1.684.000 kroner.

De 1020 hk er ligegyldige i den sammenhæng, og jeg kan selvfølgelig ikke anbefale at bruge de ekstra kroner. Grundmodellen koster knap 200.000 mindre og har garanteret nok kræfter.

Illustration: Bjørn Godske.

Illustration: Bjørn Godske.

Illustration: Bjørn Godske.

Illustration: Bjørn Godske.

Illustration: Bjørn Godske.

Illustration: Bjørn Godske.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
14. februar kl. 12:14

Ting jeg undres over, f..eks. Nu hvor bremser er temaet her. At man ikke tjekker kogepunkt på bremsevæske (hvis jeg husker korrekt skal den skiftes hvert 2. År) , nu hvor den er hydroskopisk, men det har tesla vel tænkt på.

Jeg tror Tesla tænker på nøjagtigt de samme faktorer som alle de andre fabrikanter. Forskellen på de traditionelle fabrikanter og Tesla er, at Tesla tjener penge på selve bilerne, men de traditionelle hovedsageligt taber penge på selve bilen.

De traditionelle fabrikanter har en model hvor de tjener deres penge på (ofte unødvendig) service af bilerne. På den måde "snyder" man kunderne ind i ens mærke ved at sælge bilen billigere, og tjene pengene på aftermarket. Kunder ser først omkostninger efter flere års omkostninger løber på købet.

Hvad angår måling på bremsevæske har jeg i mine 40+ år som bilejer set mange mekanikkere måle på bremsevæskens kogepunkt ved at tage en sample fra bremsevæskebeholderen. Det burde gøres ved en af calibrene foran. Hvis denne praksis fortsat følges giver jeg intet for målingen.

Derudover er bremsevæskens hygroskopiske effekt (optage af vand) være afhængig af hvor meget og hvor ofte bremsevæsken opvarmes og af køles. Da elbiler bremser mindre kraftigt og sjældnere end traditionelle biler burde bremsevæskens kogepunkt kunne holdes på et tilstrækkeligt højt niveau over længere tid i en elbil. Behovet for at skifte bremsevæske på elbiler bør derfor være mindre hyppigt end for fossilbiler.

18
14. februar kl. 11:20

Ting jeg undres over, f..eks. Nu hvor bremser er temaet her. At man ikke tjekker kogepunkt på bremsevæske (hvis jeg husker korrekt skal den skiftes hvert 2. År) , nu hvor den er hydroskopisk, men det har tesla vel tænkt på.

Jeg tror temaet er bremser fordi du startede netop det tema....

Du har spurgt om det samme tidligere (og fik svar). Det tog mig 30 sek. at søge mig frem til flg. hvor netop kontrol/udskiftning af bremsevæske er nævnt:https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/da_dk/GUID-E95DAAD9-646E-4249-9930-B109ED7B1D91.html

17
14. februar kl. 10:52

Ting jeg undres over, f..eks. Nu hvor bremser er temaet her. At man ikke tjekker kogepunkt på bremsevæske (hvis jeg husker korrekt skal den skiftes hvert 2. År) , nu hvor den er hydroskopisk, men det har tesla vel tænkt på.

For mig er der en del fare signaler ved dit nævnte eftersyn, men så længe det går hurtigt så er kunderne glade. Det er selvfølgelig ikke kun tesla, det gælder alle mærker.

Det bedste for kunden er at de kommer ud i en bil som er sikker, lever op til lovens krav og man har opdaget fejl og mangler inden der opstår et større nedbrud.

Kan man nå det på 25 minutter? Slet ikke.

16
14. februar kl. 10:01

Desuden det med rustne skiver sker også med alm. Personbiler. Forskellen er bare at de når at komme til service inden og får afvide deres skiver ikke er gode nok. Igen noget tesla ignorer med deres "ingen service". skal dog ikke kunne sige det er blevet bedre med tiden at de vil have folk til service nu med deres biler.

Jeg er nu på 4. elbil. Heraf har de to være traditionelle mærker. Det har godt nok være provokerende at skulle betale for at få bilen til service en gang om året - bare for at kunne opretholde garantien. På en elbil virker det som en ren pengegris for værkstederne. Jeg skal bemærke at ingen af vores el-biler har skullet have nye klodser eller skiver . Dette siden vi købte den første elbil i 2015 - og ja, vi har den endnu og den kører daglig pendlertur på i alt 56 km.

Den ene gang jeg blev på værkstedet under et servicebesøg og så hvad der rent faktisk skete (årligt eftersyn ved 95.000):

  • bilen på en lift
  • studere bremserne udefra/nedefra (den kørte på de originale skiver med lette striber af rust som alle andre biler)
  • bilen ned
  • åbne dør
  • stik i ODBII porten
  • tænde lys og blinklys
  • tur rundt om bilen og se (han jtekkede ikke lygte-indstillingerne)
  • Åbne kølerhjelm - se (jeg havde bedt om ikke at få sprinklervæske til ca. 100kr/l og kabinefilteret havde jeg selv skiftet)
  • Lukke kølerhjelm
  • tjekke dæktryk
  • tage stik ud af ODBII port
  • Udfylde skema
  • køre bil ud - samtidigt tjekke bremselys ved spejl
  • Bil afleveret til kunden med skema og udprintet rapport

I alt en operation der tog 25 minutter incl ind- og udkørsel. Jeg kom til at betale 1585 kr ex moms - en i mine øjne en "ret pæn" timepris.

Det der undrer mig, er behovet for disse serviceeftersyn, ud over behovet for at hive penge op af kundernes lommer. I moderne biler er der systemer der overvåger alle lygter, bremseklodsernes tilstand, dæktrykket, batteriet, kølervæske, sprinklervæske mv. Så hvad er det som eftersynet skal opdage som kunden ikke allerede har fået besked om af bilen.

Bemærk her tænker jeg på det årlige "eftersyn". Jeg vil gerne sende min bil på værksted fx. hvert 4. år når der reelt er noget der skal efterses eller laves fx. affjedringskomponenter, styrekugler mv.

Min nuværende Tesla har nu kørt næsten 100.000 km og nærmer sig garantiens udløb når den bliver 4 år. Jeg skal derfor lige have styr på om der er noget jeg ikke har opdaget, som skal laves på garantien. Ellers har den ikke været på værksted.

Hvad synes du er det bedste for kunden? At bilen kommer på værksted når der er noget at få lavet som er Teslas model, eller når værkstedet har behov for at tjene penge, som er den model de traditionelle bilfabrikanter benytter. Du er nok ikke i tvivl om at min pengepung bedst kan li Tesla modellen.

15
13. februar kl. 23:39

Problemet er at +1000 hk er rigtig meget effekt. Nu det ikke carwow jeg som sådan tænker på. Men andre som har taget en tesla lavet nogle hårde accelerationer på en halv eller kvart mile og bremset ned. De turde kun gøre det to gange i træk. For derefter bremserne den stort set ikke.

Det er en disciplin som tager Ca 10 - 11 sekunder.

Jeg kan huske at for nogle år siden var det stort at nævne størrelsen på bremseskiver i forhold til effekt. Jeg ville mene det ville oplagt med en tesla også.

Desuden det med rustne skiver sker også med alm. Personbiler. Forskellen er bare at de når at komme til service inden og får afvide deres skiver ikke er gode nok. Igen noget tesla ignorer med deres "ingen service". skal dog ikke kunne sige det er blevet bedre med tiden at de vil have folk til service nu med deres biler.

14
13. februar kl. 10:22

Forstår simpelthen ikke problemet. Når du køre bil på offentlig vej så vil du ALDRIG nogensinde komme til at komme ud over bremsernes kapacitet, det gælder selvfølgelig også hvis du har 1020 HK under hjelmen.

Hvis du tager bilen med på racerbane gør du som alle andre der tager deres biler med på en racerbane. Du skifter til bedre bremser og bedre bremsevæske. Tesla tilbyder senere i år keramiske bremser til både Model S og X Plaid hvis du gerne vil køre på racerbane.

Hvis du så videoen fra Carwow denne weekend så var den største grund til at Model X Plaid bremsede dårligere end de andre at den kørte på vinterdæk mens resten var på sommerdæk.

Hvis vi snakker bremser på elbiler generelt så har mange elbilsejere originale bremser langt efter de 200k km, man skal bare huske at slide rust af skiverne en gang om ugen.

13
12. februar kl. 22:40

Hvordan har bremserne det på sådan en tesla?

Kan ikke huske hvad generation af s modellen, men andre mere "friske" journalister som har taget den ud med høj fart og lavet hprde nedbremsninger simpelthen ikke tør at gøre dette mere end Max 2 gange inde for relativ kort periode pga bremserne simpelthen fader alt for meget.

Så er det noget man har gjort noget ud af med den nye plaid hvor man har monteret bremser som kan håndtere den slags yde evner teslaen har?

12
12. februar kl. 21:47

Endelig kikker Tesla også mod Europa, så er spørgsmålet bare hvad myndighederne siger til det. Mig bekendt så kan man ikke få lov til at have et "level 2" system der kan forsøge at køre alle steder med utrænede chauffører bag rettet. Så hvor meget data og hvor mange kilometer mellem problemerne skal der til før disse systemer bliver lovligt i noget europæisk land?

https://twitter.com/elonmusk/status/1624693067143069702

11
12. februar kl. 15:38

Jeg håber det bliver muligt. Meeen. Den skal som helt selvbørende tage ret vilde beslutninger. Kan man sende sin bil afsted til Fyn for at hente dåbskjolen hos moster og selv blive på sofaen?

Selv insekter med deres lille hjerne formår at navigere ved høje hastigheder, udelukkende ved syn. Fugle ligeså. Det bliver spændende at se om vision only er en løsning. Selvfølgelig er insekter ikke særlig gode til trafikregler, og deres dødelighed ret høj. Men spændende bliver det.

10
12. februar kl. 13:54

Men det er langt fra nok. Hvis det skal være mere end et støttesystem, så skal det være i stand til at tage ret grundlæggende beslutninger (og vi skal være parate til at leve med konsekvenserne).</p>
<p>så der er meget lidt som overbeviser mig om, at vi inden for en kort årrække kan tage blikket fra vejen og hænderne 100 procent fra rattet i byer.</p>
<p>Men lad os se om 5-10 år, så er vi der måske.

Her i debatten er det ofte svært at gennemskue hvem der mener at selvkørende biler ikke er nu men måske om 5-10 år og hvem der argumentere for at selvkørende biler aldrig bliver en realitet. Det er jo de samme argumenter der fremføres.

Hvis vi taler om selvkørende biler i København, så skal vi også lige have lovgivningen på plads og det betyder at der er tale om flere år. Lad os sige det er minimum 2 år alene af den årsag. Og så er det måske lidt ligegyldigt at skændes om det er 2 eller 5 år, hvis ellers vi er enige om at det kommer til ske i en eller anden form?

Jeg mener at konceptet er blevet bevist. Ikke af Tesla men af Google som har en selvkørende taxa service i flere byer i USA. Ja de har valgt nogle nemme ruter men herfra er det bare en gradbøjning. Der er ikke noget fundamentalt ved København der gør det umuligt når det er muligt i San Francisco. De har også vejarbejde, cykler, gående der går over for rødt etc. Jeg kan hellere ikke sige om det er om 2, 5 eller 10 år de bliver dygtige nok til at køre i København men jeg er overbevist om at det sker. At dømme ud fra mange Tesla FSD Beta videoer, så er jeg optimist om at det snarer er før end senere.

I mellemtiden er det blevet lovligt med delvist selvkørende biler på motorvej op til 130 km/t. Det fik EU indført per 1. januar 2023. Der er endnu ikke nogen bilfabrikanter der har markedsført et system der er godkendt. Men hvis det er sandt at Tesla søger testpiloter til selvkørende biler i EU, så tænker jeg at de går efter at få denne funktion på plads.

9
Journalist -
12. februar kl. 11:57
Journalist

Det er selvfølgelig korrekt, at den automatik som den lånte Tesla var udstyret med ikke kan sammenlignes med FSD Beta.

Jeg har også set en hel del FSD-videoer igennem og de er helt sikkert imponerende.

De fleste viser køreture i byer med meget lidt trafik og det er jo fint.

Men det er langt fra nok. Hvis det skal være mere end et støttesystem, så skal det være i stand til at tage ret grundlæggende beslutninger (og vi skal være parate til at leve med konsekvenserne).

så der er meget lidt som overbeviser mig om, at vi inden for en kort årrække kan tage blikket fra vejen og hænderne 100 procent fra rattet i byer.

Men lad os se om 5-10 år, så er vi der måske.

8
12. februar kl. 06:19

Jeg vil stærkt opfordre folk til at hoppe forbi denne ligegyldige 5 min overfladisk intetsigende “gennemgang” af TMS plaid og finde en af de utallige og langt bedre der findes på nettet..

6
11. februar kl. 18:40

Men vis mig gerne uafhængige videoer af Teslaer, der kører i det jeg kalder for ‘uforudsigelige trafiksituationer’: et lyssignal der ikke virker, 7 cykelister, der bryder alle regler eller et vejarbejder, hvor der stor ting og sager lidt langt ude på vejen - situationer jeg oplever næsten dagligt i København

Der findes tusindvis af den slags videoer på YouTube der er bare at søge "FSD beta" så pipler de frem.

Nogle situationer klarer den glimrende andre vildt dårligt. Men når man har set bare 2 timers FSD videoer så begynder man at forstå hvor langt vi er. Jeg har nok set over 50 timers videoer fra USA og det er stadig en blanding af imponerende handler og dybt uforstående fejl.

Jeg tror dog stadig på at vi er på rette vej og de selvkørende systemer er lige rundt om hjørnet. Lad os skyde på 2025 i USA.

Lille nyhed Tesla har her i februar søgt efter autopilot test stillinger i hele Europa. Min forventning er at autopilot endelig bliver tilpasset EU forhold og ikke bare er den amerikanske kode med 5 ændringer.

5
11. februar kl. 18:15

Men vis mig gerne uafhængige videoer af Teslaer, der kører i det jeg kalder for ‘uforudsigelige trafiksituationer’: et lyssignal der ikke virker, 7 cykelister, der bryder alle regler eller et vejarbejder, hvor der stor ting og sager lidt langt ude på vejen - situationer jeg oplever næsten dagligt i København

Her flytter du målstregen. Vi skal tilbage til udsagnet:

Ud over det, er systemet i bedste fald ubrugeligt. Smalle veje med vejtræer, de nye cykelvenlige landeveje med en enkelt fælles bane i midte til bilerne og alt uden klare striber i siderne, kunne Tesla ikke håndtere uden at man sad 100 procent klar med to faste hænder på rattet, og så er der lang vej før vi kan tale om selvkørende biler.

Du kan ikke konkludere ud fra brugen af Autopilot at "så er der lang vej før vi kan tale om selvkørende biler", når det software der er beregnet til selvkørsel, som kan fås til amerikanske Teslaer, slet ikke er installeret i bilen, du har testet.

Du blander bogstaveligt talt to forskellige systemer sammen i dine udsagn, og udtaler ting om det ene, som om det er det andet.

3
Journalist -
11. februar kl. 14:07
Journalist

“ Derfor kan du ikke konkludere ud fra at bruge Autopilot er der "lang vej før vi kan tale om selvkørende biler."

Jeg er helt med på, de systemer danske Teslaer er udstyret med rent teknisk er langt fra FSD.

Men vis mig gerne uafhængige videoer af Teslaer, der kører i det jeg kalder for ‘uforudsigelige trafiksituationer’: et lyssignal der ikke virker, 7 cykelister, der bryder alle regler eller et vejarbejder, hvor der stor ting og sager lidt langt ude på vejen - situationer jeg oplever næsten dagligt i København

Jeg har aldrig påstået, at fuldt selvkørende biler ikke kommer til at ske, men der er meget langt igen - det er ikke kun et spørgsmål om lovgivning.

2
11. februar kl. 13:39

Ikke nok med det, men de har indrømmet, at der stort set ikke har været udviklet i 4 år på den udgave af Autopilot vi har adgang til i Danmark. Så det er efterhånden et gammelt system der slet ikke repræsenterer hvor Tesla er med teknologien. Eksempelvis er alle bilerne udstyret med 3 kameraer i forruden men systemet bruger kun ét frontkamera. FSD Beta er baseret på video men autopilot kan kun analysere stilbilleder. Og så videre.

1
11. februar kl. 13:04

Ud over det, er systemet i bedste fald ubrugeligt. Smalle veje med vejtræer, de nye cykelvenlige landeveje med en enkelt fælles bane i midte til bilerne og alt uden klare striber i siderne, kunne Tesla ikke håndtere uden at man sad 100 procent klar med to faste hænder på rattet, og så er der lang vej før vi kan tale om selvkørende biler.

Den konsekvente mangel på kontekst i forbindelse med Autopilot er frustrerende.

Du har ikke testet en bil med Tesla's FSD beta. Det er en teknologi der ikke er adgang til endnu udenfor USA.

Autopilot og tilkøbet Enhanced Autopilot er en køreassistent til optegnede amtsveje og motorveje, og teknologien bag denne har aldrig været tiltænkt til brug til selvkørsel eller til kørsel på små veje.

FSD beta er et helt andet system baseret på andre teknologier, der kan gøre alt det du klager over, at Autopilot ikke kan.

Derfor kan du ikke konkludere ud fra at bruge Autopilot er der "lang vej før vi kan tale om selvkørende biler."

Her er det mere relevant, at der kan være lovmæssige hindringer i vejen for at EU bilister kan få adgang til FSD beta.