Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nyt Vejr

23. oktober 2015 kl. 20:1445
Artiklen er ældre end 30 dage

Hurricane Patricia som rammer Mexico inden længe er fuldstændig udenfor skalaen.

Vindhastigheder over 300 km/h, trykket faldt 100 mbar på et døgn...

og i princippet kan den vokse yderligere indtil den rammer kysten.

Officielt er det en kategori 5 orkan, men det er udelukkende fordi skalaen kun går til fem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kategori 3 er 115-135 mph

Kategori 4 er 135-155 mph

Kategori 5 er 155 og over.

Hvis man fortsatte skalaen med 20 mph per trin ville Patricia være en klar Kategori 7.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stillehavets overflade er unaturligt varm for tiden, ved Nordamerika ligger den "blob" varmt vand langs nordamerika der er meget medskyldig i Californiens tørke og ved Sydamerikas ligger en El Niño og derfor er der, helt bogstaveligt, lagt i kakkelovnen til orkaner: De drives af havets overfladevarme.

Jeff Masters Blog er et godt sted at følge med.

Vinden er så ekstrem at denne vidunderlige visualisering af de globale vindmønstre lider af afrundingsfejl.

Mexico er ikke uvandt med den slags vejr, de udsteder værdipapirer der spekulerer imod orkaner: Hvis vejret er godt betaler Mexico renter, hvis der kommer en orkan indenfor parametrene mister investorene investeringen og Mexico får pengene til at genopbygge.

Det er selvfølgelig rart nok bagefter, men lige nu handler det mest af alt om civilforsvar.

Hvad er egentlig det rette klap på ryggen til et land der skal rammes af en orkan ?

Jeg synes det lyder helt forkert at sige "Held og Lykke", selvom det er præcist hvad de har brug for.

phk

45 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
50
28. oktober 2015 kl. 13:00

Blæsevejr/orkan
Nogle gymnasieelever gæster i denne tid Mexico. De har lige været på
tur i området, uden at mærke noget til orkaner.

Det er der en ganske god grund til .... især hvis de var der efter 24/10 ... og de ikke var i nærheden af Cuiamala den 23/10

Late on October 23, Patricia made landfall in a significantly weakened state, though still at Category 5 intensity, near Cuixmala, Jalisco. It became only the second Pacific hurricane on record to make landfall at this intensity, after the 1959 Mexico hurricane. Interaction with the mountainous terrain of Mexico induced dramatic weakening, faster than the storm intensified. Within 24 hours of moving ashore, Patricia degraded into a tropical depression and dissipated soon thereafter late on October 24.

Se yderligere her.

Hvad ville du egentlig med denne andenhånds information?

49
28. oktober 2015 kl. 10:47

Nogle gymnasieelever gæster i denne tid Mexico. De har lige været på tur i området, uden at mærke noget til orkaner.

48
27. oktober 2015 kl. 11:21

Fra NHC:

https://www.nhc.noaa.gov/archive/2015/ep20/ep202015.discus.014.shtml?

"Data from three center fixes by the Hurricane Hunters indicate that the intensity, based on a blend of 700 mb-flight level and SFMR-observed surface winds, is near 175 kt. This makes Patricia the strongest hurricane on record in the National Hurricane Center's area of responsibility (AOR) which includes the Atlantic and the eastern North Pacific basins. The minimum central pressure estimated from the aircraft data, 880 mb, is the lowest ever for our AOR. "

Den kollapsede så delvist, inden den ramte kysten.

46
26. oktober 2015 kl. 12:17

Når nu ACE ikke har trendet hverken op eller ned de sidste mange år, hvad er der så blevet af al den energi som GW måtte have tilført atmosfæren og havet???

45
25. oktober 2015 kl. 22:05

puha, nok godt at det ikke ramte urban slum. som det her i new mexico - https://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/styles/embedded_full/public/2014/12/15/1219overpopulation06.jpg

De er tæt på 20 mio., så mange at problemet er helt gigantisk hvis man ikke har held i pistolerne og orkanen rammer tyndt befolkede områder.

Har fundet et lille photo gallery hvor man bla. kan se en bro der er skyllet væk.https://www.sltrib.com/csp/mediapool/sites/sltrib/Pages/gallery.csp?cid=3096934&pid=2875381

44
25. oktober 2015 kl. 18:04

måske undtaget Hydro power plants

Sikkert ikke engang her. Jeg kan forestille mig, så voldsom nedbør fører store mængder mudder, sand og grus ud i reservoirerne, hvilket må forkorte levetiden.

43
25. oktober 2015 kl. 17:32

500 mm regn på 3 døgn er aldrig godt for nogen - måske undtaget Hydro power plants

Mvh Flemming

41
25. oktober 2015 kl. 15:40

Peter Hansen:

Jeg vil have mine penge tilbage

Jeg bakke 100% om op ethvert krav, du måtte rette til eventuelle uddannelsesinstitutioner, du måtte have frekventeret desangående.

Mere seriøst: Hvis du kunne argumentere sagligt imod AGW - issues (for det er vel din agenda?) i stedet for disse retoriske tomme indlæg, ville det være lettere at opnå en saglig og meningsfuld debat

Mvh Flemming

35
25. oktober 2015 kl. 11:13

Det må man sige: <a href="https://www.chron.com/">https://www.chron.com/</a&gt;

Hvilken specifik artikel henviser du til? Den oeverste har flg. broedtekst:

As of late Saturday, there were no reported deaths or injuries in Houston, but authorities were responding to several stranded motorists.

En halv meter regn på 72 timer til at tage og føle på.

Det er der jo saa meget, der er.

(Og jo, jeg bemaerkede godt emfaseskiftet fra vindhastighed til nedboer.)

33
25. oktober 2015 kl. 07:25

Ifølge IPCC skal AGW resultere i at temperaturene på polerne stiger mest. Det vil give mindre temperatur gradienter mellem pol områderne og ækvator. Mindre temperatur gradient burde give mindre ekstremt vejr. På den anden side bliver den vertikale temperatur gradient større og energi indholdet i luften større. Som med så meget andet er der modsat rettede effekter hvis sum er vanskelig at beregne. Antallet af orkaner har ikke ændret sig som følge af den temperatur stigning der har været indtil nu og ligeledes har den globale Total Cyclone Energy heller ikke ændret sig. Hvorvidt der så er kommet flere stærke orkaner er også meget usikkert da vores måleinstrumenter er blevet bedre så vi idag er istand til at måle høje hastigheder på alle orkaner med en væsentlig bedre rummelig opløsning end tidligere. At kompensere for disse måletekniske forbedringer er vanskeligt.

32
24. oktober 2015 kl. 22:28

Så kom ulven endnu engang og spiste os alle sammen.

Der er ingen grund til at lave sjov. Hyperorkanen har faktisk anrettet alvorlige skader:

Conchita Alvarez, 47: “My burrito was ruined. A sudden gust blew sand in it and made it all gritty.”</p>
<p>Jesus Sanchez, 74: “Never mind your burrito, I lost my sombrero – a treasured heirloom from the days when all we Mexicans wore sombreros, before we learned from enlightened Gringos that they are demeaning and stereotypical and racist and fit only for Jeremy Clarkson jokes.”</p>
<p>Santiago Garcia, 28: “Every one of my tomato pots was blown over. My salsa will never taste the same.”

https://www.breitbart.com/national-security/2015/10/24/hurricane-patricia-damp-squib/

31
24. oktober 2015 kl. 20:51

Så kom ulven endnu engang og spiste os alle sammen.

30
24. oktober 2015 kl. 18:08

Det ville da være dejligt, hvis det var så enkelt. Det er det desværre ikke...

27
24. oktober 2015 kl. 13:22

Hvis klimaet var stabilit, ville der gå længere og længere imellem rekorder, fordi en ny rekord kræver en mindre og mindre sandsynlig ekskursion fra middelværdien.

Jeg var tilbage til rapporten, og den er rigtig god men noget tung. Rapporteringen af ekstremer, som bevis for GW eller klimaændring, lider af en sammenblanding af æbler og pærer. Hvis man skal bruge værktøjet rigtigt, skal man se på ekstremer for samme lokalitet og samme fænomen. Det fortegner billedet at man summerer ekstremer fra mange lokaliteter og mange fænomener og dertil lægger stor fokus på det, som medfører flere rapporteringer med mindre og mindre overskridelse. "Hvis man kigger på alle meteorologiske målinger i verden, er der mon så ikke hvert år altid et eller andet sted hvor der bliver slået en rekord?" Og slår de enkelte målinger ikke rekord, kan man midle over dele af dem indtil man får en rekord. Mulighederne er utallige.

24
24. oktober 2015 kl. 12:13

Jo, for mængden af vanddamp luften kan optage afhænger stærkt ulineært af temperaturen.

Det er også der jeg har noget tvivl, men naturen er nok mere indviklet end som så. Nordatlanten med lave temperaturer, eller de brølende 40 på den sydlige halvkugle har begge voldsomme storme, hvorimod calmebæltet med høje temperaturer er roligt, som navnet antyder. Man kunne få den tanke, at det var temperaturgradienterne der forårsagede vejret, mere end en absolut temperatur.

22
24. oktober 2015 kl. 11:42

Men det at man observerer én rekord er intet udsagn om at nu har vi 'nyt vejr'.

Det er kun næsten rigtigt.

Det faktum at der sættes en ny rekord vil altid påvirke den statistiske model af vejret (= klimabeskrivelsen) uforholdsmæssigt meget via spredningen.

Du bør virkelig læse den JASON raport jeg omtaler i det ovenfor linkede blogindlæg, ekstremværdistatistik er langt mere informativt end de fleste nogensinde forestiller sig.

PS: Hold dig til substansen og lad være med at gå efter personen.

21
24. oktober 2015 kl. 11:02

Det er et meget brugt argument, men ikke korrekt. Vejret er en varmemaskine, som lever af temperaturforskelle sammen med Jordens rotation.

Det er vist lidt på hovedet, det der.

Er det ikke energien, der hjælper disse temperaturforskelle med at eksistere i første omgang, og dermed giver forstærkede vejrfænomener?

Hvordan kan det ikke have noget at sige, om der er meget eller lidt energi i atmosfæren? Ligesom energi ikke kan opstå ud af den blå luft, kan det jo heller ikke forsvinde. Det skal bruges til noget.

Derfor vil en højere temperatur overalt ikke give voldsommere vejr.

Det er vist en antagelse, at der bare er højere temperatur overalt. Jeg tror ikke det er korrekt.

20
24. oktober 2015 kl. 10:54

Vi er i fuld gang med at øge energien og det medfører to forandringer

Det er et meget brugt argument, men ikke korrekt. Vejret er en varmemaskine, som lever af temperaturforskelle sammen med Jordens rotation. Derfor vil en højere temperatur overalt ikke give voldsommere vejr. (I så fald burde vejret på sydpolen være meget stabilt og roligt.) Real Science viser at der har været voldsomt vejr også da temperaturen var lavere. Også andre kan vise at der for eksempel ikke er sket nogle ændringer i Englands vejr: https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/

16
24. oktober 2015 kl. 09:16

Hvis man kigger på alle meteorologiske målinger i verden, er der mon så ikke hvert år altid et eller andet sted hvor der bliver slået en rekord?

Det er faktisk er rigtig smart spørgsmål.

Hvis klimaet var stabilit, ville der gå længere og længere imellem rekorder, fordi en ny rekord kræver en mindre og mindre sandsynlig ekskursion fra middelværdien.

Hvis vi mindsker energien i atmosfæren og verdenshavene, en global afkøling, falder spredningen og ekstremværdier bliver sjældnere, både de høje og de lave, indtil gennemsnittet er faldet nok til at komme ned i kanten af den tidligere spredning.

Vi er i fuld gang med at øge energien og det medfører to forandringer: Gennemsnittet stig og spredningen stiger. Det betyder mange flere ekstremværdier i den høje ende.

Du kan læse mere her: https://ing.dk/blog/et-extremt-guldkorn-122964

13
24. oktober 2015 kl. 05:02

Gå ind på "List of the most intense tropical cyclones" på Wikipedia og find alle svarene. Tyfoner (dvs. cykloner i det vestlige Stillehav) er generelt mere intense end orkaner, men vindhastigheden er mindre. Så Tip var en endog meget kraftig tyfon. Orkaner (dvs. cykloner øst eller vest for USA) har højere vindhastigheder, men er knap så intense.

Patricia slår hastighedsrekorden og er meget intens, så den er et ekstrem. Man kan sige at det nok er forventeligt at den mest ekstreme orkan har en noget højere vindhastighed end den mest ekstreme tyfon.

Der er cyklonmålinger helt tilbage til 1924, men det er først fra omkring 1980 at man kan sammenligne tyfoner og orkaner på en nogenlunde fornuftig måde (se selv på datamaterialet).

Cykloner på den sydlige halvkugle er generelt set ikke så kraftige som dem på den nordlige halvkugle.

12
24. oktober 2015 kl. 04:10

Orkanen Allen i 1980 i Atlanten, nord for ækvator: Der blev målt en vindstyrke på 305 km/h, altså ligså kraftig som Patricia. Som jeg har sagt før: Patricia er ingenlunde enestående.

11
24. oktober 2015 kl. 01:51

Der er faktisk to grunde til at Saffir-Simpson skalaen ikke går højere, Simpson's begrundelse er som Michel siger: '"If that extreme wind sustains itself for as much as six seconds on a building it's going to cause rupturing damages that are serious no matter how well it's engineered. So I think that it's immaterial what will happen with winds stronger than 156 miles per hour. That's the reason why we didn't try to go any higher than that," Simpson said.'

Saffir's var en anden: '"In general, I didn't expect that there would be too many hurricanes that went [above] 155 miles per hour for sustained winds," Saffir said. "The limit seems to be about 175 miles per hour and I don't know of anything that goes much over that."'

...Det sidste må man sige har ændret sig over de senere år.

8
23. oktober 2015 kl. 23:55

Nej, det ene er en orkan, det andet er en orkan.

Ligesom det ene er en snedrive og det andet er en snedrive ?

Selvfølgelig skal man se vejrfænomener i deres geografiske kontext. At Norge har haft dybere snedriver end Danmark gør ikke de episke vintre i slutningen af halvfjerdserne og starten af firserne mindre episke.

PS: At den norske sneplov brød sammen skyltes at den ikke var beregnet til så meget sne. De norske jernbaner bruger sneslynger i tilsvarende situationer.

7
23. oktober 2015 kl. 23:52

Der er en grund til at f.eks. tornado og beaufort skalaerne har en øvre grænse - har man nået den, så er der ikke nogen relevant information i at have højere niveauer

Det er både historisk og videnskabeliget ukorrekt.

Når begge skalaer stopper med "værre end..." er det udelukkende fordi man ikke havde måleinstrumenter der kunne klare mosten.

F.eks ved vi ikke hvor hurtig vinden var i det der sandsynligvis var det hurtigste vindstød i Danmark ... fordi vindmåleren blæste omkuld.

Med moderne måleinstrumenter kan vi nu måle den slags ting, specielt har ultralyds og pitot metoderne udviklet til airspeed måling i jetfly gjort det muligt at måle alle relevante meterologiske vindhastigheder.

Den primære grund til at vi ikke idag tilfører skalerne flere trin er at de stort set udelukkende bruges i civilforsvarsøjemed og her er klarhed i kommunikationen alfa og omega.

Frygten, specielt os NOAA og DHS er at hvis man indførte en kategori-6, -7 og -8, ville man risikere at folk misforstod det og troede at en kategori-5 ikke var ligeså farlig som den plejede at være.

5
23. oktober 2015 kl. 22:57

Du ikke sammenligne tyfoner med hurricanes, de foregår på hver sin side af ækvator og i helt forskellige meteorlogisk bassiner.</p>
<p>Det svarer til at sammenligne norske og danske snedriver.

Nej, det ene er en orkan, det andet er en orkan. Og nu når vi taler om snedriver: I vinteren 1978/79 faldt der så store mængder af sne, at DSB måtte låne en sneplov fra Norge, men den brød sammen, da den ikke kunne klare de store mængder sne på skinnerne.

4
23. oktober 2015 kl. 22:52

Officielt er det en kategori 5 orkan, men det er udelukkende fordi skalaen kun går til fem.</p>
<p>Kategori 3 er 115-135 mph</p>
<p>Kategori 4 er 135-155 mph</p>
<p>Kategori 5 er 155 og over.</p>
<p>Hvis man fortsatte skalaen med 20 mph per trin ville Patricia være en klar Kategori 7.

Der er en grund til at f.eks. tornado og beaufort skalaerne har en øvre grænse - har man nået den, så er der ikke nogen relevant information i at have højere niveauer - samme for orkaner. At kalde en orkan for niveau 7 er irrelevant.

M

2
23. oktober 2015 kl. 21:07

I 1979 nåede tyfonen Tip i Stillehavet en hastighed på 305 km/h og et tryk på 870 hPa, så Patricia er ingenlunde enestående