Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ny mand på bloggen - og nye ideer

7. marts kl. 11:0011
Artiklen er ældre end 30 dage

Mit navn er Jeppe Byskov, og jeg er centerchef for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut, og det bliver mig, der i fremtiden vil skrive indlæg her på siden for bloggen.

Illustration: Teknologisk Institut.

Før jeg går i gang med at ’kloge mig’ og debattere diverse emner inden for 3D-print, vil jeg kort introducere mig selv, så I kender baggrunden for, at jeg kan skrive, som jeg gør - og dernæst præsentere hvilke emner, der ligger højt på min liste til fremtidige debatter.

I år kan jeg rent faktisk fejre kobberbryllup hos Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut! 12,5 år er der gået siden jeg færdiggjorde min ph.d. i fysik inden for laser og materialevekselvirkning på Århus Universitet, og kom til Teknologisk Institut.

Det kan virke som lidt af en gåde, at jeg med min nørdede baggrund nu har et job der i et stort omfang består af motivationssamtaler, strategi og budgetter. Men på Teknologisk Institut fik jeg øjnene op for, at jeg med 3D-print kunne gøre en forskel der har et aftryk hos virksomheder. Min drøm om nobelpriser blev erstattet med drømmen om at bane vejen for det industrielle gennembrud inden for 3D-print.

Udviklingen i 3D-print i en foranderlig verden lægger op til debat

Der er sket enorme ændringer i de 12,5 år jeg har været i branchen. Fra primært at være prototyper, hvor metalprint stort set ikke var udviklet, er 3D-print blevet en fremstillingsteknologi og ikke længere kun et værktøj til produktudvikling. Teknologien er i rivende udvikling og der kommer løbende nye processer, materialer, softwares og ikke mindst forretningsmodeller der alle giver nye muligheder for at anvende og skabe værdi med 3D-print.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyvere gør brug af 3D-printede komponenter, implantater til mennesker 3D-printes – og mine egne briller er 3D-printede.

Det er interessant at se på de potentialer, hvor 3D-print kan gøre en stor forskel, når det kommer til store globale udfordringer. F.eks. hvordan 3D-print har et stort potentiale i forhold til ”distributed manufacturing”. Når der rammer en Corona krise eller et jordskælv i Tyrkiet, hvordan kan 3D print så hjælpe hurtigst muligt med at skaffe noget udstyr til der, hvor behovet er?

Med udviklingen af teknologien er det lige så vigtigt at italesætte de omkringliggende udfordringer, og hvordan vi kommer omkring dem. I Ukraine 3D-printes udstyr til slagmarken. Er det okay? Da Corona ramte, blev blandt andet dele til respiratorer og visirer 3D-printet. Men var det godkendt, og hvem havde ansvaret, hvis det knækkede og der var nogle der fik Corona?

Illustration: Teknologisk Institut.

Mit mål er, at 3D-print skal nå længere ud i industrien. For selvom teknologien, kvaliteten og konkurrencedygtigheden i mine øjne er der, så er det store gennembrud endnu ikke kommet. Hvad skal der til for at brede det ud? Det er også et emne, som jeg gerne vil bringe i diskussion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse er nogle af de emner, som jeg ser frem til at bringe i debat, i forhold til de etiske udfordringer og muligheder, der er inden for de her områder – og høre hvad I har af holdninger. Jeg har selv en stor indsigt i 3D-print-industrien og mange meninger, men jeg vil også invitere andre eksperter ind til at nuancere debatterne.

Og så vil jeg gerne invitere jer til at skrive jeres meninger i kommentarsporet om emner for 3D-print. Hvad kunne i tænke jer at høre mere om?

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
24. marts kl. 12:57

Der hvor det måske rører mest på sig, er nye eksotiske materialer.

Her er eksempel på hvor innovative sjæle går igang med at udvikle byggemateriale af savsmuld og affaldsplast:https://www.tv2east.dk/naestved/lokale-ivaerksaettere-er-klar-paa-fremtiden-printer-klimavenlige-huse?fbclid=IwAR3zyTBy9vlyRf9gnlFY56DFiFS1hzqs8mebbyEHNXHIFt_XwvAiXR5TrL4

Tænk bare hvor miljørigtigt byggeriet bliver når biomassen bliver bundet i byggemassen, som støbeprodukt tilsat affaldsplast og isoleringen af træfiber, istedet for som nu, hvor millioner af ton afgiftsfri importeret biomasse sammen med affaldsplast ender på bålet, på grund af afoldet opvarmingsteknologi hvor en stor del ender som fortovsopvarming og med et eksorbitant CO2 udslip som følge.

Herfra beder jeg til, at deres 3D print projekt får vind i sejlene og får stukket en kæp i hjulet angående afbrændingen og kommer ud i verdenen og kan være med til at afhjælpe plastforureningen som er et kæmpe problem, se:https://www.youtube.com/watch?v=NTVRxSgSlbk

11
18. april kl. 10:34

Hej Magnus

Tak for kommentaren! Der er rigtig mange fine initiativer som bliver spændende at følge. 3D-print får nok ikke sat en stopper for f.eks. afbrænding og overproduktion - men jeg er sikker på at 3D-print kan bidrage på en række områder til at opnå større bæredygtighed. Det kommer jeg mere ind på i næste oplæg :)

8
24. marts kl. 08:50

Hej Jeppe,

Godt at se dig herinde! Jeg synes det kunne være interessant også at belyse det miljømæssige perspektiv ved 3D-print. Fokus er ofte på materialer, affald og energiforbrug, hvor 3D print måske ikke er så fordelagtig per produceret enhed. Dog kan teknologien tilbyde andre perspektiver i en global produktion, hvor produktionsudstyr kan optimeres og produceres lokalt, fremfor at fragte udstyr rundt til forskellige produktionssteder.

Mange hilsner en tidligere TI kollega, /Maria

10
18. april kl. 10:29

Hej Maria

Hvor godt at høre fra dig - det er da alt for længe siden vi har drukket en fredagsøl ovre ved murværk :)

Super fin pointe du har. Mit næste indlæg bliver faktisk om hvor og hvordan 3D-print kan bidrage bæredygtighed - der er simpelthen så mange forskellige postulater og det ligger mig meget på sinde at der kommer noget mere data frem så vi kan dokumentere hvor vi reelt har en gevinst ved at bruge 3D-print

7
19. marts kl. 16:26

Hej Hans Jørgen.

Rigtig god pointe. Ser rigtige mange gode eksempler indenfor støbeforme, hydraulikblokke, varmevekslere o.l. hvor man udnytter 3D-print til at lave kanaler indeni emnet så varme og flow styres optimalt.

6
19. marts kl. 16:22

Hej Hans Peter

Det rammer et sindssygt vigtigt punkt der. Jeg vil faktisk sige at jeg har dedikeret hele mit arbejdsliv til at overbevist virksomheder om at de skal prøve 3D-print af. Eller i hvert fald undersøge seriøst om det giver mening for dem (for nogen virksomheder giver det ikke mening og så skal de endelig ikke gøre det)...

Det jeg primært har gode erfaringer med er at vise gode konkrete eksempler på 3D-printede produkter som ligner emner der indgår i virksomhedens portefølje. Og helt lavpraktisk vise hvordan det så kan være med til at spare tid, penge, materiale, …

Og så hjælpe dem med at komme i gang med det første print. For når først virksomhederne går i gang med 3D-print oplever jeg næsten aldrig at de stopper med det igen. Så barrieren er ofte lige at komme i gang med det og finde ud af at det ikke er så farligt 😊

5
19. marts kl. 16:12

Hej Mogens

Helt enig i dine betragtninger - og det er noget jeg helt sikkert gerne vil tage op senere. Jeg mener at det helt store potentiale med 3D-print er indenfor produktion af slutkomponenter - og ved at det er her flere at de store virksomheder fokuserer kræfterne og lægger investeringerne.

Mht. decentral produktion og print af reservedele så er det også super spændende emner. Og faktisk noget min afdeling på Teknologisk Institut kører flere projekter indenfor og en agenda vi prøver at skubbe lidt på. Så det kommer jeg helt sikkert også til at tage op senere :)

3
14. marts kl. 13:11

Det kunne være interessant at høre hvordan man sådan rent lavpraktisk får overbevist virksomheder der benytter traditionelle prototyper til at teste 3d print af.

Printmetoder og eksotiske materialer er da meget sjovt, men - når man først har overgivet sig til teknologien, så det det jo 'bare' et spørgsmål om at finde den rette printertype. Om den så er in-house eller bliver hyret ind er mindre relevant.

Der er godt nok mange små og mellemstore virksomher der kunne drage nytte af både 3d print og robotarme, men der er en stor del af dem der 'gør som vi plejer'. Det nye føles fremmed og farligt. Hvordan overkommer man den udfordring og får dem med på vognen?

2
9. marts kl. 09:26

Selv det samme!👍

Jeg glæder mig. 🙂

1
9. marts kl. 09:20

Velkommen til.

Det jeg umiddelbart synes er spændende, er ting, der skal bruges rigtigt. Prototyping er temmeligt modent. Der hvor det måske rører mest på sig, er nye eksotiske materialer.

Men der hvor meget af den interessante udvikling ligger er i reel produktion. F.eks. metalprint af turbineblade og andre metalemner. Eller sko med personlige egenskaber. Men også print af reservedele tæt på kunden. Hvad kan lade sig gøre. Hvilke certificeringer kan opnås på emner som kunden selv har printet osv.?

Så jeg er interesseret i et miks af teknik og det papirarbejde der kræves for at komme længere ud.