Hvordan skal den imaginære enhed, i, lysets hastighed i vakuum, c, eller et differentielt d skrives i en matematisk formel i et dokument - i kursiv eller i ikke-kursiv?
Der findes mange konventioner - og mangel på konventioner! - i litteraturen og lærebøger, og mange videnskabsfolk virker til ikke at interessere sig sønderligt for spørgsmålet. I visse situationer er forskellen mellem at bruge kursiv eller ikke-kursiv dog ganske væsentlig.
Plug in k's in (3.14) and (3.15) - then tell which i's are imaginary units and which are indices? #Notation #Science pic.twitter.com/STZsQjYhl1
— Jakob R. de Lasson (@Jakobrdl) 26. august 2014
Tag eksempelvis billedet i tweetet ovenfor. Indsætter man definitionen af k'erne fra nederst i billedet - som er beskrevet ud fra et sæt indekser, herunder indekset i - i ligningerne (3.14) og (3.15), optræder der nu i eksponentialfunktionerne to i'er; indekset i fra k'erne og den imaginære enhed i. Og desværre er begge disse sat med kursiv tekst, således at man ikke rent typografisk kan kende forskel på dem.
Man kunne selvfølgelig bare bruge nogle andre indekser og dermed være ude over problemet. Alternativt kunne man konsekvent benytte ikke-kursiv for konstanter og kursiv for variable. Den imaginære enhed er en konstant og kunne således med fordel skrives i ikke-kursiv - mens indekset i fra k'erne er en variabel, som korrekt er skrevet med kursiv tekst. Dermed ville man kunne kende forskel på de to og fortsat helt utvetydigt bruge (kursiv!) i som et indeks.
Det samme gør sig gældende for d'erne i integralerne i ligningerne (3.14) og (3.15); integralgrænserne er defineret ud fra variable d'er, der korrekt er skrevet i kursiv, mens integral-differentialerne, dx og dy, som i en vis forstand er konstanter og altså ikke variable som d'erne i integralgrænserne, også er skrevet i kursiv. I min optik burde sidstenævnte d'er skrives i ikke-kursiv.
How do you then distinguish complex i from an index i? Or a variable d from a differential d? @APSphysics #Notation pic.twitter.com/7Wh16umVAp
— Jakob R. de Lasson (@Jakobrdl) 12. november 2015
Alt ovenstående har jeg konsekvent benyttet i mine egne dokumenter, men desværre vil American Physical Society ikke være med på denne form for konsekvens i notationen i en artikel, vi snart udgiver. De har tværtimod, som man kan se i deres svar til mig i tweetet ovenfor, den modsatte konvention, og er i den forstand konsekvente - men på den helt forkerte måde.
