Nordjyllands CO2Vision har globalt potentiale
”Når livet giver dig citroner, så lav limonade.”
Det amerikanske mundheld, som bruges til at se optimistisk på en sur situation, opsummerer meget godt, hvad fyrtårnsprojektet CO2Vision går ud på.
For når vi taler CO2, så har Nordjylland Danmarks største citroner.
Nordjyderne har den højeste CO2-udledning per indbygger, ikke mindst på grund af cementfabrikken Aalborg Portland, som udleder over 2 mio. tons CO2 årligt – mere end 10 gange så meget som nummer to på listen over de største CO2-udledere i Danmark.
Den nordjyske cementfabrik indgik i 2020 en aftale med regeringen om at reducere sin CO2-udledning med minimum 660.000 ton CO2 inden 2030, og virksomheden forpligtede sig samtidig til yderligere reduktioner i bidraget til at nå vores fælles 70 procent-målsætning.
Det er vigtigt at reducere CO2-udledningen, men det er mindst lige så vigtigt at finde en smart måde at indsamle udledningen, lagre den effektivt og bruge den til noget fornuftigt.
Det er det, der er ambitionen i den nordjyske CO2Vision: Vi skal gøre et problem til et råstof – vi skal lave limonade af citronerne!
Ulemper bliver til fordele
CO2Vision handler om at udvikle et nyt erhvervsområde på fangst, lagring og anvendelse af CO2.
Og det skal ske i en ruf. EU’s Regionalfond og Socialfond har støttet projektet med 92 mio. kroner og betinget støtten, at der skal ske handling nu. Resultaterne skal ind i løbet af det næste års tid.
For at nå det ambitiøse mål på den sparsomme tid, har CO2Vision samlet partnere som Energy Cluster Denmark, Aalborg Universitet, Green Hub Denmark, Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Portland, Business Region North Denmark, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord og formuleret ni forskellige minifyrtårnsprojekter, som har et fælles mål: At gøre Nordjyllands CO2-udfordring til Nordjyllands CO2-fordel.
Fyrtårnene er fx CCU Hub Nordjylland, hvor man vil optimere på fangst og opbevaring af CO2. Den indsamlede CO2 skal udgøre råstoffet for produktion af f.eks. grøn e-metanol til skibe og lastbiler og måske endda flytransport. Et andet projekt handler om at udvikle en metode til at transportere større mængder af CO2 og brint over længere afstande – og i et tredje projekt vil teste og demonstrere separation af biomasse fokuseret på at skabe det optimale udgangspunkt for CO2-lagring og -anvendelse.
Lokalt og globalt aftryk
For enden af alle ni projekter er der betydelige perspektiver for både Nordjylland og globalt.
I lokal kontekst har CO2Visionen potentiale til at skabe rigtig mange arbejdspladser inden for den nye, klimavenlige økonomi, og muligheden for at etablere Nordjylland som regionen, hvor resten af verden lærer om at skabe vækst og arbejdspladser gennem grøn klimateknologi, er absolut til stede.
Dermed er der også et internationalt perspektiv. Får CO2Visionens resultater flyvehøjde i en global kontekst, så vil andre også være til at skabe nye erhvervsområder på at omstille sig til en grønnere hverdag.
Og så har vi for alvor lavet limonade af citronerne!
