Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Netscape er død, RIP

2. januar 2008 kl. 20:291
Artiklen er ældre end 30 dage

Så skete det efterhånden uundgåelige. AOL [Wikipedia] har besluttet at aflive Netscape-browseren [Wikipedia], som der står at læse på den officielle Netscape-blog.

Den 1. februar i år er sat som skæringsdatoen:

We'll continue to release security patches for the current version of the browser, Netscape Navigator until February 1, 2008. After February 1, there will be no more active product support for Navigator 9, or any previous Netscape Navigator browser.

New York Times og Newz.dk har, blandt andre, også skrevet om begravelsen.

Storhed og fald

Netscape-browserens historie er en historie om en browser, der gik fra at dominere sit marked til at miste markedet, især på grund af Microsofts Internet Explorer [Wikipedia], der udover at følge automatisk med Windows også var gratis – Netscape kostede på daværende tidspunkt penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netscape koden blev sidenhen til Mozilla [Wikipedia], som dog aldrig nåede samme popularitet og udbredelse som spin-off'et Firefox [Wikipedia].

Derfor kan man godt argumentere for, at Netscape har gjort mere for konkurrencen på browsermarkedet ved at gøre koden open source, end man kunne ved at fortsætte med et lukket browser-produkt.

Firefox-udvikler: "Netscape er farlig"

Jeg er i hvert fald, til en hvis grænse, enig med Firefox-udvikleren Asa Dotzler, der skriver, at det var på tide, at AOL, som købte Netscape i sin tid, lagde projektet på is. Dotzler har en længere gennemgang af browserhistorikken i sit blogindlæg.

Allerede i maj 2005, da Netscape blev re-lanceret som et produkt baseret på Firefox-kernen, var en af personerne bag Firefox, Ben Goodger, ude med riven overfor Netscape og proklamerede, at "Netscape er usikker".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han begrundede det med, at de rettelser der kommer til Firefox-koden, først bliver implementeret i Netscape, som jo baserer sig på netop den kode, alt for sent, da man skulle implementere den nye Firefox ved hver opdatering af Netscape.

Sådan fortsatte Netscape-browseren sit liv frem til nu, hvor den er blevet lagt til hvile af AOL.

Selvom det uden tvivl er det rigtige at gøre for AOL, er det dog med en vist vemod, at man lægger en rose på Netscapes kiste. Men lad os i stedet glæde os over, at Firefox stadig lever i bedste velgående og for alvor har fået gang i konkurrencen i browsermarkedet igen.

For hvis der er noget, Microsofts Internet Explorer-hold har bevist, så er det, at et marked uden konkurrence går i stå.

Hvad mener du? Begræder du tabet af Netscape?

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger