Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nanojulekalender 21: Lær misinformation med "Cranky Uncle"

21. december 2020 kl. 12:46
Artiklen er ældre end 30 dage

5G, vacciner, klima, chemtrails, bill gates, corona - hvis du gerne vil forbedre dine misinformations skills, så er der hjælp at hente. Med appen "Cranky Uncle" kan du lære (på ret basalt niveau) en række af de værktøj, den dygtige misinformatør, konspirationsteoretiker og russiske hacker benytter dagligt for at forvride, forvanske, forplumre og fordumme den offentlige diskussion af videnskab og teori, samt politik der læner sig op af disse. I spillet er du en skør og gnaven onkel (hvorfor en onkel?) som fnysende forkaster videnskabeligt funderet viden. Målet er naturligvis at blive bedre til at genkende de retoriske tricks og kortslutninger, der lokker uskyldinge, bekymrede samfundsborgere til at hoppe på limpinde af forskellig art.

Illustration: https://crankyuncle.com/.

Spiller kører ikke, skal jeg hilse at sige, på de høje videnskabsfilosofiske nagler. Det er ofte ret banalt, men alle skal jo kunne følge med. Den brede kategori **Denial ** dækker i første tier: "Fake Experts", "Logical Fallacies", "Impossible Expectations", "Cherry Picking" og "Conspiracy Theories", og når man har klaret dem og en lille test for at se om man har forstået koncepterne, går man videre til mere avancerede teknikker som "Ad Hominem", "Ambiguity", "Straw Man", "False Analogy", "Red Heering", "False Choice" og "Single Cause" og mange andre... . Kender du dem allerede? Quizzerne er for det meste meget lette (for lette?) men ind imellem går man i vandet, hvis man ikke er opmærksom. Mange af spørsgmålene refererer også til virkelige begivenheder og personer - for eksempel er misinformationens overflødighedshorn, den snart forhenværende reality stjerne Donald Trump naturligvis i aktion i de mange tests, quiz og eksempler.

Illustration: https://crankyuncle.com/23-ways-to-mislead/.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Appen fungerer fordi den er på et niveau hvor de fleste kan være med, tænker jeg (skriv nedenfor hvad du selv tænker).

Jeg tror at mange jeg kan se f.eks. på facebook bliver forvirret over de tilsyneladende stærke og overbevisende (men uholdbare) argumenter af sølvpapirshattene, kunne have glæde en lille introduktion til de mest almindelige fupargumentations-teknikker. Bevares, bare fordi at man tror på chemtrails, Bill Gates corona, falsk månelanding og reptil-politikere, kan man jo sagtens have ret i noget femte. Alle kan have ret. Og somme tider er konspirationer jo virkelige - se bare her i Business Insider.

Men det handler ikke om hvad der sandt eller falsk, men om hvilken type argumentation der bliver brugt, og her tager sølvpapirshattene, coronaskeptikerne og klimabenægterne fat med begge hænder i misinformations-værktøjskassen. Jeg har en stor personlig interesse i at videnskaben fortsat er vores vigtigste hjælper i at finde hoved eller hale i det hele: samfundet, os selv, teknologien og dens konsekvenser, fremtiden.

Jeg synes det er dejligt at så mange mennesker interesserer sig for videnskab, og læser på livet løs om epidemiologi, vacciner, COVID19, PCR, 5G og nanotermitter, men vi kunne nok alle blive lidt bedre til at argumentere på saglig vis, og checke kilder lidt grundigere - og måske også respektere at forskere der har brugt mange år på at blive eksperter inden for et komplekst emne, taler med lidt større vægt end folk der har googlet det - også selvom de har "researchet" i flere timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så: forsk bare videre allesammen, og stil spørgsmål. Men afstå venligst for at blive en superspreder af misinformation (selvom det er nemt og sjovt). Overhold argumentationens trafikregler, så kan det være at vi bliver klogere og dygtigere med tiden, og måske endda kan løse nogle af de problemer der synes at vælte ind over os for tiden.

Glædelig 21. December!

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger