Nanojulekalender 2: 3D print et forskningsmikroskop
Dagens kalenderlåge er et virkeligt sjovt og interessant projekt, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Communications: en åben standard for modulære mikroskoper, der kan 3D printes! 3D printere er mere og mere uundværlige til at printe smådimser og ting man skal bruge i det daglige, ikke bare på forskningslaboratorier, men også hjemme og på arbejdspladser verden over. Her drejer det sig om en åben standard for avancerede og kraftfulde optiske mikroskoper (altså ikke dem du lige kan købe i BR), som sammensættes af frække små moduler der kan 3D printes. Det virker virkeligt sjovt og gennemtænkt, og for os her på etagen (der bruger rigtig meget optiske mikroskopi) meget spændende - hvis man kan få så gode resultater som vist i artiklen. Og især fordi man nemt kan lave om på mikroskopet.
Normalt køber man et dyrt mikroskop, der kan alt muligt, man måske eller måske ikke får brug for. Her er det vendt på hovedet. Man starter med sit problem - det eksperiment man vil lave - og printer så netop det mikroskop der skal bruges til at løse problemet. Ikke bare bare "Microscopy on Demand", men "Microscope on Demand"! Modulerne kan genbruges og kombineres på utallige nye måder, så man ender med at få helt andre funktionaliteter eller specifikationer ud af det. Det minder meget om den måde vi i forskningslaboratorier bygger opstillinger op til optik, dvs med lasere, linser, spejle, prismer og så videre på et optisk bord - for her er det alfa og omega (og alle bogstaver ind imellem) at de dyre komponenter kan genbruges og ændres, for vi ændrer og optimerer konstant på opstillingerne.
Anderledes er det med optisk mikroskopi, for her køber vi typisk et instrument der er designet så det kan så meget som muligt, men slet ikke omkonfigureres så drastisk som det 3D printede mikroskop kan. Og det er billigt! Forskerne bag arbejdet påstår at man kan bygge sig eget funktionsdygtige forskningsmikroskop for 400 euro. Og hvor man måske nok kan købe nogle billige kinesiske mikroskoper på internettet for samme pris, kan de ingenlunde hamle op med de store muligheder for at opbygge netop det mikroskop der er bedst egnet. Så er det ikke bare et filter man skifter, eller fokus der skrues på, men hele mikroskopet man "skruer" på i et eksperiment. Jeg forventer også at der vil dukke hjemme-printede versioner af dette mikroskop op rundt omkring. Det hele ligger på github, og artiklen kan læses gratis her: https://www.nature.com/articles/s41467-020-19447-9. Artiklen er skrevet af Benedict Diederich og medforfattere fra Friedrich-Schiller University i Jena, Tyskland.
Jeg vil være MEGET interesseret hvis nogen af jer der er fikse på fingrene og har forstand på 3D printing kunne skrive her nedenfor hvad de tænker om gennemførligheden af et sådant projekt.
