Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Når 930 HK bare ikke er nok

21. maj 2013 kl. 07:1416
Artiklen er ældre end 30 dage

SÅ kom sæsonen endelig rigtigt i gang og vi var meget spændte på hvad TC9eren kunne præstere med 350 Volt og Zilla-controlleren. Første mål var Legal Street race i Holeby (www.legalrace.dk eller www.streetcup.dk) men inden blev en hurtig prøvetur foretaget på vores sædvanlige teststrækning. På nær et hurtigt løst problem med bremserne forløb testen fint.

Racet i Holeby foregår over to dage med Night Race om aftenen fredag d. 10/5 uden publikum og hovedracet om lørdagen.

Udover UT og Glenn, var Motornissen også med. Han skulle teste sin nye el-drift-quad inden DHB, hvor meningen er at han skal køre opvisning på brænderpladsen. Batterierne er genbrug fra den pensionerede Silver Giant, så med en effekt tæt på 100 HK er der tale om noget af et vilddyr – hvilket vi også så flere eksempler på i løbet af de 2 dage.

Illustration: Privatfoto.

En ren helvedesmaskine på el – kan opleves på DHB 2013

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi valgte at køre to gange om fredagen med forsigtige indstillinger af controlleren (1500 motor amp og 700 batteri amp). Bedste tid blev 7,51 sek, hvilket var meget fint. Vi vidste, at vejret ville blive godt dagen efter, så der var ikke grund til at køre mere og risikere problemer. Som det sidste omprogrammerede vi controlleren til 1700 motor amp og 900 batteri amp så vi var klar fra starten af.

Pitten på Holeby Flyveplads

Der var udsigt til at vi skulle spendere natten i Motornissens ret smalle lukkede trailer, men jeg fik tiltusket os en plads i arrangørernes campingvogn, som stod tom for natten. Vi brugte aftenen på at tage nogle nat-billeder af bilen og den super flotte nattehimmel.

Om lørdagen begyndte den egentlige konkurrence og alle kan køre mod alle, som de vil – når dagen er omme ser man, hvem der har opnået de bedste tider i 8 forskellige klasser. Klasserne hedder eksempelvis Baghjulstrukken uden trykladning, Forhjulstrukken med trykladning, amerikanerbil osv. Vi var havnet i show class, som er en samling blandede biler, der ikke passer ind i de øvrige klasser og som i øvrigt er den hurtigste klasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Duellen: 400 el-HK mod 930 benzin-HK

Duel med en Dodge Viper

Ved et tilfælde kom vi til at line op mod en Dodge Viper V10, Twin Turbo med (skulle det vise sig) erklærede 930 HK (altså ikke nogen standard motor). Til de flestes overraskelse slog vi ham klart. Ved næste line-up spurgte vi, om han ville køre mod os igen og fortalte at der var tale om en el-bil. Det ville han godt og han forklarede noget om et kikset gearskifte som årsag til, at han havde tabt første run (videoen viser faktisk at det er rigtigt).

Remote video URL

Næste run kiksede han ikke noget gearskifte, men alligevel slog vi ham igen klart og vores kørte tid var nu nede på 7,11 sek! Men Viper-køreren ville alligevel gerne prøve endnu en gang og kom selv og spurgte om han kunne få revanche, hvilket vi selvfølgelig gerne ville. Vi vandt for tredje gang i træk. Men det allerbedste var at vores tid nu var 7,04 sek. – det svarer til en 0-100 km/h på under 3 sek.!!!

Vores tid blev den 5. bedste kørte tid ud af ca. 100 biler i de 8 klasser og det var egentlig noget bedre end vi havde turdet håbe på. Det skal i øvrigt nævnes at et par af Ingeniøren blog-læsere kom forbi i pitten og fik en snak – noget alle selvfølgelig er meget velkomne til at gøre.

Kl. 00.30 på Holeby runway

Men nu er vi ellers rigtig meget klar til DHB (Danmarks Hurtigste Bil) 31. maj - 2. juni på Vandel Flyveplads, hvor vi gerne vil tage revanche for sidste års fiasko. Her er der tale om ¼-mile bane og vi håber på en lav 11 sek. tid, men meget afhænger af, hvor godt banen bliver præpareret og dermed hvor godt grebet bliver.

Vores nye bagdæk. Bemærk strækmærkerne som er opstået efter kollapset af dækket som opstår i start øjeblikket.

Motorrenovering

På vejen hjem i bilen besluttede Glenn, at det nok var bedst at skille motoren ad og foretage en mindre renovering, bl.a. skulle kommutatoren drejes ned og spolerne skulle lakeres bedre. Motoren blev i sin tid samlet uden lak på de stof-omvundne spoler, fordi vi ikke var sikre på om de skulle have 12 eller 14 viklinger. Men med den stigende spænding bør de lakeres ordentligt. En anden årsag til renoveringen var også, at vi havde kørt to sæsoner uden at skille motoren ad og fordi vi under en af kørslerne havde observeret ringild (plasma der når fra det ene kul til det næste), hvor Zilla-controlleren havde lukket ned.

Afdrejning af kommutator

Ved samme lejlighed ville vi have motorens polfluxrør (yderrøret) overfladebehandlet i form af sandblæsning og maling. Stor tak til Gladsaxe Metalsliberi for hurtig ekspedition med sandblæsningen og til Motornissen for malingen.

Vi vil af sikkerhedshensyn også forsøge at få fat på en bremsekærm inden DHB ligesom vi også påtænker en wheelie-bar, så et evt. voldsomt forhjulsløft ikke kan lade sig gøre.

Speedline forlænger sponsorat

Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke John fra Speedline, der endnu en gang har valgt at støtte os. Speedline har været med os helt fra starten med Silver Dwarf og Giant, hvor vi fik diverse scooter-dele, der på det tidspunkt hjalp os i gang med disse køretøjer. Aftalen gælder for 2013 og 2014.

Resten af sæsonen

Nedenfor kan I se, hvor I evt. kan komme ud og se os køre:

Dato: 31. maj - 2. juni: DHB, Vandel Flyveplads – ¼ mile race m. TC9

Dato: 21. juni: Ingeniøren Housewarming, KBH – udstilling af enten TC9 eller Silver Bullitt

Dato: 3.- 4. august: Historic Grand Prix, Bellahøj, KBH – opvisning og udstilling m. TC9

Dato: 30.- 31. august: Mosten Race Day, Allingåbro – 1/8 mile race m. Silver Bullitt

Vi håber at møde nogle af jer I løbet af sæsonen. Og vi satser på at holde jer løbende orienteret her på bloggen.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
23. maj 2013 kl. 23:36

Altså:</p>
<ul><li>Vi er IKKE "grønne" og non-CO2 freaks</li>
<li>Vi skal IKKE producere nogen el-biler a la TC9eren</li>
<li>Vi er vilde med benzinbiler og -motorcykler, især de hurtige, Glenn har 735 HK Chevy, jeg har en Ducati 888</li>
<li>TC9/Silver Bullitt kan køre 25 km på en opladning - nok til en tur til bageren, men ikke mere, med andre ord er batteripakken KUN skabt til en ting: Dragrace!!!

Den er modtaget, og jeg trækker i land.

Min reaktion kom, baseret på:

"Okay min fejl, men jeg har heller ikke 2 mio kr. til en Nissan -

for slet ikke at tale om værkstedsregningerne og forsikringen

"

Det får det lidt til at lyde som om, at I kan lave det samme, bare meget billigere, ikke? :-)

Men med din forklaring trækker jeg, som sagt, uden videre bare i land.

My bad!

NB: Ved ikke, hvorfor der har sneget sig Courier font ind i indlægget. Not my bad ;.-)

14
23. maj 2013 kl. 21:53

Det virker som om der er behov for at forklare hvad essensen er for True Cousins: Vores eneste virkelige formål med TC9eren og dragbiken Silver Bullitt (og dennes forgængere) er at køre el-drevet dragrace og slå verdensrekorder under NEDRA - vi holder p.t. 5 rekorder, se evt. mere på www.nedra.com. Vi er samtidig dybt fascinerede af hvor vildt og velegnet el er til dragrace og vi ønsker at dele denne fascination med andre (og ultimativt få andre i gang med at køre el-dragracing). Men menigmand kan ikke forholde sig til nogle tider, så for at sætte TC9erens accelarationsevne i relief, har vi valgt at lave sammenligningen med Viperen. Og bedømt ud fra hvor mange der har læst og kommenteret dette indlæg, har det i et eller andet omfang virket.

Altså:

  • Vi er IKKE "grønne" og non-CO2 freaks
  • Vi skal IKKE producere nogen el-biler a la TC9eren
  • Vi er vilde med benzinbiler og -motorcykler, især de hurtige, Glenn har 735 HK Chevy, jeg har en Ducati 888
  • TC9/Silver Bullitt kan køre 25 km på en opladning - nok til en tur til bageren, men ikke mere, med andre ord er batteripakken KUN skabt til en ting: Dragrace!!!
13
23. maj 2013 kl. 14:46

Jeg er inkarneret Benzin-Hoved, men et el-bil projekt som dette..., dét tror jeg på. Det har mere fornuft, end noget andet fra især Dansk side. Problemet er dog især vores politikere, der ikke bryder sig om denne type "garagebygget" innovation.

Nej-sigere er det desværre alt for let at finde.

Hvilket formål skaberne af denne el-bil end måtte ha', så vil deres arbejde smitte af, hvis det får lov. Havde vi haft virkeligt innovationsønskende myndigheder, kunne det være interessant, at opleve bilens kvaliteter (el-motor/drivværk - ikke Nettopose lasteevne) i hverdagstrafik. Sådan en tilladelse er dog umulig at få, selv på en Buggy-bund.

12
23. maj 2013 kl. 01:06

Re: Okay min fejl, men jeg har heller ikke 2 mio kr. til...</p>
<p>Du har da virkelig misforstået essensen i projektet.

Tre svar:

  1. (essensen i projektet) Som er hvad?
  2. Nej, det har jeg netop ikke, og...
  3. ..., hvis jeg har ret, og det hele handler om CO2, og kun om CO2, så er projektet latterligt, fordi CO2 ikke har nogen nævneværdig indflydelse på klimaet. Hvis det derimod handler om at skabe et billigt alternativ til benzinbiler, så har de lang vej igen.

... men det er stadig et spændende projekt. Gad godt sidde i sådan en EL-raket :-)

11
22. maj 2013 kl. 23:34

Du har da virkelig misforstået essensen i projektet.

10
22. maj 2013 kl. 23:11

Okay min fejl, men jeg har heller ikke 2 mio kr. til en Nissan -</p>
<pre><code>for slet ikke at tale om værkstedsregningerne og forsikringen
</code></pre>
<p>

Skulle jeres bil udvikles kommercielt og i serieproduktion (med den kæmpe 'aufwand' der følger med det), med samme sikkerhedsudstyr, stabilitet, komfort og luksus... for slet ikke at tale om al den elektronik og 'intelligens' der gør den til en af verdens absolut hurtigste på Nürburgring'en, så ville prisen temmelig hurtigt snige sig derop, hvis ikke langt, langt over.

Nissan gør, med deres serieproducerede GT-R, hvad praktisk talt ingen andre bilproducenter har kunnet: At lave en superbil, for 'relativt' få penge.

Jeg tror ærlig talt ikke, I kan gøre dem det efter, hjemme i garagen.

Slet ikke, med alle de parametre, der skal opfyldes. Luksuriøsitet, stabilitet, banefærdighed, ensartethed, etc. etc.

Det kan godt være, at I bliver i stand til at lave én eller to one-offs, der kan banke GT-R'en i et drag-race (engang), men jeg vil gerne se jer lave en serieproduceret bil, der kan hamle op med den på Nürburgring og samtidig fungere, som en helt almindelig familiebil man handler ind i i Netto lørdag formiddag.... og uden millarder i statslig støtte, som f.eks. Tesla.

Sorry, men det er I langt, langt, langt fra at kunne.

Jeg synes jeres projekt er spændende, men desværre også at I lægger op til, at alt andet (benzin) der kører på vejene bare er noget forældet skrammel, som I indhenter og overhaler lige om lidt.

Det er det ikke og det gør I ikke.

7
22. maj 2013 kl. 09:15

at Teslas næste model efter Model S og Model X i 2014 (som begge er top luksusbiler), så vil der komme en mere familiebilsagtig model til færre penge, måske til 3-400.000 kr. Tesla gør så utrolig meget mere for el-bilernes omdømme end resten af el-bils producenterne gør tilsammen. Men der er tale om et langt sejt træk...

6
22. maj 2013 kl. 08:24

Familiebilsindkøberen er jo stadig for det meste en mand, der hellere ville have haft en Viper end en Ford Galaxy, og derfor er en el-bil jo ikke så sexet, hvis det er en lille Nissan der lyder som en symaskine. Men hvis folk pludselige har været til DHB og set en elbil give de andre baghjul og lave burnout, så er det måske pludselig ikke så usexet endda. Når så prisen på de rigtige har taget et dyk, og rækkevidden er ved at være iorden - ala de store Teslas, så skal de sgu nok blive solgt.

Og I vil have gjort en masse! Respekt.

5
22. maj 2013 kl. 00:23

Tell me about it : ) Jeg har fuld sympati for begrænsede midler. Et par stive professorer i Aalborg uni fik 14 millioner kroner i 2009 til et 3 årig projekt til at udvikle fremtidens elbilsteknologier. Intet kom ud af det. Men I kan ikke få en krone hvis I søger. I kan ikke få 500000, I kan ikke få 100000, I kan ikke få 10000kr, I kan ikke få 1000kr. Hvis I vil gøre verden bedre skal I først kæmpe med kapitalismens slaveri og så kan I bruge hvad tid og penge der er til overs til at gøre verden bedre. Dette er en regeringsopgave men det er private der løser verdens problemer trods regeringer. Who Killed the Electric Car var private, Al Gore's An Inconvenient Truth var ironisk nok privat, Tesla Motors var privat, Killacycle var privat, Wrightspeed X1 er privat.

Martin Lidegaard har ligefrem travlt med at sabotere miljøfremskridt.

Jeg kalder Veyron dum netop fordi det er et tungt skrummel med tåbelig pris og en ganske billig elbil kan køre cirkler omkring den. Jeg har foragt for den og den fortjener at blive udmyget af billige elbiler. David vs Goliath.

4
21. maj 2013 kl. 23:52

for hvis vi havde det, kunne vi snilt bygge den hurtigste bil i verden. Alt all-out, top of the World drag racing handler mere eller mindre om en ting og det er hvem der har den største pengepung/rigeste sponsorer - uanset om det er benzin eller el. Vi bygger det meste selv og udnytter de ressourcer vi har til det maksimale. Det som er interessant her er bl.a. hvor hurtig vores EL-bil er ift. til diverse BENZIN-biler, hvor der er brugt LANGT flere penge på f.eks. motoren alene end hele vores samlede budget og alligevel kan vi slå dem i et dragrace. Og i øvrigt håber vi også på at komme under 10 sek. til næste år, men det kræver forskellige tiltag som f.eks. et stålbur rundt om føreren, endnu flere batterier (hvis vores sponsor vil være med) og en gearkasse efter egen konstruktion (med mindre vi kan få én sponseret).

En dum Veyron koster 25-30 mio på danske plader. Vores TC9 er en folkevognsbund med en glasfiberkarrosse indkøbt for kr. 10.000,- i DBA. Så har vi fået en 100 kg gaffeltruck motor foræret samt et kraftigere bagtøj fra en Corvette og sammen med en sponseret batteripakke (som vi også bruger i motorcyklen) og en controller, har vi en bil der lige nu kører 0-100 på ca. 3 sek. Prøv at finde en bil der kan accelerere lige så hurtigt til under 5 mio kr.

3
21. maj 2013 kl. 21:30

men desværre kun 1/8 mil. Skal gerne under 10 på quarter for at den kan kalde sig reelt hurtig så den ikke kan slåes af en dum Veyron eller lignende. Under 10 er vist også verdens hurtigste elektriske gadebil så. Omend der vist ikke er en quarter mile tid for Rimacs slæde endnu.

2
21. maj 2013 kl. 12:05

Kommer i også og viser den frem til kulturnatten?

1
21. maj 2013 kl. 09:28

Tak for bidraget.