Modeller er roden til alt godt
I eventyr indgår der tit borge i fortællingen. Det gælder også for det potentielle idéeventyr, som teamet bag kørestolen/rollatoren Flexi walk satte i scene ved Startup Weekend Borgen. Med hjælp fra en fuldt ekviperet Fablab-truck konstruerede de en håndgribelig model af deres produkt og vandt.
I disse uger forhandler de med flere interesserede virksomheder
Det startede med et blankt papir og tanker om noget helt andet. Men det ligner mere og mere et potentielt erhvervseventyr, eller idé- og modeleventyr om man vil, som af alle steder tog fart i Fællessalen på Christiansborg og i Teknologisk Instituts fablab-truck ude foran ”Borgen”.
Scenen var Startup Weekend Borgen - www.swborgen.dk -, et internationalt iværksætter-koncept, som via løsgænger Uffe Elbæk havde fundet vej til det danske parlament og med frivillige entreprenelle kræfter som arrangører slap 100 iderige og iværksætter-sultne studerende og godtfolk løs på til sidst 15 ideer i teams over tre dage i alt.
Undervejs med sparring, debat og inspiration fra erhvervsfolk, coaches og folketingspolitikere. For til sidst at kåre tre vindere i forskellige kategorier.
Efter sigende har de første 1.000 startup weekends kastet 8.000 nye virksomheder af sig.
Fablab TI og Opfinderrådgivningen var rykket i ind på Christiansborg Slotsplads sammen med vores kollegaer fra Nano- og Mikroteknologi fra Teknologisk Institut. For at hjælpe deltagerne.
I tre dage holdt vi foran Christiansborg ud mod kanalen med vores glasdøre åbne og præsenterede samtidig fablabbets muligheder for folket, der droppede ind og de turister, der alligevel var på sightseeing i nabolaget.
De kunne opleve laser- og folieskærer, 3D-printere og CNC-fræser plus en masse materialer og håndværktøj. Så meget om kulisserne.
Konceptet blev udskiftet med et produkt
Ind på denne scene trådte modelbyggeren Daniel fra Holbæk, som endte med sammen med et team på i alt fem personer at levere startup-weekendens eneste produktidé og gøre det med sådan en gennemslagskraft, at de vandt prisen for ideen med størst forretningspotentiale.
I øvrigt et potentiale, der allerede få dage efter weekenden manifesterede sig i henvendelse fra en virksomhed, der er interesseret i at købe, producere og sælge deres produkt, Flexi walk, som kort fortalt er en kørestol, der kan laves om til en rollator i én bevægelse.
Men det startede et helt andet sted.
Daniel var blevet opfordret til at deltage af en ven på Linkedin. Han er ellers ikke meget til konkurrencer, men tjekkede med arrangørerne, hvordan det stod med rettigheder og offentliggørelse af ideerne i Startup-weekenden, og valgte så at springe til, da det var på plads.
Daniel brugte det mest fredagen til at lurepasse og lytte til de over 50 pitches på ideer, som alle sammen var baseret på apps, software, hjemmesider og koncepter. En del af dem indenfor velfærds-løsninger. Han luskede også over i fablab-trucken og sludrede om opfindelser og isenkram.
”Efter at have hørt de andres pitches, tænkte jeg, at jeg ville falde igennem med et produkt, og kørte egentlig hjem mod Holbæk, men blev ringet op og bedt om at komme tilbage til teamet, hvor vi så prøvede at udvikle et koncept for ”generationsskifter i udkantsdanmark,” fortæller Daniel.
Med hans arbejde som modelbygger af produkter for virksomheder var det ikke lige der, at hånden og ånden mødes mest oplagt. Der gik meget debat i konceptet. Det endte med, at Daniel lørdag morgen bad arrangørerne om lov til at splitte gruppen i to, med tre deltagere i hver, og så køre videre med en produktidé. Det fik de grønt lys til.
I løbet af morgenen fandt Daniel så på ideen til at designe en kørestol, som kan omformes til en rollator i én bevægelse. Det endte med, at de to halve teams begge ville være med, og de fortsatte som ét friskt og hårdtarbejdende team.
”Jeg havde ikke ideen med ind på Christiansborg, men jeg har tidligere arbejdet sammen med en designer om at udvikle en lækker kørestol. En som vi selv ville have lyst til at bruge som gamle. Så slog det klik der lørdag over kaffen og jeg tænkte, at det ville blive mere attraktivt, hvis du kunne kombinere kørestolen med anden brug. For eksempel som rollator,” siger Daniel.
Teamet delte sig op, og Daniel plus et par af de andre slog lejr i fablab-trucken, hvor de sammen med opfinderrådgivere og 3D-tegnere udviklede på Flexi walk- tegningen og modellen. Sidenhen blev de hjulpet videre af en frivillig industriel designer, som var til stede på eventen.
Modeltegninger i flere tempi
”Vi havde arbejdet på en fed 3d-tegning, som vi fik lavet i fablab-trucken. Men den industrielle designer kunne se, at den ville miste noget af sin styrke i den konstruktion. Det diskuterede vi så i forhold til, at den skulle holde sin bløde og runde linjer. Det var et mål, at den udtrykker noget blødt og rundt og ikke associerer kørestol.,” fortæller Daniel.
Teamet troede, at det kunne lade sig gøre at printe den færdige tegning i 3D. Men de måtte sande, at der er for mange løsdele i konstruktionen til, at det ville kunne lade sig gøre på den tid, de havde til rådighed. Delene ville stå i kø ved plastiktråden.
De skiftede taktik og gik over til at bruge laserskærer og byggede først modellen af pap og sugerør og stof. Så lavede de en anden i ståltråd og den tredje model blev lavet af mdf-træ, pap og ståltråd. Det tog relativt kort tid. Og så var der noget teste på og vise frem.
Så stod der noget håndgribeligt foran juryen
Så stod den der modellen lige foran juryen på bordet, da der var fremlæggelse søndag aften, mens mørket faldt på udenfor Christiansborg mure. Ved siden af modellen lå ark med alle de nødvendige tal omkring økonomi for produktet, som teamet have regnet dem sammen. Det eneste der var på deres fem PowerPoints var billeder.
Fremlæggelsen skete som en dialog mellem to fra teamet, og som Daniel husker det, stillede juryen ikke et eneste spørgsmål. De sagde blot ”Okay” og har bagefter fortalt, at de tog beslutningen om, at Flexi Walk var et vinderprojekt, før de satte sig hen og voterede.
”Jeg tror, det havde kæmpe betydning for sejren, at vi havde lavet en illustrativ model i fablab-trucken fra Teknologisk Institut. Den er en miniature af, hvad vi tænker og forestiller os, som folk kan forholde sig til. Det er altid nemmere at sælge et produkt end et projekt, specielt hvis du har lavet en model. Det er håndgribeligt, og man kan røre ved det. Det oversætter ideen til virkelighed,” siger Daniel.
Han tror også, at teamet scorede på at udtrykke deres drive og passion.
Man kan ikke vende et gammelt menneske med en iPhone
”Det udtrykker, at du tror på din idé, når du laver en model eller en prototype af den,” siger Daniel, der synes, det var overvældende, hvor mange af startup-weekendens ideer og koncepter, der var båret af apps, software og hjemmesider.
”Hvad fanden gør de, hvis strømmen ryger?”, spørger han retorisk og undrer sig over, at alle de friske bud på velfærds-løsninger i konkurrencen skal være så teknologidrevne.
”En iPhone kan da ikke vende et gammelt menneske i sengen. I min verden ville det være stærkt, hvis vi kunne kombinere vore dages knowhow med produktionshåndværket fra for 50 år siden”, siger Daniel med ild i øjnene.
Virksomheder viser interesse
Få dage efter konkurrenceslut fik Daniel lavet en Dialogsøgning hos Patent- og Varemærkestyrelsen for at sikre sig, om de centrale principper i deres produktidé var ny i patentmæssig forstand. Der blev ikke fundet noget, som bremser dem i deres videre færd.
En færd der er ved at udvikle sig til noget større. To virksomheder har handlet hurtigt og er gået i dialog om at realisere Flexi walk og producere det.
Daniel er gået i gang med at bygge funktionelle prototyper. Teamet har de interne aftaler om rettighederne ved en realisering på plads.
Teknologisk Instituts Udsendte kan se tilbage på, at samtlige 15 team fra Startup Weekend Borgen brugte det teknologiske mobile fablab til deres præsentationer.
Alt fra logo- og produktdesign til mekanisk konstruktion - fx så også en motions-app dagens lys i løbet af halvandet døgns arbejde i trucken.
For os er det en god historie, om hvor godt det gav mening at pakke fablab-værkstedet sammen og køre dem et sted hen, hvor ideerne bliver udklækket og udviklet.
”Det var et morderligt godt aftryk vi fik sat inde foran Christiansborg og vores bidrag til opbygning af vinderteamets konstruktion og prototype har været uvurderlig. Daniel fra teamet har takket for en prægtig indsats,” siger Kasper Birkeholm Munk, der er teamleder i opfinderrådgivningen og Fablab TI.
”Enhver idéhaver står sig meget bedre i mødet med en virksomhed om realiseringen af ideen, når han kan fremvise en fysisk model i flot visuel fremtoning", siger Kasper Birkeholm Munk.
