Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mig og min robot (1)

9. august 2015 kl. 00:5244
Artiklen er ældre end 30 dage

Da vi havde købt vores byggegrunde og fået ryddet brombær og indkøbsvogne af vejen, begyndte jeg at overveje vedligehold af arealet på den lange bane.

Den indlysende og helt naturlige løsning ville være en havetraktor.

Det koster omkring 20-100.000,- afhængig af hvor meget midlivskrise man lider af, hertil benzin, årlige service-eftersyn osv.

Dertil X timer hvor man sidder og rasler rundt på dyret hver gang man skal slå græsset -- hvilket holdt op med at være sjovt for mig dengang benzin kostede 1.75/liter i Brugsens automat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men jeg havde sådan set forligt mig med min skæbne, et samlet græsareal på 5.000 m² er ikke noget man tager med en håndskubber.

Jeg brugte en del timer på at surfe ud i underlige hjørner af nettet, i håbet om at finde nogen der havde bygget en kompetent elektrisk havetraktor, så jeg kunne slippe for larmen, luftforureningen og for med cykel at hente flydende kulbrinter til min havetraktor - Især dette sidste synes jeg ville være fjollet.

Der er folk ude i den store verden der laver havetraktorer med batterier og teknologien er efterhånden ved at være på plads, men dem der har forstand på det, USA (= Lithium batterier), vil ikke rode med CE mærker og dem der ikke har, Kina (= blybatterier), vil jeg ikke have noget med at gøre.

Jeg kan godt forestille mig at i rigtige mandfolks fremtidsmareridt, dvs. når forsikringsselskaberne brandbeskatter folk der vil klamre sig til deres eget rat, bliver havetraktoren benzin-osens sidste sidste bastion og derfor er det ikke helt indlysende for mig om Elon Musks batteri-revolution kommer til at slå igennem på dette niche-marked ret hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset hvad, det kunne jeg ikke gå og vente på revolutionen i mange år, uden at betale prisen i timer med en (batteridrevet) buskrydder.

Kompromisset der var under udarbejdelse var at købe en brugt havetraktor og håbe at når den kunne erstattes med noget mindre debilt når den var udtjent.

Jeg havde også spottet robotplæneklipperne, men det jeg havde set lignede noget meget dyrt plastic-skrammel og anmeldelserne var alt andet end henrykte.

Men nørd som jeg er, gav jeg mig til at researche emnet.

Det første man opdager er at Husqvarna har patenteret hele emnet og malker monopolet for alt hvad det er værd: Rent prismæssigt er mig gæt at en Husqvarna koster ca. 10-20 gange mere end kostprisen på stumperne der er i kassen.

Jeg kan ikke påstå at jeg er imponeret over værkshøjden i mange af patenterne og det ligner på alle måder præcis den situation patenter netop ikke skulle lede til: Et stort firma bruger sine rigelige resourcer til at monopolisere et nyt virkefelt, konkurrencen, den teknologiske udvikling og forbrugerne til skade.

I mit tilfælde var sagen endnu mere speget: Kun Husqvarnas topmodel var relevant for det areal vi taler om - til en listepris 33.000,-

Jeg var lige ved at opgave projektet helt, da jeg gav mig til at læse manualer på nettet: Det er tydeligt at Husqvarna overhovedet ikke prøver at bibringe en forståelse af hvad der faktisk foregår.

Brugermanualerne indeholde nogle usammenhængende fakta, illustrationer og fejlsøgningsforslag, men intet der tillader en (kommende) ejer at danne sig et egentlig billede af hvordan maskinen virker og derfor heller ikke muligheden for at gennemskue noget som helst om hvorledes (eller ikke) maskinen vil komme til, eller kan bringes til, at virke i et konkret tilfælde.

Jeg vil ikke påstå at det hjalp særligt meget at læse patenterne, men i det mindste kunne man dog danne sig et omrids af hvad pokker det var der foregik.

Men alt i alt, jeg havde stort set afskrevet plæneklipper-robotter som en mulighed ... Indtil Husqvarna satte topmodellen på tilbud med 25% rabat - det forandrede kalkulen gevaldigt.

phk

44 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
46
19. august 2015 kl. 20:04

Min legekammerat El-Peter har købt en el- rider fra Huskvarna, der er også blybatterier. 3 stk Trajan 12V. (Golfvognsbatterier) Når du efter flere år har slidt dem ned og solgt resterne til Stena Kan du uden større besvær montere LiPo4 eller hvad der er til rådihghed til den tid. Den klipper bedre en min fossilklipper af samme fabrikatog størrelse. Det er dog det problem at du selv skal sidde på "dyret" Til gengæld kan den fungere som trækdyr til diverse have og arbejdsvogne matriklen. OleV

45
18. august 2015 kl. 12:51

Jeg mindes at have set følgende løsning på store plæner:

Man køber en motoriseret plæneklipper med fremdrift. Man sætter 2-3 pæle midt på plænen, binder plæneklipperen til den ene via en lang snor, låser speederen og lader den klippe i den spiral, der opstår, når snoren vindes ind omkring pælene.

Kanten udenom den cirkel, der klippes på den måde, må man tage manuelt, men en snedig havearkitekt kan sikkert lave plænen, så den ret præcist kan dækkes at et lille antal overlappende cirkler.

44
10. august 2015 kl. 18:47

når plænen skråner, har sjove hjørner og småhuller

Har anskaffet en sådan. Småhuller har ikke været et problem. Den kan godt klare de ca. 20 - 25% stigning. Den jeg har, Workx Landroid, ser ud til at være en 'klon'. Den har en meget tiltalende pris. Rygter siger at Husqvarna har forsøgt at få den forbudt. Det er muligt at opdatere SW. Har prøvet. Det virkede. Den kommer fint igennem en smal "kanal" jeg har og klarer også "mærkelige hjørner" og "øer" med frugtbuske. Den kører "lige ud" indtil den når kanttråden hvorefter den svinger. "Lige ud" er i praksis en lidt kurvet bane. Den er samtidigt meget støjsvag. Dens primære ulempe er, at den ikke kan klippe til kant. Er dog "stukket af" et par gange, årsag ikke kendt. Her er det så en fordel at den ikke vejer for meget, når den skal hentes hjem. Poul Henning, kunne din løsning måske være to lidt mindre maskiner, der kører på skift? Den ene kører, den anden lader. Det ville måske gøre udvalget større? Jeg ved godt at det er et problem med flere "snore rundt", men det kunne der nok også findes en løsning på med nogle forseglede relæer.

43
10. august 2015 kl. 14:17

Kan man eksempelvis fange den i en geometri, hvor den kommer til at at køre uhensigtsmæssigt længe i det samme trekantmønster?

En i min familie har også haft en husqvarna de sidste par år, dog ikke top modellen.

Dens køre mønster virker meget random, men set over et par dage så kommer den faktisk rundt over alt i en have der har mange buer og smalle steder mellem de forskellige områder.

Det er meget sjældent den kører mere end et par meter ligeud, den har det med at dreje af til tilfældige retninger hele tiden. (Det er sikkert ikke tilfældigt, men ligner det) :)

Den er stort set lydløs, så den kan uden problemer trille rundt det meste af dagen.

Den største udgift har været de små klinger den klipper med, de skal skiftes jævnligt.

Så i praksis, virker ihvertfald husqvarna's robot-klippere godt i praksis, har ingen erfaring med de andre mærker.

41
10. august 2015 kl. 08:29

Interessant. Jeg har også tænkt på en klipperobot, men tror ganske enkelt ikke på, at det virker ordentligt i praksis når plænen skråner, har sjove hjørner og småhuller osv.

Vil den ikke også nærmest skulle køre konstant, dvs. når ikke den lader op? Den er næppe så effektiv som en manuel slåning, da den vel kører på kryds og tværs, så det vil tage en del timer at slå stor så en plæne.

Glæder mig til at følge dine erfaringer.

38
10. august 2015 kl. 07:10

Alternativt burde der vel kunne laves en nøglebrik eller startnøgle af en art, som kan sidde i dit eget nøglebundt.

Så kan tyveknægtene jo prøve at spørge, om de må "låne" nøglen, hvis de tør.

Det kræver dog nok en del elektronik og software...

Selvfølgelig hjælper det intet, hvis maskinen bliver stjålet til reservedele.

34
9. august 2015 kl. 20:58

Nej, den er stadig død indtil du taster den rigtige pin-kode.

Nu hvor vi er ved de konkrete features:

Ved "dyret" hvor den har været på græsplænen, eller kører den bare tilfældigt i rette linier (eller buer?) ind over plænen, og skifter til en ny retning, hver gang den når afgrænsningskablet, uden at vide om den passerer et sted, hvor den lige har været.

Kan man eksempelvis fange den i en geometri, hvor den kommer til at at køre uhensigtsmæssigt længe i det samme trekantmønster?

33
9. august 2015 kl. 20:33

Nej, den er stadig død indtil du taster den rigtige pin-kode.

Okay - vidste ikke den havde et tastatur - men så er der jo noget med at man med noget spray og noget UV-lys, kan se hvilke taster der har været mest brugt, og dermed begrænse kombinationsmulighederne til det overkommelige.

For 10 år siden havde jeg en Citroen Xantia med pin-kode lås. Efter nogle år var overfladen slidt af de taster der indgik i pin-koden. ;-)

28
9. august 2015 kl. 18:32

Så derfor er det omsonst at tyve dem :)

Man skal vel bare tyve ladestationen med, og så undgå at den bliver nulstillet, eller hva'?

(Men det gør den måske allerede når man klipper strømforsyningen)

Ladestationen har man dog mulighed for at forankre solidt, så den ikke er let at rende med.

29
9. august 2015 kl. 18:34

Hej Poul-Henning

Hvorfor bygger du ikke din egen robot plæneklipper[flåde] og udgiver det på web og fortæller om det i "Mig og min robot[flåde] 9" :-) Med trådløs genopladning. (Til den tid er Husqvarnaen slidt op?)

Du kan helt sikkert gøre det bedre end denne modificerede barbie-jeep:

DIY Robot Lawn Mower:https://www.youtube.com/watch?v=zuXqg4q3cQ8DIY - Build a robot lawnmower:https://blogs.howstuffworks.com/2009/09/24/diy-build-a-robot-lawnmower/

How to make your own robot lawn mower:https://sites.google.com/site/diyrobotlawnmower/

Ardumower - Do-It-Yourself robot lawn mower project:https://www.ardumower.de/index.php/en/Citat: "... Attention! Wir are looking for C++ programmers for this great Open Source Project - Please leave us a message in the forum if you can support our development team :-) ..."

How not to build a robotic lawnmower:https://hackaday.com/2011/08/25/how-not-to-build-a-robotic-lawnmower/

Farlig - blotlagte roterende knive: Insanely autoCut Robot Lawn Mower:https://www.intorobotics.com/insanely-autocut-robot-lawn-mower/

A robot lawnmower. Cut your grass while drinking a beer in a chair!:https://spt06.chez-alice.fr/01/lawnmower.htmSolar Lawnmower robot:https://spt06.chez-alice.fr/01/accueil.htmhttps://hackedgadgets.com/2007/03/23/robots-by-hubert-solar-lawnmower-and-mop-bot/

Arduino R/C Lawnmower (painted):https://www.instructables.com/id/Arduino-RC-Lawnmower/Vol. 22: Lawnbot400:https://archive.makezine.com/22/rclawnmower/

Inductive guidance:https://web.archive.org/web/20130719052307/https://www.agve.se/page/by_desc/inductive-guidance

DIY Robot Lawn Mowerhttps://www.youtube.com/watch?v=A3A06CJjeP8

How to Hack a Roomba into a Robot Lawn Mower:https://hacknmod.com/hack/howt-to-hack-a-roomba-into-robot-lawn-mower/https://hackingroomba.com/https://hackingroomba.com/code/micro/https://hackingroomba.com/code/embedded-linux/https://www.robotiklubi.ee/_media/kursused/roomba_sumo/failid/hacking_roomba.pdf

Halvfabrikata:

Roboduino With Atmega328 (Freeduino):https://www.emartee.com/product/41952/https://store.curiousinventor.com/media/images/kits/roboduino/roboduino_v1_16_schematic.pdfRoboduino KIT - Servo Ready Freeduino (Arduino Compatible)https://store.curiousinventor.com/roboduino-kit-servo-ready-freeduino-arduino-compatible.htmlhttps://store.curiousinventor.com/roboduino-assembled-servo-ready-freeduino-arduino-compatible.htmlhttps://store.curiousinventor.com/roboduino-pcb-without-silk-screen.html

.10. april 2014, Vil du bygge din egen robot eller raket? Her har du NASA's kode - helt gratis. Her kan du få fingre i store mængder af NASA's kode - kvit og frit.https://www.computerworld.dk/art/230638/vil-du-bygge-din-egen-robot-eller-raket-her-har-du-nasa-039-s-kode-helt-gratisCitat: "... De tæller blandt andet kode til projekt-styrings-systemer, design-værktøjer, data-håndtering og billed-håndtering, ligesom koden til forskellige typer robot-systemer og intelligente automatiserings-systemer vil blive offentliggjort. ..." Kig under projekter:https://code.nasa.gov/

.

Der må være nogle styresystem design, som kan genbruges herfra?:

Paparazzi:https://wiki.paparazziuav.org/old:https://paparazzi.enac.fr/Citat: "... Paparazzi is a free and open-source hardware and software project intended to create an exceptionally powerful and versatile autopilot system for fixedwing aircrafts as well as multicopters by allowing and encouraging input from the community. The project includes not only the airborne hardware and software, from voltage regulators and GPS receivers to Kalman filtering code, but also a powerful and ever-expanding array of ground hardware and software including modems, antennas, and a highly evolved user-friendly ground control software interface. ... All hardware and software is open-source and freely available to anyone under the GNU licencing agreement. ... The key feature of the paparazzi autopilot is its unique combination of infrared thermopiles and inertial measurement for attitude sensing, providing a robust and accurate attitude estimate that requires no ground calibration and can recover from any launch attitude. ... The Paparazzi UAS project is now being used and developed at ENAC University.

  • A debian repository containing some packages not in the official distribution and required to run Paparazzi.
  • PaparazziX Ubuntu based live CD is available from the paparazzix directory. ..."

https://github.com/paparazzi/paparazzi

.

https://diydrones.com/Citat: "... This community is the home for everything about amateur Unmanned Aerial Vehicles (UAVs). ..."

May 1, 2010 ArduPilot Mega:https://diydrones.com/profiles/blogs/ardupilot-mega-home-pageCitat: "... ArduPilot Mega is an open source, Arduino-compatible, pro-quality autopilot. It is the most advanced IMU-based open source autopilot available today, and provides an entire UAV control system with sciptable missions with 3D waypoints, in-flight uploading of commands and powerful ground station software. ..."

Welcome to the Open Source Next Generation Multicopter:https://ng.uavp.ch/FrontPagehttps://ng.uavp.ch/forum/viewtopic.php?f=16&t=525https://ng.uavp.ch/Features

.

Aggressive Quadrotor Part IIhttps://www.youtube.com/watch?v=geqip_0VjecAggressive Maneuvers for Autonomous Quadrotor Flighthttps://www.youtube.com/watch?v=MvRTALJp8DMhttps://www.youtube.com/watch?v=S-dkonAXOlQVery Aggressive Quadrotor (Parody)https://www.youtube.com/watch?v=sJbtgKB3nok

UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA GRASP LABhttps://web.archive.org/web/20130308055545/https://vicon.com/company/documents/UPENNGraspLab.pdfQuote: "... Each quadrotor is equipped with an IMU (Inertial Measurement Unit) sensor to measure its angular velocity, and affixed with four passive optical markers that are tracked by 20 Vicon MX T40 cameras set up in a 5 X 5 X 5 meter volume. The Vicon motion capture system feeds position in space of a quadrotor into the lab’s computer-driven navigation system ..."https://www.youtube.com/vicon100GRASP lab demonstrates quadrotors (w/ Video):https://www.physorg.com/news198481187.htmlCooperative Grasping and Transport using Quadrotors:https://www.youtube.com/watch?v=YBsJwapanWICooperative Grasping and Transport using Multiple Quadrotors:https://www.seas.upenn.edu/~dmel/mellingerDARS10.pdf

30
9. august 2015 kl. 18:38

Glenn Møller-Holst

Selvom man starter nedefra og scroller opad, er man aldrig i tvivl om hvem afsenderen er til disse kilometer-indlæg med utallige links. ;-)

Mon ikke ing.dk med læsere, kunne holde en uges ekstra ferie eller to, hvis vi skulle læse alle disse links?

27
9. august 2015 kl. 18:24

Nogle af mine venner påstår at det er et problem ? Har folk herinde nogen erfaringer med dette og hvad kan man gøre for at undgå dette ?

Alt stjæles - også havetraktorer.

Et måske større problem, er at plænerobotterne i stigende grad er begyndt at forvilde sig ud af haverne, og ud i den offentlige trafik, hvor de har taget forskud på æraen for de "selvkørende biler". ;-)

https://ing.dk/artikel/robotplaeneklippere-paa-afveje-i-sverige-177013

26
9. august 2015 kl. 18:19

Så derfor er det omsonst at tyve dem :)

25
9. august 2015 kl. 18:13

Nogle af mine venner påstår at det er et problem ? Har folk herinde nogen erfaringer med dette og hvad kan man gøre for at undgå dette ?

24
9. august 2015 kl. 16:17

Med en hurtigkørende/effektiv maskine er tiden minimeret (ikke så meget som robotten) og ved at dele, kan indkøbspris holdes nede.

Der er da intet der slår robotten. Sidst vi besøgte slotshaven omkring Gråsten Slot, konstaterede vi at man har sat robotter, præcis mage til PHK's, til at slå alle græsarealerne (én robot på hvert areal, afgrænset af stierne og bedene).

Ingen støj, ingen luftforurening, ingen lønomkostninger, og trods kongelige krav til udførelsen, har plænerne aldrig været så velholdte som nu.

Danfoss har dem også kørende på de større græsarealer, eksempelvis foran hovedbygningen i Nordborg.

At det stadig er greenkeepere, og ikke robotter, der holder plænerne på golfbanen ved Benniksgård, skyldes primært at de ikke kan have dem kørende, mens der er spillere på banen, og sekundært fordi de ikke kan tykke golfbolde.

Det sidste ville hurtigt blive løst, hvis ikke det første var problemet.

23
9. august 2015 kl. 15:51

Jeg undrer mig mere over hvor de forventer alle iværksætterne skal komme fra...

Min datter, som fyldte 13 i Juni, har iværksat en, efter forholdene, ganske imponerende forretning i at sy seler til kaniner.

Hun annoncerer på nettet, og syr selerne efter de mål og farvekombinationer kunden ønsker og står selv for indkøb af bånd, nitter, spænder osv.

Der indgår en symaskine (12-års fødselsdagsgave), en nittepresse og diverse håndværktøj, og både design og fremstillingsteknik er stort set selvlært.

... så det er såmænd ikke fordi de unge ikke er entreprenante.

Det bedste eksempel, er da hun fik et rejsekort som 12-årig, så hun selv kunne tage toget mellem min ex og jeg, hver anden fredag og søndag.

Jeg opdagede så ved en tilfældighed, at hun havde indrykket en annonce på nettet, hvor man kunne booke transport af mindre kæledyr i egen transportkasse, mellem Kolding og Gråsten, hver anden fredag, og den modsatte vej hver anden søndag - med en disclaimer der understregede at det var på eget ansvar! :-))

Selvom det gav lidt at grine af, lover det jo godt for fremtiden - hvis det ellers er kendetegnende for hendes jævnaldrende. ;-)

22
9. august 2015 kl. 15:37

Har du mulighed for at indgå nabofællesskab om en stor "midlivskrise"-havetraktor de næste 5-10 år?

Med en hurtigkørende/effektiv maskine er tiden minimeret (ikke så meget som robotten) og ved at dele, kan indkøbspris holdes nede.

Vedligehold så som slibning af knive og indkøb af benzin kan evt. deles op så naboen tager et par 40L dunke med fra tankstationen engang imellem, mens du sliber knivene.

Lad aftalen stå for X år, hvor X er antallet af år indtil robotplæneklipperpatenterne udløber eller prisen for en robot er skiftet værdigt.

19
9. august 2015 kl. 14:59

Nix, læs igen: Der er intet på listen der bare lugter den mindste smule af maskinbetjening, tværtimod bliver netop maskinbetjening flere steder undtaget på listen.

Enig. 13-årige er no-go.

Er de fyldt 16 år og har traktorkørekort, kan de hyres ind til plæneklipning, eksempelvis på en campingplads, og således nok også på privat græsplæne.

Dermed må de betjene en havetraktor, minitraktor, eller traktor med trepunktsophængt klipper.

Derimod er det kun tilladt indenfor landbrug og gartneri at sætte 16-årige til at betjene en selvkørende plæneklipper. Sådan en er nemlig farligere end en traktor. ;-)

Om man må sætte en 16-årig til at betjene en motorplæneklipper uden fremdrift, fremgår ikke. Det er også irrelevant, for man finder med garanti ikke mange 16-årige, der gider at slå 5.000 m^2 græsplæne med en sådan.

15
9. august 2015 kl. 13:09

Overvej en tæt mos eller lav i stedet for græs. Jeg ved ikke om man kan få det til at udkonkurrere græsset helt, men måske var det værd at forsøge at løse problemet "upstream". Mine forældre bor på de sandede jorde i Odsherred og de vil helst have græs (tror det er WAF - min far virker ligeglad). Naturen har bare ikke gjort det muligt for dem at komme af med mos. Derfor er det endt med en bund af mos med græs der kommer op igennem. Det er ikke bedre end rent græs slåningsmæssigt, for græsset bliver stadigt lige langt, der er bare færre strå pr m2 (og det er tungere at skubbe plæneklipperen ovenpå mos). De har forsøgt at fjerne mos, og det virkede ikke i længden. De har aldrig forsøgt at fjerne græsset, men måske kan man med den rette beplantning (f.eks lav, kløver eller mos) opnå et resultat der har ca samme hellighedsværdi som en græsplæne, bare uden den behøves at blive slået, da den har en naturlig højde på 10-50mm (afhængig af hvad man kan finde).

Det er sikkert ikke muligt, så havde det nok allerede vundet stor udbredelse allerede. -men det kan også have en forkert WAF, og faktisk være en fin løsning ud fra et teknisk perspektiv. Biologer og forst specialist burde vide noget, jeg kender bare ikke nogen. Overvej at invitere en på kaffe. Det kan være løsningen på robotterne er en anden afgrøde.

På kite surfing var der også et patent på dragen i mange år. Sporten havde stort set ikke nogen udbredelse og kun begrænset vækst, så længe patentet løb. Da patentet udløb gik der ca. 2 år, så var kite surfing eksploderet i udbredelse. I dag er almindelige vind surfere en sjælden gæst (0-5%). Det samme kommer formentligt til at ske på plæneklipper robotter.

14
9. august 2015 kl. 13:06

Er patenterne på robotplænklipperen ikke ved at løbe ud ? Husquvarna praler af at have udviklet robotplænklipperen over 20 år. De må da snart udløbe ...

10
9. august 2015 kl. 11:48

Hvad med helt at undlade græsslåmaskinen og nøjes med en enkelt årlig slåning af det lange græs i sensommeren? Det vil højst sandsyneligt være den mest økologiske løsning, når du nu ikke vil have biologisk afgræsning. På den måde kan problemet samtidig blive til en feature i form af en smuk blomstereng og det burde vel tiltale en programmør?

9
9. august 2015 kl. 10:04

Hvis man ser på udgiften til en havetraktor og afskrivningen over X antal år bliver det alligevel en del penge om måneden.

Hvad med at betale nogle af nabolagets børn og unge de penge for at slå græsset manuelt? De kører på CO2 besparende rugbrød og pengene bliver i lokaløkonomien.

8
9. august 2015 kl. 08:54

OK! Den ser effektiv ud.

Jeg kan godt lide den.

Batterierene holder naturligvis ikke til at gå og svinge den en hel dag, men det gør jeg heller ikke...

7
9. august 2015 kl. 08:42

OK! Den ser effektiv ud.

Min skepsis kommer nok af, at jeg, for snart mange år siden, havde en kraftig, benzindrevet i hænderne. Derfor oplevedes forskellen til 400 W el sikkert så voldsom. Og skuffende. (Min stavblender er også 400 W!)

Men, point taken! :-)

4
9. august 2015 kl. 08:12

et samlet græsareal på 5.000 m² er ikke noget man tager med en håndskubber

Men med en batteridrevet buskrydder?? ;-)

Jeg tror sådan noget slet ikke findes. Min erfaring med en 400 W elektrisk græstrimmer (lysnet/ledning) er, at jeg langt hellere ville holde de 5.000 kvm nede med en håndskubber.

  • Der skal vist en benzinmotor på, før det nærmer sig noget "buskrydder". :-)
2
9. august 2015 kl. 07:25

Hvis ellers hardware platformen er ok og man kan hacke den kunne det være sjovt at rode med.

1
9. august 2015 kl. 04:13

Har du overvejet at udbyde (eller blot tilbyde) græsningsrettighederne til en flok får eller geder? De er miljøvenlige og ikke specielt støjende, men kræver dog en indhegning.

Mvh Michael Steen