Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Meade 12" Advanced Coma-Free™ f/8 LX600™ with StarLock™ and X-Wedge

27. marts 2015 kl. 16:178
Artiklen er ældre end 30 dage

Så er det første teleskop ankommet til observatoriet - faktisk ankom det allerede for en uge siden, men travlhed har gjort, at jeg først får skrevet om det nu.

Lad os behande hvert led i teleskopets navn, så det bliver bragt lidt ned på jorden - det ser jo meget imponerende og langt ud med de trademark-symboler...:

  1. Meade: Meade er, ved siden af Celestron, en af de største producenter/importører/distributører af teleskoper i verden. De fremstiller utallige modeller, lige fra begynder-teleskoper til teleskoper, der kan anvendes professionelt - så som dette.

  2. 12": 12" (12 tommer) er teleskopets aperturvidde, svarende til 304,8 mm. Aperturvidden - eller rettere aperturarealet, der varierer med kvadratet på aperturvidden, er naturligt nok afgørende for, hvor meget lys, teleskopet kan indsamle. Denne apertur sætter teleskopet i stand til at opsamle rundt regnet 3500 gange mere lys end et øje (hvis man ser bort fra det lettere obstruerende sekundære spejl), svarende til, at man gennem okularet kan se objekter, der er næsten 9 størrelsesklasser lyssvagere end dem, man kan se med det blotte øje - dvs. objekter af størrelsesklasse 15. Ved integration af lyset, kan man selvfølgelig se endnu mere lyssvage objekter - men så er det jo kameraet, der leverer ydelsen og ikke teleskopet.

  3. Advanced Coma-Free: Meade har haft stor succes med Schmidt-Cassegrain-teleskoptypen, dvs. et teleskop med et sfæroidalt primært spejl i 'bunden' og et sfæroidalt sekundært spejl i 'toppen', hvor en korrektorplade forbehandler det indfaldende lys for at undgå sfærisk aberration. Advanced Coma-Free er en betegnelse for en videreudvikling af dette, hvor det sekundære spejl i stedet er hyperboloidt (og korrektorpladen har en anden form) - med det resultat, at man får et fladere felt (mindre 'coma', dvs. mindre udtværing af lyskilder i kanten af det observerede felt). Den sfæriske korrektion og komareduktionen gør tilsammen teleskopet til et aplanatisk system, mens tilstedeværelsen af korrektorpladen (en linse) gør teleskopet til et katadioptrisk optisk system (katoptrik = læren om refleksion, i.e. spejles virkning på lys; dioptrik = læren om lysets refraktion, i.e. linsers virkning på lys).

  4. f/8: Betyder, at forholdet mellem brændvidden og aperturvidden er 8:1. Jo større tallet er, desto 'langsommere' er teleskopet, og desto snævrere er feltet.

  5. LX600: Teleskopmodellens egentlige navn. LX står oprindeligt for 'Long eXposure', hvilket er en reference til drevets nøjagtighed - det egner sig til at tage billeder med lang eksponeringstid.

  6. Starlock: Starlock er et system, der sørger for at opretholde korrekt tracking af det observerede objekt. Det består af et lille refraktorteleskop og en endnu mindre vidvinkelrefraktor, som begger indeholder CCD-chips, anbragt parallelt med det egentlige teleskop. Systemet kommunikerer direkte med teleskopets drev og en stjernedatabase og sørger for at teleskopet hele tiden peger med arksekund-præcision i den ønskede retning.

  7. X-Wedge: X-Wedge er et tilbehør til mount'en (i dette tilfælde en 'Giant Field Tripod'), der omdanner det fra en alt-azimuth-mount til en ækvatorialmount. Når man anvender en ækvatorialmount, kan man undgå rotation af feltet ved lange eksponeringer, fordi teleskopet kun behøver at rotere om polaraksen.

Illustration: Privatfoto.

Udstyret fyldte det meste af en amerikansk palle.

I den største kasse ses OTA og gaflen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finderscopet er en lille kikkert i sig selv.

StarLock.

Umuligt at få fokus indstillet korrekt på min smartphone - men der anes en CCD-chip i bunden af den største StarLock-refraktor.

På tirsdag regner jeg med at tage til Seneghe med alt observatoriegrejet og lave en generalprøve på opstillingen, hvorefter jeg finder en dato til et 'first-light'-arrangement. Billeder/video følger.

Hvis du har lyst til at komme og bruge teleskopet på Sardinien i sommerferien (eller et af de to LX90-teleskoper, der er på vej), se https://peraspera-adastra.it for datoer og øvrige oplysninger.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
29. marts 2015 kl. 10:28

Meade monterer deres optik med korkpakninger

Tak for oplysningen, det er taget ad notam - heldigvis er kork aldrig i underskud her på øen (Sardinien producerer 80% af den italienske kork - faktisk er der adskillige korkege i umiddelbar nærhed af observatoriets semipermanente stade... :-)

7
29. marts 2015 kl. 10:02

Tillykke med observatoriet !

men sørg for at markere hvad der er op og ned på sekundærspejlet - Meade monterer deres optik med korkpakninger, som efterhånden har det med at tørre ud. Sekundærspejlet rasler derfor løs - og herefter kan det være et farligt arbejde at genfinde den korrekte position :-)

/mw

6
29. marts 2015 kl. 09:46

Du er yderst velkommen til at aflægge et besøg, Joachim - på Sardinien varmer man sig med mirto, men i sommerhalvåret er det som regel ikke nødvendigt ;-)

5
28. marts 2015 kl. 22:57

Det ligner noget herligt legetøj, du har fået fingrene i der. Jeg savner sgu at stå og glo op i mørket på en god nat med et lille whisky-shot til at holde varmen med. - For astronomi er sgu en kold hobby her i Danmark hvor nattehimlen er bedst om vinteren.

God fornøjelse med det!

4
27. marts 2015 kl. 23:10

Er der en grund til at du bruger alt-az + wedge, i stedet for et ækvatorialmount til at starte med?

Der er flere grunde - én er prisen: En "German Equatorial Mount" (GEM) til et teleskop i denne størrelsesklasse koster lige så meget som selve teleskopet. En anden grund er, at man kan undgå det frygtede 'meridianflip' eller 'equatorial boogie', som nogen kalder det, når teleskopet tracker et mål forbi meridianen. Det er en ret voldsom bevægelse, som, hvis man ikke lige er opmærksom på det kommer, kan komme til skade ved. En tredje grund er, at en alt-azimuth-mount er bedre egnet til visuel observation, fordi okularet ikke kommer til at pege i underlige retninger. En fjerde grund er, at astrofotografi ikke er den væsentligste projekttype for teleskopet - til spektrografiformål er det f.eks. ligegyldigt, om feltet roterer. Jeg skal dog ikke afvise, at en GEM kan komme på tale ved senere lejlighed.

3
27. marts 2015 kl. 22:13

Er der en grund til at du bruger alt-az + wedge, i stedet for et ækvatorialmount til at starte med?

1
27. marts 2015 kl. 16:44

Tillykke, og god arbejdslyst!

Det er jo liiige nummeret større end min 8*50 (som jeg kan se dit finder scope er).

2
27. marts 2015 kl. 16:49

Tillykke, og god arbejdslyst!

Tak, Jørgen - jeg tror også, jeg bliver nødt til at få hjælp til at montere det - bare at får de op ad trapperne var et ualmindeligt opslidende hverv...og vi var to om det. Man skal ikke kimse ad 8x50 kikkerter; de er vel nok den kikkerttype, der får flest til at begynde at interessere sig for astronomi ;-)