Ligegyldig forskning og fuptidsskrifter: Symptomer på de forkerte incitamenter
Den seneste uge har Ingeniøren bragt en række af artikler - inklusive denne på forsiden af avisen den 26/10-18 - om såkaldte fuptidsskrifter, der udgiver forskningsresultater.
Der er tale om fup, fordi tidsskrifterne giver indtryk af at være som "rigtige" videnskabelige tidsskrifter, derved at de har videnskabelige redaktører og sender manuskripter igennem peer review, før de publiceres. Disse reviews er dog i bedste fald overfladiske og mangelfulde, og i værste fald finder de slet ikke sted.
Læs også: Forlag nasser på forskeres troværdighed
Læs også: 5 tips til at undvige et fuptidsskrift
Ingeniøren har også beskrevet, at fuptidsskrifter holdes i live, når blandt andre danske forskere fodrer dem med forskningsresultater og penge, som man ofte afkræves for at få udgivet forskningen hos de tvivlsomme forlag.
Tvivlsomme forlag og tidsskrifter er fremme i skoene
Jeg genkender billedet af, at der er utroligt mange forlag, tidsskrifter og konferencer, som gerne vil have fingrene i en forskers resultater, tid, penge og opmærksomhed.
De mere ukendte og tvivlsome forlag og tidsskrifter kan ofte kendes på, at de er meget fremme i skoene, når det kommer til at tiltrække forskning.
Jeg modtager om ikke hver uge, så flere gange om måneden e-mails med opfordringer til at sende manuskripter og konferenceabstracts til alskens tidsskrifter og konferencer, jeg aldrig har hørt om.
Eksempel på henvendelse om ny publikation i ukendt tidsskrift (bemærk at impact factoren citeres flittigt)
Nogle gange fordi de har læst noget, jeg tidligere har skrevet og udgivet, og gerne, uden øvrige krav eller begrænsninger, vil have mig til at bidrage til netop dem med noget lignende.
Andre gange fordi de har fundet min e-mail-adresse og at jeg arbejder med forskning - og gerne vil have hvad som helst fra min hånd udgivet i deres tidsskrifter.
Eksempel på månedlig tilbagevendende henvendelse om udgivelse i ukendt tidsskrift
Disclaimer: Jeg har ikke belæg for at sætte udgiverne, som jeg viser e-mails fra ovenfor, i samme kategori som de deciderede fupforlag, som Ingeniøren har beskrevet. Men jeg opfatter dem som af tvivlsom kvalitet og ville ikke udgive noget hos dem.
Forskere vurderes på tal
Det egentlig problem er imidlertid ikke, at sådanne tidsskrifter og forlag eksisterer, ej heller at nogle forskere publicerer i dem.
Det egentlig problem er derimod de incitamenter, der i dag er bygget ind i forskningsverdenen, hvor man vurderes på tal nok så meget som på kvaliteten af ens idéer og resultater.
Tal på hvor mange artikler man har været med til at udgive, antallet af konferencepræsentationer, antal citationer af ens arbejde, impact factor for de tidsskrifter man udgiver i, blandt meget andet.
I denne verden, hvor den enkelte forskers videre skæbne og karriere afhænger af disse tal, driver forskere naturligt imod at maksimere dem. Det vil sige, man forsøger som forsker at maksimere antallet af udgivne artikler, og man gør hvad man kan for at andre citerer ens arbejde (og citerer det selvfølgelig også selv).
Selvstændigt mål at publicere
Førhen var det at publicere også en vigtig del af forskningen, idet et stykke forskning først blev betragtet som afsluttet, når det var fyldestgørende beskrevet og udgivet. Sidstnævnte gælder også stadig i dag, men nu er det at publicere blevet et selvstændigt mål.
Det er altså blevet et mål i sig selv at udgive nye artikler og at præsentere til konferencer. Også selvom der kun er meget små ændringer eller forbedringer i forhold til allerede udgivet forskning, for antallet er vigtigt, bl.a. når man skal søge nyt forskningsjob og nye forskningsmidler.
Med disse incitamenter for den enkelte forsker er der naturligt nok et stort marked for tidsskrifter og udgivere. Dette ser man ved, at anerkendte forlag opretter nye tidsskrifter (hvilket dog naturligvis også hænger sammen med, at nye forskningsområder, som ikke er dækket af eksisterende tidsskrifter, opstår), og man ser det ved, at nye forlag og nye tidsskrifter dukker op.
I sidstnævnte gruppe hører fuptidsskrifter, som basalt set er pengemaskiner, der kapitaliserer på at den enkelte forsker har travlt med at få udgivet et stort antal artikler.
Som Ingeniøren beskriver, betaler man ofte for at udgive i disse tvivlsomme tidsskrifter, og for universitetsforskere betyder det kort sagt, at skattekroner finansierer fuptidsskrifterne.
Brug for radikal ændring i vurdering af forskere
Derfor kan man godt forbyde den enkelte forsker at udgive arbejde i disse tidsskrifter, og det er prisværdigt, at man vil kigge på omfanget og "have gang i en diskussion om det", som DTUs rektor og formand for Rektorkollegiet Anders Bjarklev siger til Ingeniøren.
Men vil man problemet til livs, må man radikalt ændre det system, hvori forskere vurderes.
Det store fokus på tal for den enkelte forsker - antal publikationer, antal citationer, impact factor for tidsskrifter - føder en underskov af tvivlsom forskning, der i nogle tilfælde udgives i mindst lige så tvivlsomme tidsskrifter.
Man kan stensikkert ikke bygge en langvarig forskningskarriere alene på artikler udgivet i tvivlsomme tidsskrifter. Men det store fokus på tal og antal leder ligeledes til mange ligegyldige artikler, der aldrig læses og citeres, i respekterede tidsskrifter.
Videnskaben og forskningen kan ikke leve af at være ligegyldig og i nogle tilfælde det rene fup. Derfor må incitamenterne for den enkelte forsker nytænkes.
