I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Lego Organer: på vej mod 3D printede legemsdele

15. maj 2010 kl. 17:532
Artiklen er ældre end 30 dage

Dit næste organ (!) bliver måske lavet af mikro-lego-klodser, plastic kuber viklet ind i levende celler

Udviklingen indenfor "scaffolds", som måske bedst kan oversættes til skabeloner, åbner en række nye muligheder indenfor dyrkning af kunstige organer og reparation af levende væv. Nu er kroppen jo ganske effektiv til selv at lappe sammen på skader, men der er en lang række "situationer" som dit eget biologiske hjemmeværn ikke kan klare ... uden hjælp.

Illustration: Privatfoto.

For at lave "tissue engineering" skal man først splitte væv ad til individuelle celler - desværre er det ret svært at få dem til at vokse sammen til den nye form man har brug for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man bruger forskellige former for kunst-materialer som f.eks. skumplast, i forsøg på at overtale cellerne til at vokse sammen til en brugbar form - det kan være reparation af synsnerver, hvor nervecellerne skal have et stillads at kravle hen af, eller det kan ligefrem være et helt kunstigt organ, så man kan undvære en donor - der ofte selv har brug for organet.

En interessant artikel på nanowerk (som jeg synes er en af de bedste nano-nyheds web steder) sætter tankerne igang, for det minder ærlig talt om tidlig nano-science fiction: cellerne fanges i polyethylen glycol (PEG) som bliver til en gel når den belyses. Man kan dermed lave "levende" 0.1 mm små legoklodser, som man kan få til at klistre sammen i en bestemt form - ved at smøre klodserne ind i endnu en gang PEG, og så udsætte dem for mere lys.

Det svarer lidt til at man kan 3D printe et organ, idet klodserne kun klistrer sammen hvor det belyses - ved at styre hvor lyset rammer "suppen" får du altså et designer-organ med den helt rigtige størrelse og form - som altså består af levende celler omkring et plastic stillads.

Det er "work in progress" og der går nok noget tid før det kommer i klinisk test, men det lyder egentlig meget plausibelt at det gør - før eller siden. Med den kæmpe udvikling der er sket indenfor implantater generelt, virker det ikke usandsynligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge MIT-forskerne er det ligefrem nemt, og kan gøres i ethvert laboratorium. Måske endda derhjemme? Det kan være at man om nogle år kan købe sin egen organ printer, så man kan designe sine egne organer. Hvad kunne du tænke dig?

Læs artiklen, den er spændende! Dem af jer der ved noget om det her må hjertensgerne (hoho) hoste op med links og info.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
16. maj 2010 kl. 21:26

Det har du måske ret i... forresten har min kollega, Niels B Larsen såmænd et jobopslag, hvor "stilladserne" skal frembringes med multiphoton photopolymerisation, som jeg vist har skrevet om tidligere i bloggen. Det er en meget spændende 3D nanostruktureringsmetode, hvor monomerer eksponeres med en fokuseret laserstråle (og dermed cross-linker til polymerer). Vi får snart fingrene i det på DTU og det bliver VILDT spændende. I artiklen ovenfor har de tilsyneladende bygget de levende celler ind i byggeklodserne før de cross-linker dem, hvor Niels er nødt til at "overtale" cellerne til at vokse på de 3-dimensionelle "stilladser"...

https://www.jobbank.dtu.dk/job/87928/dtu/phd-position-in-multiphoton-polymerization

...jeg får helt lyst til at lave noget med scaffolding :)

Check lige det her billede!!!!!!! https://www.nanoscribe.de/data/image/eiffelturm.jpg

1
16. maj 2010 kl. 18:47

"Udviklingen indenfor "scaffolds", som måske bedst kan oversættes til skabeloner"

Jeg ville bruge ordet 'stilladser' i denne forbindelse. Absolut interessant emne.

Bent