Leder: #youtoo - også i teknologibranchen ser vi sexisme
Youtoo
Leder
I disse uger svømmer medierne over med historier om sexisme og sexchikane i … ja, medierne selv. Efter tv-værten Sofie Linde for åben skærm stod frem med en selvoplevet sag om sexchikane fra sin tidlige karriere i DR, er en lang række kvindelige journalister stået frem med egne historier fra såvel tv-verdenen som store danske mediehuse.
For udenforstående kan det måske virke lidt som ananas i egen juice, når mediebranchen hænger eget vasketøj frem i medierne. Sexchikane og sexisme er imidlertid ikke en uvæsentlig problemstilling for teknologibranchen heller. I særdeleshed fordi det er en branche, hvor vi har stærkt brug for, at også kvinder føler sig velkomne, så flere vælger teknologien som karrierevej. Det har de enkelte virksomheder brug for, og det har Danmark brug for.
Desværre peger meget på, at der også i it- og ingeniørbranchen er problemer med såvel sexisme som seksuel chikane. I en nyere undersøgelse fra it-fagforeningen Prosa svarer hver tredje kvinde, at de har været udsat for krænkende eller nedværdigende kommentarer i relation til deres køn – blandt de mandlige respondenter svarer 3 procent, at de har været ude for tilsvarende. Hører man til dem, der trækker ‘mimose-kortet’ og betvivler, om der nu også er tale om krænkelser, sætter en anden del af undersøgelsen streg under, at der er problemer i it-branchen: Hele 18 procent af kvinderne svarer, at de har været udsat for uønskede fysiske berøringer
Kigger vi mod landets største ‘ingeniør-producent’, DTU, flagede en flok studerende allerede for to år siden udbredte problemer med sexisme og sexchikane. De samlede anonyme vidnesbyrd, som de trykte på plakater og hængte op på campus. Med eksempler lige fra fysiske overgreb til sexistiske kommentarer. Selv om ledelsen pillede plakaterne ned med en henvisning til, at de ikke levede op til universitetets regler, så blev der rusket op i indsatsen mod sexchikane, og rektor Anders Bjarklev var ude at understrege, at der er nultolerance mod den slags på DTU.
Det er vigtigt, at man allerede på uddannelserne møder de kvinder, der trodser gamle forestillinger om, at teknologi er for drenge, som ligeværdige og selvfølgelige medlemmer af ‘klubben’. Selv blev jeg i min gymnasietid mødt af en fysiklærer, som i første karaktergivning gav alle drenge 9 og pigerne 7, fordi hun endnu ikke kunne vurdere vores individuelle niveau. Ikke just motiverende at blive forhåndsstemplet som dummere end drengene. Man må håbe, at vi kommet videre derfra.
Der er måske ikke så mange ligheder mellem en typisk mediearbejdsplads og it- og ingeniørarbejdspladser. Men én væsentlig ting, som vi deler, er, at vi har praktikanter, studentermedhjælpere og for et stigende antal virksomheder også trainees ansat. Det er unge mennesker, som træder deres første skridt på arbejdsmarkedet, og godt nok kun er der for en relativt kort periode, men en periode, der kan blive afgørende for deres videre karriere.
Mediebranchens storvask har over de seneste uger kastet et kraftigt lys på netop denne gruppe, som er særligt udsat for krænkelser og samtidig er utilbøjelig til at råbe op af frygt for, at de vil stå svagt i forhold til den ofte ældre og fastansatte krænker. Derfor er det en central lære for såvel mediearbejdspladser som teknologi-arbejdspladser, at denne gruppe, som ofte er organisatorisk langt væk fra ledelsen, skal beskyttes.
Et par andre centrale læringer, som teknologibranchens arbejdspladser også med fordel kan kigge på, er: 1) Man kan ikke som ledelse forvente, at hvis der er noget, får vi det nok at vide. Det kan være en god idé at have ambassadører i medarbejderstaben, som man kan henvende sig til anonymt, og som så bliver uddannet til at vurdere, om sagen kan klares kolleger imellem, eller om det skal løftes til en personalesag, og ansvaret dermed formelt skal overdrages til ledelsen. 2) Mimose-argumentet holder ikke. Omgangstone er forskellig på tværs af arbejdspladser, generationer og køn. Og hvis nogen føler sig krænket, så kalder det på eftertanke. Det kan sagtens være, at den ene ikke har mere ret end den anden, men sagens kerne er, at man på en arbejdsplads ikke som i privatlivet har mulighed for at vælge folk fra, hvis man er ilde til mode ved deres tone. Udgangspunktet må være, at en arbejdsplads skal være et godt sted at være for alle.
Er din ledelse ikke opsat på at gøre noget ved sagen, så start med dig selv. Overhører du en kollega krænke en anden, så bland dig, og sig højt, at det ikke er i orden. Vi er alle sammen med til at skabe kulturen på vores arbejdsplads.trb
