Leder: Ny telelogning ligner et beskidt forsøg på hvidvask

11. februar 2022 kl. 07:0014
Leder: Ny telelogning ligner et beskidt forsøg på hvidvask
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

masseovervågning forklædt som målrettet efterforskning

Leder

Teleselskabernes og politiets masseovervågning af danskerne kører nu på ottende år efter at være blevet kendt ulovlig i EU helt tilbage i 2014, og det er et velkendt faktum, at dansk politi bruger ulovligt indsamlede logningsdata mere end ti gange om dagen året rundt. Oplysninger, der afslører, hvem danskerne kommunikerer med på mobiltelefonen, og hvor de befinder sig.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har siden november sidste år forsøgt at få et nyt sæt logningsregler igennem Folketinget, og brandingen af forslaget er klar: Den ulovlige masseovervågning af danskerne skal skrottes til fordel for en mere indsnævret praksis, hvor teleselskaberne efter anvisninger fra Justitsministeriet kun logger ‘målrettet’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lyder i udgangspunktet fornuftigt. Meget få er uenige i, at politiet kan få brug for teledata i deres opklaring af ­forbrydelser og forebyggelse af terror. Så meget desto mere beskæmmende var det i denne uge at læse, hvor bredt ministeren forstår begrebet ‘målrettet’. Hele 67 procent af den danske befolkning vil være genstand for den massive overvågning efter de nye regler, og én ting står således soleklart, hvis nogen skulle være i tvivl: Regeringen forsøger at sælge den samme overvågningsmaskine, der har været ulovlig siden 2014, i en ny pæn indpakning.

Den geografiske målretning, som Nick Hækkerup lægger op til, er således ikke andet end verdens mindste figenblad, hvis man ser nærmere efter. Registreringen af data om danskernes gøren og laden skal groft sagt ‘kun’ foregå på fast basis i de dele af landet, hvor der begås mere kriminalitet end lands- gennemsnittet.

Det lyder jo rimeligt – politiet skal selvfølgelig have ordentlige værktøjer for at efterforske kriminalitet og beskytte Danmark mod terror. Problemet er bare, at den måde at ‘målrette’ på i praksis betyder, at overvågningen reelt ikke bliver indsnævret til målrettet efterforskning og forebyggelse af kriminalitet.

Langt det meste af kriminaliteten i Danmark bliver begået i de store byer, og her bor langt de fleste danskere, som derfor vil blive overvåget på fast basis. Uanset om de er under mistanke for noget som helst eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringens teknologivalg afslører også, at man grundlæggende ikke har nogen reelle intentioner om at lægge masseovervågningen på hylden. Justitsministeren bedyrer, at overvågningen kommer til at finde sted i zoner på tre gange tre kilometer, hvor der begås mere kriminalitet end gennemsnittet. Den inddeling hænger bare ikke sammen med den teknologi, man vil bruge til formålet. Teleselskaberne, der foretager overvågningen via deres master, har nemlig ikke reelt mulighed for kun at overvåge i en zone på tre gange tre kilometer.

I praksis vil Rigspolitiet tegne zonen på et landkort, og så kan teleselskaberne tænde for logningen på de sendemaster, der ligger inden for området. Masterne kan dog have varierende rækkevidde, ligesom forskellige smartphones også har det, og tanken om at holde overvågningen på et klart defineret område er derfor absurd. Der findes faktisk teknologi til at lave målrettet overvågning af relevante borgere, men den er ikke at finde i justitsministerens forslag.

justitsministeren har gjort sit ståsted ganske klart: Den EU-domstol, der har kendt den danske masseovervågning ulovlig, er en aktivistisk organisation, der står på forbry­dernes side, lød det fra ministeren på et samråd i Folketinget i slutningen af januar. Det samme gælder Menneskerettighedsdomstolen. Mere overvågning giver mere frihed, lyder ministerens mærkværdige ræsonnement. Det harmonerer nærmest med toner, vi har hørt fra Polen i de senere år.

Ministerens udtalelser sætter sammen med den tekniske indretning af logningen en stor, tyk streg under, at arbejdet med de nye logningsregler tilsyneladende kun har ét reelt formål: at få så meget overvågning som muligt presset ind i en kategori, man kan kalde ‘målrettet’ og derfor undgå en direkte kollision med irriterende, aktivistiske elementer som EU-ret og menneskerettigheder.

desværre er der, i hvert fald indtil videre, politisk flertal for ministerens nye logningsforslag i Folketinget. Man kan håbe, at nogen når at blive klogere, inden forslaget skal tredje­behandles i slutningen af måneden.

Massiv kritik fra forskere, jurister og organisationer på tværs af fagligheder afslører heldigvis, at Hækkerup ikke narrer alle. Både IDA, Prosa, Dansk IT og en lang række andre organisationer slog allerede sidste år pjalterne sammen og fældede dom over rege­ringens forslag: Det er ulovligt, og masseovervågningen må stoppe.

Ministeren vedkender sig da også, at der er en betydelig ‘procesrisiko’ forbundet med det nye lovforslag, og således er man måske inderst inde klar over dét, som bør stå klart for alle og især den EU-domstol, der skal tage stilling til de nye rammer for dansk telelogning, hvis det bliver vedtaget herhjemme: ­Regeringens nye logningsforslag er intet andet end et forsøg på at gøre fortsat masseovervågning spiselig for EU og andre brokkerøve.

det bliver et nej tak herfra - og forhåbentlig også fra Bruxelles, når tiden kommer.adf

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
15. februar 2022 kl. 22:09

Hvad er Ingeniørens holdning til den statslige overvågningsform der kaldes "road pricing"?

13
13. februar 2022 kl. 12:09

Jeg er stor tilhænger af masseovervågning, men jeg er meget imod misbrug. Noget af det vigtigste er, at der er styr på masseovervågningen, og at dem der overvåger, ikke kan f.eks. manipulere data, misbruge data, eller bruge data til "personlige" formål.

Det er der nogen der har tænkt på for længe siden.

Kuren er at overvåge Kong Gulerod, og at undlade at overvåge Jørgen Hattemager.

Alt andet findes kun i hovedet hos de mennesker, som tror at folk bliver ufejlbarlige, hvis de kommer i en uniform, eller får en speciel titel.

10
12. februar 2022 kl. 12:21

Jeg er stor tilhænger af masseovervågning, men jeg er meget imod misbrug. Noget af det vigtigste er, at der er styr på masseovervågningen, og at dem der overvåger, ikke kan f.eks. manipulere data, misbruge data, eller bruge data til "personlige" formål. Overvågning skal tjene folket. Folket skal ikke være ofre for overvågning. I dag kan stort set hvem som helst overvåge andre, og dem der har de bedste muligheder, er sandsynligvis kriminelle. Disse behøver ikke at holde sig til love og regler, og de er ikke underlagt samfundets love og regler. Måske hører udenlandske efterretningstjenester også under denne gruppe. Og det er jo en smule pinligt, at vi skal spørge amerikanerne om informationerne, fordi vi ikke har lov selv.

8
11. februar 2022 kl. 16:51

Alle ved jo at Danmark ikke har en jordisk chance for at forsvarer Grønlands teratorie, selv ikke fra venlige nationer som Canada... :) Det er der vel reelt kun 3 nationer der kan, USA, Rusland og Kina....

Så hvis USA skal forsvare det danske riges teratorium, har de formegentligt nogle modkrav til os. De er formegentligt ganske ligeglade med om det er i strid med det lidt irriterende EUs regler, som mange USeanere gerne ser fejle.

Medmindre samtlige regeringer gennem mindst de sidste 20 år, er til falds for dårlig propaganda som den ovennævnte, er der nok nogle vægtige argumenter, som de ikke vil tale om.

Spørgsmålet er om vi ville syntes det er prisen værd? og om grønlænderne kunne tænke sig at lave deres egen forsvarsaliance?

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad var der mon ville være sket, vis Trumpen havde tilbudt hver eneste grønlænder $1 mill, for at blive en del af USA?

7
11. februar 2022 kl. 11:36

Sagt lidt i sjov. Jeg savner at FDM som ofte kæmper imod fart kamerae og denne type af "kontrol og overvågning" af billisterne kommer ind i kampen. For hvad der foregår digitalt er ti tusinder gange værre end politiets kamera vogne og ærligt talt kan man jo nemt se hvor hurtigt folk køre i deres bil ud fra førens mobil telefon eller eks via roadpricing systemet som måske kommer i fremtiden.

Ærligt talt er det mit indtryk at ingen reelt set forstår størrelse på masse overvågning i Danmark og verden og hvor ekstrem den er simpelthen fordi folk har svært ved at forstå det som de ikke kan se og røre ved. Sådan er det eks også med psykisk sygdom som folk ikke forstår vs hvis folk har et brækket ben så kan alle forstå de har svært ved at gå. Ganske vidst er næsten alle data som indsamles ikke noget som myndighederne overhovedet kigger på, men problemet er jo bare den at vi idag har et samfund hvor reelt set alt registeres og kan bruges for/imod dig som borger i alt fra social sager til kriminalitet.. Ja ikke engang vores læge journaler er jo private for kommunen/staten kan jo altid påtvinge sig adgang og bruge det du siger imod dig.. eks har du drukket for meget alcohol og din blodprøve for diabetes vise det, så vil det se skidt ud i en sag med forældre myndighed.

Reelt set bliver vi alle fra vi fødes til vi dør data profileret, og når man samkører over tusinde databaser med informationer om en borger så er det direkte ulækkert. Danmark er jo det som beskrives i den gamle klassiske scifi roman kaldet 1984 med masse overvågning, sindelags kontrol og indoktrinering via medier osv. ( eks er medierne opdragende og i vore dage er det primært dem med den rigtige holdning som får taletid og eksponering )

Det bedste forsvar er simpelthen at lade være med at dele sin data dvs hvilket næsten er umuligt.

Hvad jeg vil frem til er. man masse overvåger på alle mulige måder, ikke fordi du har gjort noget ulovligt. Men fordi du kunne finde på det. Om man gemmer folks data 1 dag eller 1 år er sådan set det samme, det er masseovervågning og krænker folks privatliv og frihed. Jeg går ind for man som i eks 80-90erne hvor man målrettede overvågning frem for at masse overvåge og registere alting.

6
11. februar 2022 kl. 11:14

Hvad er relevansen af denne artikel i et teknisk medie? Vi har så mange andre medier som dækker politik - og vi havde engang et medie som dækkede teknik...

4
11. februar 2022 kl. 09:20

Ja, hvis det reelt skulle handle om værktøjer til politiet så havde man nok skruet det anderledes sammen.

Mon ikke det er et krav for at deltage i 9-eyes eller lignende sammenslutning at man deler masseovervågningsdata af sin egen befolkning.

2
11. februar 2022 kl. 08:28

Hvad er rationalet bag blå bloks tilhængen af masseovervågning, da det jo er i direkte modstrid med de liberale principper?

1
11. februar 2022 kl. 07:58

Krig er fred

Frihed er slaveri

Uvidenhed er styrke