Leder: Ny information er en fantastisk mulighed for ingeniører

11. september 2007 kl. 14:142
Vi er midt i et gennembrud for at skabe ny information ud af gamle og nye data. Det vrimler med muligheder for kreative ingeniører. Grib dem!
Artiklen er ældre end 30 dage

Det nye gennembrud handler om at samle og krydse data og skyldes en kombination af nye net-værktøjer og alle de data, der stilles til rådighed på nettet lige fra amatørfotos til satellitmålinger.

Eksempler? Se bare her...

For kort tid siden kom en amatør frem med en fantastisk teori i forbindelse med brokollapset i Minneapolis. Kernetricket var dygtig brug af fotodokumentation hentet fra Google Earth tilsat amatørfotos af et entreprenørarbejde, som netop foregik på broen. Resultat: Ret stærk sandsynliggørelse af en sammenhæng mellem entreprenørarbejdet og sammenbruddet. (Eksemplet hentet fra Byggebloggen)

Sceneskift: På hjemmesiden www.boliga.dk kan man nu følge med i udbudspriserne for alle danske ejendomme til salg. Man kan følge om husene bliver sat op eller ned. Man kan hente lokal statistik over udbuddet i et bestemt område og man kan plotte ejendommene ud på et Google Map-kort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

www.keybo.dk kan man hente tilsvarende oplysninger, men her er der vinklet på ejendomsmæglere, og man kan derfor studere interessante statistikker over, hvilke mæglere som sænker priserne mest, sælger mest og har størst markedsandel i et givet område.

Data er tydeligvis suget op fra ejendomsmæglernes egne hjemmesider, og de elsker næppe den information, der er skabt. Men konsekvensen er helt ny gennemsigtighed.

Det kan ikke vare længe, før nogen kobler endnu flere oplysninger på de to nævnte bolighjemmesider, for eksempel matrikeloplysninger og data fra www.statstidende.dk.

Sceneskift: På sidste uges konference om Danmark som rumfartsnation i IDA gav Henning Skriver, Danmarks Rumcenter, DTU, www.rumcenter.dk, en gennemgang af en række muligheder for at skabe nye og interessante data vha. mulige danske satellitter. Herunder f.eks. at følge klimaforandringerne fra rummet - ved at opmåle og vise data fra for eksempel issmeltningen på polerne helt ind i vore stuer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sceneskift: Københavns Kommune har meldt sig ind i et samarbejde, MIT-projektet Senseable City, som ved hjælp af mobiltelefondata vil kortlægge, hvordan vi bevæger os i storbyen. Resultatet vil blive et bykort med et myldrende levende billede af, hvor vi er!

Sceneskift: Google Earths satellitfotos er i sig selv et fantastisk informativt produkt bygget på eksisterende data. Tilsæt oveni brugernes egne data - for eksempel gamle romerske bykort eller amatørfotos af bygninger og landskaber og wikipedia-links - og man kan med det blotte øje se historiske og moderne sammenhænge, som er både utrolige, fascinerende og lærerige.

Og sådan kunne man fortsætte scene efter scene med at remse eksempler op.

Fællesnævneren mellem bolig-siderne, Googles produkter, satellitideerne fra DTU og mobilsamarbejdet mellem København og MIT er at indsamle eksisterende data, koble dem med nye data, give coctailen et lille twist og vise den på en ny måde: At skabe information.

Ved at gøre det er der et utal af muligheder for at skabe nye net-tjenester og elektroniske produkter. Det rimer på Danmark, hvor vi dels har mange data og dels har kreativiteten og den teknologiske ekspertise.

Derfor lyder ugens udfordring (ok: årets!): Brug data, skab information, del dit forslag med dine kolleger her...

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. september 2007 kl. 00:40

Nå, min bemærkning var et - måske utidigt - forsøg på lidt Piet Heinsk spøg/alvor. Det er jo fuldstændig rigtigt, at der i dag findes utrolige muligheder, ikke alene for ingeniører men for alle fag, for at tænke tværfagligt og utraditionelt. Netop i et land som Danmark, burde tværfagligheden virkelig blomstre. Det kræver blot, at vi alvorligt forsøger at forstå hinanden. En baggrund for min første bemærkning er, at nu har jeg i et stykke tide fulgt debatterne og indlæggene på Ingeniørens forskellige blogs. Der kommer mange virkelig kvalificerede og spændende indlæg og tanker; men uden at have statistisk belæg for for udsagnet, forekommer det mig, at 80% af indlæggene har til formål at skyde hinandens tanker og ideer ned. Det er yderst sjældent, man ser nogle indlæg, der bygger videre på de andres forslag og meninger eller ligefrem forsøger at kombinere dem til netop noget tværfagligt eller helt ny tænkning. Det skal så siges, at det samme er tilfældet på en række andre blogs, og at tonen som regel er mere urban på Ingeniørens blogs. Jeg vil håbe, at Ingeniørens spændende initiativ med at få tilknyttet en lang række ressourcepersoner fra forskellige områder vil fremme denne tværfaglighed. Det kan kun blive til gavn for hele samfundet. Med venlig hilsen Paul Hegedahl

1
11. september 2007 kl. 22:09

Så må man jo bare håbe, at det kommer til at vrimle med kreative ingeniører og at det ikke er et oxymoron lige som military intelligence! Jeg går ud fra, at redaktørens brug af ordet "amatør" betyder, at det ikke var en ingeniør? Med venlig hilsen Paul Hegedahl