Pandemier kalder på indre forsyningslinjer
LEDER
Corona har ført til mange krisemøder i danske virksomheder, hvor ordrebøger er skrumpet på rekordtid, og pilen på toplinjen bevæger sig nedad i foruroligende høj fart. Og trods de markante krisepakker, der er fulgt med regeringens nedlukning af samfundet, er mange virksomheder så udfordret, at vi allerede har set store fyringsrunder og med sikkerhed kommer til at se flere endnu i månederne, der kommer.
Coronavirussen respekterer ikke landegrænserne, og det gør den økonomiske krise, den fører med sig, heller ikke. Uanset hvor godt, vi i Danmark formår at håndtere sundhedskrisen, så bliver dansk erhvervsliv, der fungerer i en åben økonomi, hårdt ramt. Her i mediehuset mærker vi det også i form af et markant dyk i antallet af virksomheder, der ønsker at annoncere for såvel ledige stillinger som produkter og ydelser – ironisk nok i en tid, hvor vi ellers har flere læsere end nogensinde, der ville se disse annoncer.
Alle dele af dansk erhvervsliv er ramt. Netop derfor er det ekstra beundringsværdigt, at en lang række både små og store danske virksomheder alligevel har vist overskud til at række en hjælpende hånd frem ved at stille produktionsfaciliteter, it-systemer og viden til rådighed i kampen mod epidemien.
Vi har set det lille Nyborg Destilleri, der nu producerer håndsprit frem for whisky med leverancer fra Carlsberg og Royal Unibrew; plastvirksomheden Idé-Pro fra Glyngøre bruger deres støbemaskine til at producere visirer til midtjyske sygehuse, og Lego undersøger bl.a. muligheden for at levere tilbehør til tests. Også Grundfos har på rekordtid udviklet flere prototyper til ansigtsvisirer og er ved at få en støbemaskine hjem, der kan sætte den bedste af dem i masseproduktion, og Novo Nordisk lægger laboratorier og medarbejdere til for at øge den danske testkapacitet.
Listen kunne fortsætte langt ud over spaltepladsen i denne leder. Dansk Industri (DI) oplyser, at over 150 industrivirksomheder nu har meldt sig til at bidrage med værnemidler, hvilket omfatter dragter, mundbind, desinfektionsmidler, handsker mv., under ‘Danmark hjælper Danmark’ – den ad hoc-ordning, som i hast er blevet oprettet, for at virksomheder kan melde ind med hjælp.
Det er Opløftende at se, at dansk erhvervsliv både kan og vil bidrage i en krisesituation som den, vi står i i dag. Det ærgerlige er, at vi først kommer i gang nu – i tredje uge af epidemien. For selv om vi har dygtige virksomheder, så tager det trods alt noget tid, inden indsatsen bliver til brugbare værnemidler.
Mangelsituationen opstod nærmest fra dag et, så det ville have været givtigt, hvis ‘Danmark hjælper Danmark’ havde ligget klar i skuffen, og erhvervslivet var kommet i gang hurtigere. Men også her blev Danmark og det danske beredskab taget på sengen.
Nyborg Destilleri var egentlig hurtigt ude, men de skulle igennem fem statslige myndigheder og Nyborg Kommune, før alle nødvendige tilladelser var indhentet til at komme i gang. Det var tilsyneladende først, da medierne begyndte at skrive om manglen på testkit og værnemidler, og virksomheder og universiteter råbte højt nok til, at myndighederne fik iværksat en koordinering via DI.
Vi vidste godt, at risikoen for en pandemi var overhængende, og vi ved desværre også, at det med stor sikkerhed ikke bliver den sidste, vi kommer til at se i vores levetid. Næste gang skal vi være beredte – også hvad angår trækket på dansk erhvervsliv, når pandemien fører til overefterspørgsel hos vores normale – ofte udenlandske – leverandører.
Schweiziske Roche Diagnostics, der normalt er storleverandører af testmaskiner og reagenser til danske hospitalslaboratorier, har således meldt pas efter en stigning i efterspørgsel på 1.000 procent fra lande verden over. Pandemien respekterer ikke landegrænser, men selv store internationale virksomheder har grænser, når hele verdens efterspørgsel stiger på én gang. Så i krisesituationer skal den indenlandske forsyning sikres, og her har både private virksomheder og offentlige institutioner som universiteterne en vigtig rolle.
I USA tillader lovgivningen, at regeringen kan tvinge virksomheder til at omstille produktionen i krisesituationer, men herhjemme er det ganske frivilligt. Frivilligheden skal vi holde fast i herhjemme – den er bedre i tråd med det danske demokrati, og som den aktuelle situation viser, så er det slet ikke nødvendigt at vride armene om på nogen her. Vi har heldigvis mange virksomheder, der i denne situation viser det nødvendige samfundssind og ansvar. Men så snart vi har bekæmpet epidemien, må vi have lavet en drejebog for, hvordan man kan source fra det indenlandske marked, næste gang vi står i situationen.
Vi skal have et fuldt overblik over, hvilke produkter der er brug for, og hvilke indenlandske virksomheder og institutioner der kan levere, når det bliver nødvendigt. Kongehuset har styr på deres hofleverandører. Danmark må have styr på landets kriseleverandører.trb
