Et monster, der er stort set fraværende i diskussionen om klimaudfordringen, er ved at vokse os over hovedet. Datacentre verden over står i dag for en CO2-udledning svarende til hele verdens flyindustri, og fremskrivninger viser en fordobling hvert fjerde år. Alene i Japan vil datacentre sluge al landets energiforsyning i 2030, hvis udviklingen fortsætter.
Monstret fodres af en fejlantagelse, vi har gjort igen og igen siden starten af den industrielle revolution: at energieffektiviseringer vil sænke ressourceforbruget. Datacentre er i fuld gang med en af de allerstørste energieffektiviseringer drevet af hæsblæsende teknologiudvikling. Men vores dataforbrug bare stiger og stiger. I dag trækker især streamingtjenester forbruget op sammen med indsamling af data, der nu er på svimlende 4 zetabyte.
I økonomisk teori taler man om Jevons paradoks: Når teknologiske forbedringer medfører, at ressourcer kan anvendes mere effektivt, stiger mængden af anvendte ressourcer. Vi kender det især fra transportområdet: Mere energieffektive biler fører til flere kørte kilometer, og flere motorveje øger trængslen.
Vi kan derfor ikke sætte vores lid til, at nye energieffektive chips eller kvantecomputere løser problemet. I stedet må vi sikre, at stigningen i energiforbruget fra datacentre modsvares af ny grøn strøm.
Heldigvis prøver flere førende firmaer som Google, Apple og Facebook at skaffe sig et grønt image. Bl.a. bygger de selv vedvarende energi og gemmer serverne i kolde minegange i Nordsverige. Men de køber også grøn strøm fra eksisterende energikilder – og her hopper kæden af. Man er ikke 100 procent grøn, når man ‘snupper’ den grønne strøm fra den eksisterende pulje.
Apple og Facebook har planer om kæmpe centre i Danmark, der skal drives af vedvarende energi. Det efterlader os både med mulighed og ansvar for at påvirke udviklingen. Vi har endnu ikke hørt, præcis hvordan f.eks Apple vil gøre sit datacenter – der sluger strøm som mindst 175.000 familier – grønt. Men da vi allerede har en stigende CO2-udledning og i øvrigt er i gang med at standse udbygningen af grøn energi i form af kystmøller, bør det drives af ny VE.
Dansk Energi og energiministeren har armene i vejret. De tror på, at det øgede energiforbrug vil sætte skub i den grønne omstilling, bl.a. fordi elprisen vil stige. Løsningen kan findes i det CO2-kvotesystem, som også datacentrene er underlagt, mener ministeren. Men begge dele bygger på et usikkert grundlag. Kvotesystemet er i dyb krise, og stigende elpriser er på ingen måde garant for, at man bygger VE.
Skal vi så bare skræmme Facebook og Apple og de tilhørende arbejdspladser væk? Nej! Men som udgangspunkt skal vi være kritiske over for en udvikling i energiforbruget, der truer årtiers bestræbelser på at redde kloden, og som foregår ikke bare i vores baghave, men på plænen foran huset. Og så skal vi lade være at bilde os ind, at datacentre er grønne, hvis de ikke modsvarer deres forbrug med vedvarende energi 1 til 1. Først hvis det lykkes i samarbejde med staten og vores grønne virksomheder, har vi en succeshistorie.
