Hjælpepakke til fremtiden
Leder
Først til den glade nyhed: Finanslovens forskningsbevilling til landets universiteter og forskningsinstitutioner er den største, der er set i 10 år. 18 mia. kroner er der i 2020 fundet til forskningen - 0,8 mia. mere end i 2019. Sammen med støtte fra kommuner og regioner, Danmarks Grundforskningsfond og internationale bevillinger støttes offentlig forskning med 24,1 mia. kr. eller 1,02 pct. af BNP.
Så til den triste nyhed: Glæden risikerer at blive kort, og historien den stik modsatte, når det gælder forskningsbevillingen 2021. Sagen er nemlig den, at de stigende forskningsbevillinger følger af, at det danske bruttonationalprodukt er steget pænt i løbet af 2019. Med en politisk aftale om, at de danske forskningsbevillinger skal leve op til Barcelona-målet og udgøre mindst 1 pct. af BNP, så belønnes forskningen, når samfundshjulene kører med høje omdrejninger.
Omvendt er det jo så, når hjulene går i stå, og samfundsudviklingen mister fart, som det er sket med den nærværende corona-pandemis hærgen i ikke bare Danmark, men også den omverden, vi samhandler med. Seneste prognose fra Finansministeriet er fra 27. maj og lyder på et fald i BNP på 5,25 pct. i 2020, og også 2021 vil ligge under niveauet fra 2019.
Fastholdes 1 procents-målet i den kommende finanslov, vil bevillingerne falde med ikke mindre end én milliard kroner ved et BNP-dyk på 5 pct. Det kan blive en alvorlig, men indtil videre desværre overset konsekvens af krisen. Mens politikerne forhandler forlængelser af hjælpepakker til erhvervsliv og de danskere, der mister job som følge af nedlukning og krise, har der ikke været snakket om hjælpepakker til forskningen. Det bliver der brug for, hvis ministeriets prognose holder.
For mens fald i eksporten og stigende arbejdsløshed giver synlige skrammer på Danmark her og nu, så vil en nedgang i de forskningsbevillinger ramme hårdt i manglende udvikling og konkurrencekraft på længere sigt.
Netop Coronakrisen har vist os, hvor vigtigt det er, at såvel vores universiteter som vores virksomheder har forsknings- og innovationskraft til at rykke hurtigt, når katastrofen rykker tæt på. Det gælder ikke bare på medicinalområdet, hvor vi med to store fonde – Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden – kan håbe, at niveauet kan holdes oppe trods faldende bevillinger fra Finansloven.
Også når det gælder forskning og udvikling inden for områder som digitalisering og AI, materialer og maskinproduktion, har krisen vist os, at et højt videnniveau er med til at skabe den nødvendige fleksibilitet og handlekraft i en krisesituation. Her er der knap så mange rige fonde at ty til, hvis statens bevillinger svigter.
Det samme gælder forskning og udvikling af grønne teknologier inden for stort set alle tekniske områder. Med de ambitioner, et samlet folketing har om at nedbringe CO2-udslippet markant, er det helt nødvendigt, at der bliver skruet op og ikke ned for forskningen.
I regeringens forståelsespapir med støttepartierne fremgår det da også, at det er gennem »vores uddannelser og forskningsinstitutioner, at vi skal få nye ideer og finde løsninger på de problemer, vores samfund står overfor.« Det fremgår også, at man derfor vil »styrke forskningen« og »sigte mod Barcelona-målet, så de offentlige investeringer i forskning er mindst én pct. af BNP«. Da det blev forfattet sidste sommer, var der nok ingen af partilederne, der kunne forestille sig, at BNP ville dykke så markant og med det også forskningsbevillingerne.
Det er derfor nu, der skal skabes en bred politisk aftale om den langsigtede forskningspolitik. Uændrede bevillinger i 2021 vil løfte procenten til omkring 1,05 til næste år, og herfra bør procenten stige de kommende år. Sidst politikerne for alvor gav forskningen et løft var i nullerne med den såkaldte globaliseringspulje. Nu er tiden kommet til igen at løfte, og regeringen bør lægge op til en sådan aftale i forbindelse med sit finanslovsudspil.
Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen har til mediet Sciencereport.dk udtalt, at hun vil kæmpe for, at faldet i BNP ikke fører til færre forskningsbevillinger i kroner og øre. Men indtil videre har det politiske fokus på problematikken været ganske fraværende i corona-skyggen, til trods for at Det Konservative Folkeparti har en erklæret målsætning om, at procenten skal stige til 1,25 pct. i 2034 og Venstre ønsker en »ambitiøs forskningspolitik, der fremmer vækst og fornyelse«.
Fortsætter politikerne den prioritering, universiteterne har haft i genåbningen af Danmark, er forskningen ilde stedt. Her blev forlystelsesparker, værtshuse og fitnesscentre fundet vigtigere at åbne end auditorier og laboratorier på landets universiteter. Man kan håbe, at politikerne er færdige med at forlyste sig og træne armmuskler, når vi kommer hen på den anden side af sommerferien, og finanslovsforhandlingerne går i gang. Så de kommer tilbage til et langsigtet fokus på, hvordan vi fastholder og udvikler vores hjernemuskler. Det er afgørende for Danmarks fremtid. trb
