
En firkantet dansk stikprop på 32x17 mm var i årevis et af hovedargumenter for alene at tillade de særegne danske stikkontakter. Den firkantede stikprop hævdes nemlig at kunne sætte sig fast i Schuko-stikkontakten, som er udviklet i Tyskland og i dag de facto-standard og udbredt i over 40 lande lige bortset fra Danmark, hvor Schuko-stikket i årevis var forbudt. En fastklemt stikprop kan angiveligt udvikle sig til en potentielt farlig affære, hvis man rykker i den, og ledningen vrister sig løs.
Det andet hovedargument for at udelukke konkurrerende systemer har været, at de har fritlagte metaldele til jordforbindelse i stikkontakten, mens jordingen i danske stik var gemt inde i et hul. Det design umuliggør, at overgang i en vaskemaskine kan sende strøm ud til metaldelene.
Ulemperne ved at udelukke den udbredte Schuko-standard har været mangfoldige. Elmaterielproducenten af Lauritz Knudsen, i dag ejet af Schneider Electric, har i årtier haft næsten 100 pct. dominans på det danske marked, fordi ingen udenlandske producenter ville gå ind på den særegne danske ‘standard’.
Det har medført skyhøje priser på dansk elmateriel – en simpel søgning på nettet viser, at en ordinær stikkontakt med jord koster over fire gange så meget i Danmark som i Tyskland. Men festen for Lauritz Knudsen stopper ikke her. For stort set alle hårde hvidevarer, håndværktøj og køkkenapparater leveres i dag som standard med Schuko-stikpropper, som ikke har det danske jordben. Derfor jordledes apparaterne ikke, og ikke få kender til problemet med en opvaske- eller vaskemaskine, som giver stød, typisk fordi en kondensator er ført til maskinens stel. For at undgå disse ubehagelige stød bør man købe en adapter, som kan forbinde Schuko-stikproppens jordforbindelse til den danske stikkontakts jord. Med et snuptag blev den danske installation ikke bare fire gange så dyr som den tyske, men absurde syv gange så dyr. Vel at mærke med en adapter som er produceret af – gæt selv: Lauritz Knudsen.
For halvandet år siden bøjede Sikkerhedsstyrelsen sig for det massive pres og tillod Schuko-systemet. Uforklarlig træghed hos rådgivere, elektrikere og bygherrer har imidlertid sikret, at danske stikkontakter stadig er førstevalg til gavn for Lauritz Knudsens monopollignende status.
Derfor kan det kun glæde, når Gladsaxe Kommune, som omtalt på ing.dk, går foran og forlanger et nybyggeri udstyret med standardmateriel for at undgå de dyre indmuringsdåser og kontakter fra Lauritz Knudsen.
Næste skridt for at få brudt konservatismen i dansk byggeri må være, at stat og kommuner pålægges at udbyde store renoveringer og nybyggeri med elmateriel efter Schukostandarden. Kun på den måde bliver trægheden i den danske byggebranche brudt, og en normalisering af markedet kan opnås.
Et andet vigtigt skridt for at lukke munden på bekymrede fagfolk er at forbyde den danske model med en firkantet stikprop, der angiveligt kan kile sig fast i Schuko-systemet. Sidste skridt er helt at udfase den danske jordstikkontakt, som alt for ofte ikke medfører korrekt jording. Når Schuko-systemet begynder at brede sig, kan de molbo-agtige tilstande undgås – lige som Lauritz Knudsen ønskeligt begynder at sælge deres højkvalitetsprodukter i Schukoudgaven.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Bliv endeligt ved med at røre dette emne. Der er ingen anden grund til ikke at stoppe det Danske system end at give LK en god fed monopolagtig forretning. Det var allerede ved fødslen af systemet klart hvad konsekvenserne ville blive: ingen stikpropper monteret på importeret udstyr ville passe i systemet fordi det er ikke økonomisk rimeligt at montere Danske stikpropper. LK ville få et de facto monopol fordi ingen udenlandsk fabrikant ville være interesseret i at producere Danske stikpropper og kontakter. ( der er et par Kinesiske der prøver for med de fantasipriser vi har kan de måske lige få det til at løbe rundt) . Systemet blev altså skabt som et slet skjult statstilskud til LK på bekostning af forbrugernes sikkerhed. Det virkeligt mærkelige er at vi stadigt har systemet og at sikkerhedsstyrelsen åbenbart har fået et " licence to kill" af ministeriet , skidt med borgernes sikkerhed siger de åbenbart, vi skal da understøtte den Danske industri ikke sandt? Forresten er jeg tidligere prøvningschef for Demko da dette foregik så det er ikke fri fantasi.
Vores vaskemaskine var installeret af tidligere ejer. Der sad en Schneider kontakt på væggen og en Schuko-prop. Jeg havde testet HPFI-afbryderen og den virkede. Alligevel summede det i fingrene når man rørte ved vaskemaskinens metalkasse. Så der skulle ske noget, og derfor udskiftede jeg kontakter og propper med ikke-Schneider materiel (CEE), og det hjalp.*Hvis man ikke har et klap forstand på teknik, så har man ingen bekymringer om det - og tilkalder en elektriker hvis HPFI'en slår fra eller man får stød - og så konstaterer man at man skulle have haft en elektriker til at installere den dims der gav stød.
Findes der Schuko-EDB-stik eller er det kun et dansk LK-fænomen?
I Danmark har LK indført, at de to stikben er skråtstillede så alm. stikpropper ikke kunne bruges, jordbenet er det samme. De findes kun i DK. Schuko stik er schuko til alt i Tyskland, der mærker man stikkontakten til det brug den er til, men den virker til alt.
Og til dem der omtaler LK som kvalitet,taler vi så om de samme kontakter ? Jeg kender kun dem man køber i byggemarkederne hvor dobbelttangenterne næsten flugter med hinanden, og hvor det taktile indtryk for en til at tænke på Kina,...
Jeg har også bemærket at LKs dobbelt afbrydere ikke flugter, og de er så løse at det er noget diller-daller. De har nok kost-optimeret alt kvaliteten væk. Men de er stadig pæne - hvis man ser bort fra at de ikke flugter.
Med tiden vil alle deres bonus-betalte managere (med Cand.Merc baggrund) have "optimeret" den sidste rest af forspring til konkurrenterne væk. Så kan de lukke og slukke og de gode stikkontakter vil sidde i de danske boliger de næste 30 år og minde om noget godt der var en gang.
Der er kommet et konkurerende fabrikant på markedet med el.kontakter i et lignende firkantet design som LK. Men tag ikke fejl, LK dobb. stikkontakter koster som regel oppe i den dyre ende, dem kan du ikke få for 40 kr. Jeg har arbejdet med Lks vare i over 40 år og de har altid været super gode og ikke noget dingleværk. Hvis du har lavet hullet for stort til kontaktens klør i siden, kan du udskifte kløerne med skruer og skrue den fast i underlaget.
<a href="https://i.imgur.com/A40wzbe.jpg">https://i.imgur.com/A40wzbe.jpg</a></p…;
<p>Et beskedent forsøg...
Fin grafik, Sonny.
Man kan tilføje at den viste firkantede stikprop er den "gamle type", og at der heldigvis findes en ny type (Normblad DKA 2-1b), der er smal og slank nok til at passe i dåser med både pindjord, sidejord og de danske dåser med runde huller.
Jeg har lagt fotos af forskellen op her: https://plus.google.com/114518091682297735063/posts/Gr57z9CRPQA
En elektriker har altid et væktøjsbælte på med det for ham relevante værktøj.......vi andre fuskere må finde os i manglende proffesionalitet :)
Jeg mener ikke danske produkter generelt er noget hø. Jeg mener bare LK's produkter er noget plast-diller-daller. Deres klembøsninger er smarte nok, hvis ikke de havde kombineret det med verdens mindste bagdåser, så man skal have poterne helt ind i dåsen, hvor der i forvejen er alt for lidt plads. Jeg mener det er tankeløst brugerfjendskhed at benytte to forskellige slags skruer i et lampeudtag, så man skal have hele værktøjskassen med sig op på stigen.
Det kan foreligge en mulighed for at der pludseligt er sket et kvalitetsfald for LK. Men det anser jeg ikke for særligt sandsynligt, for de kontakter jeg har anskaffet fornyeligt lever fuldt op til mine forventninger da de uden besvær kunne erstatte to fyrre år gamle velfungerende kontakter der blev udskiftet alene fordi ,fruen havde forelsket sig i det nyere design.
Men ja! Dansk produkter er noget lort, fordi de er lavet af danske ingeniører og designere som alt andet der er kvalitet, bør bekæmpes med næb og klør på den gode og ansvarlige danske outsourcings fremgangsmåde alle danske arbejdspladseer udsat for :(
"De fleste stikkontakter du henviser til har ikke børnesikring. Specielt for stikkontakter i lav højde, vil jeg foretrække en med børnesikring."
Mht. sikkerhed, så laver de alle en kinderschutzdose.
Mht. alsidighed og design, hvor køber jeg så LK dåser i messing, glas, aluminum, rustrfrit stål eller træ ?
Mht. montagevenlighed, så har jeg svært ved at se det smarte i at man skal have et bifag i gynækologi for at arbejde i en LK indmuringsdåse.
Mht. kvalitet, så må du kende nogle andre LK afbrydere, end dem jeg har købt til mit hus.
De fleste stikkontakter du henviser til har ikke børnesikring. Specielt for stikkontakter i lav højde, vil jeg foretrække en med børnesikring.Re: Hvis man mangler....</p>
<p>"Kunne fortalerne for Schuko systemer anvise en fabrikant af sådanne der kvalitetsmæssigt lever op til LK´s kvalitet, alsidighed, design, holdbarhed og montagevenlighed......ser jeg gerne en sådan anvisning :)"</p>
<p>Hvor mange vil du have ?
<a href="https://www.elektroland24.de/Schalter-Steck..">https://www.elektroland2…;
<p>Og til dem der omtaler LK som kvalitet,taler vi så om de samme kontakter ? Jeg kender kun dem man køber i byggemarkederne hvor dobbelttangenterne næsten flugter med hinanden, og hvor det taktile indtryk for en til at tænke på Kina,...
"Kunne fortalerne for Schuko systemer anvise en fabrikant af sådanne der kvalitetsmæssigt lever op til LK´s kvalitet, alsidighed, design, holdbarhed og montagevenlighed......ser jeg gerne en sådan anvisning :)"
Hvor mange vil du have ?https://www.elektroland24.de/Schalter-Steckdosen
Og til dem der omtaler LK som kvalitet,taler vi så om de samme kontakter ? Jeg kender kun dem man køber i byggemarkederne hvor dobbelttangenterne næsten flugter med hinanden, og hvor det taktile indtryk for en til at tænke på Kina,...
De LK Schuko-adaptere jeg har købt i Harald Nyborg, har egentlig ikke meget med Schuko-standarden at gøre, da de jo har fransk jordpind, og ikke Schuko sidejord. De vil ganske rigtigt gerne blive sidende permanent på stikproppen, men det er nu ikke værre end som så. Adapteren er nemlig bare klikket sammen, så hvis man tager en tynd skruetrækker, og åbner den, så kan man pille modhagerne af, og klikke den sammen igen. Herefter har man en helt normal adapter, der er, som en sådan adapter bør være, og som man kan sætte på og tage af, som man har lyst.
Mange har stadig ingen jord i boligen</p>
<p>Jeg bor in en gammel lejlighed, hvor den eneste form for jordforbindelse er radiatorene, vandhanen og muligvis kabel-TV udtaget.
Der er stadig mange boliger i Danmark der slet ingen jordforbindelse har, heller ikke i køkken og badeværelse.
Så her er det ret ligegyldigt om Schuko-stikket ikke får fat en jordforbindelse i LK-stikket, for her er slet ingen jorforbindelse eller jjordben at kunne få fat i.
Der er formentlig HPFI relæ, som slår fra hvis der trækkes 30 mA fejlstrøm. De fleste københavner lejligheder har kun sikkerhedsjord - dvs. Jorden er forbundet via HPFI relæet til nul. Hvis det var et stort problem, så tror jeg at både ekstrabladet og ingeniøren ville gøre opmærksom på det.
Smuk oversigt.
Du skriver om el-mutanten (EDB) at den kun findes som "løs" stikprop. Det er ikke korrekt, den findes også som "støbt" på edb ledninger til bærbare. Jeg har selv denne type, som jeg skærer til med en hobbykniv. Jorden fjernes let fra proppen med en papegøjetang, ved at dreje den et par gange og så lave et let vrid. Med hobbykniven kan der så gøres plads til sidejord og den franske jord kan passe i det opborede hul fra den fjernede jord. Vupti - nu har du en prop der passer i alle typerne.
I kina findes der universal skinner der passer til alle kendte typer propper på én gang. Dvs. UK propper, flade (US), runde (EU), Australske og EDB typerne - alle med jord forbundet. Jeg har selv en enkelt af disse, men samlekvaliteten er så ringe at jeg kun bruger den under opsyn. Ideen er dog glimrende - jeg skal have mig et par stykker i en bedre kvalitet. Det eneste problem er at de ikke holder alt for godt fast på strømforsyninger af EU typerne.
.......et Schuko hanstik så kan man på genbrugspladserne finde oceaner af disse i elektronikskrotkasserne.
Man kan også være forudseende og gemme ledningerne fra de apparater som man kasserer.
Men overskriften :
" Drop de danske stik – byg sikkert med tyske Schuko"
Er aldeles uforståelig idet der man i artiklen tydeligt gør opmærksom på Schuko stikkenes mangler.
Der ligger ikke en sikkerhedsbetragtning til grund for udtalelsen, men alene at........ at monopoler kan vi ikke lide og stikkene er for dyre.
Hvis der så forelå en teknisk valid betragtning af at LK stikkenes kvalitet er ringere end Schukostikkene, kunne denne betragtning forsvares. Men LK stikkenes kvalitet er tårnhøjt over hvad en gennemsnitlig Schukostikdåsefabrikant leverer.
Kunne fortalerne for Schuko systemer anvise en fabrikant af sådanne der kvalitetsmæssigt lever op til LK´s kvalitet, alsidighed, design, holdbarhed og montagevenlighed......ser jeg gerne en sådan anvisning :)
https://i.imgur.com/A40wzbe.jpg
Et beskedent forsøg...
Problemet er at de Schuko-adaptere som LK laver skal påmonteres permanet. Når Schukostikket først er sat i adapteren kan man ikke tage det ud igen uden at ødelægge adapteren. Det er sikkert lavet for at adapteren ikke skal falde af eller fordi folk ikke bare skal pille den af igen og brugge stikket uden, fordi det ser bedre ud og fylder mindre. Men nu, hvor Schuko fatninger er godkendt i Danmark er det et problem at man ikke kan hive adapteren af og sætte den på som man vil, f.eks. for din gartner. Så her må man ty til en hjemmelavet løsning med en lille forlængerledning med et LK han-jordstik og Schuko hunstik som kabeltromlen kan plugges ind i. Et andet problem er så at det stadig er ret svært at finde et Schuko hunstik eller en Schuko forlængerledning at klippe hanstikket af i almindelige byggemarkeder, supermarkeder osv.Med en større udbreddelse af Schoko i Danmark er løsningen selvfølgelig at køde de billigere kabeltromler med schukostik og så have en adapter med til de steder der er dansk jordstik.
Jeg bor in en gammel lejlighed, hvor den eneste form for jordforbindelse er radiatorene, vandhanen og muligvis kabel-TV udtaget. Der er stadig mange boliger i Danmark der slet ingen jordforbindelse har, heller ikke i køkken og badeværelse. Så her er det ret ligegyldigt om Schuko-stikket ikke får fat en jordforbindelse i LK-stikket, for her er slet ingen jorforbindelse eller jjordben at kunne få fat i.
Hvad er problemet egentligt? Som jeg forstår det, så er der lukket op for brugen af Schuko-stik og stikkontakter. Så nu er der frit valg på de fleste hylder. *Hvis man er imod "monopol" og kan leve med noget grimt, så køber man Schuko. *Hvis man har råd, og kan leve med at støtte et dyrt "monopol", så køber man de pæne fra LK. *Hvis man er doven og ligeglad så lever man uden jord. *Hvis man er glad for sikkerhed, så bruger man de 3 minutter og 20-100kr ekstra på at få jord. *Hvis man ikke har et klap forstand på teknik, så har man ingen bekymringer om det - og tilkalder en elektriker hvis HPFI'en slår fra eller man får stød - og så konstaterer man at man skulle have haft en elektriker til at installere den dims der gav stød.
*Hvis man er glad for regler og begrænsninger i friheden til at vælge, så melder man sig i et hylekor. Så kan man diskutere med de andre grædekoner, hvorfor det hedder en smølfetrækker og ikke en propsmølfer.
Jeg har med en hobbykniv lavet den ultimative stikprop. Det er en EDB-stikprop, som har fået fjernet jorden og er blevet så tilskåret at den går i franske, tyske, svenske, danske og EDB-stikkontakter. Hver gang jeg møder noget den ikke kan gå i, så skærer jeg af den. Smart - ikk?! Jeg er bare lidt udfordret med hospitalsstikkontakterne, men det har ikke været aktuelt endnu.
Darwin sagde: Survival of the fittest. Han sagde IKKE survival of the strongest. Det betyder at det der vinder i længden er det der har nemmest ved at tilpasse sig. Så lad nu være med at argumentere for en eller anden åndssvag standard skal ophøjes til eneste gyldige. Vi vil alle sammen gerne have noget der passer sammen, så derfor er det en god ide at favoriserer en eller anden fælles standard. Men det betyder jo ikke at man skal udelukke alt andet ved lov. Man kan bare gøre det besværligt og dyrt at vælge "forkert". på den måde gives der mulighed for at nogen kan komme med et nyt og revolutionerende produkt, der er bedre end det eksisterende. Hvis man tilpasser niveauet for "besværligt og dyrt" passende, så vil man sikre sig at det nye og revolutionerende produkt er passende meget bedre end det eksisterende før det kan konkurrere.
Jeg har købt mange forlængerledninger med 3, 4, og 6 bøsninger, der har kostet fra 5 kroner. Fås ligeså billige forlængerledninger til Schuko-stik, med børnesiking? Eller, vil billigere stikkontakt i vægen, give større udgifter til forlængerledningerne?
Den her artikel er klistret til i billeder, det er næsten ikke til at læse teksten for alle de billeder. Det er 2013 Ingeniøren. Ikke 1850. Det er for ringe
Er der monteret sikring i stikkontakterne, for at beskytte de tynde ben og ledningen? En max. strøm på kun 2.5A er lidt, i forhold til nutidens 13A husinstallationssikringer.europlug stik er tyndere end schukostik. Et schukostikprop kan ikke gå i et euro-stik. Dermed kan man ikke gå fre det ikke jordrede eurostik til det jordrede schukostik.
I mange lande, bruges tilsyneladende stik, hvor schuko ikke jordforbindes, hvis det sættes i en bøsning uden jord (CEE 7/17). Se f.eks. https://en.wikipedia.org/wiki/GOST_7396 og https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CEE_7-17_plug_and_socket.png
europlug stik er tyndere end schukostik. Et schukostikprop kan ikke gå i et euro-stik. Dermed kan man ikke gå fre det ikke jordrede eurostik til det jordrede schukostik.
Som jeg læser det: Hvis du køber en vaskemaskine, så kommer den højst sandsynlig med et Schuko stik og du kan dermed ikke tilslutte den med jord medmindre du skifter stikket. Det var tilfældet for både vaskemaskine, tørretumbler og køleskab som vi købte for nyligt.
Ja, og ikke bare store apparater, også eksempelvis min brødrister, kaffemaskine, blender m.v. kom med Schuko stik med jord. Dem har jeg så været i gang med at skifte, men det vil være min påstand at langt de færreste gør det hvorved de ingen jord har selvom apparatet er designet til det.
Personligt er jeg heller ikke glad for at skifte stik på den type meget strømkrævende apparater, jeg stoler væsentligt mere på et fabriksmonteret stik end et jeg selv har monteret uanset hvor umage jeg gør mig. En adapter er sjældent en mulighed da det kræver mere plads.
Er Schuko-stik sikre i ikke jordede europlug type C sokler (CEE 7/16 og CEE 7/17)?
Som jeg læser det: Hvis du køber en vaskemaskine, så kommer den højst sandsynlig med et Schuko stik og du kan dermed ikke tilslutte den med jord medmindre du skifter stikket. Det var tilfældet for både vaskemaskine, tørretumbler og køleskab som vi købte for nyligt.I artiklen påstås, at det danske system alt for ofte ikke medfører korrekt jording. Jeg har aldrig hørt om dette problem. Kan nogle forklare det?
Det vil i mange år være et problem med at man skal kunne tilslutte begge systemer... Den eneste fordel ved Schuko er at den leveres til 40 lande, hvis den danske model ved lidt lobyistvirksomhed blev den fremtidige standard, ville det være den der havde været billig at producerer pga. produktionsantallet...Da anlægsgartnerene skulle bruge strøm fandt de ud af at deres kabeltromle med dansk jordstik ikke kunne komme i kontakten. De tog i nærmeste byggemarked og fandt hverken schukostik eller den ønskede adapter, så de klarede den med et stik uden jord....
Man kan købe konverterstik, der har et dansk-jord-hanstik til schoko-hunstik. Da jeg har et nyt hus med Schukoinstallation, kan det være praktisk med omvendte konverterstik.
Da anlægsgartnerene skulle bruge strøm fandt de ud af at deres kabeltromle med dansk jordstik ikke kunne komme i kontakten. De tog i nærmeste byggemarked og fandt hverken schukostik eller den ønskede adapter, så de klarede den med et stik uden jord....
Med en større udbreddelse af Schoko i Danmark er løsningen selvfølgelig at køde de billigere kabeltromler med schukostik og så have en adapter med til de steder der er dansk jordstik.
I artiklen påstås, at det danske system alt for ofte ikke medfører korrekt jording. Jeg har aldrig hørt om dette problem. Kan nogle forklare det?
Desuden påstås, at det danske system er dyrere at fremstille end Schuko. Dette skyldes, at de danske stikkontakter fremstilles i Danmark, med dansk arbejdskraft.
Hvilken dokumentation har ing.dk for, at de ulemper de nævner, har været årsag til, at Schuko-stikket i mange år var forbudt? De ulemper der omtales, virker ikke seriøse, og jeg har aldrig hørt, at disse skulle være årsagen til, at Schuko stikket ikke var lovligt.
Jeg har læst, at det Danske system skal udfases næste år. Er det korrekt?
Den politiske korrekte forbruger har en ikke-LK stikkontakt m/jord og en prop der passer til.Som den lovlige forbruger du er, søger du selvfølgelig for at jordforbindelsen er korrekt tilsluttet og at et evt. Shukostik er skiftet til den danske model...
Jeg skiftede v/vaskmaskinen før november 2012, så jeg har en CEE 16A. Kr. 13.00 og vist kr. 16.00 for proppen.
Som den lovlige forbruger du er, søger du selvfølgelig for at jordforbindelsen er korrekt tilsluttet og at et evt. Shukostik er skiftet til den danske model...
Dette vil så kræve to samtidige fejl. For det første at der er fejl i jordingssystemet så en fejl mellem fase og jord ikke får HPFI'et til at frakoble. Og derefter at der opstår en forbindelse mellem jord og fase. Problemet er kun at en fejl i jordingssystemet ikke bliver detekteret, så den kan være der i mange år, før den næste fejl opstår og gør alle stikkontakterne livsfarlige...Det design umuliggør, at overgang i en vaskemaskine kan sende strøm ud til metaldelene."
I bliver ved med at tale om spænding på metaldele, hvor tror i jordledningen i vaskemaskinen er ført hen, - til stel selvfølgelig og lige pludselig har I en stor kasse på en ½ m3 der kan være spændingsførende hvis jordledningen i stikket ikke er i orden. LK har jo i årevis lavet scukostikket uden for Danmark, så det kan jo ikke komme som en overraskelse at også danskerne får øjnene op for de fordele de stik kan medføre. Jeg har set et byggevarehus sælge en tre-fir stikdåse med scukostik og USB-udtag,en tilsvarende stikprop på ledningen og når den bliver tilsluttet en dansk stikkontakt med jord er den fine jordforbindelse der er i stikkontakten brudt i netop stikkontakten, da jordskinnerne i stikproppen ikke kan nå det lille hul til jordbenet. Så det der i første omgang var en fiks ide kan ende med at slå brugeren ihjel. Jeg omtalte det i sikringstyrelsen, men det ville de ikke gøre noget ved, - den var jo godkendt! Det svare til at klippe jordbenet af på en stikprop med jord.
Det bliver farligt i en installation hvor der er fejl på dit jordingsnet (så jordledningen i væggen ikke er korrekt forbundet til jordspyddet/udligningsforbindelsen). I den situation vil du få induceret spænding i jordledningen som overføres til jord via den person der røre ved jordstikket. (det kan være et barn som sidder med fingrene inde i stikdåsen). Det er korrekt at det ved en tilsvarende fejl også vil være farligt at røre ved en vaskemaskine eller andre elektriske apparater med metaloverflade og jord tilsluttet. Men ikke ved en metalhåndvask eller radiatorerne (deres udligningsforbindelse er ikke ført sammen med strømførende ledere).Skulle det være farligt at man uden videre kunne røre ved en jordforbindelse i stikkontakten (jord-"pinden" stritter ud)?
Så er det jo også farligt at røre ved en vandhane?
Samme fare findes ikke ved det danske system hvor jorden ikke kan røres. (men faren findes stadig ved alle de tilsluttet apparater såsom vaskemaskine m.m.)
Desuden kan der være ubehageligheder hvis man har tøj og sko på der oplader en med statisk elektricitet og kommer til at ramme jordbenet når man sætter et stik i stikkontakten eller trækker det ud...
Jeg har ingen viden om det kun er et teoretisk problem eller om det også kan være et praktisk problem, men selv korrekt jordforbundet vaskemaskiner kan give stød hvis personen der røre ved vaskemaskinen har et andet potentiale end jorden.
"– lige som Lauritz Knudsen ønskeligt begynder at sælge deres højkvalitetsprodukter i Schukoudgaven."
Du har da vist aldrig haft en LK afbryder i hånden, eller prøvet at trykke på en ! ? Min største anke som privatforbruger, er at jeg ikke alene skal betale ekstrem overpris for afbrydere, men at de samtidig er i den absolut tarveligste kvalitet langt under hvad man har i resten af Europa.
"Det andet hovedargument for at udelukke konkurrerende systemer har været, at de har fritlagte metaldele til jordforbindelse i stikkontakten, mens jordingen i danske stik var gemt inde i et hul. Det design umuliggør, at overgang i en vaskemaskine kan sende strøm ud til metaldelene."
Skulle det være farligt at man uden videre kunne røre ved en jordforbindelse i stikkontakten (jord-"pinden" stritter ud)? Så er det jo også farligt at røre ved en vandhane?
Eller går det på, at stikket har sin jord udenpå? Således, at hvis der er overgang i apparatet og hvis stikkontaktens jord i virkeligheden ikke er jordforbundet, så vil man kunne få stød af at røre ved stikket. Men her er der så også fare ved at røre ved selve apparatet (såfremt det er lavet af metal, naturligvis)?
Jeg har længe været fortaler for at skifte til Schuko i Danmark ved lov (nybyg) - dels fordi det er billigere, dels fordi det er mere sikkert i og med at de færreste skifter stikkene på deres apparater som leveres med Schuko stik.
Når det er sagt, så drømmer jeg om nybyg engang når tid og sted er rette, og tager løbende noter. Selvom jeg føler mig ret oplyst om emnet og er stærkt imod monopolet, hælder jeg nok STADIG til LK stik simpelthen fordi de er langt pænere - og i nybyg har man trods alt rigtig mange stik.
Jeg er splittet. Stemmer nok for en helt ny EU standard, men ved godt det ikke kommer til at ske.
Før EU havde de europæiske lande et hav af forskellige stikkontaktsystem og flere forskellige elforsyninger. Nu er standard forsyningen 400/230 V, 50 Hz. Det er godt. Det er også godt, at der er blevet udviklet fælles stikkontakter til industrielt brug. Desværre stoppede der. I stedet for at udvikle et nyt stikkontaktsystem til brug i boliger valgte man at understøtte Schuko, som på ingen måde er optimale, hverken æstetisk, praktisk eller med hensyn til sikkerhed. På alle disse områder er de nugældende danske stikkontakter Schuko overlegne. At indføre Schuko som tvungen standard i Danmark vil være et teknologisk og sikkerhedsmæssigt tilbageskridt Lad os arbejde for en ny europæisk standard for boligstikkontakter. Det bliver en lang og sej kamp, men den er værd at kæmpe.
Jeg kan ikke ligesom få øje på hvor de danske stikdåser, er de tyske overlegen. De tyske "schuko" har altid jord med i stikindtaget og de har nu lavet forlængerstikdåser hvor man kan sætte to eurostikpropper "flade og spidse i enderne" i samme bøsning samtidig og ved at deres stikindtag er forsænket, "ligesom en bøsning" kan stikproppen sidde mere fast så et træk nedad ikke skal belaste trykfjedrene i bøsningen til kontaktfladen til stikbenene. De har lavet stikpropper der er flade, så de kun rager mindre end 7mm ud fra væggen. Stikindtaget er også fladere end de danske. Det virker som om der er "nogen" der har tænkt sig om.
Det rigtige vil være kun at tillade Schuko stikkontakter.
Det er et problem at udskifte eksisterende materiel, fordi Schuko kræver mere plads, så måske skulle loven kun gælde for nybyggeri.
Det med stikproppen er løst. Schneider Electric sælger stikpropper der afrundet i kanten, så de ikke kiler sig fast. Men fra Sikkerhedsstyrelsen påpegede problemet, til Schneider Electric erstattede de farlige propper, gik rigtigt mange år.