Leder: Danske coronavacciner skal i fast lane

14. januar 2022 kl. 07:006
Leder: Danske coronavacciner skal i fast lane
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Drømmen om dansk vaccineproduktion er langt fra mål

Leder

Mens Hendes Majestæt Dronningen meget velvalgt i sin nytårstale hyldede forskerne for deres indsats i denne hundredårs sundhedskrise, hvor corona hærger verdens samfund, så er der grund til at dvæle ved, om vi er gode nok til at tænke flere år frem og sikre, at næste generation af både vacciner og behandling mod kommende varianter af den plagsomme virus udvikles så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre.

En ting står i hvert fald lysende klart: Statsminister Mette Frederiksens ambition fra foråret 2021 om, at vi allerede fra dette år selv skulle kunne producere coronavacciner på en fabrik på dansk jord – og det skulle i ­øvrigt allerhelst være en af mRNA-typen – faldt på kort tid til jorden med et brag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hatten af for, at statsministeren ­reagerede på de skridt til national protektionisme, som Tyskland, Frankrig, Italien og Holland tog i allerede i foråret 2020 i kapløbet om de eftertragtede vacciner. Glemmes skal ikke, at landene – i største fortrolighed – indledte et samarbejde om opkøb af vacciner til sig selv. Det endte heldigvis med et fælles EU-indkøb for alle EU-lande, for Danmark kunne meget vel være blevet kørt over op til de første stik.

Men statsministeren gik ikke ud og tordnede mod de store landes usolidariske mis­sion. I stedet indledte hun en bizar rundrejse til nationalistisk orienterede politikere i Israel og Østrig i håb om at etablere en fælles vaccine­produktion mellem de tre lande. Det endte dog i ingenting. Mette Frederiksen er imidlertid ikke den, der river plastret af og erkender et politisk selvmål.

I stedet fik vi et hudfarvet coverup i form af en markedsundersøgelse, der skulle ­afdække, om medicinalbranchen var interesseret i at bygge en fabrik i Danmark. Det faldt ej heller godt ud. Regeringen var alt for tidsoptimistisk omkring, hvor hurtigt en produktion kan stables på benene – det var i hvert fald et gennemgående svar til myndighederne fra de fremmødte medicinalvirksomheder, viser referater. Eller også havde virksomhederne slet ikke et produkt klar.

Statsminister-ambitionen blev også afvist med, at det danske marked simpelthen var for lille til investeringer i den milliardklasse, som vaccinefabrikker er. Pfizer og Moderna – som ellers pt. står på sejrsskamlen for vellykket vaccineudvikling – mødte slet ikke op. Kun Bavarian Nordic var positiv, men deres dygtighed ufortalt har selskabet for det første ikke en færdigudviklet vaccine og kunne ikke love en ren dansk vaccineproduktion. Produktion i hele produktionskæden forankret i ét land findes ganske enkelt ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemt at være bagklog, men havde statsministeren gjort sit forarbejde bedre, havde hun vidst, at det er umuligt på halvandet år at stable en rent national vaccineproduktion på benene. Sagen endte i stedet med en afplukket national ambition, hvor Bavarian Nordic fik et løfte om op til 800 millioner statsstøttekroner til at færdigudvikle deres coronavaccine, mod at selskabet gennemfører fase 3-forsøg og det lidt uklare ‘opskalering af den kommercielle produktion’.

Heldigvis er Bavarian Nordics fase 2- forsøg gået godt, ifølge selskabet selv, og i bedste fald kan der indgives ansøgning om godkendelse af vaccinen i slutningen året. Trods den utilslørede statsinitierede pick the winner-mission, skal der gives cadeau for at støtte de danske forskere ikke alene i en nytårstale, men også ved konkret at ­afhjælpe et finansieringshul til patientforsøg. Det er regeringens bedste udgang i jagten på en vaccinefabrik, hvor man endnu ikke ved, om mRNA-vaccinerne kan få os endeligt ud af pandemien.

Men vi er langt fra i hus, for ingen ved, hvilken teknologi der vinder på den lange bane. Bavarians Virus Like Particles-teknologi (VLP) er kendt for at være sikker og effektiv, men ingen kender langtidseffekten. Derfor skal vi fortsat have øje for andre og nye vaccine­typer, der kan blive nødvendige alternativer, når vi skal have 5., 6. og 7. stik.

Desuden er det værd at bemærke, at Bavarian Nordic netop har meldt ud, at fase 3-­ forsøget for en virusvaccine mod luftvejs­sygdommen RSV, de også udvikler på, koster over 1,6 milliarder kroner og forventes klar om et år. Det er bestemt ikke urealistisk, at samme tids- og omkostningsniveau gælder sidste del af udviklingen af selskabets ­corona-vaccine ABNCoV2, der udspringer af forskning på ­Institut for Immunologi og Mikrobiologi på KU med professor Ali Salanti i spidsen.

Statsstøtten går alene til forskningen – som altså er dyr – og ikke til den industrielle del, ligesom tidshorisonten forekommer optimistisk, set i lyset af RSV-udviklingen. Især hvis man medtager den tid, det tager at bygge vaccineproduktion op. Vaccineudvikling og -produktion er voldsomt dyr, tager lang tid og kræver tung myndighedsbehandling.

Det er samfundssind – og i øvrigt god samfundsøkonomi – at have fuldt fokus på at give de mest optimale betingelser for at kunne drive udviklingen mod både styrket coronavaccineproduktion og nye vaccinetyper i mål. De første skridt er taget – nu må regeringen sørge for en fast lane til sidste del af missionen.

Killerargumentet er, at vores nuværende coronaindsats er voldsomt dyr. Det estimeres fra landets sundhedsøkonomer, at alene testindsatsen sidste år kostede landet 10 milliarder kroner. Dertil kommer dyre hospitalsindlæggelser for ikke at tale om både tabte arbejdstimer og tabt omsætning, der følger sygdom og restriktioner.hm

6 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
24. januar 2022 kl. 13:36

Jo flere tilfælde jo større risiko for nye varianter. Det er ikke den sidste og der er ingen garati for om det blivere mildere eller værre fremover. Det er renMonte Carlo.

Så selv om det "kun" er som en slem influenza, så er det alvorligt nok i en influenzatid.

Så bare grundet influenza, så burde mundbindet nok fastholdes en rum tid, også til næste vinter. Blot skal man starte allerede ved jævndøgn(eller skift fra dst til normaltid).

Intet er besejret, kun udskudt med vacciner.

5
23. januar 2022 kl. 22:40

PS. Jeg har modtaget 3 stik, og har været glad for dem - specielt da Delta-varianten var på sit højeste. Men jeg kender flere uvaccinerede personer i 40'erne, som har beskrevet et omikron-forløb som en "middel forkølelse"</p>
<p>

Rettelse: Det var kun de første dage Omikron var let. Derefter blev det slemt med 39,5 i feber, uden at vide hvornår det er ovre (det ved man jo mere eller mindre med forkølelse og influenza).

4
21. januar 2022 kl. 08:33

Omikron har med sin høje succesrate overvundet samtlige tidligere varianter i Danmark, og hurra for det. Det er nemlig højst fordelagtigt for en virus ikke at dræbe sin vært. Det giver større spredning i sig selv, og mindre modstand mod spredning. Tag f.eks. den almindelige forkølelse, som vi lever med uden at tænke nærmere over det.

Naturen selv har gjort mere end vaccinerne har.

Inden DK kan etablere en vaccineproduktion, er den blevet irrelevant.

PS. Jeg har modtaget 3 stik, og har været glad for dem - specielt da Delta-varianten var på sit højeste. Men jeg kender flere uvaccinerede personer i 40'erne, som har beskrevet et omikron-forløb som en "middel forkølelse"

3
20. januar 2022 kl. 16:25

"I stedet indledte hun en bizar rundrejse til nationalistisk orienterede politikere i Israel og Østrig"</p>
<p>Tak til Ingeniøren for klart at vise hvilken politisk fløj de tilhører.

Hvor ser du problemet? Rundrejsen var bizar fordi den gik til lande som ikke kunne hjælpe med vaccineproduktion selvom det var målet. Og både Kurz og Netanyahu er nationalistisk orienterede politikere. Jeg tror såmænd begge vil blive sure hvis du sagde andet.

2
14. januar 2022 kl. 10:39

"I stedet indledte hun en bizar rundrejse til nationalistisk orienterede politikere i Israel og Østrig"

Tak til Ingeniøren for klart at vise hvilken politisk fløj de tilhører.

Smædekampagne i en avis der gerne vil tages seriøs, og være saglig og videnskabelig, hører ingen steder hjemme.

1
14. januar 2022 kl. 08:27

Ifølge Bavarian Nordic er ABNCoV2 fase 3 fuldt finansieret med de 800 mio kr fra staten. I forhold til sammenligningen med fase 3 inden for RSV, er der tale om et studie med markant flere deltagere, hvilket er proportionelt dyrere. Derfor er de to studier ikke nødvendigvis sammenlignelige.