Længe leve rygerne ...
Jeg er den sidste ryger i Europa. Rygere er en truet art, dagligt kommer der nye tiltag for at gøre livet surt for rygerne.
Senest har jeg set et forslag til pant på skod! Det er tænketanken Ideernes Danmark, der foreslår et pantsystem som det, vi kender fra flasker og dåser. Systemet skal både gøre cigaretterne dyrere og fjerne skod fra gader og fra naturen. Ganske fikst - og måske skal der indlejres en lille metaltråd i hvert filter, så vi kan følge det rundt i systemet.
Ingen vil i dag stille sig frem og forsvare rygning, og kun få tør sige, at de er rygere og nyder det. Sådan skal det være, rygning skal dø med den generation, der er teenagere i dag. Og teenagerne i Danmark ryger ganske ivrigt - ca. 25 pct. er rygere - men der er lidt diskussion om, hvordan statistikken skal læses. Som for tidligere generationer er der en duft af frihed ved en smøg på læben. Og så er rygning en icebreaker ved enhver fest. Regeringen vil afsætte midler til en ny strategi for bekæmpelse af rygning hos unge, og her kan det være på sin plads at søge inspiration i andre lande med samme målsætning.
De lande i verden, hvor der ryges mest, er også de lande, hvor de mest drastiske midler tages i brug for at stoppe rygning.
Tyrkerne, der topper alle lister over mest rygende folk i verden, har indført totalt rygeforbud indendørs, billeder af kræftpatienter og rygerlunger på cigaretpakkerne og cigaret-censur på alle film.
Hvis Humphrey Bogart tager sig en smøg, mens han lurer i døråbningen, så er cigaretten nu gjort uskarp, det er nu en sløret klat, der følger hans hånd, mens han bager på Lauren Bacall - meget mærkeligt ser det ud.
I Japan kan de præsterer en anakronistisk statistik ved både at være i Top 3 blandt de lande i verden, hvor der ryges mest og samtidigt have den højeste gennemsnitslevealder. Her bliver der også tager drastiske skridt. Udendørs rygning er stort set forbudt, og helt som i det hedengangne DDR kan man blive stoppet på gaden og bedt om at skodde sin smøg med trusler om bødestraf. Rygerne stimler sammen i små områder ved metronedgange og i rygekabinerne i de offentlige bygninger. Her pulses der løs på de lokale mærker Hope, Peace og Seven Stars.
Det kan også være en udfordring bare at købe en pakke cigaretter på gaderne i Tokyo.
Alt kan man ellers trække i en automat i det land, men for at trække sine smøger skal man have et særligt lille ID-kort, som automaten først skal se som bevis for ens alder m.m. Sjovt nok startede japanerne med et lille kamera på automaterne, der kunne scanne kundens ansigt for at se, hvor gammel køberen var. Men snedige teenagere fandt ud af at vise automaten ansigtet på yen-pengesedlerne - så var den snydt.
Snart må vi sige farvel og tak til tobak, det bliver trist, for det smager jo godt - hvis man ka' li' det. Tvivler jeg et øjeblik på om jeg snart skal stoppe, skal jeg bare lige se pressefotograf Casper Dalhoffs fotoserie "Rygerne på Riget".
