Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Laboratoriet med i S-toget

23. marts 2012 kl. 12:503
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg er ny blogger på ing.dk, så først lige et par ord om mig: Jeg er kandidatstuderende på DTU og opnåede i 2010 min B.Sc.-grad i fysik og nanoteknologi. Jeg er nu i gang med den tilhørende kandidatuddannelse og forventer at afslutte mit speciale og dermed uddannelsen i juli/august i år. Specialet skriver jeg i samarbejde med en forskningsgruppeDTU Fotonik.

Og hvad laver man så som studerende på DTU, eller mere generelt på et teknisk universitet? Man går selvfølgelig i renrum og fabrikerer alle de teknologiske idéer og potentielle komponenter til fremtidig teknologi, man kan tænke sig til - eller går i laboratoriet og måler på og karakteriserer frembringelserne fra renrummet. Men fabrikation af og måling på diverse komponenter kræver, når der er tale om højteknologiske produkter, avancerede og dyre maskiner - og kvalificerede personer til at betjene maskinerne og udføre fabrikation og målinger. Så man tilgår i vid udstrækning også de teknologiske problemstillinger fra en anden vinkel; Med teori, modeller og computersimuleringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Privatfoto.

Nogle kan begge dele - det praktiske hands-on og teori-arbejdet - men for mit vedkommende fandt jeg hurtigt ud af, at den teoretiske tilgang til teknologiudvikling tiltaler mig mest og er, hvad jeg er bedst til og synes er sjovest. Udfordringen er, kort fortalt, at udvikle en model, som er så simpel, at man har en chance for at løse den, men som samtidig beskriver de dominerende mekanismer og effekter - i mit tilfælde de fysiske af slagsen. Man vil altid gerne, såvidt det er muligt, løse sin model analytisk, men mange praktiske problemer er så komplicerede, at numeriske løsninger er påkrævet - hvortil man eksempelvis kan anvende MatLab.

Når man har valgt den eksperimentelle vej i sine studier, ligger ens arbejdsplads - laboratoriet - fast. Når man har valgt teori og simuleringer, flytter ens laboratorium, computeren, med rundt, og man kan f.eks. gøre de sidste beregninger færdige i S-toget på vej hjem. Det kan jeg godt lide ved den retning, jeg har valgt - at jeg i princippet kan tage mit naturvidenskabelige laboratorium med mig overalt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
28. marts 2012 kl. 20:57

Hej Jan,

Tak for dit indlæg og spørgsmål. Jeg har dog imidlertid ikke noget godt bud på en løsning til dit problem - som indlægget illustrerede er jeg ikke hands-on-, men teori-typen, så der er givetvis andre, som kan komme med mere kvalificeret hjælp:-)

Mvh Jakob

1
23. marts 2012 kl. 16:09

Jeg er fritidsopfinder og har nu fået en ny ide, hvori der indgår nogle hjul som skal køre hen over en fugtig (vand) plastplade. Problemet er at almindelig silicone vil 'skøjte' hen over pladen pga. vandet og vil nu høre dig om du har et godt forslag til et bedre egnet materiale, hvor jeg forestiller mig at der findes et eller andet nano-nano stuf. Mindes også en gammel artikkel, hvor nogle havde opfindet et aller andet som illuderede fodsålerne på et firben og som kunne klæbe på enhver flade/materiale. Lidt uden for emnet.. men håber at du kan hjælpe mig videre.