Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan TC9eren sætte verdensrekord i år?

10. april 2013 kl. 07:118
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvad sker der lige nu?

I år ligger vi ud med at fokusere på el-dragraceren TC9 (som blev lidt overset i 2012 pga. succesen med Silver Bullitt) og ser om vi kan få sat nogle gode tider.

Illustration: Privatfoto.

Alle 8 sub-pakker samlet

Glenn er netop i gang med at udvide batteripakkerne fra 2 x 150 Volt til i alt 350 Volt (foreløbig, 200 + 150 V). ”Og hvorfor så ikke 400 Volt?” vil nogen nok tænke. Jo, efter en near-dead experience i efteråret med vores egen controller fik vi erhvervet os en Zilla controller, som er *state of the art *indenfor power controllere. Desværre er den kun beregnet til 375 Volt og vi vil ikke tage nogen chancer, da den er temmelig dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Zilla-controlleren, bemærk vandkølingen for neden

Og vi har naturligvis planer om at bruge vores egen controller (som jo i øvrigt kan klare de 400 Volt, som Zillaen ikke kan) på et tidspunkt, men hvis en controller brænder af på den forkerte måde, kan man risikere at såvel motor som batterier bliver ødelagt. Og hvis det skulle ske, er den, i forvejen ret korte sæson vi har, ødelagt. Desuden ved vi reelt set ikke om vores egen controller stadigvæk har det EMC-støjproblem, som gjorde sidste års DHB til en fiasko.

Vi har med Zilla-controlleren maksimeret vores udgangspunkt for at TC9eren sætter en supertid i år. Et pejlemærke her kan være den eksisterende verdensrekord i vores klasse, som netop er blevet sat i USA på 6,22 sek. på 1/8-mile distancen. Her er der tale om en bil med 368 V, men som har 3-trins gearkasse og nogle high-end el-motorer.

Batterier

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med udvidelsen af batteripakkerne har det vist sig, at de oprindelige Anderson-stik ikke har kunnet klare mosten (pga. temperaturen) og de har derfor fået nye stik og krimpninger. Samtidig viste beregninger at det var nødvendigt at forøge power-kablernes tværsnit og i stedet for at skifte kablerne ud med større, valgte vi i stedet at trække et ekstra kabel og dermed fordoble tværsnittet. Nu har vi således ét Anderson-stik til plus og ét til minus på hver af de to 150-200 Volt batterikasser.

De to stik, plus og minus

Dernæst er alle 8 sub-pakker (på hver 50 Volt) blevet forsynet med en blæser til køling af BMS-printene, som i øvrigt også er blevet modificeret for at optimere balanceringen af de enkelte celler.

Trailer

I vinter fik vi købt os en (meget) billig, men ellers fin autotrailer, så vi kan transportere TC9eren uden konstant at skulle låne os frem. Første udfordring – det som i gamle dage hed et problem – var at traileren var lidt for smal til TC9eren, når den har race slicks dæk monteret bagpå, så derfor var det nødvendigt at skære 2 x 1 meter op på langs og ligge 10 cm plade i og fuldsvejse det hele bagefter.

Ekstra bredde på trailer - check

Næste problem opstod da vi skulle køre TC9eren op på ladet første gang. Batterier og controller er pt. ikke monteret i bilen, så det blev trailerens eget under-dimensionerede el-spil, der skulle trække bilen (der trods alt kun vejer ca. 700 kg uden batterier) op. Da der manglede 1 meter i optrækningen, blev el-spillets motor så overbelastet at overstrøms beskyttelsesrelæet slog motoren fra og bilen begyndte at køre baglæns ned af rampen igen. Heldigvis var jeg placeret i bilen og kunne træde på bremsen, men da forbremserne var afmonteret for servicering, kunne bagbremserne (også taget fra MC) kun lige akkurat holde bilen fra at glide ned igen. Vi måtte så vente til el-spillets motor var kølet så meget af, at vi igen kunne prøve at trække bilen op og helt frem på ladet. Efter en 4-5 forsøg fik vi kæmpet bilen helt frem og skulle så have vippet ladet ned på plads (dvs. til vandret).


Trailer-sjov

Og her blev det rigtig komisk, for bilen vejer så lidt foran, at det var umuligt – lige meget hvor meget Glenn lagde sin vægt i - at få vægt nok foran til at ladet ville komme ned. Man skal her huske at TC9erens motor ligger bagi, hvor næsten alle andre biler har motoren foran. Lidt skuffede måtte vi rulle TC9eren ned igen og konstatere at det er bedre at finde problemet nu end når vi står en dag og skal af sted.

Ny lyd til El-priliaen

Glenns nye legetøj, den el-konverterede Aprilia RS50, har fået en gashåndstags styret superblæser til køling af motoren, der er tale om en 3-faset, børsteløs motor på 250 W, se videoen her:

https://www.youtube.com/watch?v=uc0W9YZ1L70&feature=youtu.be

Nyt BMS system til NEVA

Vi er netop i gang med at færdiggøre 3. generation af vores eget BMS system. Det skal overvåge en batteripakke på 72 Volt og 40 Ah, max strømmen er 350 A og max ladestrøm er ca. 20 Ah. Systemet er yderst simpelt og baseret på ATtiny processoren fra Atmel. Til hver celle er der én processor og 13 andre komponenter, kommunikationen mellem hver processor foregår gennem billige optokoblere og der kan læses ca. 25 celler i sekundet via almindelig RS-232 seriel kommunikation - ikke rasende hurtigt, men rigeligt til denne applikation. Desuden findes der en optokobler-kæde, som opdateres 100 gange i sekundet, således at en evt. neddrosling af speederen (pga. spændingsfald på cellerne) ikke føles hakket eller går i sving pga. forsinkelsen.

Det nye BMS-system skal stå sin prøve i foreløbig 4 batteripakker, som vi skal levere til 2 el-gokarts, som NEVA (Nordic Electric Vehicle Association) står for. NEVA er et forholdsvis nyt netværk/brancheorganisation for firmaer og organisationer, der er beskæftiget med EV-teknologi i form af udvikling, produktion og handel. Hos NEVA kan man finde forretningspartnere, projekter og holde sig orienteret om den hastigt voksende EV-industri. True Cousins er repræsenteret i bestyrelsen for NEVA v. UT.
Se mere om el-gokart-projektet her, inkl. videoer med de nye gokarts her:

https://www.facebook.com/NEVAnetworksTest

Sæsonplanerne

Som omtalt ovenfor har vi valgt at køre med TC9eren i den første halvdel af sæsonen. Nedenfor kan I se, hvor I evt. kan komme ud og se os køre:

*) 11. maj: Holeby – 1/8 mile race m. TC9

*) 31. maj - 2. juni: DHB – ¼ mile race m. TC9

*) 3.- 4. august: Historic Grand Prix – opvisning og udstilling m. TC9

*) 30. - 31. august: Mosten Race Day – 1/8 mile race m. Silver Bullitt

Vi håber at møde nogle af jer I løbet af sæsonen. Og vi satser på at holde jer løbende orienteret her på bloggen.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. april 2013 kl. 23:37

Tak til Brian m.fl. for forslagene Uden at det skal opfattes smart/overlegent, så har vi langt større og vigtigere opgaver at løse i den nærmeste fremtid end den historie med traileren - den var kun taget med fordi det var komisk, ikke fordi vi søgte hjælp. Problemet løser sig sandsynligvis når batterierne kommer i - ellers finder vi en anden brugbar løsning, men det bliver ikke noget med at bakke (tror jeg).

7
10. april 2013 kl. 21:26

Er det ikke bare at have nogle smalle transporthjul når bilen skal transporteres? Og så bak den op på traileren - så bliver den også MEGET bedre at køre med på vejen.

/B

6
10. april 2013 kl. 16:09

Det er LiPo fra Hyperion. De enkelte batterier er på 5000 mAh og 3,7 V. Hele batteripakken kan levere ca. 500 kW (i kort tid) og er i øvrigt sponseret af TP Radio i Greve.

5
10. april 2013 kl. 15:31

Jeg håber at kunne overvære det i Holeby, hvad type/mærke batterier bruger i?

4
10. april 2013 kl. 15:26

När jag en gång stressad skulle hämta en Volvo 245 hade jag en annan 245 och mitt byggsläp med flak 160*400cm över hjulen. Det tog en kvart att yfta bilen med en höglyftande garagadomkraft så att vagnen kunde backa under framhjulen, så flytta domkraften till dragkroken och därpå backa dragbilen så att hela bilen kom på vagnen. Ni borde fundera en kvart på en smart metod att laste er racer, jag gissar att det går att lösa på 5min.

Snygg kaross ni byggt, lycka till med tävlingen.

//gunnar

2
10. april 2013 kl. 10:11

Martin de kunne sikkert godt bakke bilen op, men når sporvidden på baghjulene er 20cm bredere end traileren, ville det give nogle problemer, især ved hjulene hvor der ikke kan tilføjes 10cm i hver side af traileren. Det vil medføre at sporvidden på traileren også skulle ændres og så bliver det noget med typegodkendelsen på traileren.

3
10. april 2013 kl. 14:54

Simon har helt ret, vi ønskede ikke at det blev en større ombygning. Næste gang vi prøver har vi 70-80 kg batterier i foran OG Glenn som vejer (mindst) det samme til at trykke nedad.

1
10. april 2013 kl. 09:39

Er det ikke bare at køre bilen baglæns op på traileren?